Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, andrzej78 napisał:

To że przedsiębiorca bezpośrednio odprowadza naliczone środki do budżetu - może z tego powodu liczyć na jakieś tam ulgi ze strony państwa ,

A jakie ulgi? A może jeszcze na zrozumienie ze strony państwa? Gdyby tak było, to mielibyśmy duuuużo więcej działalności pozakładanej . 

Opublikowano
9 minut temu, andrzej78 napisał:

Nie odbieram tego w ten sposób . W moim rejonie nie zauważyłem ,aby 500+ generowało patologie ,ale pojawiła się różnica w statusie życia w biednych rodzinach ( warunki mieszkaniowe , posiadane dobra czy odzież u dzieci ) . Tak jak pisałem wcześniej - pojawiły się wyjazdy na kolonie ,wczasy , pobieranie korepetycji itd.  Pieniądze na świadczenie pochodzą z budżetu,jest jednym z wielu jego obciążeń obok finansowania obronności , ochrony zdrowia ,budżetówki itd . Podatek jest podatkiem i naliczany jest zgodnie z określonymi zasadami i stanowi wpływ do budżetu. Przysłowiowy zjadacz chleba też ma w tym udział płacąc za energię ,czynsz media itd ,bo w każdym towarze ,usłudze wliczony jest podatek . To że przedsiębiorca bezpośrednio odprowadza naliczone środki do budżetu - może z tego powodu liczyć na jakieś tam ulgi ze strony państwa ,a czy  rodzina posiadająca dziecko zajmująca się jego wychowaniem nie może być obdarowana że strony państwa zasiłkiem na to dziecko ?  Można by było rozwodzić się nad sprawiedliwością w tym zakresie ,a czy składka OC uzależniona jest od naszego czy innego samochodu , czy składka zdrowotna uzależniona jest od czasu przebywania w szpitalu .?  Tak po krótce.

Co ty tu za lewacki  bełkot uskuteczniasz?  Płacenie komuś za nic jest samo w sobie patologią.

Pieniądze biorą się z budzetu? A skąd są w budzecie?

Pytam kolejny raz - czemu chcesz zabierać jednym ich zarobek i dawać go innym za darmo i bez zadnych warunków?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, andrzej78 napisał:

Nie odbieram tego w ten sposób . W moim rejonie nie zauważyłem ,aby 500+ generowało patologie ,ale pojawiła się różnica w statusie życia w biednych rodzinach ( warunki mieszkaniowe , posiadane dobra czy odzież u dzieci ) . Tak jak pisałem wcześniej - pojawiły się wyjazdy na kolonie ,wczasy , pobieranie korepetycji itd.  Pieniądze na świadczenie pochodzą z budżetu,jest jednym z wielu jego obciążeń obok finansowania obronności , ochrony zdrowia ,budżetówki itd . Podatek jest podatkiem i naliczany jest zgodnie z określonymi zasadami i stanowi wpływ do budżetu. Przysłowiowy zjadacz chleba też ma w tym udział płacąc za energię ,czynsz media itd ,bo w każdym towarze ,usłudze wliczony jest podatek . To że przedsiębiorca bezpośrednio odprowadza naliczone środki do budżetu - może z tego powodu liczyć na jakieś tam ulgi ze strony państwa ,a czy  rodzina posiadająca dziecko zajmująca się jego wychowaniem nie może być obdarowana że strony państwa zasiłkiem na to dziecko ?  Można by było rozwodzić się nad sprawiedliwością w tym zakresie ,a czy składka OC uzależniona jest od naszego czy innego samochodu , czy składka zdrowotna uzależniona jest od czasu przebywania w szpitalu .?  Tak po krótce.

nie rozumiesz faktu, że w chwili obecnej państwo zabiera obywatelom (pracującym) około 80% zarobionych pienięzy i rości sobie prawo do ich dysponowania

pracownik, który na rękę bierze 3 tys mógłby, po obniżeniu wszelkich danin i podatków, brać 6 albo 7, gdyby państwo zlikwidowało wszelkie plusy, zredukowało ilość urzędników, zezwoleń , biurokrację , akcyzy itp, czyli w skrócie - struktury państwa zostały zredukowane a tym samym jego koszt

w ten sposób każdy mógłby decydować, na co te pieniądze przeznaczy, to zachęcałoby do pracy, co podnosiłoby wpływy do bdżetu, a obywatele by się bogacili

obecna patologia z podnoszeniem płacy minimalnej rodzi tylko wysokie koszty - dla wszystkich, napędza inflację i skutecznie odpędza od  kraju inwestorów, bo rozną lawinowo koszty, nie tylko pracownicze, ale ogólnie

to właśnie jest sedno faktu, że poacy mają coraz mniej dzieci, bo jesli koszt żłobka wynoci 2 tys miesięcznie prywatnie, a do państwowego dostać się graniczy z cudem, i tez tanio nie jest, to przepraszam, każdy umie liczyć

może patologia wychowa dziecko siedząc w domu za 800 plus, tylko jakie to będzie wychowanie - patologia zwykle wychowuje kolejną patologię żyjącą z socjalu

Opublikowano

Od każdego zarobku należny jest podatek ,który wpłaca się do budżetu i tu ich dysponowaniem zajmuje się państwo . Jednemu da na 500+ ,drugiemu  zrobi zwrot Vatu , innemu zapłaci za leczenie, wybuduje kawałek drogi ... czego nie rozumiesz ?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bezbarwny napisał:

Ale wtedy i do stażowej emerytury 20 mniej by było. Byle do emerytury, żeby już nic nie musieć. Wtedy duuuuużo młodszą Żonę za rękę i w świat. Każdy wiek ma złe, ale i dobre strony. 

Niby tak, ale ja tam podróżnikiem nie byłem, nigdy mnie to nie rajcowało i wolałbym mieć mniej lat i pracować tak jak kiedyś, bo to miało kiedyś jakiś sens, z drugiej strony dzisiaj nie widzę tego sensu pracy na roli w takim wydaniu jak to jest teraz i na co się zanosi, a zanosi się że zostaną tylko bardzo duże gospodarstwa i te hobbystyczne, reszta sobie nie poradzi na dłuższą metę, także może masz rację, że lepiej nic już nie musieć.

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 1
Opublikowano

dlaczego wyrownanie wieku kobiet, raczej podciagniecie do mezczyzn jest takie dobre? dla oszczednosci zus?! a dlaczego nie ma walki o mundurowe, to bardziej kłuje w oczyz tutaj jest jawna niesprawiedliwosc!!!! kiedys argumentowali, ze 50 latek nie moze biegac za zlodziejem 😂😂😂 czy ktos widzial biegajacego policjanta ,nie w filmie?😀😀😀 a po drugi skoro gornik musi byc sprawny i zdrowy by zjechac pod ziemie, to od policjanta tez mozemy tego wymagac!!! jedynie dieta paczkowa nie jest wskazana!

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

pracować tak jak kiedyś, bo to miało kiedyś jakiś sens, z drugiej strony dzisiaj nie widzę tego sensu

Zechcesz mi wytłumaczyć?

Czym różni się praca kiedyś od dziś?

Tylko z ciekawości ..

Dla mnie to było za kasę.

Zatrudniony byłem od 17 roku życia...młodociany...można tak było...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

w ten sposób każdy mógłby decydować, na co te pieniądze przeznaczy, to zachęcałoby do pracy, co podnosiłoby wpływy do bdżetu, a obywatele by się bogacili

Czyli budżet byłby bardzo okrojony ,  trzeba by było wszystko sprywatyzować - służba zdrowia prywatną , w razie klęski żywiołowej - niech się ludzie ubezpieczą, autostrady i wszystkie drogi prywatne itd . Mielibyśmy społeczeństwo o wysokim bezrobociu i jeszcze większej bezdomności .

Opublikowano
8 minut temu, andrzej78 napisał:

Od każdego zarobku należny jest podatek ,który wpłaca się do budżetu i tu ich dysponowaniem zajmuje się państwo . Jednemu da na 500+ ,drugiemu  zrobi zwrot Vatu , innemu zapłaci za leczenie, wybuduje kawałek drogi ... czego nie rozumiesz ?

widzisz, szczyt rozwoju rzeczpospolitej przypada na okres, gdy płaciło się dziesięcine na kościół i dziesięcine dla króla, łączne zaś podatki rocznie nie przekraczały w sumie 25% zarobków

a dziś sam VAT to 23%

i państwo nadal nie ma na nic pieniędzy

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Czyli budżet byłby bardzo okrojony ,  trzeba by było wszystko sprywatyzować - służba zdrowia prywatną , w razie klęski żywiołowej - niech się ludzie ubezpieczą, autostrady i wszystkie drogi prywatne itd . Mielibyśmy społeczeństwo o wysokim bezrobociu i jeszcze większej bezdomności .

dziś, aby się normalnie leczyć, i tak idziesz do prywatnego lekarza, więc po co utrzymywac drogą fikcję ? zamiast NFZ prywatne kasy chorych, skończą się wałki w szpitalach, a w zalezności od zarobków będziesz miał odpowiedni poziom opieki, ponad ten minimalny gwarantowany przez państwo

i do tego kupę kasy w kieszeni, gdy w polsce zamiast 2 milonów urzędników zostanie 200 tysięcy

i nie będą potrzebni imigranci, aby uzupełnić wakaty w zakładach pracy

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

dziś, aby się normalnie leczyć, i tak idziesz do prywatnego lekarza, więc po co utrzymywac drogą fikcję ? zamiast NFZ prywatne kasy chorych, skończą się wałki w szpitalach, 

O to droga do nikąd ,bo nikt nie wie kiedy ,na jaką chorobę i jak drogie będzie leczenie . Teraz i tak często pojawiają się pretensje o brak refundacji zabiegów ze strony funduszu zdrowia. Ponadto wizyty prywatne dotyczą wypisywania recept za niezłą kasę ,a wszelkie kosztowne zabiegi przeprowadzane są na fundusz.  

Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

widzisz, szczyt rozwoju rzeczpospolitej przypada na okres, gdy płaciło się dziesięcine na kościół i dziesięcine dla króla,

Aaaaaaa Świętopietrze na Stolicę Apostolską?

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Z rolnikiem to mało kiedy się ktoś liczył...

Chodziłeś do rolniczej?

Nie czułeś się...gorsza kasta?.

Nie urażając nikogo, ale ....a lepiej jest z nic...

Fajni i mądrzy są wszędzie.

Raczej teraz się nie liczy bo żywność się sprowadzi, inne postrzeganie jest tylko wsi, że nie jest już taka ciemnota jak była kiedyś.

Opublikowano

czytalem kilka ani,, jedna zaklada, ze utrzymanie nierentownej panstwowej sluzby zdrowia trzyma dosc niska cene prywatnych uslug. druga obnaza finansowanie panstwowe, przywolujac prywatne uslugi weterynaryjne jako przyklad dobrego rozwiazania.

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

że nie jest już taka ciemnota jak była kiedyś.

A właśnie że jest. I to największa tam gdzie osiedlają się mieszczuchy. Ci to już wcale życia nie znają. A przynajmniej tak się zachowują.:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

że nie jest już taka ciemnota jak była kiedyś.

Niby ludzie więcej wiedzą, ale czy bardziej oświeceni...

Może zależy od tego kto na to patrzy..

Napisał bym o kokardkach, ale niektórych to irytuje...

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Aaaaaaa Świętopietrze na Stolicę Apostolską?

to płacił kościół z dzisięciny, jaką zbierał

9 minut temu, andrzej78 napisał:

O to droga do nikąd ,bo nikt nie wie kiedy ,na jaką chorobę i jak drogie będzie leczenie . Teraz i tak często pojawiają się pretensje o brak refundacji zabiegów ze strony funduszu zdrowia. Ponadto wizyty prywatne dotyczą wypisywania recept za niezłą kasę ,a wszelkie kosztowne zabiegi przeprowadzane są na fundusz.  

mam doświadczenie praktyczne w temacie i odrębne zdanie

Opublikowano

Ano.

Trochę racji.

Ale czy np potrafisz wykrzesać ogień, zrobić łuk i grot do strzały z kamienia?

Świat się zmienia..

Nie wiem czy na lepsze, ale zmian nie unikniesz 

3 minuty temu, Desperado napisał:

Ale ja dalej podtrzymuję że ludzie robią się coraz głupsi jak na te czasy i to wszędzie, może w mieście jeszcze bardziej, jednak na wsi nie ma porównania z oświeceniem tym co było kiedyś i dzisiaj.

Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Pytam kolejny raz - czemu chcesz zabierać jednym ich zarobek i dawać go innym za darmo i bez zadnych warunków?

Warunkiem jest posiadanie dziecka - świadczenie na dziecko ,tak jak darmowa edukacja  . Zarobek każdy ma jaki upracował, od tego należy się podatek i tu rola płatnika podatku się kończy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v