Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chcieliśmy w kilku rolników przejąć dwie fermy po 4 tysiące macior. Skiba chciał  pomóc w rozwoju i mieć czyste ręce. Ale i bez niego by to poszło. Mój szwagier pracuje tam 25 lat na wysokim stanowisku, a ich były główny lekarz leczy moje stado. Także trochę wiem co tam się odwala. Duńczycy to sknery ale mają talent do nietrafionych inwestycji. W ich zakładzie mięsnym czyli primefood starym, pracują ludzie z 14 państw świata. Ostatnio Kolumbijczycy poszli na noże z Mołdawianami. Jaja jak berety. Jakbym miał czynsze dzierżawne za stawkę od 50 do 250 zł za hektar też bym to jakoś kręci. Tuczarnia na 20 tysięcy tucznika za 30 ton pszenicy w skali roku. Pisiory chcieli to ukrócić ale obecna władza za siatkę pieniędzy zrobi wszystko by im tego nie zabrać. Powinni działać na takich samych zasadach jak lokalni rolnicy. Większość ludzi na kierowniczych stanowiskach pracujących tam od początku się od nich zwolniła bo przyszła młoda krew z Danii i zaczęli się gówniarze po 20 parę lat tak panoszyć że w rok narobili milionowych strat. No ale to nie temat na takie rozmowy. 

Co do cen to kolega mówił że w zeszłym tygodniu sprzedawał do handlarza po 6.1 netto za żywa. 

Nakładczy bez zmian. Mała łyżka ale ciągle.

Opublikowano
5 godzin temu, turtojs napisał:

myślę, że teraz stabilizacja gdzieś na miesiąc, później powoli do góry, zresztą jak co roku

Przecież miało iść w górę,jeszcze tydzień temu miałeś taka wersję??

Polsus obstawia dalsze obniżki jako powód podaje wycofanie się holenderskiej firmy ubojowej Vion z niemieckiego rynku, czyżby te tuczniki miały być ubijane w Polsce i oczywiście mięso ląduje na naszym rynku??

Opublikowano
13 godzin temu, Mateuszmq napisał:

@Ulanek Duna nadal Ci głupcy chcą po 450 🤣 No na opłatę wody i prądu chociaż niech zostanie 🤣🤣🤣🤣

Macie może namiary na jakiegoś dobrego polskiego producenta warchlaka? Najlepiej wielkopolska i ościenne.  Partie po ok 210 sztuk

priv 

Opublikowano
ws71 napisał:

5 godzin temu, turtojs napisał:

myślę, że teraz stabilizacja gdzieś na miesiąc, później powoli do góry, zresztą jak co roku

Przecież miało iść w górę,jeszcze tydzień temu miałeś taka wersję??

Polsus obstawia dalsze obniżki jako powód podaje wycofanie się holenderskiej firmy ubojowej Vion z niemieckiego rynku, czyżby te tuczniki miały być ubijane w Polsce i oczywiście mięso ląduje na naszym rynku??

tak miałem, nie liczyłem się, że spadnie że względu choćby na protesty w Niemczech, liczyłem conajmniej na stabilizację a po cichu na delikatny wzrost cen spowodowany brakami tucznika, bo mało kto na stycznia celował sprzedaż mam na myśli tych co warchlaki kupują. być może faktycznie te zamkniecie tej ubojni spowodowało zastój, a z drugiej jak nie miała co bić, to co się dziwić że się zwinęli. ogólnie ciekawa zagrywka, moim zdaniem to są chwilowe obniżki bo nie było powodów nawet żeby obniżac, tym bardziej że Belgia uzyskała dostęp do eksportu do Chin, wiem mały rynek świń tam jest, ale zawsze coś się uplynni z UE. wschód nas praktycznie nie interesuje jaka tam jest cena, nie miało to nigdy wpływu na ceny u nas

Opublikowano
11 godzin temu, turtojs napisał:

tak miałem, nie liczyłem się, że spadnie że względu choćby na protesty w Niemczech, liczyłem conajmniej na stabilizację a po cichu na delikatny wzrost cen spowodowany brakami tucznika, bo mało kto na stycznia celował sprzedaż mam na myśli tych co warchlaki kupują. być może faktycznie te zamkniecie tej ubojni spowodowało zastój, a z drugiej jak nie miała co bić, to co się dziwić że się zwinęli. ogólnie ciekawa zagrywka, moim zdaniem to są chwilowe obniżki bo nie było powodów nawet żeby obniżac, tym bardziej że Belgia uzyskała dostęp do eksportu do Chin, wiem mały rynek świń tam jest, ale zawsze coś się uplynni z UE. wschód nas praktycznie nie interesuje jaka tam jest cena, nie miało to nigdy wpływu na ceny u nas

Żeby pchać na Chiny to cena musi być ok 1,5 $ za kilogram żywca, dlatego min Hiszpanie olali chiński rynek i pchają na Europę powodując załamanie rynku, identycznie jak ukraińskie zboże załatwiło rynek zbóż 

Opublikowano
Dnia 19.01.2024 o 07:56, Mateuszmq napisał:

@Ulanek Duna nadal Ci głupcy chcą po 450 🤣 No na opłatę wody i prądu chociaż niech zostanie 🤣🤣🤣🤣

Macie może namiary na jakiegoś dobrego polskiego producenta warchlaka? Najlepiej wielkopolska i ościenne.  Partie po ok 210 sztuk

jeśli nadal cię interesuje warchlak miałbym namiar okolice Nowe Miasto Lubawskie , PW

Opublikowano

A jak kanalia mówił ze cały rynek miesny to organizacja przestępcza  to  mnie za wariata mieliście. Te wszystkie animexy, sokołowy, agriplusy , gobartto  aby pod mur i serią w kałacha podziękować. A zakłady rozdać rolnikom ))) jako prezes animexu w miesiąc rynek  świń w polsce bym uzdrowił ))))).

Opublikowano

kanalia - jak byś był prezesem animexu, to zmienił by ci się punkt widzenia i z pogardą zaczął byś patrzeć na biedne pospulstwo,

szybko by pojawiły się myśli że może tak bez powodu odjąć 30gr i niech biedaki w popłoch wpadają. A ty miliony na koncie byś tylko liczył, bo 30 gr razy125kg i 170 sztuk na aucie i razy 500 aut to już kwota się robi przecież .. a zależało by to tylko od twojego widzimisie 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kanalia2 napisał:

A jak kanalia mówił ze cały rynek miesny to organizacja przestępcza  to  mnie za wariata mieliście. Te wszystkie animexy, sokołowy, agriplusy , gobartto  aby pod mur i serią w kałacha podziękować. A zakłady rozdać rolnikom ))) jako prezes animexu w miesiąc rynek  świń w polsce bym uzdrowił ))))).

Do Choroszczy? Do Choroszczy. Na badania? Nie, na stałe...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v