Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Myślisz że ja mam czas  szukać  ?  dobrze pamiętam Ciebie i Damianka

ile razy twierdziłeś że ja jestem Grynem i się lansuję a teraz pieprzysz że ja jestem Kapką   

3 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Masz rację bo ten czy tamten rząd  wiedział, że rolników trzeba umiejętnie podzielić ,wystarczy jednym dać parę groszy a drugim nie   !   następna sprawa  to głupie przekonanie wśród rolników, że każdy z nich może być liderem protestu wie wszystko najlepiej  , cały kraj ma się jego słuchać , uderz się we własną pierś  i powiedz ile razy na tym forum sam sra..łeś na głowę Gryna     ! zazdrościsz mu ciężkiej pracy   ? 

A czegoż ja mam Gryniowi zazdrościć pola czy opinii wśród sąsiadów i uczestników protestu że się nie umie zachować i wszystkich mniejszych ma za nic ?

• 0
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

Najpierw piszesz to , po czym uważasz że Gryn może mieć takie przekonanie żeby się cały kraj go słuchał , niech dalej ciężko pracuje , bo niby w czym taki 1000 ha jest lepszy od 10 hektarowca? 

Z tego co widzę i słyszę to Gryn dał sobie spokój z protestami bo ludzie którzy nigdy w wojsku nie byli chcieli zostać generałami , a wiadomo że samymi generałami wojny nikt nie wygrał

Sam osobiście poznałem wielu takich generałów i wiem że Grynowi do pięt nie dorastali

9 minut temu, Łukaszek napisał(a):

A czegoż ja mam Gryniowi zazdrościć pola czy opinii wśród sąsiadów i uczestników protestu że się nie umie zachować i wszystkich mniejszych ma za nic ?

I widzisz i ponownie pie...sz głupoty i jak rolnicy mają walczyć razem

• 0
Opublikowano

No i z takim rolniczym zelenskim również , małych biednych na stracenie tylko Grynie się liczą i typy Wicherko podobne. 

Na spotkaniu z Trzaskowskim też byli sami mali co stali na granicy i marzli czy wielkoobszarowcy co się pojawiają jak są kamery.

• 0
Opublikowano

w tym momencie nie jest ważne kto kogo kiedy poparł, tylko wspólna wielka manifestacja problemów spowodowanych chorymi pomysłami brukselskich i innych urzędników. Ochłapy później możecie sobie wyrywać. Jak nie staniemy razem to niedługo nie będzie czego sobie wyrywać. Prawda jest taka , że nie każdy nadaje się na przywódcę czy tam lidera , bo do tego trzeba mieć trochę rozumu i kultury, ale bez poparcia społecznego żaden przywódca nic nie zdziała.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał(a):

Z tego co widzę i słyszę to Gryn dał sobie spokój z protestami bo ludzie którzy nigdy w wojsku nie byli chcieli zostać generałami , a wiadomo że samymi generałami wojny nikt nie wygrał

Sam osobiście poznałem wielu takich generałów i wiem że Grynowi do pięt nie dorastali

Dość naciągane porównanie, ale świadczące dobitnie o tym co tam się dzieje. Moja uwaga jest taka, że akurat w przypadku protestów generałowie są niepotrzebni. Za to liderzy, niezbędni. Protesty, to jednak polityka zaś generałom liniowym politykować nie przystoi. Generał wie że jego ludzie będą ginąć i to jego brzemię. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, rocknrollnik1 napisał(a):

w tym momencie nie jest ważne kto kogo kiedy poparł, tylko wspólna wielka manifestacja problemów spowodowanych chorymi pomysłami brukselskich i innych urzędników. Ochłapy później możecie sobie wyrywać. Jak nie staniemy razem to niedługo nie będzie czego sobie wyrywać. Prawda jest taka , że nie każdy nadaje się na przywódcę czy tam lidera , bo do tego trzeba mieć trochę rozumu i kultury, ale bez poparcia społecznego żaden przywódca nic nie zdziała.

Każdego da się kupić tylko za ile ?.

Pszenica 800 zł .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ja bym poszedł na protest, ale postulaty mają być ograniczające zakazy unijne a nie dopłaty do wszystkiego. Dla mnie dopłaty są chore i nie powinno ich być

• 0
Opublikowano

Niema blisko i nie mam czasu na bzdety. Na prostatach ludzie gadają takie głupoty że się nie chce tego słuchać, od kiedy pamiętam nikomu sie nie opłaca i całe życie po kosztach, jak już popierdolą to za chwile gadka że nowy samochód kupił albo córce mieszkanie w mieście. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ziel napisał(a):

Ja bym poszedł na protest, ale postulaty mają być ograniczające zakazy unijne a nie dopłaty do wszystkiego. Dla mnie dopłaty są chore i nie powinno ich być

Każda wymówka dobra ..

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ziel napisał(a):

to znajdź na banerze jakieś słowo o dopłatach. Tam jest o marcosurze, zielonym ładzie, imporcie z ukrainy, niszczeniu lasów i gospodarki kraju. Czy to nie jest forma sprzeciwu wobec polityki unijnej? Szukasz wymówki i tyle.

• Like 5
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ja juz apisałem się na wyjazd autokarem, to nasz obowiązek

U mnie ludzie mają wywalone w te protesty zresztą ja też.  Tyle razy już nas wykańczali pierwszy raz jak do uni wchodziliśmy wtedy po 2 2.5 tys nie było komu za ziemię płacić dziś dobija u mnie do 200 za ha o czymś to świadczy i sprzęty pojawiają się wielkie jak na te obszary ja głównie z krow żyje i w tym czasie gdzie ta ziemia zdrzozala o 200 tys kończyli nas wejściem do UE później wymogami, później kwotami mlecznymi później końcem kwot mlecznych później cross compilance później Ukraina a teraz mają nas zniszczyć mercosur a co pokazuje rzeczywistość?  Fakt dziś na zbozu na 20 ha nie da rady żyć ale i kiedyś tak było ludzie nie dawno poczuli pszenicy po 1500 i myśleli że tak zostanie. Ale ci którzy mają obszar to radzą sobie bardzo dobrze i na zbozu 

• 0
Opublikowano
Teraz, alfa napisał(a):

U mnie ludzie mają wywalone w te protesty zresztą ja też.  Tyle razy już nas wykańczali pierwszy raz jak do uni wchodziliśmy wtedy po 2 2.5 tys nie było komu za ziemię płacić dziś dobija u mnie do 200 za ha o czymś to świadczy i sprzęty pojawiają się wielkie jak na te obszary ja głównie z krow żyje i w tym czasie gdzie ta ziemia zdrzozala o 200 tys kończyli nas wejściem do UE później wymogami, później kwotami mlecznymi później końcem kwot mlecznych później cross compilance później Ukraina a teraz mają nas zniszczyć mercosur a co pokazuje rzeczywistość?  Fakt dziś na zbozu na 20 ha nie da rady żyć ale i kiedyś tak było ludzie nie dawno poczuli pszenicy po 1500 i myśleli że tak zostanie. Ale ci którzy mają obszar to radzą sobie bardzo dobrze i na zbozu 

no a jeszcze ci co pojadą protestować zbożowcy nic się nie wstawią za nami krowiarzami chociaż wiedzą że my nie możemy sobie pozwolić na wyjazd a kryzys u nas co chwile

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tiaaaa.

Kłodzka się dalej między sobą...

Na pewno więcej ... wywalczycie...

Trochę racji Mateusz ma bo jest wielu krowiarzy którzy doją w tej chwili poniżej 2 zł a ci ze zboża nie zdają sobie sprawy że pszenica po 700 jest lepsza od mleka poniżej 2 zł. A znam duzo takich co płaczą ze pszenica po 800 jest to mówię wstawiaj krowy przecież budynki luks masz gotowe nawet wolnostanowiskowe a u jednego hala jeszcze jest to on a ja pier**le te krowy już się nadoilem a ja to nie płacz że ci zle a giżycko i Grajewo czy mlekovita by mu dali między 2.3 a 2.8 za litr netto 

3 minuty temu, rocknrollnik1 napisał(a):

zobaczymy co powiesz jak wjedzie mleko z ukry po 1zł i wołowina z Mercosuru po 5 zł. wtedy może się obudzisz ale będzie już za późno.

pogadamy jak wjedzie do nas mleko z ukry po 1zł. Ale wtedy może być już na protesty za późno.

Tak szybko nie wjedzie pozatym ukry nie chcą doić 

• 0
Opublikowano
Teraz, alfa napisał(a):

Trochę racji Mateusz ma bo jest wielu krowiarzy którzy doją w tej chwili poniżej 2 zł a ci ze zboża nie zdają sobie sprawy że pszenica po 700 jest lepsza od mleka poniżej 2 zł. A znam duzo takich co płaczą ze pszenica po 800 jest to mówię wstawiaj krowy przecież budynki luks masz gotowe nawet wolnostanowiskowe a u jednego hala jeszcze jest to on a ja pier**le te krowy już się nadoilem a ja to nie płacz że ci zle a giżycko i Grajewo czy mlekovita by mu dali między 2.3 a 2.8 za litr netto 

Yhmmm.

Najważniejsze to pilnować somsiada...pies srał co wiozą do nas....

• 0
Opublikowano

Ja też widzę zazdrość u nas  u tych że zboża że mają po 40 ha i nie stać ich na samochody czy inne rzeczy jak tych co mają 50 60 krów i są ustawieni ale też ile się napierdoli jeden i drugi jest różnica zeby że zboża było tak samo każdy poszedłby w zboże a żeby żyć jak na 60 krowach trzeba obrabiać ze 200 ha 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tiaaaa.

Kłodzta się dalej między sobą...

Na pewno więcej ... wywalczycie...

Najpierw piszesz o wymówce, w później „wywalczycie”.

to ty walczyć nie będziesz? Jako rolnik przecież piszesz. 
Znajdziesz sobie-wymówkę? 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Bo dobrze to jest wtedy, jak sąsiadowi krowa zdechnie ..

Po co na protest...

Może dzięki tanim produktom z Argentyny sąsiad splajtuje...to radocha ..

W dniu 28.12.2024 o 11:19, bezbarwny napisał(a):

Najpierw piszesz o wymówce, w później „wywalczycie”.

to ty walczyć nie będziesz? Jako rolnik przecież piszesz. 
Znajdziesz sobie-wymówkę? 

Jeździłem na protesty 

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał(a):

Tak szybko nie wjedzie pozatym ukry nie chcą doić 

Wjedzie, wjedzie. Inwestycje koło Lwowa świadczą o tym że wjedzie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.