Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, robi57362 napisał(a):

przełamałem się i pojechalem zamówic resztę nawozu na kolejny rok,a tu lipa remanent 🤨

Dziś remanent, jutro powiedzą,ze to co na placu to już "sprzedane" tylko do rozwiezienia jeszcze jest...

Ostatnim etapem bedzie "płakanie o dobro rolnika" jak ten facet z laska ( był taki filmik na tiktoku) co nakupil mocznika za 6 tys a później mocno spadła cena... 

Opublikowano
58 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To ile wy tej słomy zbieracie a ile zboża ? 

nie ile zbieramy tylko ile idzie, jak w gminie obok co drugie gospodarstwo to krowy, to ciągle mało, tak samo użytki zielone, 80% kukurydzy w rejonie szło na kiszonkę.

U mnie wymiana słoma za gnój to norma, albo sprzedaż słomy

Opublikowano
26 minut temu, Dastan napisał(a):

P,K też już wykupujecie na lata do przodu czy na razie azot? W które nawozy to cło może głównie uderzyć? Może by faktycznie PK ma rzepak chociaż teraz wziąć? Raz piszą że potanieje bo ruscy znoszą tam jakieś cła czy limity kiedy indziej że podrożeje bo ue cla nakłada. Szkoda ze tak usilnie nie dbają o producentów rolnych tymi cłami tylko nawozowych...

K zamówiony pod przyszłoroczny rzepak czy dobrze czas pokaże cena jest w miarę ok wiec warto zaryzykować

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Euro masz to lepsze wybierasz🤣

Jeśli chodzi o stosunek cena-jakość to myślę, że to najlepszy polski sprzęt. Szkoda, że mają dosyć wąski asortyment. 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Mam już dwie maszyny agromasza i jedną euromasz, euromasz musi jeszcze poprawić parę szczegółów 

Były i pola co na kombajn tylko  starczyło a słoma była 

Nie wiem o jakie szczegóły Ci chodzi, jak dla mnie jakieś niedomalowania obudow piast co i tak praktycznie są cały czas w ziemi są bez znaczenia, jak dla mnie to co robią to na prawdę jakość-trwałość, względem innych polskich to bajka tańsza o 30% minimum 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Sam zacząłem w 2015 od kredytu na oborę i ziemię, ale to było 300tys nie miliony. Choć na wiosnę 2016 było ciężko bo kiszonki, słomę i zboża trzeba było kupować i jechałem na oparach. 

Nie zawsze da się wszystko zaplanować 😣🤨

Wypadnie susza lub co innego 😲

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano

kiedyś miałem bronę talerzową euro masz i była porażka ale to już ponad 10 lat temu, niby jakość poprawili i sam rozważam agregat siewny talerzowy bo cena o wiele niższa i opinie raczej na plus.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Taaak, niby 0% i obowiązkowe AC w towarzystwie ubezpieczeniowym producenta ... Na tym świecie nie ma nic za darmo dla zwykłego szarego obywatela ...

Nikt finansowania fabrycznego czy kredytu nie daje za darmo ... Zawsze są jakieś koszty, i teraz tylko od nas zależy czy potencjalne zyski będą większe niż te koszty ...

15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty na prawdę wierzysz że dealer/bank/producent tak za darmo ci dał kredyt ?? Oj mają rację że trzeba ten naród uczyć w szkole ekonomii ... Oni na Tobie zarobili a ty się jeszcze z tego cieszysz i jesteś z tego dumny xD 

Widzę że nie masz pojęcia o kredytach czy o finansowanu fabrycznym. W zeszłym roku kupowałem nowy samochód miałem płacić gotowka ale po ustalemiu ceny za samochód zaproponowali 10% taniej jak wezmę w finansowaniu fabrycznym 0%, doszło tylko 2tys opłaty przygotowawczej, a kasę wrzuciłem na lokaty żeby spłacać raty co miesiąc. Na tym zaoszczędziłem ponad 15tys. OC i tak bym wykupił bez względu na kredyt place 1,8tys.

Rok temu kupowałem ziemię i były kredyty 2% do 200tys. Miałem w tym czasie kasę na obligacjach pierwszy rok 7%, drugi 11,5% teraz będzie około 5%, zobacz ile zarobiłem biorąc kredyt niż płacąc gotówką.

Apropo lokat to ostatnio zakładałem w BS na 5,1%.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
6 minut temu, poosa21 napisał(a):

Widzę że nie masz pojęcia o kredytach czy o finansowanu fabrycznym. W zeszłym roku kupowałem nowy samochód miałem płacić gotowka ale po ustalemiu ceny za samochód zaproponowali 10% taniej jak wezmę w finansowaniu fabrycznym 0%, doszło tylko 2tys opłaty przygotowawczej, a kasę wrzuciłem na lokaty żeby spłacać raty co miesiąc. Na tym zaoszczędziłem ponad 15tys. OC i tak bym wykupił bez względu na kredyt place 1,8tys.

Rok temu kupowałem ziemię i były kredyty 2% do 200tys. Miałem w tym czasie kasę na obligacjach pierwszy rok 7%, drugi 11,5% teraz będzie około 5%, zobacz ile zarobiłem biorąc kredyt niż płacąc gotówką.

Większość ludzi nie ma pojęcia o ekonomi i to jest problem w większości gospodarstw. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Dastan napisał(a):

P,K też już wykupujecie na lata do przodu czy na razie azot? W które nawozy to cło może głównie uderzyć? Może by faktycznie PK ma rzepak chociaż teraz wziąć? Raz piszą że potanieje bo ruscy znoszą tam jakieś cła czy limity kiedy indziej że podrożeje bo ue cla nakłada. Szkoda ze tak usilnie nie dbają o producentów rolnych tymi cłami tylko nawozowych...

Ja nie kupuje a biore całe samochody, za dużo niewiadomych co będzie

11 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Gdzie Ci te 4,5 % wyjdzie średnio?

Wszędzie wymagane konto, w przypadku zerwania, całkowita utrata odsetek, zapewne jak się bliżej wczyta, to jeszcze niejeden kruczek wyjdzie

Santander, Alior , Velo , wszystkie bez konta

11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Najwięcej w tamtym okresie co żona się dowiedziała to było 7%, ale zanim zdążyła mnie poinformować to już wydałem ta kasę 🤪

7% to z kontem i małe sumy , i to dla nowych klientów

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

To ja miałem zupełnie inaczej przy aucie

W kredycie dochodziło 5000 zł 

Nie tak dawno nh z mf się ścigały w kredytowaniu, i nh wychodził w kredycie drożej od mf

A lokata to wcale nie zarobek, ten pieniądz sobie tylko poleży

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To ja miałem zupełnie inaczej przy aucie

W kredycie dochodziło 5000 zł 

Nie tak dawno nh z mf się ścigały w kredytowaniu, i nh wychodził w kredycie drożej od mf

A lokata to wcale nie zarobek, ten pieniądz sobie tylko poleży

Oczywiście, że nie zarobek tylko mniej straci na wartości. Ale jak masz odłożone trochę grosza i nie masz pomysłu/potrzeby aby go wydać to lepiej lokata niż mialoby leżeć na koncie 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, wilkołak napisał(a):

Lepiej na lokacie ,czy w domu, nie każdemu pasuje odrazu wydać

Najlepiej inwestycja, pieniądz będzie zarabiał.

co ci z lokaty 4% jak inflacja jest taka sama lub wyższa.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

Kolega budowlaniec kupił działkę za 62 tys.10 ary na wsi. Doprowadził media, wykopał sadzawke, na sadził iglaków. Postawił domek, nie duży szkieletowy z drewna skandynawskiego, obity płytą osb i deską elewacyjną, ma to wykończyć w śr. standardzie. Liczy na mega zarobek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v