Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
37 minut temu, Maniaks napisał:

Dolnyśląsk:

NPK 7-18-28 - 2480 zł/t 

Zaksan 33,5 - 1750 zł/t 

Mocznik import bez inhibitora - 1850 zł/netto (+ transport ze Szczecina)

Gdzie takie ceny ? Brutto czy netto

Opublikowano
26 minut temu, Sylwestero88 napisał:

Mocznik 1900zł/t Saletra 1800zł/t. Ceny brutto z dziś, Mazowieckie Zaliwie Piegawki między Węgrowem a Siedlcami

Czekać czy zamawiać pierwszy strzał?

W tym tygodniu ma być nowy cennik na azoty. Także jak Puławy w dół to i import w dół. Jak w górę to import pewnie też trochę a gore

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

W tym tygodniu ma być nowy cennik na azoty. Także jak Puławy w dół to i import w dół. Jak w górę to import pewnie też trochę a gore

coś piszą o moczniku technicznym, żeby przypadkiem zaraz blokady nie było

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

U nas powoli robi się tak jak u nich. Masz duże gospodarstwo ze zwierzętami to stać cię na dość  dobre życie i robota tylko u siebie. A jak zboża to opłacalność coraz mniejsza i albo dodatkowa praca albo wegetacja. Te czasy powoli się kończą że gdy się miało około 50 ha roślinnej szło bez problemu wyżyć na dość dobrym poziomie i rozwijać fajnie gospodarstwo. Myślę oczywiście tu tylko o zbożach. Każdy by chciał porobić 3-4 miesiące w roku a resztę przeleżeć i korzystać z życia. 

z 50 ha przeżyć i rozwój? to chyba kawaler

zboże zawsze było tanie raz na 7-8 lat wyskakiwały górki, 

i zawsze ci co świnie mieli, krowy mleczne czy brojlery byli w lepszej sytuacji

tylko dziś rozpusta i robić się nie chce, a już nie mówiąc o młodych dziewczynach tylko lekkie życie

popatrzcie na swoje babcie , prababcie jak pracowały jak się poświęcały

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Tak pszenica idzie w dół na matif to nawozy pewnie w górę i będzie ekologia 🤣 

• Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, pawelek98 napisał:

coś piszą o moczniku technicznym, żeby przypadkiem zaraz blokady nie było

z 50 ha przeżyć i rozwój? to chyba kawaler

zboże zawsze było tanie raz na 7-8 lat wyskakiwały górki, 

i zawsze ci co świnie mieli, krowy mleczne czy brojlery byli w lepszej sytuacji

tylko dziś rozpusta i robić się nie chce, a już nie mówiąc o młodych dziewczynach tylko lekkie życie

50 ha Wszystko rozbija się o zarządzanie planowanie i wykorzystanie sytuacji - nie zawsze się udaje oczywiście ale nie zmieniając niczego doprowadzamy do marazmu i upadku .Robiłem już byle co w życiu i udawało się -nawet teraz myślę nad porzuceniem QQ jak to dupnie na pysk -nawet żeby rozpisać przetarg na dzierżawę tego burdelu, kawałki porządne to się jeleń znajdzie .Ale żeby dokładać z nadzieja że będzie lepiej  to nie dla mnie .Nie chciwość a EKONOMIA -bo chciwość to upadek a ekonomia daje szanse przetrwania .Do tej pory lata suszy były do przetrwania i można było nadgonić -przy dzisiejszych kosztach rok przeżyją niektórzy dwa lata  nieliczni a trzy lata to będzie zagłada -a co rok to anomalie bardziej agresywne  a cena nie nadrobi niskiego plonu bo przywiozą z ukrainy 

Opublikowano
Dnia 28.01.2024 o 14:21, boogie7 napisał:

Dlaczego nie łączyć jednego z drugim, jeśli ma się chęci i czas ?  U nas są tacy, którzy obrabiają po 150 ha. i na nocną zmianę do roboty zapie.dalają. Mój dalszy krewny (że tak go nazwę)  uprawia ok. 100 ha. i od kilkunastu lat całe zimy (listopad - kwiecień) spędza w robocie w Holandii !  

"nie ważne że ja stracę"  😎

U mnie we wsi jeden gospodarz (40 ha) kupił w 2022 roku 3 "tiry" saletry po 3600, na zapas, "bo bydzie ino drożyj" 😁

A pszenicę  i rzepak  trzyma do  dzisiaj  bo też  mo iść w górę

Opublikowano

Ceny środków nie kreuje Polski rolnik tylko są skrojone pod rolnictwo UE ze względu na łatwość transportu - do tej pory było u nas ciut taniej bo Czesi jeździli kupować .W magazynach dystrybucji leżą jeszcze środki z sezonu  2022 /23i to w ilościach takich że warto im odnowić badania przedłużające ważność Potanieć potanieje ewentualnie towar który kończy się rejestracja i będą wycofane reszta idzie w górę niewiele ale idzie -a dystrybucja nie ma ochoty dzielić się marżą .Dla dużych gospodarstw planują podniesienie premiowania w programach zachęcając do zakupów .Dystrybucja musiała by zacząć walkę o sprzedaż  a jest walka o klienta z kasą 

Opublikowano

Tanieje chemia. Jestem w rolniczej grupie zakupowej na FB i w listopadzie i grudniu były dość spore promocje. Dużo osób zastanawiało się czy kupować wtedy czy nie, bo pewnie taniej nie będzie. A na promocji też było można sporo taniej kupić. Teraz zaczęły powoli przychodzic nowe cenniki na sor i bez promocji jest taniej niż wtedy gdy były duże przeceny 

• Like 3
Opublikowano
43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Tanieje chemia. Jestem w rolniczej grupie zakupowej na FB i w listopadzie i grudniu były dość spore promocje. Dużo osób zastanawiało się czy kupować wtedy czy nie, bo pewnie taniej nie będzie. A na promocji też było można sporo taniej kupić. Teraz zaczęły powoli przychodzic nowe cenniki na sor i bez promocji jest taniej niż wtedy gdy były duże przeceny 

Potaniało tylko Invigo pewnie temu ze jest chujowe. Tamto co było w listopadzie to z terminem na marzec albo luty ważności. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, krzychu121 napisał:

Dziwi mnie to co piszesz  zawsze co roku pierwsze cenniki są wywalone z zapasem i powoli na podstawie konkurencji lecą w dół  tak aby w marcu osiągnąć cel i być dopasowane do konkurencji -jakaś tam konkurencja i analiza cenników jest co roku w dystrybucji .Było nawet tak że sklepy i bardzo duże gospodarstwa otrzymywały korekty a wczesne zatowarowanie aby się nie obrażali że za drogo kupili 

Opublikowano (edytowane)

Bo stary termin to masz przeceny ... W zeszłym roku się połasiłem na Kier w przecenie, przyszedł to termin ważności 03.2023 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Bayer potaniał , dokładene cenniki za miesiąc, tak jak co roku

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Badwolf napisał:

Gdzie takie ceny ? Brutto czy netto

Netto - AgroEfekt powiat Strzeliński

19 godzin temu, pawelek98 napisał:

I co mają z tego poświęcenia? Garba na starość i brak perspektyw na jakieś inne rzeczy, niż wizyty lekarskie, leki i gonitwa za jako takim zdrowiem. Wybacz, ale dla mnie zdrowiej i przyjemniej, kiedy nie żyjemy po to by pracować, tylko pracujemy po to, by żyć. Nie zawsze warto się poświęcać ponad wszystko.

Edytowane przez Maniaks
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Maniaks napisał:

I co mają z tego poświęcenia? Garba na starość i brak perspektyw na jakieś inne rzeczy, niż wizyty lekarskie, leki i gonitwa za jako takim zdrowiem. Wybacz, ale dla mnie zdrowiej i przyjemniej, kiedy nie żyjemy po to by pracować, tylko pracujemy po to, by żyć. Nie zawsze warto się poświęcać ponad wszystko.

one nic ale ty za to możesz sobie pożyć

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.01.2024 o 09:51, bizon1 napisał:

Dystrybutorzy mają problem ze sprzedażą nawozów w całej Europie bo rolnik nie ma kasy , u nas reszta dopłat najwcześniej w maju , kredyty 2 % też nie wiadomo kiedy uruchomią także jeżeli teraz nią sprzedadzą i to będą musieli magazynować do następnego sezonu 

To nawozy na kredyt to ładnie się bawicie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v