Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 10:32, krzysiek277 napisał(a):

Jak jest z wymieszaniem obornika jeśli będę go wywoził np. w wrześniu, teraz zaznaczam że będzie wywożony obornik, a w wrześniu wchodzę w wniosek i muszę gdzieś wpisać datę i godzinę wywozu ?zamiast dodawania oświadczenia?

Przed dniem złożenia wniosku wywóz zaznaczamy we wniosku i nic więcej nie robimy, jesienny, letni wywóz zaznaczamy obecnie we wniosku i po wywozie dodajemy do wniosku oświadczenie, taka miałem przedstawiona interpretację 

Opublikowano
35 minut temu, marulekk napisał(a):

Mi wczoraj babka z odru powiedziała że na pierwsze linie rozpatrzenia  wniosku i przelewu będę mieli ci co mają samą ściółkę a później dopiero zwiększoną powierzchnię, wypasy i tak dalej

Moja sąsiadka ma decyzję na wszystko juz. Powierzchnia wypas ściółka wybieg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Moja sąsiadka ma decyzję na wszystko juz. Powierzchnia wypas ściółka wybieg

A ja będę ten certyfikat QMP wyrabiał, po niedzieli będę dzwonił się umawiał do tego ściółka, powierzchnia i wybieg więc suma summarum kilka złotych wyjdzie no chyba że znowu sobie w lipcu miłościwie rządzący wymyślą że obniża stawki

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Dlaczego wychodzi jakas połowa albo mniej obsady z dopłatą.

Mimo zapisu o 120 dniach system liczy srednia roczna. Chociaz wedlug tego co dostalem to w ogole jest czarna magia i nikt nie odpowie na pytanie dlaczego tak jest... Wiec realnie 50-60 procent sztuk dostaje doplate.

Malo tego te pasozyty z systemu qmp tego nie rozumieja i wciskaja ludzia, ze dostana extra 120zl do sztuki, tylko, ze certyfikat musisz zapłacić za kazda sztuke, a dostaniesz doplate do 50-60 procent i jestes na zero, albo nawet w plecy. Kolejne pasozyty ktore wyciagaja kase rolnika z agnencji tak jak dilerzy maszyn jak widza, ze ronik ma doplate. System qmp idzie z jednej puli co dobrostan.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

A ja będę ten certyfikat QMP wyrabiał, po niedzieli będę dzwonił się umawiał do tego ściółka, powierzchnia i wybieg więc suma summarum kilka złotych wyjdzie no chyba że znowu sobie w lipcu miłościwie rządzący wymyślą że obniża stawki

Godzinę temu, asus921 napisał(a):

Mimo zapisu o 120 dniach system liczy srednia roczna. Chociaz wedlug tego co dostalem to w ogole jest czarna magia i nikt nie odpowie na pytanie dlaczego tak jest... Wiec realnie 50-60 procent sztuk dostaje doplate.

Malo tego te pasozyty z systemu qmp tego nie rozumieja i wciskaja ludzia, ze dostana extra 120zl do sztuki, tylko, ze certyfikat musisz zapłacić za kazda sztuke, a dostaniesz doplate do 50-60 procent i jestes na zero, albo nawet w plecy. Kolejne pasozyty ktore wyciagaja kase rolnika z agnencji tak jak dilerzy maszyn jak widza, ze ronik ma doplate. System qmp idzie z jednej puli co dobrostan.

Kiedyś miałam bydło ekologiczne i ten certyfikat. A idź ty w piz... du. Przyjeżdżali dopiero od 5 sztuk. Suma sumarum nie miałam jak sprzedać 

Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Kiedyś miałam bydło ekologiczne i ten certyfikat. A idź ty w piz... du. Przyjeżdżali dopiero od 5 sztuk. Suma sumarum nie miałam jak sprzedać 

No ale jak to nie miałaś gdzie sprzedać a to co jeszcze musisz wtedy sprzedawać do ubojni co respektują ten certyfikat??

Mi babka wczoraj z odru mówiła że certyfikat sobie mogę zrobić a sprzedawać mogę sobie gdzie chcę , w poniedziałek zadzwonię do nich i się wypytam co i jak rzekomo mają mi na maila jakieś papiery wysłać mam odesłać a później gdzieś tam kiedyś przyjedzie jak będzie w terenie ten inspektor i zobaczy czy się łapie z tym dobrostanem śmiesznym całym według nich 

Opublikowano

ja w ubiegłym roku dzwoniłem do kilku ubojni po ile skupują bydło z hodowli ekologicznej to żadna takiego skupu nie prowadzi , idzie jak zwyczajne bydło 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A ja gdzieś mam te bydło ekologiczne ważne żeby agencja więcej zapłaciła w dopłatach póki jeszcze płaci

Jak to Rysiek chce Tuska wydoić z ostatniego grosza tak ja chcę bruksele wydoić 😁😁

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Rok temu we wszystkich ekoschematach  był punkt 100 zł. z groszami  i tyle płacili do każdej praktyki . W tym roku grosza brakło do pełnej stawki za punkt 100 zł i do każdej praktyki schematy węglowe płacili inaczej tzn , oblegane ekoschematy były płacone mniej tzn koperta / atrakcyjność praktyki . Być może jest tak również w dobrostanie zwierząt punkt 92+ a na koncie cienizna , bo oblegany ekoschemat 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, marulekk napisał(a):

A ja gdzieś mam te bydło ekologiczne ważne żeby agencja więcej zapłaciła w dopłatach póki jeszcze płaci

Jak to Rysiek chce Tuska wydoić z ostatniego grosza tak ja chcę bruksele wydoić 😁😁

Ty sie w ogole orientowales ile ty, a nie agencja bedziesz musial tym pasozyta za certyfikat zaplacic? Jak np. za pol roku kupisz kolejne sztuki to nowy certyfikat na nie musisz robic i kolejna kasa.

Na koniec agencja ci wyliczy, ze nalezy ci sie doplata do 50 procent sztuk co miales i tak na tym qmp wyjdziesz. Nie mowiac juz o dodatkowym bacie w postaci kontroli z tego smiesznego qmp.

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie wiem tyle co mi z odr-u powiedziała i co z internetu,  w poniedziałek zadzwonię do tego instytutu w Warszawie i się zapytam co i jak, korekty we wniosku o wycofanie bydła z qmp nie problem zrobić 

A każdy wasze sugestie są też bardzo pomocne

To ja szybko przedstawię swoje obejście, cztery kojce co pół roku sprzedaje i wstawiam na to miejsce sztuki znaczy co teraz jak na jesień sprzedam jeden kojec i kupię drugie to będę musiał dodatkowy certyfikat na niej już robić???

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

@marulekk

Wedlug mojej wiedzy bedziesz musial rozszerzenie certyfikatu robic. To kilka stow netto kosztuje, jak kolejna grupe kupisz to znowu. A doplate dostaniesz do stanu sredniorocznego, wiec odrazu ich uswiadom jak ci beda wciskac kit, ze 120zl do sztuki. Oprocz kilku tysiecy na certyfikat jeszcze jest jakas oplata 9.50 netto do kazdej sztuki. 

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, asus921 napisał(a):

"W przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych interwencją ekoschemat Dobrostan zwierząt - do płatności kwalifikuje się bydło opasowe w wieku od ukończenia 4 miesiąca do ukończenia 18 miesiąca, utrzymywane w danym gospodarstwie, co najmniej przez 120 dni."

Wszystko prawie jasne, tylko czy te 120 dni to ma być w roku składania wniosku, czy w całym życiu bydlaka? 

Przykład: opas mający 18 m-cy robi pa pa 1.04 (czyli wiek miał OK, ale nie był 120 dni w gospodarstwie w tym roku), za to cały poprzedni rok był w gospodarstwie. Dopłata (oczywiście 1/4 stawki, bo 1/4 roku był) należy się czy nie?

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
11 godzin temu, marulekk napisał(a):

A za certyfikacje jest jakiś zwrot? Ja ten temat z 16 lat temu zgłębialam i szybko zrezygnowalam

Opublikowano (edytowane)

Niema i z tego co tu piszecie po przemyśleniach nocnych chyba zrezygnuję ale mówię jutro  jeszcze zadzwonię do tych certyfikujących i się zapytam drugą stronę żeby być trochę mądrzejszym 😁

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
47 minut temu, marulekk napisał(a):

Niema i z tego co tu piszecie po przemyśleniach nocnych chyba zrezygnuję ale mówię jutro  jeszcze zadzwonię do tych certyfikujących i się zapytam drugą stronę żeby być trochę mądrzejszym 😁

Te z odr inaczej trochę interpretują przepisy. Skonsultuj się jeszcze z prywatnym doradca to będziesz milionerem

• Haha 1
Opublikowano

Witam 

Po wczytaniu wniosku mam takie błędy jak na zdj.

Usuwałem działki dodawałem na nowo, przesówałem punkty  ale nic nie pomaga 

20250511_143458.jpg

Opublikowano

Panowie jeśli kupię cielaka urodzonego 1 maja, ale kupię 16 maja to należy się do niego dopłata czy nie ? 

Wniosek  o dopłaty będę składać na koniec maja, czy on musi być u mnie na stanie na 15 maja ?

Opublikowano

Nie musi być na stanie. Wystarczy, że się urodzi przed 15 maja