Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, vat napisał:

Wiem, że drążę temat z uporem lepszej sprawy, ale ten tuz nie pasuje mi ni wuja, bo mam tą działckę w eko i jeżeli wcisnąć tam tuz to raz, że pieniądze mniejsze, dwa - w eko jest zakaz przekształcania tuzów 

To zapytaj swojego doradcę jak to zrobić i napisz 😉

Jeśli jeszcze nie masz tuz to musisz przerwać to inną uprawą na rok. Potem siejesz trawę na GO

A jak jest w eko to nie wiem 

Opublikowano

Termin koszenia to 31 lipiec, chyba że jest pakiet rolnośrodowiskowy to wtedy zależy od wymogów dla danego pakietu oraz tego co doradca zapisał w planie działalności

Co do deklaracji lucerny, jak by ktoś zadeklarował lucernę (czystą, nie w mieszance z trawą) to moim zdaniem powinno przerwać tuza, tym bardziej że do tego jest p_pas czyli płatność do strączków. Przy mieszance z trawą zostanie tuz niestety.

Opublikowano
Dnia 16.06.2024 o 21:04, yaro_1 napisał:

pytanie gdzie jest ten tuz, bo tuz tuzowi nie równy, z tego co ja wiem przepisy są, tylko że ogólnie pisząc, część rolników wyoruje łąki bo nie ma bydła, a krowiarze sieją nowe i jakoś się to bilansuje. co innego gdy tuz jest na terenach Natura 2000 i innych ochronnych, wtedy nie można wyorywać tuz, bo dostaniesz nakaz przywrócenia

Zwykły TUZ, żaden cenny, nie jest położony na obszarze Natura 2000.

Opublikowano

Zakupiłem środek biologiczny na fakturę, jednak po kilku dniach odesłałem bo nie było presji. Została dokonana korekta faktury. Stara faktura została i mam pytanie czy warto załączyć tą fakturę do ekoschematu biologiczna ochrona upraw? Czy ARiMR w jakiś sposób weryfikuje te faktury?

Opublikowano

@Celownik07 Może ty pomożesz dodałem nową działkę która jest terenem nie uprawianym (a faktycznie ja ją kilka lat użytkuję ) i nieda się dodać żadnej uprawy ? I jeszcze jedno wcześniej można było dodać 4% ugoru jako poplon na 8 tygodni ,a teraz tego nie ma ?

Opublikowano

W sensie masz ten obszar zakreskowany bo wczesniej na nia nie byly brane doplaty? Jak tak to dodajesz normalnie nowa dzialke , opcja po lewo pozniej klik na mape na tej dzialce, cala sie powinna podswietlic dzialka, pozniej uprawe rysujesz, wyskoczy blad ze powyzej mko to dodajesz rozbieznosc ze dzialka przywrocona do uzytku rolnego jakies zdjecie i normalnie przechodzi. 

Ugorowanie zniesione wiec moze i nie mozna- nie sprawdzalem. 

• Like 1
Opublikowano

Bo takiej działki nie dodasz z funkcji "dodaj działkę" tylko z "kopiuj geometrię" i dalej wybierasz co tam chcesz przejąć, potem podświetla wybór uprawy i opisujesz rozbieżność. Chyba, że masz ujową przeglądarkę  jak ja na kompie to wtedy rysujesz ręcznie z funkcji "Narysuj". Reszta jak wyżej

@Celownik07 To oświadczenie na ryczałt dla małych gospodarstw miało być pod Z0296 przy wyborze załączników a tam nic nie ma, nawet takiego numeru

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał:

Właśnie jest zakreskowane,ale w tym problem że się nie podświetla .Dowolną działka która nie jest zakreskowane nie ma problemu ,a tu się nie da .

Dodawalem tak dzialke tydzien temu. Zakreskowana byla bo wieloletni nieuzytek. Poszlo normalnie. Wrzucilem mieszanke traw na go. Na jesien orka i za rok lubiny. U cb dziwna sprawa. Moze zrob tak jak pisze kolega kowalsky. 

52 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

To oświadczenie na ryczałt dla małych gospodarstw miało być pod Z0296 przy wyborze załączników a tam nic nie ma, nawet takiego numeru

W piatek jeszcze bylo pod tym nr. A wez wpisz tam w wyszukiwarke tych zalacznikow  slowo "małych" i zobacz co ci wyskoczy. W poniedzialek bede dodawal dla znajomego to oswiadczenie. 

• Like 1
Opublikowano

@Azor07 a dodałeś tę działkę do listy swoich działek, najpierw trzeba dodać działkę, tak żeby była na liście twoich działek, później można skopiowac geometrię działki referencyjnej, a później narysować uprawę, powinien też wyskoczyć błąd do MKO, jak @Celownik07pisał wyżej, wtedy zgłaszasz rozbieżność

możesz też zrobić inaczej, zgłosić rozbieżność do działki przez funkcję "LPIS całoroczny", opisać, że działka jest przez ciebie uzytkowana, pracownicy agencji wyznaczą ci po tym na działce MKO i przy odrobinie szczęścia w środę powinno dać się normalnie zadeklarować działkę

• Like 1
Opublikowano

@Azor07 pamietaj ze masz jeszcze tydzien na zlozenie wniosku wiec jak ci cos nie wyjdzie zloz go w takiej formie jaka masz nawet z bledem.  Potem chyba jeszcze z 2tyg ( do 16lipca?Chyba)mozesz edytowac bez sankcji wiec na spokojnie sobie ogarniesz braki/bledy. 

• Like 1
Opublikowano

zmniejszyć deklarowaną powierzchnię można zawsze, pod warunkiem że nie zostałeś powiadomiony o kontroli na miejscu albo nie dostałeś wezwania, żeby poprawić błędy

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

W piatek jeszcze bylo pod tym nr. A wez wpisz tam w wyszukiwarke tych zalacznikow  slowo "małych" i zobacz co ci wyskoczy. W poniedzialek bede dodawal dla znajomego to oswiadczenie. 

Nima

Opublikowano
Dnia 16.06.2024 o 23:54, pedro2 napisał:

No tak. 

Też kombinowałem żeby zasiać motylki żeby nie wszedł tuz, ale i to nie przejdzie.

Musi być przerwane całkiem inną uprawą. 

Teraz likwiduję całkowicie. Zobaczymy. Wniosek poszedł.

Okaże się za rok.

Albo i półtora patrząc na ich tempo. 

Mało kto dostał decyzję kto miał dobrostan we wsi 

o patrz a przed chwilą pisałeś że tuż extensywny ci wejdzie ...ty nawet nie wiesz jakie wymagania są do tego 🤣