Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał(a):

Tak jsk ja rozumiem to tam trzeba zrobić dodatkowo międzyplon ścierniskowy lub ozimy, ale to taki dodatkowy bezpłatny wymóg nie będący ekoschematem

A  na międzyplon scierniskowy  nie ma płatnosci w ekoschemacie ? 

Opublikowano

Nie ma.

Jest ekoschemat wsiewki i międzyplon ozimy. 

Opublikowano
44 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Nas malorolnych do 10ha lub 10djp to nie dotyczy

I dobrze by bylo jakby te nasiona na poplon tez byly elitarne :). Centrala nasienna lubi to. 

Dziś znajomy mówił, że dzwoniła inspekcja nasiennictwa i jest rozpoczęte postępowanie odnośnie gryki na siew, a zgłosiła centrala nasienna na podstawie ogłoszenia z olx. Także i w centralach robi się krucho z kasą. Ekoschemat z materiałem siewnym ma coś na celu. Na razie zbierają dane. Tak samo jak we wniosku zaznacza się czy zatrudniasz pracowników, czy nie.

Opublikowano
28 minut temu, warchest napisał(a):

słuchajcie ekoschematy spierdzielili teraz bo  za ciecie słomy były 2 pkt i wtedy sie kwalifikowało by robic a teraz 1 pkt to nawet jak sie wszystka slome potnie nie wyjdzie kwalifikacja bo musi byc np na 10 ha 12,5 pkt , czym bedziecie nadganiac ekoschematy ? bezorkowa uprawa moglbym ale to sie liczy rok kalendarzowy ? czyli po rzepaku bym zasiał bezorkowo pszenice , to nastepny rok po pszenicy nie mógłbym orać po pszenicy ? 

Sam napisałeś liczy się rok kalendarzowy , czyli w całym 2025 nie możesz orać , w 2024 i 2026 możesz zaorać

Opublikowano
19 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Dziś znajomy mówił, że dzwoniła inspekcja nasiennictwa i jest rozpoczęte postępowanie odnośnie gryki na siew, a zgłosiła centrala nasienna na podstawie ogłoszenia z olx. Także i w centralach robi się krucho z kasą. Ekoschemat z materiałem siewnym ma coś na celu. Na razie zbierają dane. Tak samo jak we wniosku zaznacza się czy zatrudniasz pracowników, czy nie.

Tak mnie zastanawia w sumie teraz- taki paradoks. Mam stare RMG i punkty za przygotowanie zboza/ziarna do sprzedazy- mlynkowanie, workowanie, chyba wiekszosc to brala i trzeba bylo jako rozpoczecie realizacji biznesplanu przedstawic fv za zakup workow. Nie jestem vatowcem tylko ryczaltowcem wiec oczywistym jest ze ziarno to wprowadze na " maly" rynek wlasnie poprzez ogloszenia olx itp.  To ku*wa arimr mnie wj3bala na mine bo moze mnie za to scigac centrala nasienna? Czy arimr mysli ze ja to sprzedaje do centrali/skupu? Tu jest chyba jakis konflikt kompetencji? O co tu chodzi? Bo juz nie wiem czy moge legalnie sprzedawac swoje płody? 

Opublikowano
30 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Tak mnie zastanawia w sumie teraz- taki paradoks. Mam stare RMG i punkty za przygotowanie zboza/ziarna do sprzedazy- mlynkowanie, workowanie, chyba wiekszosc to brala i trzeba bylo jako rozpoczecie realizacji biznesplanu przedstawic fv za zakup workow. Nie jestem vatowcem tylko ryczaltowcem wiec oczywistym jest ze ziarno to wprowadze na " maly" rynek wlasnie poprzez ogloszenia olx itp.  To ku*wa arimr mnie wj3bala na mine bo moze mnie za to scigac centrala nasienna? Czy arimr mysli ze ja to sprzedaje do centrali/skupu? Tu jest chyba jakis konflikt kompetencji? O co tu chodzi? Bo juz nie wiem czy moge legalnie sprzedawac swoje płody? 

Jest takie powiedzenie, że za darmo to nawet w mor.e nie dostaniesz. I tak to jest, to co dają w dotacjach/dopłatach to muszą sobie jakoś odebrać. Na końcu jest ten biedny rolnik, który musi ogarnąć ten ich cały burdel i się ścierać.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, warchest napisał(a):

tylko ekoschemat poplon ozimy ma chyba 5 pkt ale orac mozna dopiero po 15 lutym a zasiac trzeba chyba do 15 pazdziernika tak ? 

siejesz do 1 października mieszankę z co najmniej 2 roślin

32 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

tu chyba bardziej chodzi o to, że niektóre ogłoszenia to naprawdę przegięcie bo nie dość, że podana jest norma wysiewu to jeszcze mtz i siła kiełkowania to wtedy samo nasuwa się na co jest przeznaczone ziarno. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Tam z automatu przy materiale siewnym wyskakuje Ci ikonka z międzyplonem. Do wyboru ścierniskowy lub ozimy

Wyskakuje z automatu ale nie musi być z automatu ten międzyplon uzupełniany , bo próbowałem 

BYĆ MOŻE jest tak że wybierasz  JEDEN ekoschemat nie węglowy np. BIOLOGICZNA OCHRONA , ALBO NAWOŻENIE , BO IPR SIĘ Z MATERIAŁEM NIE ŁĄCZY   a drugim jest  materiał siewny i wtedy będziesz zmuszony za darmo zasiać międzyplon ozimy , albo ścierniskowy bo jak zastosujesz inny węglowy ekoschemat to ci aplikacja policzy że to jest 3 ekoschemat  , tego nie próbowałem 

Z tego by wynikało że materiał siewny jest nieopłacalny w ekoschematach , ale do np.  sadzeniaków  ziemniaków jest chyba 500zł.   co w połączeniu z biologiczną daje 900 i można na 300 hektarach taki manewr zastosować 

Edytowane przez Stach123
xnm
Opublikowano
8 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Wyskakuje z automatu ale nie musi być z automatu ten międzyplon uzupełniany , bo próbowałem 

BYĆ MOŻE jest tak że wybierasz  JEDEN ekoschemat nie węglowy np. BIOLOGICZNA OCHRONA , ALBO NAWOŻENIE , BO IPR SIĘ Z MATERIAŁEM NIE ŁĄCZY   a drugim jest  materiał siewny i wtedy będziesz zmuszony za darmo zasiać międzyplon ozimy , albo ścierniskowy bo jak zastosujesz inny węglowy ekoschemat to ci aplikacja policzy że to jest 3 ekoschemat  , tego nie próbowałem 

Z tego by wynikało że materiał siewny jest nieopłacalny w ekoschematach , ale do np.  sadzeniaków  ziemniaków jest chyba 500zł.   co w połączeniu z biologiczną daje 900 i można na 300 hektarach taki manewr zastosować 

Materiał siewny jest poza limitem 2 ekoschematow. Więc jak Ci wychodzi to warto go zrobić. 

Opublikowano
12 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Dziś znajomy mówił, że dzwoniła inspekcja nasiennictwa i jest rozpoczęte postępowanie odnośnie gryki na siew, a zgłosiła centrala nasienna na podstawie ogłoszenia z olx. Także i w centralach robi się krucho z kasą.

Do mnie dzwoniła inspekcja że znaleźli moje ogłoszenie na olx o sprzedaży  nasion seradeli i że jako rolnik nie mogę sprzedawać do siewu- zmieniłem na paszowe i cisza. A  we wniosku o dopłaty musisz wpisać że na nasiona by dostać tę ,do pastewnych''  

Opublikowano
43 minuty temu, Szymi40 napisał(a):

Do mnie dzwoniła inspekcja że znaleźli moje ogłoszenie na olx o sprzedaży  nasion seradeli i że jako rolnik nie mogę sprzedawać do siewu- zmieniłem na paszowe i cisza. A  we wniosku o dopłaty musisz wpisać że na nasiona by dostać tę ,do pastewnych''  

Mogles zapytac skad maja twoj numer w bazie danych, chyba, ze udostepniales przy jakiejs kontroli. Ogłoszenie wystawic na drugi numer, albo najlpiej kupic juz "zarejestrowany" i moga cie cmoknac, chyba, ze zrobiliby jakas prowokacje 

Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał(a):

Materiał siewny jest poza limitem 2 ekoschematow. Więc jak Ci wychodzi to warto go zrobić. 

Jest poza limitem 300 , ale póki co są ograniczenia do 2 ekoschematów  na hektar w aplikacji 

Opublikowano

Ogarnia ktoś temat wsiewki srodplonowej i podpowie jak zrobić żeby było dobrze ? Jak w pszenicę ozima wsieje w maju/czerwcu wsiewke rozsiewaczem i po żniwach ruszę delikatnie talerzówka albo brona mulczowa tak żeby nie zniszczyć i utrzymam 8 tygodni na polu to będzie dobrze ? Jest mowa że nie wolno stosować zabiegów herbicydowych ale o uprawowych nie jest nic powiedziane …

Opublikowano

Wsiewkę powinieneś wsiać w rosnącą pszenicę , ją tam mieć w razie kontroli jak jeszcze rośnie pszenica , po zbiorze pszenicy datę  zbioru pszenicy  wpisać w rejestr zabiegów agrotechnicznych  i albo trzymać wsiewkę  8 tygodni  od zbioru pszenicy , albo do następnej uprawy . Wsiewka musi być motylkowa z listy  . Jak zasiejesz w czerwcu to nie powschodzi bo ją pszenica zagłuszy , a jak posiejesz po zbiorze to nie będzie co pokazać podczas kontroli , a jak ją posiejesz dla pieniędzy z ekoschematu  tak jak być powinno to się za nasiona  nie zwróci 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Ogarnia ktoś temat wsiewki srodplonowej i podpowie jak zrobić żeby było dobrze ? Jak w pszenicę ozima wsieje w maju/czerwcu wsiewke rozsiewaczem i po żniwach ruszę delikatnie talerzówka albo brona mulczowa tak żeby nie zniszczyć i utrzymam 8 tygodni na polu to będzie dobrze ? Jest mowa że nie wolno stosować zabiegów herbicydowych ale o uprawowych nie jest nic powiedziane …

z tego co kojarze to wsiewke sie wsiewa i po żniwach nic się nie rusza , ojciec kiedys wsiewał seradele w żyto recznię 

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

z tego co kojarze to wsiewke sie wsiewa i po żniwach nic się nie rusza , ojciec kiedys wsiewał seradele w żyto recznię 

Wiem ze tak powinno być ale pasuje mi ruszyć pole i wrzucić resztę poplonow bo pole szykowane pod buraki …

Opublikowano (edytowane)

ekoschemat :Biologiczna uprawa .Wariant nawozowe produkty mikrobiologiczne . Ktoś może na ten temat podpowiedzieć ??

Edytowane przez derek71
Opublikowano
5 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Nie, nie będzie dobrze.

Po zbiorze rośliny głównej wsiewka już ma rosnąć w rzychu.

Jak ruszysz pole i coś ma rosnąć to jest to poplon.

Poza tym w czerwcu to pszenica już jest wykłoszona, więc ciekawy to byłby siew, a wschody motylkowe jeszcze ciekawsze XD.

Jak coś to siew teraz, ale czy jest sens???

Nasiona co najmniej 300+robota i ryzyko,że nic nie powschodzi,ew. Uschnie. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, makowiaczek napisał(a):

Nie, nie będzie dobrze.

Po zbiorze rośliny głównej wsiewka już ma rosnąć w rzychu.

Jak ruszysz pole i coś ma rosnąć to jest to poplon.

Poza tym w czerwcu to pszenica już jest wykłoszona, więc ciekawy to byłby siew, a wschody motylkowe jeszcze ciekawsze XD.

Jak coś to siew teraz, ale czy jest sens???

Nasiona co najmniej 300+robota i ryzyko,że nic nie powschodzi,ew. Uschnie. 

Ja myślę to rozrzucić rozsiewaczem , to ma być typowa wsiewka pod ekoschemat która nie zmarnuje mi plonu głównego a jak mam dostać 1 pkt za zaoranie tego pola pod buraki to włokę pokombinować z tą wsiewka i mieć 5pkt i potem jeszcze zaorać sobie poplon … chodzi mi tylko o to czy ktoś się przyczepi do mechanicznego ruszenia pola po zbiorze pszenic ;)

Opublikowano

mechanicznie zniszysz tą wsiewkę , ona opadnie i wypusci kiełek na ziemie a  po deszczu jest długo wilgotna ziemia i zbożę od dołu wiec warunki lux do skiełkowania