Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zaznaczycz po 2 ekoschematy na działce i spełniasz ZSU to wyskakuje do góry błąd

image.png.83db6d2cf1fc66d95e71fb51d044e148.png

Jak Cię @melon10641 rozumiem. Jak ktoś w lipcu planował zasiewy i liczył że będzie mógł zaznaczyć więcej niż 2 eko na działce to  został oszukany. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, kibix napisał(a):

Jak zaznaczycz po 2 ekoschematy na działce i spełniasz ZSU to wyskakuje do góry błąd

Aaa dzięki :) kurde nie zauważyłem bo krzyczą mi błędy o mko. 

Człowiek z rana wstaje wkurwiony zobaczyć co tam wymyślili i nie zauważyłem. 

Kibix właśnie o to mi chodzi, że to już 3 ci róż z rzędu kiedy agencja nie jest przygotowana na kampanię wniosków a rolnik nic nie może sobie zaplanować. 

Nie ma co ukrywać, jak się dobrze pozaznacza i planuje to jest to spory zastrzyk kasy do ha. A zaplanowałem sobie właśnie ZSU, bezorke, gnojowicę i integrowana. Gdybym wiedział że tylko dwa przejdą to bym inaczej posiał i olał to ZSU. 

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, melon10641 napisał(a):

Aaa dzięki :) kurde nie zauważyłem bo krzyczą mi błędy o mko. 

Człowiek z rana wstaje wkurwiony zobaczyć co tam wymyślili i nie zauważyłem. 

Kibix właśnie o to mi chodzi, że to już 3 ci róż z rzędu kiedy agencja nie jest przygotowana na kampanię wniosków a rolnik nic nie może sobie zaplanować. 

Nie ma co ukrywać, jak się dobrze pozaznacza i planuje to jest to spory zastrzyk kasy do ha. A zaplanowałem sobie właśnie ZSU, bezorke, gnojowicę i integrowana. Gdybym wiedział że tylko dwa przejdą to bym inaczej posiał i olał to ZSU. 

W zależności od struktury zasiewów jak komuś mało brakuje do ZSU to moim zdaniem cały czas warto coś zmienić żeby załapać, tym bardziej że aktualnie ZSU to chyba jeden z bardziej atrakcyjnych praktyk.

Jak teraz będzie z OPN na 30ha pasuje mi tylko na 6 na reszcie mam ZSU, OBR, USU i MPW, Plan i tak muszę robić wiec te 6ha TUZów i lucern mi pasuje zaznaczyć ale wiem że wcześniej musiało być ileś procent całej powierzchni.

Po szybkim wypełnieniu na 30 ha w tamtym roku miałem 224pkt teraz 174 z węglowego więc kilka tysięcy w plecy, a planowałem tak że będę miał coś w okolicach 250 na starych zasadach.

• Sad 1
Opublikowano

Jak w poprzednim roku miałeś 224 punkty a w obecnym 174 to kasy może być więcej jak poprzednim 

Przy ograniczeniu do 300 ekoschematów na gospodarstwo , była szansa na dobry pieniądz z ekoschematów  dla tych  mniejszym , bo  ekoschematów by  upchali  ile wlezie i kasy by starczyło na pełną stawkę . Wpadli więc na pomysł żeby ci więksi nie dzielili gospodarstw , pracownicy ARIMR mieli mniej roboty i przy okazji rolnicy dostali tyle samo . Jedynie ci co poczynili starania żeby ZSU spełnić mogą się czuć poszkodowani , ale  nie do końca bo 300 zł.  obiecują , za wymieszanie słomy zmniejszyli do 100 zł.  i ten plan nawozowy za 100 zł. nie bardzo jest sens robić pod warunkiem że się go samemu nie zrobi i nie jest obowiązkowy . Na to wychodzi że USU i ZSU mogą być oblegane i jak pule na ekoschematy  nie są przesuwalne to może być zdziwienie zimą 

Opublikowano
9 minut temu, Stach123 napisał(a):

Jak w poprzednim roku miałeś 224 punkty a w obecnym 174 to kasy może być więcej jak poprzednim 

Przy ograniczeniu do 300 ekoschematów na gospodarstwo , była szansa na dobry pieniądz z ekoschematów  dla tych  mniejszym , bo  ekoschematów by  upchali  ile wlezie i kasy by starczyło na pełną stawkę . Wpadli więc na pomysł żeby ci więksi nie dzielili gospodarstw , pracownicy ARIMR mieli mniej roboty i przy okazji rolnicy dostali tyle samo . Jedynie ci co poczynili starania żeby ZSU spełnić mogą się czuć poszkodowani , ale  nie do końca bo 300 zł.  obiecują , za wymieszanie słomy zmniejszyli do 100 zł.  i ten plan nawozowy za 100 zł. nie bardzo jest sens robić pod warunkiem że się go samemu nie zrobi i nie jest obowiązkowy . Na to wychodzi że USU i ZSU mogą być oblegane i jak pule na ekoschematy  nie są przesuwalne to może być zdziwienie zimą 

Na zeszły rok nie narzekam bo miałem 1330 do ha teraz jak by 1pkt=100zł to i płatności podstawowe jak rok temu wyjdzie podobnie, ale właśnie czy te 100zł będzie to wątpię ZSU myślę że kto planował będzie miał a kto nie raczej nie będzie się decydował. Ale USU pewnie będzie jeszcze więcej.

Śmieszne jest to że punkty pomniejszyli za ekoschematy na których jest najwięcej przekrętów, ludzie biorą USU pomimo orki czy WSG pomimo zebrania słomy i to że zmniejszyli punkty nic nie zapewne nic nie zmieni.

Opublikowano
18 godzin temu, lukasz493 napisał(a):

jak u Was wyglądała sytuacja z otrzymaniem decyzji papier/epue? 2 tygodnie niby przelew powinien być czy to fikcja ?

Mam tylko wniosek zakończony i żadnej decyzji jeszcze nie mam i kasy też. Zaliczka była bez hodowli i kontroli.

Opublikowano
2 godziny temu, kada2k napisał(a):

Na zeszły rok nie narzekam bo miałem 1330 do ha teraz jak by 1pkt=100zł to i płatności podstawowe jak rok temu wyjdzie podobnie, ale właśnie czy te 100zł będzie to wątpię ZSU myślę że kto planował będzie miał a kto nie raczej nie będzie się decydował. Ale USU pewnie będzie jeszcze więcej.

Śmieszne jest to że punkty pomniejszyli za ekoschematy na których jest najwięcej przekrętów, ludzie biorą USU pomimo orki czy WSG pomimo zebrania słomy i to że zmniejszyli punkty nic nie zapewne nic nie zmieni.

To jest właśnie patologia. Powinni dla przykładu ukarać paru i może reszta by się wystraszyła. 

Co do puli na każdy ekoschemat to.tez bym nie był taki pewny czy nie będzie kombinowania arimru. 

Opublikowano

Czy ktoś wie czy do istniejących oczek wodnych do 0,5 ha będzie ekoschemat oczka wodne - grunty wyłączone z produkcji czy tylko do nowo utworzonych oczek wodnych tzn mam zamówić koparkę jutro kopać to dostanę dopłatę do oczka wodnego ??? Bo mam oczko wodne wykopane dwa lata temu i obecnie jest ono pozna Mko bo do tej pory nie było dopłat do oczek wodnych wiec jak to jest ???

Opublikowano

Wniosek ogarnięty , łatwiej jak w ubiegłym roku , nie trzeba tyle kombinować i zastanawiać się co wybrać z eko schematów 🙃, dla mnie na +, pewnie bym trochę dorzucił punktów gdyby nie ograniczenie ale jest ok .

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

O co tu chodzi :  Dla uprawy K stanowiącej TUZ potencjalny zidentyfikowano, iż geometria uprawy jest zlokalizowana na obszarach referencyjnych stanowiących TUZ, na których możliwa jest tylko deklaracja uprawy TUZ. 

Co zrobić jeśli działka została zaorana i ma tam być coś innego?

Opublikowano

Jak nie z jednej strony to z drugiej... Ale mnie wkurzyli tym limitem 2 ekoschematów do działki i wliczaniem zróżnicowanej do tego limitu. Świetnie, u mnie 25% mniej punktów na szybko licząc względem poprzedniego roku

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

A jaki to był TUZ ,na obszarze Natura ? cenny przyrodniczo ? 

nic z tych rzeczy, do 2019 zaznaczana była trawa na gruntach ornych, a od 2020 do teraz mieszanka wieloletnia traw

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, thor1984 napisał(a):

O co tu chodzi :  Dla uprawy K stanowiącej TUZ potencjalny zidentyfikowano, iż geometria uprawy jest zlokalizowana na obszarach referencyjnych stanowiących TUZ, na których możliwa jest tylko deklaracja uprawy TUZ. 

Co zrobić jeśli działka została zaorana i ma tam być coś innego?

Moj zaorany TUZ wyswietla rozbieznosci ORNTRS :"Rozbieznosc ze wzgledu na deklaracje uprawy ornej na obszarze TUZ"

Nie jest to obszar chroniony i nie jest to natura 2000.

Jest zakaz zaorywania TUZ?

Edytowane przez mirosor
Opublikowano (edytowane)

Rok temu zaorane Tuzy ,posiana i zgłoszona gorczyca , obecnie na części zakaz orki , teren podmokły , zgłosiłem ugór w lipcu przeleci sie talerzówką 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Godzinę temu, thor1984 napisał(a):

nic z tych rzeczy, do 2019 zaznaczana była trawa na gruntach ornych, a od 2020 do teraz mieszanka wieloletnia traw

Po 4 czy 5 latach jak miałeś podawane trawy, mieszanki traw itp. to wskakuje tuz z automatu. Tak tu pisali, już od dawna to jest. Teraz to chyba wywalić całkiem tą działkę z dopłat i próbować za rok, może system się oszuka.

Ogólnie jak jeżdżę u siebie po okolicy to ludzie mnóstwo starych łąk powyorywali. Nie wiem jaki ma to teraz sens jak siatka z tuz i tak nałożona.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał(a):

Jak nie z jednej strony to z drugiej... Ale mnie wkurzyli tym limitem 2 ekoschematów do działki i wliczaniem zróżnicowanej do tego limitu. Świetnie, u mnie 25% mniej punktów na szybko licząc względem poprzedniego roku

U mnie będzie 60-70% dopłat bezpośrednich niż za 2023 r.

Opublikowano
3 godziny temu, mirosor napisał(a):

Moj zaorany TUZ wyswietla rozbieznosci ORNTRS :"Rozbieznosc ze wzgledu na deklaracje uprawy ornej na obszarze TUZ"

Nie jest to obszar chroniony i nie jest to natura 2000.

Jest zakaz zaorywania TUZ?

No właśnie z tego co patrzę to te zakazy dotyczą natury 2000 a nie mogę nic znaleźć o "normalnych" działkach

2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Po 4 czy 5 latach jak miałeś podawane trawy, mieszanki traw itp. to wskakuje tuz z automatu. Tak tu pisali, już od dawna to jest. Teraz to chyba wywalić całkiem tą działkę z dopłat i próbować za rok, może system się oszuka.

Ogólnie jak jeżdżę u siebie po okolicy to ludzie mnóstwo starych łąk powyorywali. Nie wiem jaki ma to teraz sens jak siatka z tuz i tak nałożona.

ja to zaorałem w tamtym roku jakoś początkiem grudnia

Opublikowano

Ktoś ma pewne informacje jak to jest z planem nawożenia wariant z wapnowaniem: czy badania gleby z zaleceniami wapnowania muszą być? Bo mam część działek z, a część bez.

Opublikowano
11 godzin temu, thor1984 napisał(a):

No właśnie z tego co patrzę to te zakazy dotyczą natury 2000 a nie mogę nic znaleźć o "normalnych" działkach

ja to zaorałem w tamtym roku jakoś początkiem grudnia

Jeszcze raz dokladnie sprawdzilem ten moj normalny TUZ i jest na nim tylko obszar azotanowy jak i na innych moich dzialkach.

Moze ktos wie co oznacza ta rozbieznosc ORNTRS?

Opublikowano
8 godzin temu, kazik6 napisał(a):

gnojowica na tuzy ,można to wpisać do ekoschematu?sprawdza to jakoś czy było rozbryzgowo czy w inny sposób rozlewane?

Zdjęcie podczas rozlewania  potrzebne , l