Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Agrest wszystko się zgadza, ale niech nie gada głupot że nic go to nie kosztowało ... Albo że jedyny koszt to było 400zł za przygotowanie wniosku ... I szczęście że się nie powinęła noga.

Cale życie będziesz jebac bez kredytu bo będziesz się bał że poslizgniesz się na skórce od bana przed chlewem, a somsiad zaryzykował i trzymie ogony w oborze która spłacił 🤪

12 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Ten kizeryt to chyba tanio, bo coś kojarzę, że była cena 1500, albo mi się coś pomyliło.

Kizeryt raczej jakiś "zamiennik" 

Opublikowano
11 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Wrzucasz do banku i samo zarabia na siebie jesteś na plus 😅

No i ile masz % na tej lokacie ? minus podatek belki i pewnie wyjdzie tyle że pieniądz pokrąży po kontach nie przynosząc zysku , ale z ciekawości w poniedziałek przejadę po bankach dowiedzieć się jakie mają oprocentowania lokat 

Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał(a):

Na nim (biorąć np ciągnik w finansowaniu fabrycznym)  zarobili tyle, co i na tobie gdybyś kupił ten ciągnik za gotówkę bo za tyle samo żeście ten ciągnik kupili , więc nie wiem po co głupia dyskusja 

A przepraszam , na nim zarobili 400 zł więcej za obsługę wniosku , ale raczej on podpierając się takim finansowaniem kupił ciągnik od razu , a ty ciułałeś na to dobrych parę lat gdzie z 20-30% zżerała inflacja , 

I teraz sobie przelicz kto bardziej był wyrąbany na takiej transakcji ?

Nie masz co mu tłumaczyć. Ma swój świat 

Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał(a):

No i ile masz % na tej lokacie ? minus podatek belki i pewnie wyjdzie tyle że pieniądz pokrąży po kontach nie przynosząc zysku , ale z ciekawości w poniedziałek przejadę po bankach dowiedzieć się jakie mają oprocentowania lokat 

Oprocentowanie lokat  obecnie kiepskie i jeszcze limity kwot już lepszą alternatywą są obligacje skarbu państwa tym bardziej przy wyższych kwotach

Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał(a):

Wpisz ranking lokat i będziesz wiedział 4,5 %  tak średnio, zależy jaka kwota i jaki okres , najwieksze odsetki na 3 miesiące

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

A myślisz że ja kupując ciągnik za gotówkę miałę niższą cenę? Absolutnie. 

Jedynie za mccormick trafiłem promocję że przy płatności w dzień fakturowania 4000zł rabatu. 

Bardziej bym skłaniał się do tego że cena za finansowanie fabryczne jest wkalkulowana w cenę każdej sztuki. Rolnik nie ma ulgi w zakupie, a handlowiec zarobi więcej na tym co gotówką zapłaci. 

Agromasz w przypadku gotówki -2%, kredyt likwiduje rabat

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wpisz ranking lokat i będziesz wiedział 4,5 %  tak średnio, zależy jaka kwota i jaki okres , najwieksze odsetki na 3 miesiące

Gdzie Ci te 4,5 % wyjdzie średnio?

Wszędzie wymagane konto, w przypadku zerwania, całkowita utrata odsetek, zapewne jak się bliżej wczyta, to jeszcze niejeden kruczek wyjdzie

Opublikowano
23 godziny temu, galan99 napisał(a):

Gradowe, suszowe , mrozowe ile to gospodarstw wyciąga łapy po socjal .

Pieniędzy niema i nie będzie .

Jak żniwa były to kosili po 9 ton . Jak teraz to magazyny puste mało sypało to jak to jest do licha .

Nawozy saletra 1600 zł . 

Musisz nad nauczyć gospodarowac

Opublikowano (edytowane)

Za gotówkę czy na kredyt ta sama cena 

Jedynie kupię za tyle tez da się wynegocjować albo zanieść oferte od innej firmy juz wynegocjowaną i kupię jak jeszcze taniej sprzedacie u innej firmy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

A myślisz że ja kupując ciągnik za gotówkę miałę niższą cenę? Absolutnie. 

Jedynie za mccormick trafiłem promocję że przy płatności w dzień fakturowania 4000zł rabatu. 

Bardziej bym skłaniał się do tego że cena za finansowanie fabryczne jest wkalkulowana w cenę każdej sztuki. Rolnik nie ma ulgi w zakupie, a handlowiec zarobi więcej na tym co gotówką zapłaci. 

to powiedz to @Qwazi nie dawno się spierał że jego szwagier szwagra kupił ciągnik za gotówkę to utargował 40 %%% 😅

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

PJA od 3-5 klasy

PKR jeszcze gorzej z tym że tam co 2 gospodarstwo to obora z krowami. Słomę w kryzysie kupowali po takich cenach że lepszy biznes był niż na zbożu

Dobry rejon. Nie dziwię się że tyle dają. Jak cena wysoka to oddaj w tą dzierżawę, po co się męczyć 

Opublikowano
19 minut temu, jacor73 napisał(a):

Gdzie Ci te 4,5 % wyjdzie średnio?

Wszędzie wymagane konto, w przypadku zerwania, całkowita utrata odsetek, zapewne jak się bliżej wczyta, to jeszcze niejeden kruczek wyjdzie

Najwięcej w tamtym okresie co żona się dowiedziała to było 7%, ale zanim zdążyła mnie poinformować to już wydałem ta kasę 🤪

Opublikowano
3 minuty temu, XTRO napisał(a):

Dobry rejon. Nie dziwię się że tyle dają. Jak cena wysoka to oddaj w tą dzierżawę, po co się męczyć 

miałem oferty, ale na razie podziękowałem. Powoli spełniam jakieś tam swoje cele i na chleb starcza, jedyne co to odpada powiększenie areału, bo w tym rejonie nie da rady pozyskać nawet ogródka, ale taka specyfika terenu.

Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał(a):

Porpozycja RSM 32 1350 netto dziś, od poniedziałku wszystkie nawozy plus 30euro do góry. 

Po prostu miałeś dobry bank. U mnie nie mogli odpóścić a siostra jest agentem. i udało sie ale AC płaciłem, fakt kombajn.

Ciągnik  musiałem płacić w  agencji w Warszawie 1700 rocznie, a  u mnie ta sama firma 400 był płacił, ale takie  były warunki umowy i koniec.  Banku nie obchodziło że ta sama firma, tylko ich agent musial zarobić maxymum. 

Też tak miałem, AC zawsze obowiązkowe 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Najwięcej w tamtym okresie co żona się dowiedziała to było 7%, ale zanim zdążyła mnie poinformować to już wydałem ta kasę 🤪

Na nawòz czy na maszyny 🤭😁

Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Agromasz w przypadku gotówki -2%, kredyt likwiduje rabat

Agromasz to niezbyt poważna firma 🤪

Teraz, slawek74 napisał(a):

Na nawòz czy na maszyny 🤭😁

Na rsm po 900,- 🤪

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, ŻakowskiSławomir napisał(a):

miałem oferty, ale na razie podziękowałem. Powoli spełniam jakieś tam swoje cele i na chleb starcza, jedyne co to odpada powiększenie areału, bo w tym rejonie nie da rady pozyskać nawet ogródka, ale taka specyfika terenu.

Byłem w Twoim terenie kilka razy, wiem o co chodzi. Ale i tak płacąc taki czynsz uwierz mi że więcej Wam zostaje niż u nas na wschodzie 

4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Agromasz to niezbyt poważna firma 🤪

Na rsm po 900,- 🤪

Takie ceny to tylko Michałek ma 😂😂

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, XTRO napisał(a):

Byłem w Twoim terenie kilka razy, wiem o co chodzi. Ale i tak płacąc taki czynsz uwierz mi że więcej Wam zostaje niż u nas na wschodzie 

Domyślam się, no tak jak mówię, jak był chory sezon na słomę, to spokojnie więcej szło wyciągnąć ze słomy niż ze zboża-co wydaje się abstrakcją.

Opublikowano
9 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Domyślam się, no tak jak mówię, jak był chory sezon na słomę, to spokojnie więcej szło wyciągnąć ze słomy niż ze zboża-co wydaje się abstrakcją.

To ile wy tej słomy zbieracie a ile zboża ? 

Opublikowano
25 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Euromasz 

Mam już dwie maszyny agromasza i jedną euromasz, euromasz musi jeszcze poprawić parę szczegółów 

13 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To ile wy tej słomy zbieracie a ile zboża ? 

Były i pola co na kombajn tylko  starczyło a słoma była 

Opublikowano

P,K też już wykupujecie na lata do przodu czy na razie azot? W które nawozy to cło może głównie uderzyć? Może by faktycznie PK ma rzepak chociaż teraz wziąć? Raz piszą że potanieje bo ruscy znoszą tam jakieś cła czy limity kiedy indziej że podrożeje bo ue cla nakłada. Szkoda ze tak usilnie nie dbają o producentów rolnych tymi cłami tylko nawozowych...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v