Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie, ja sobie poradzę. Dzielę się tylko przemyśleniami.

To wnioski do 15 lipca będą przyjmować?🤭

Jary jęczmień mam w kwalifikacie więc wolę przesiać pszenicę jarą.

Ale czekam do końca naboru bo jest opcja że ze 2ha porzeczki pod pług pójdzie i temat się rozwiąże

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

15 maja kosz jęczmień? to ty dobry jesteś. takich kombinatorów to do dołu z wpanem 

czy ty katolik ....................  ?

Edytowane przez Stach123
n
Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

wejdzie się w maju i sie poklikać jak wszystko będzie wyjaśnione po co teraz głowę sobie zaprzątać 

Bo teraz dopadła sraczka, tych zagorzałych zwolenników rezygnacji z dopłat, dla których są one tylko nic nie znaczącą jałmużną.😁

Jak kończą przyjmowanie wniosków, to wielcy przeciwnicy dopłat, jak przelewy idą, to siedzą cicho jak mysz pod miotłą, jak otwierają nowy sezon, to znowu sraka ich ogarnia, który szybciej złoży wniosek😆

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, asus921 napisał(a):

Kazdy ma swoj rozum. Ja to czytam tak, ze zasiane bylo, slabo powschodzilo/przemarzlo i zostalo samo zboze. Jak szanowna kontrola chce, to co najwyzej moze zamiast mieszanki zaliczyc sam jeczmien/pszenzyto. Nie wiem skad wnioskujesz o sankcjach na 3 lata. Druga sprawa kontrole zaczynaja raczej od konca lipca, wiec juz na sciernisku.

Widzę że żadnej kontroli nie miałeś w gospodarstwie. Jak słabo powschodziło/przemarzło to musisz to do arimdru zgloscic i sam zmienic deklaracje. Jak sami przyjdą i to stwierdzą to masz karę. 

Opublikowano

Ile punktów jest za ekoschemat kwalifikowany materiał siewny ? Podobno ma on być brany pod uwagę na rok kalendarzowy czyli składam go tam gdzie planuje zasiać pszenicę na jesieni zgadza się ? A nie tak gdzie jest zasiana jesienią 2024 ? 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Moze byc i z zeszlego roku bo fv od lipca 2024 sie kwalifikuje

Czyli ta co jest aktualnie na polu można wrzucić na ekoschemat dołącza się fakturę i jest wszystko okej ? Tylko ile ten ekoschemat daje punktów ? Bo nigdzie nie mogę znaleść tabeli z aktualną punktacją … także jakby ktoś miał to może wstawić 

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano

Nie ma punktów. Są podane stawki w euro. Maksymalne które będą pomniejszane w razie zbytniego zainteresowania

Opublikowano

Agrest  kumpel w tamtym roku siał łubin w porzeczce  w miedzyrzedziach 

była kontrola wyszło wszystko okej

warunek jeden zasiana uwroć zeby wszystkie miedzyzedzia były połączone 

grąbki z porzeczką wycięte z dopłat

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kibix napisał(a):

Widzę że żadnej kontroli nie miałeś w gospodarstwie. Jak słabo powschodziło/przemarzło to musisz to do arimdru zgloscic i sam zmienic deklaracje. Jak sami przyjdą i to stwierdzą to masz karę. 

Bez przesady, zeby zglaszac, ze ci jedna roslina z mieszanki przemarzla i to np. w maju po wyslaniu wniosku... Druga sprawa to termin wnioskow jest co roku wydluzany i tak jak pisalem najlepiej to co schodzi wczesniej z pola.

Trzecia sprawa jak widze, jak niektorzy tu sie spuszczaja nad moralnoscia w stosunku do agencji, kombinatorstwo itd, a oni nas je.bia na kazdym kroku, zeby jak najmniej zaplacic, a jak najwiecej wymagac i chodzic na lancuszku to jeszcze takiemu co ich porobil to bym pogratulowal zaradnosci.

Propo zaradnosci.

Ktos mial kontrole z rozlewania innymi metodami niz rozbryzgowo? Teoretycznie tylko oswiadczenie w marcu, a pratkycznie chyba zadnego dolnego limitu m3/ha niema, ani obowiazku posiadania "aplikatora" w dniu kontroli ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Tam był ugór.

Kombinował nie będę bo z moim szczęściem się przejadę. Czekam do maja,  się przesieje albo wsieje groch pomiędzy, albo w razie wymrożeń się porzeczkę zlikwiduje

Opublikowano

Obniżyli punktacje za wymieszanie slomy z gleba ale już nie zmienili minimalnej punktacji jaka musi być i tak o to wiele osób wgl się ma to nie załapie skoro tylko taki tylko miał ekoschemat 🤦🏻

Opublikowano
44 minuty temu, john_deere7430 napisał(a):

Czyli ta co jest aktualnie na polu można wrzucić na ekoschemat dołącza się fakturę i jest wszystko okej ? Tylko ile ten ekoschemat daje punktów ? Bo nigdzie nie mogę znaleść tabeli z aktualną punktacją … także jakby ktoś miał to może wstawić 

Screenshot_2025-03-17-19-20-29-436_cn.wps.moffice_eng-edit.jpg

Screenshot_2025-03-17-19-21-56-853_cn.wps.moffice_eng-edit.jpg

I tak jak agrest wspomnial to sa stawki max. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, kibix napisał(a):

też tak kiedyś chciałem zrobić ale doradca mnie straszył że arimr będzie widział że nikt na tę działkę nie złożył wniosku a ktoś ją przecież uprawia w domyśle ty. Może to jest jakiś mit 

To raczej mit. Ja miałem do tej pory działkę od gminy, której dzierżawę wymówili bo mieli sprzedawać, ale kazali narazie uprawiać. Do dopłat nie mogłem złożyć bez umowy, a mimo to chyba nikogo nie ścigali ani mnie ani urzędu gminy.

Opublikowano
26 minut temu, kros napisał(a):

To raczej mit. Ja miałem do tej pory działkę od gminy, której dzierżawę wymówili bo mieli sprzedawać, ale kazali narazie uprawiać. Do dopłat nie mogłem złożyć bez umowy, a mimo to chyba nikogo nie ścigali ani mnie ani urzędu gminy.

Dlaczego bez umowy nie mogłeś złożyć do dopłat ? 

Opublikowano

No nie składałem min. dlatego  że   jest oświadczenie pod wnioskiem, że posiadam umowę dzierżawy na grunty od samorządu terytorialnego, skarbu państwa itp.

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze słyszę o takim oświadczeniu ale nie wiem może jest , bo od 7 lat już nie wypełniam swojego wniosku 

3 lata temu gmina się odezwała czy uprawiam ich dwie działki. Ja mówię że tak, że od 10 lat, no to trzeba umowę w końcu podpisać panie Piotrze :) no to podpisaliśmy. ( jedna 0,2 ha druga 0,08 ha) 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)

Takie oświadczenie jest może od 5 lat, było zresztą wtedy głośno o piratach co siłą obsiewają grunty z kowr-u i zgodnie prawem składają wniosek obszarowy. U mnie podobnie się skończyło podpisaniem dzierżawy z jedną działką co nie mogli sprzedać choć trochę większa bo ok 0,5 ha.

Edytowane przez kros
Opublikowano

skasowałem kawałek TUZ-a i krzyczy system, że mam wpisać rozbieżność. Wpisać że zmiana sposobu użytkowania???

Dla uprawy J stanowiącej uprawę orną, trwałą lub sad zidentyfikowano, iż geometria uprawy jest zlokalizowana na obszarach referencyjnych stanowiących TUZ. Dla wskazanej uprawy automatycznie utworzono rozbieżności - należy w zakładce WNIOSEK, sekcja: Rozbieżności uzupełnić opis rozbieżności lub dostosować geometrię / deklarację uprawy.

Opublikowano (edytowane)

Przerabiał ktoś temat ekoschematu wsiewki śródplonowej ?? Do kiedy musi być wsiana np w pszenicę ozima ? Jest informacja że musi być utrzymane 8 tygodni po zbiorze plonu głównego , przejdzie żeby wysiać np w dniu zbioru i trzymać jak poplon 8 tygodni czy musi już rosnąć w momencie zbioru ? Z jednej strony jest to logiczne że jest to wsiewka to musi być w tym lanie już ale jak to realnie wygląda przejdzie w takim układzie czy nie bardzo ? A nawet jak wsieje w kwietniu a po żniwach rusze pole delikatnie brona mulczowa lub talerzówka żeby nie niszczyć to nikt się nie przyczepi do tego ?

Edytowane przez john_deere7430