Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5329 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Widzę że cię zaczyna ponosić .

To co na pisałeś to są same brednie i kłamstwa .

Sąsiad ma dwa na gąsiennicach

Trzeba się udać zobaczyć te 2 kombajny zaciekawiło mnie to bardzo .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Filmiki to może kręcą tacy co sie jarają nowoczesnym kombajnem. Zdjęcia pewnie bym jakieś znalazł ale Takiemu wieśniakowi jak ty nie muszę nic udowadniać. Sprawdź jakie kombajny ma   GPH Farmer  w Wasylowie a najlepiej przyjedź te kilkadziesiąt kilometrów i zobaczysz jak wygląda porządne rolnictwo a nie pierdzielenie się na jakiś pagórkowatych morgach. 

Popatrz jak porządna pszenica wygląda😁

psz.jpg

psz1.jpg

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Filmiki to może kręcą tacy co sie jarają nowoczesnym kombajnem. Zdjęcia pewnie bym jakieś znalazł ale Takiemu wieśniakowi jak ty nie muszę nic udowadniać. Sprawdź jakie kombajny ma   GPH Farmer  w Wasylowie a najlepiej przyjedź te kilkadziesiąt kilometrów i zobaczysz jak wygląda porządne rolnictwo a nie pierdzielenie się na jakiś pagórkowatych morgach. 

Popatrz jak porządna pszenica wygląda😁

psz.jpg

psz1.jpg

Dała zeszłym roku 8 ton w tym roku 7 ton . U ciebie co roku od 9 do 10 ton .

IMG_20230718_141417.jpg

klasa ziemi 3  .

IMG_20220629_101250.jpg

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No i .........?

8 minut temu, GABBER85 napisał:

noi kalkulacja jes prosta co nie, 10 pięterk, czyli 10 ton wali, co nie

😉

Jak wszystko pójdzie dobrze to tak,  ale na tym zdjęciu to ona ma jedynie potencjał na 10 ton. Przed nią jeszcze fuzariozy które mogą zamienić ziarno w plewy, niewiadoma masa tysiąca i gęstość. 

psz.jpg

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Kombajn na 5 ha ? Buuuchachaaaa😆 Ty w jakimś pierdziszewie  żyjesz?  To jest patologia i zidiocenie.

Sąsiad ma dwa na gąsiennicach, u mnie kosił taki który waży na pusto 15 ton a standardem jest 300km i 6 m heder. Bizonki to maja uwstecznieni albo tacy co lubią ciągle coś reperować.  W promienu 5 km mam co najmniej pieciu którzy chętnie by u mnie kosili a jakby dalej poszukać to pewnie kolejnych z 6-7miu by się znalazło.

Jak wygląda pszenica na 9 ton? Bardzo podobnie do tej która da 6 ton. U mnie zredukowała jedno piętro ale  gęstość 81-82 i masa tysiąca 51-52g zrobiły plon. 

To że jesteś jełop i nie umiesz zrobić pszenicy nawet na 7 ton jest przyczyną że dziadujesz i musisz do Włoch czy innych Niemiec jeździć dorabiać.

Naprawdę....ojojo😮🙆‍♂️🤣

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Jak wszystko pójdzie dobrze to tak,  ale na tym zdjęciu to ona ma jedynie potencjał na 10 ton.

No właśnie widać, taka mizerna, ona tylko koło 10t  sypnie

• 0
Opublikowano
Dnia 23.07.2024 o 18:58, Ulman napisał:

Gospodarstwa nie maja nic do rzeczy a relacja ich pojemności do powierzchni upraw. 1000 ton to 150 ha pszenicy czyli 30 gospodarstw po 5 ha czyli pół większej wioski. Powtarzam raz jeszcze - tysiąc czy dwa tys ton to popierdółka a nie skup

Dr heus Łęczyca ma 1000 ton magazyn i dzienny przemiał paszy pelnoporcjowej ponad 600 ton.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Dała zeszłym roku 8 ton w tym roku 7 ton . U ciebie co roku od 9 do 10 ton .

IMG_20230718_141417.jpg

klasa ziemi 3  .

IMG_20220629_101250.jpg

To badziewie 7t ?😂😂😂😂

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

To ja jeszcze wsadzę kij w mrowisko

Pszenica ~ od 9 do ponad 11 ton a konkretnie będzie wiadomo po sprzedaży. Ale raczej za wiele się nie pomylę. Ordynacja Zamoyska

• Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

Bo to razem z tą ukraińską ubiegłoroczną kupioną z wahadła na przetrzymanie😜

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Kombajn na 5 ha ? Buuuchachaaaa😆 Ty w jakimś pierdziszewie  żyjesz?  To jest patologia i zidiocenie.

Sąsiad ma dwa na gąsiennicach, u mnie kosił taki który waży na pusto 15 ton a standardem jest 300km i 6 m heder. Bizonki to maja uwstecznieni albo tacy co lubią ciągle coś reperować.  W promienu 5 km mam co najmniej pieciu którzy chętnie by u mnie kosili a jakby dalej poszukać to pewnie kolejnych z 6-7miu by się znalazło.

Czytam Twoje słowa i jakbym słyszał ekspertów spod sklepu ;) 
Co tam nam jeszcze poopowiadasz? Ile ton Ci wchodzi na 4,5tonówkę? 12? 

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Oooo właśnie, i gula u sąsiada🤭

Pogratulować wyniku.

I można galanów wykupować🤣

• 0
Opublikowano
11 minut temu, melon10641 napisał:

Czytam Twoje słowa i jakbym słyszał ekspertów spod sklepu ;) 
Co tam nam jeszcze poopowiadasz? Ile ton Ci wchodzi na 4,5tonówkę? 12? 

A z czym się nie zgadzasz i jakie jest Twoje zdanie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v