Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

Mój weterynarz z 40 letnim stażem pracy mówi , że gospodarstwo najlepiej rozwijać do momentu w którym sam to ogarniasz , jak musisz ludzi zatrudniać i na nich się opierać to już nie jest tak fajnie , bo oni nie zrobią tak jak ty , będziesz miał dużo ,a zysku tyle samo co byś miał tego połowę .

Tak samo jest w każdej innej działalności. 

Tak jak sam na siebie zarobisz to żaden pracownik na Ciebie nie zarobi. 

Pracowałem w stolarni, gdzie było 6 kumatych stolarzy. Robota fajnie szła. 

Szef mówił, że nie ma ludzi niezastąpionych. Obecnie z tych 6 został jeden, który też już się waha nad sensem dalszej pracy w tym zakładzie. 

Młodzi ludzie nie znają czasów w których były problemy z pracą. Jak trzeba pracować troche, to szukają innej pracy albo lepszych pieniędzy. 

Ciężko o dobrego pracownika 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

Pedro co to dokładnie za firma? Jeżdżą po całym podlaskim?

Abp Tykocin 

Centrala abp Pniewy koło Poznania chyba 

Oni wynajmują handlarzy z okolicy, którzy im dowożą także raczej wszędzie wezmą. 

Pisz na priv to dam nr

2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Na 11 tysięcy to chyba z 850 kg musiała mieć .

Nie mam jeszcze rozliczenia, ale była szafa. Na pewno ponad 500kg mięsa dała nawet jak w U klasę poszła. 

Nie warto sprzedawać na mleko, ho miałem to 8-9tys wychodziły, a krowiarze przy 7.5 tys palpitacji dostają. 

Pieniądz lepszy, bez jęczenia, że taka owaka i odchowany cielak gratis. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Pawel29 napisał(a):

Właśnie miałem to samo napisać. Mam paru znajomych co parę lat temu naprawdę grubo szli z inwestycjami bo w oborze non stop rodzice do pomocy jeszcze jakiś brat a teraz kiedy rodzice pochorowali lub niestety odeszli, brat się ochajtal i poszedł na swoje i do innej roboty to Ci oporowcy i po 10 koła na rękę chcą dać aby kogoś znaleźć do roboty bo sami już dnia od nocy nie odróżniają.

A to uważasz że ile wart jest ten pracownik jak z rozumem i że nie strach mu dać krowę podłączyć 

Opublikowano
1 godzinę temu, RusiL napisał(a):

Potwierdzam dobrze i szybko płacą ale tylko poubojowe na żywo się nie bawią

Zgadza się, ode mnie też bierze firma która do nich dostarcza i jak na razie czy byki czy krowy poubojowo wychodzą mi korzystniej niż oferty na żywą wagę.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pestus123 napisał(a):

Bo w federacji wyniki są poddawane jako wydajność roczna 1l=1,03kg 28x365= 10220 

Po pierwsze to federacja podaje wyniki za 305 dni nie 365

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Najlepiej mieć swoje mierniki i wtedy nie trzeba być w federacji żeby wiedzieć ile która sztuka daje 

Ja tam tylko jestem , żeby mieć dane na temat somatyki i aby jałówki karty miały bo cena lepsza jak z pochodzeniem ,a tak to oni więcej nie są potrzebni .

11 minut temu, michal_19 napisał(a):

zobacz czy masz te odpowietrzniki drożne w kolektorze to może być winowajca 

Zawsze są sprawdzane przed dojem , dwa udoje wcześniej było zastępstwo zootechnika to dopiero były wyniki sztuka co ma 18 litrów na udój pokazało , że 7 l , druga co ma 12 to napompowało 22 .

Opublikowano
11 godzin temu, radekz200 napisał(a):

chociaż jeden mądry 😛 a nie tylko więcej więcej i więcej i jeszcze dostawiać 😂

Co ty gadasz jakiś czas temu pisał że za mała oborę postawił i więcej trzeba

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja tam tylko jestem , żeby mieć dane na temat somatyki i aby jałówki karty miały bo cena lepsza jak z pochodzeniem ,a tak to oni więcej nie są potrzebni .

Zawsze są sprawdzane przed dojem , dwa udoje wcześniej było zastępstwo zootechnika to dopiero były wyniki sztuka co ma 18 litrów na udój pokazało , że 7 l , druga co ma 12 to napompowało 22 .

Każdy zootechnik ma 10 mierników wszystkie ponad są pożyczane od innych. I zależy jak kto dba tak mierzą. U mnie też zdarzają się różne rozbieżności moich z federacją raz w dół raz w górę i to na tym samym stanowisku więc nie ma reguły  

Opublikowano

U mnie ocena była przez 30 lat do momentu, aż zootechnik nie poszed na emeryturę. 

Zaczął jeździć nowy, bardzo spoko młody chłopak, ale rodzice stwierdzili, że tamten był jak z rodziny i byli przyzwyczajeni do niego, a w sumie teraz dorabiają do emerytury i nie widzą jakiejś potrzeby, żeby kontynuować. 

Plus był taki, że były wyniki z somatyki, można było z mleka wziąć próbę na cielność i mniej więcej kontrolować wydajność. 

Do tej pory stary zootechnik przyjeżdża na kawkę od czasu do czasu

Opublikowano
czareczek85 napisał:

Podliczyłem swoje litry za dostawy z 2024r i jutro będzie przekroczony 1mln l sam się tego nie spodziewałem ale miłe zaskoczenie jest trzeba kupoić chyba jakiegoś torta

Od ilu szt? Ja średnio 58szt i ok 720 tys litrów będzie 2024

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, dabrowskit napisał(a):

Od ilu szt? Ja średnio 58szt i ok 720 tys litrów będzie 2024

u mnie  rok powinien się zamknąć wynikiemokoło 1070000 średnio około 90 krów w doju

9 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Nie pierwszy co gada jak mu wiatr zawieje 

piszę to co chcecie słyszeć

10 godzin temu, Vee napisał(a):

Co ty gadasz jakiś czas temu pisał że za mała oborę postawił i więcej trzeba

bo jest za mała dlatego ograniczam. teraz 50 jałowek do zacielenia gdzie to wsadzić?

10 godzin temu, komizmo napisał(a):

No ale jak to tak? W książce nie być? Jak to przeżyć?

u mnie około 12tyś od sztuki i bez oceny

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v