Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał:

7000tys z ha, nie liczę doplat, nawozy pod korzeń i azot kupiony w czerwcu 2021  a więc przed podwyżkami, wydajność  7,5 z ha

To po ile sprzedałeś plon że taki zysk?

Opublikowano (edytowane)

Jak jeszcze wolniej napiszesz i pomyślisz to wyjdzie z 5 tys z ha bo na razie to ci miliony wychodzą. Ktoś zadał głupie pytanie na tym forum i sypią się głupie odpowiedzi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

W tegoroczne żniwa, mogły takie zyski się komuś przydarzyć.... Wystarczy, że kupił nawozy w cenie 1,2tys/t, tanio kupił materiał siewny, miał zapas paliwa i wszystkie prace, od uprawy po zbiór wykonał we własnym zakresie. Przy plonie 8t/ha i sprzedaży bezpośrednio w żniwa gdzie cena była wyższa jak teraz jestem w stanie uwierzyć w 6-7tys zysku z ha. Ale to ma żadne odzwierciedlenie, bo w obecnej sytuacji już się tyle nie zarobi. To był jeden, jedyny taki rok.... ktoś skorzystał, a ktoś stracił....

Opublikowano
37 minut temu, hubertuss napisał:

Jak jeszcze wolniej napiszesz i pomyślisz to wyjdzie z 5 tys z ha bo na razie to ci miliony wychodzą. Ktoś zadał głupie pytanie na tym forum i sypią się głupie odpowiedzi.

Jak głupie pytanie, normalne pytanie

Opublikowano

Od razu niech piszą całą agrotechnike, a nie tylko cyfry, to łatwiej będzie wszystkim , zrozumieć,  uwierzyć w taki dochód 

Dnia 25.10.2022 o 18:25, szymon09875 napisał:

Jak wejdzie w zimę z 3-4 rozkrzewianiami to raczej super plonu nie ma co się spodziewać 

Daj spokój, orka na ugorze

Z 3 i 4 rozkrzewień na 5 i 6 klasie idzie zbudować bardzo dobry plon, przy siewie 2 j.s to jest 200 roślin na m2 daje ok 600-800 kłosów na m2, poczytaj ile z tego można uzyskać plony,  wolę taką plantacje niż trawnik i mocna redukcja w czasie suszy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Pewnie, ze mogły ale jak ktoś pisze raz 7 potem 6 a wszystko w milionach to coś tu nie tak.

Paliwo po 5pln, saletra po 1300, mocznik po 1700, ultra 5 po 1350, 2 zabiegi na grzyb w sumie 7tys na 17ha, 1 zabieg na chwasty jesienią  okolo130pln na ha  do tego 2 razy regulacja i material siewny około 400pln ha do tego około 150l paliwa, doplat nie liczę do zysków, w sumie kosztów około 3300 na ha, wydajność 7,5 z ha sprzedaz po 1250... Zostało mi około 6000tys z ha..... Napisałem 7tys poprawilem na 6 i afera  na forum... Chcecie to nie wierzcie ja na życie zarobilem w tym roku około 100tys na czysto,.... Nawozy zawsze kupuje maj, czerwiec w tym roku też tak zrobiłem NPK po 3000tys RSM po 2900, saletra po 3000tys.... 

Edytowane przez youn81
Opublikowano

Czym robicie grzybowki w życie? Co prawda chodzi o populację ale żyto to żyto. Będzie prawdopodobnie tylko T1, ziemia zaniedbana trochę więc liczę na 5-6t jak pogoda pozwoli 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, QuQurydza napisał:

Zastanawia mnie jak to jest ze do kalkulacji nie wliczacie albo kosztów usług, albo amortyzacji sprzętu. O ubezpieczeniach sprzętu, upraw itp nie wspomnę. 

nie wliczamy tez dopłat .....  

Edytowane przez youn81
Opublikowano
QuQurydza napisał:

Zastanawia mnie jak to jest ze do kalkulacji nie wliczacie albo kosztów usług, albo amortyzacji sprzętu. O ubezpieczeniach sprzętu, upraw itp nie wspomnę. 

kolego przy 4500 zł kosztów to już jest tak wysoki koszt że tam jest właśnie wszystko policzone o czym właśnie piszesz

lobudek napisał:

W tegoroczne żniwa, mogły takie zyski się komuś przydarzyć.... Wystarczy, że kupił nawozy w cenie 1,2tys/t, tanio kupił materiał siewny, miał zapas paliwa i wszystkie prace, od uprawy po zbiór wykonał we własnym zakresie. Przy plonie 8t/ha i sprzedaży bezpośrednio w żniwa gdzie cena była wyższa jak teraz jestem w stanie uwierzyć w 6-7tys zysku z ha. Ale to ma żadne odzwierciedlenie, bo w obecnej sytuacji już się tyle nie zarobi. To był jeden, jedyny taki rok.... ktoś skorzystał, a ktoś stracił....

to już jest drugi rok świetnych zysków w porównaniu do lat poprzednich

Opublikowano
1 godzinę temu, Pstrąg napisał:

Z racji juz niskich temperatur chce opryskac  żyto ctu + dff. Jakie dawki bedą odpowiednie?

Standardowo 1000g ctu i 100g dff, na nakładkach może delikatnie przebarwić

• Thanks 1
Opublikowano

Przeważnie po 5, miejscami zdarzy się 4 a nawet i 7 ale to mały procent. Aktualnie martwi mnie zbyt gęsty łan, chociaż raczej wstrzymam się od grzybówki na jesień-jakoś nie jestem przekonany.