Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można, ale odstęp musi być" zgodny ze sztuką", nie można tydzień jedno po drugim. Tak sobie wymyślili, że ma miedzyplon rosnąć w ekologii bez nawożenia i śor. Więc tak jakby wg tej mądrości obornik był nieekologiczny.

Opublikowano

18 marca złoże wniosek  i 5  mam kóż  na stanie , 20 maja kóż już nie mam  tylko  mam osła robie korektę  , dopłatę dostanę na dinozaura w grudniu ??  . W 2024 robiłem kilka korekt i w decyzji  końcowej było umorzenie każdego wniosku z poprzednich korekt , bydła nie miałem , decyzja końcowa  dotyczyła ostatniej korekty 

Opublikowano
12 godzin temu, asus921 napisał(a):

Wedlug infolinii arimr sztuki beda sie liczyc od 18 marca mimo pozniejszej korekty. Na korekcie mozesz nawet dopisac nowe sztuki, wtedy te nowe beda sie liczyc od daty korekty, a stare od 18 marca.

@jacor73

Taka oczywista oczywistosc, ze wprowadzasz w blad...

Nikogo nie wprowadzam w błąd, wszystko zależy czego ta korekta dotyczy.

2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

A jaki ja mam wpływ na niedouczonych inżynierów z ARiMR? Na razie jeszcze mi nie podlegają 🤭

I nigdy nie będą, na chwilę obecną to Ty jesteś ich sługą i wypełniasz ich wolę🤣

Opublikowano

Ale macie problemy u mnie jeden ekoschemat to uprawa bezoekow , albo wymieszanie słomy , drugi to plan nawozowy i żadne problemy nie wyskakuja , jak się uda to dojdzie materiał siewny

Opublikowano
29 minut temu, jacor73 napisał(a):

Nikogo nie wprowadzam w błąd, wszystko zależy czego ta korekta dotyczy.

🤣

Przeciez wyraznie napisal, czego ma dotyczyc koretka, a ty odpisales, ze oczywista oczywistosc, a teraz piszesz, ze nie wprowadzasz w blad, bo zalezy czego ma dotyczyc korekta? Maslo maslane...

@Stach123

Tak, dostaniesz do tych 5-ciu sztuk, ktore zglosiles 18 marca, jezeli sprzedaz je po 19 kwietnia +/-

Opublikowano
2 minuty temu, asus921 napisał(a):

Przeciez wyraznie napisal, czego ma dotyczyc koretka, a ty odpisales, ze oczywista oczywistosc, a teraz piszesz, ze nie wprowadzasz w blad, bo zalezy czego ma dotyczyc korekta? Maslo maslane...

@Stach123

Tak, dostaniesz do tych 5-ciu sztuk, ktore zglosiles 18 marca, jezeli sprzedaz je po 19 kwietnia +/-

A Ty co napisałeś? Miałeś robić korektę w uprawach, a pytasz się z którego wniosku będą się liczyły sztuki bydła.

To w końcu robisz korektę upraw czy bydła?

image.png

Opublikowano
18 minut temu, slavik80 napisał(a):

A zruznicowana struktura upraw, albo poplony?

Jeśli to do  mnie ile ha ma siać strączkowych , które nieopłacalne, wszystko sieje  na zime poplon pod buraki musi byc zaoray jesienią , po burakach kukurydza

Opublikowano
12 godzin temu, asus921 napisał(a):

Wedlug infolinii arimr sztuki beda sie liczyc od 18 marca mimo pozniejszej korekty. Na korekcie mozesz nawet dopisac nowe sztuki, wtedy te nowe beda sie liczyc od daty korekty, a stare od 18 marca.

@jacor73

Taka oczywista oczywistosc, ze wprowadzasz w blad...

Zadzwoń jeszcze raz. Nie można sobie dołożyć kolejnych sztuk do wniosku chyba że wycofasz cały wniosek i złożysz nowy. 

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

A Ty co napisałeś? Miałeś robić korektę w uprawach, a pytasz się z którego wniosku będą się liczyły sztuki bydła.

image.png

będę robił korektę ekoschematów,ale nie wiem czy ją robiąc nie ma to związku z bydłem

Opublikowano
11 minut temu, kazik6 napisał(a):

będę robił korektę ekoschematów,ale nie wiem czy ją robiąc nie ma to związku z bydłem

Masz potrzebę, to robisz. Do końca terminu składania wniosków, robisz, to co potrzebujesz, zmieniasz, dodajesz, usuwasz Do momentu wydania decyzji lub kontroli zawsze możesz usunąć, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

image.png

Chłopie, ja nic nie robie... Ty nawet nie ogarniasz kto co pisal. Kolega wyrazne napisal, ze korekte upraw, a wtedy wniosek skladasz jakby na nowo, wiec sztuki tez sie wpisuja z nowa data, choc licza sie ze stara... Nie masz pojecia, to teraz krecisz.

@malaczarna

Tez tak mi sie wydaje, pisalem o info z infolinii wczesniej.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, asus921 napisał(a):

Chłopie, ja nic nie robie... Ty nawet nie ogarniasz kto co pisal. Kolega wyrazne napisal, ze korekte upraw, a wtedy wniosek skladasz jakby na nowo, wiec sztuki tez sie wpisuja z nowa data, choc licza sie ze stara... Nie masz pojecia, to teraz krecisz.

Nic nie kręcę, gość pisze, że robi korektę upraw, a pyta się z którego wniosku liczą się sztuki. Jeśli zmienia tylko uprawy, to po jakiego groma pyta się o te sztuki?

image.png

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jeśli to do  mnie ile ha ma siać strączkowych , które nieopłacalne, wszystko sieje  na zime poplon pod buraki musi byc zaoray jesienią , po burakach kukurydza

A rzepak ?  soja już chyba jest opłacalna , jak się mieszka w rejonie gdzie są skupy zboża to płodozmian można ułożyć , na lekkie gleby słonecznik , gryka  

Znajomy ma bydło i uprawy paszowe i ogarnia , ma sporo traw na gruntach ornych , trochę lucerny więc jak ktoś chce to nie jest problematyczne ten ZSU

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jacor73 napisał(a):

Nic nie kręcę, gość pisze, że robi korektę upraw, a pyta się z którego wniosku liczą się sztuki. Jeśli zmienia tylko uprawy, to po jakiego groma pyta się o te sztuki?

image.png

Krecisz kręcisz. Sam napisales, ze oczywista oczywistosc, ze licza sie z data korekty. Ty po prostu nie rozumiesz, ze nieda się wyslac korekty samej ziemi/działki czy ekoschematu, równiez zaciagna sie sztuki bydla i data bedzie widniala nowa (data korekty) stad jego pytanie jest jak najbardziej zasadne. Widac, ze bydla nie masz, palnales glupote i nie pitrafisz sie przyznac. Podsumowujac, mimo, ze wysle korekte jakiejs dzialki to sztuki bydla na wniosku zostana i korekta bedzie pokazywac np. date 10 kwiecien, ale arimr bedzie brala pod uwage, ze origianlny wniosek byl wyslany 18 marca i jezeli sztuki sie nie zmienily to beda brali 18 marca.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, asus921 napisał(a):

Krecisz kręcisz. Sam napisales, ze oczywista oczywistosc, ze licza sie z data korekty. Ty po prostu nie rozumiesz, ze nieda się wyslac korekty samej ziemi/działki czy ekoschematu, równiez zaciagna sie sztuki bydla i data bedzie widniala nowa (data korekty) stad jego pytanie jest jak najbardziej zasadne. Widac, ze bydla nie masz, palnales glupote i nie pitrafisz sie przyznac.

A niby do czego mam się przyznać, kolejny raz napiszę, to co jest w ostatnim wniosku, czyli w korekcie liczy się do dopłat.

Wg Ciebie, w pierwszym wpiszesz 10 szt bydła, zrobisz korektę usuniesz 3 sztuki i dostaniesz dopłaty do 10 szt ?

Zakończę tę daremną dyskusję stwierdzeniem: "Kto się mądrzejszym czuje, ten głupszemu ustępuje". amen.

Opublikowano

Panowie nie ma się co denerwować,przepisy są porypane i ja jako mało rolny nie ogarniam już tego wszystkiego więc wole zapytać niż potem mieć problemy

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał(a):

Krecisz kręcisz. Sam napisales, ze oczywista oczywistosc, ze licza sie z data korekty. Ty po prostu nie rozumiesz, ze nieda się wyslac korekty samej ziemi/działki czy ekoschematu, równiez zaciagna sie sztuki bydla i data bedzie widniala nowa (data korekty) stad jego pytanie jest jak najbardziej zasadne. Widac, ze bydla nie masz, palnales glupote i nie pitrafisz sie przyznac. Podsumowujac, mimo, ze wysle korekte jakiejs dzialki to sztuki bydla na wniosku zostana i korekta bedzie pokazywac np. date 10 kwiecien, ale arimr bedzie brala pod uwage, ze origianlny wniosek byl wyslany 18 marca i jezeli sztuki sie nie zmienily to beda brali 18 marca.

Do poprzedniego wniosku nawet nie zajrzą tylko go umorzą 

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, damian12345 napisał(a):

U mnie w soi i pszenicy nie da się zaznaczyć zróżnicowanej struktury upraw, ale np. w pszenżycie się da

Błąd. Czekaj cierpliwie, do maja trochę czasu jest, wszystkie błędy usuną.

• Thanks 1
Opublikowano

Z xalym zaznaczaniem zsu jest blad bo liczy podwojnie punkty.  Jak zwykle jak czas na wnioski i decyzje o zasiewach to oni beda aplikacje modernizowac i reguly ustalac

Opublikowano
9 godzin temu, jacor73 napisał(a):

A niby do czego mam się przyznać, kolejny raz napiszę, to co jest w ostatnim wniosku, czyli w korekcie liczy się do dopłat.

Wg Ciebie, w pierwszym wpiszesz 10 szt bydła, zrobisz korektę usuniesz 3 sztuki i dostaniesz dopłaty do 10 szt ?

Zakończę tę daremną dyskusję stwierdzeniem: "Kto się mądrzejszym czuje, ten głupszemu ustępuje". amen.

I znowu krecisz.... Teraz zaczynasz znowu ze zmiana i usunieciem sztuk... Szkoda pisac.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, damian12345 napisał(a):

U mnie w soi i pszenicy nie da się zaznaczyć zróżnicowanej struktury upraw, ale np. w pszenżycie się da

A to zróżnicowana nie wskakuje sama jeśli jest ponad 20% roślin z dodatnim bilansem