Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dlaczego Tusk , Bodnar i Giertych zakuli Romanowskiego w kajdany jak nie uciekał ?

Pytanie powinno brzmieć .

Dlaczego dopiero teraz?:lol:

3 minuty temu, dysydent napisał:

bo szybkość kuli karabinowej jest z grubsza taka sama jak dźwięku w powietrzu

Wczoraj pisałem że AR15 jest wdzięczne do modyfikacji i najchętniej modyfikowane. A że budowa modułowa to umożliwia, to i co najmniej dwa rodzaje najczęściej używanej amunicji są w obrocie, A co jeszcze kto tam se wymyśli to już inwencja użytkownika, Podejrzewam że gościu miał tę słabszą i lżejszą amunicję.

Opublikowano (edytowane)

pono karabin swemu ojcu zawinął z tego co zdołałem.. ee tam zdołałem - co mi się samo wcisnęło z neta
nawet film się napatoczył z całego zdarzenia i dosyć dziwne że ot tak sobie leży ktoś na dachu póltorej setki metrów od stanowiska - było nie było - vipa ustawowo chronionego a nikt nie monitoruje tego dachu ani nie zauważył kiedy, jak tam wlazł bo po co to juz wiemy

no może wiele tłumaczy że ta ochrona vipa państwowa a co państwowe i u jankesów tak działa że faktycznie nie działa.
Byle prywatna agencja ochrony złożona ze zramolałych dziadków by czegoś takiego nie przegapiła a państwowe; no możemy sobie obejrzeć gdzie kto chce że trywializmem linkować jeszcze tu jak Trumpa ochroniło że tylko tyle miał szczęścia iż można by analogizować że i zamachowiec działał w/g państwowych standardów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

świst pocisku usłyszał praktycznie jednocześnie z hukiem wystrzału bo szybkość kuli karabinowej jest z grubsza taka sama jak dźwięku w powietrzu

a weź nie usłysz świstu jak Ci przeleci pojedyncze centymetry od bębenka słuchowego i nie jesteś stuprocentowo głuchy.

Oj nie wiem czy tak faktycznie jest. Z netu wyczytałem że karabin snajperski czy sztucer to ok 2,5 raza prędkości dźwięku więc nie miałby mozliwości niczego usłyszeć.

Opublikowano (edytowane)

świst pocisku rozchodzi się od pocisku a nie karabinu już abstrahując z jaką szybkością pocisk leciał to od toru jego lotu dźwięk na boki ... wszystkie strony zasuwa coś ok 1220m/s od momentu w jakim w danym punkcie tego toru pocisk się znalazł czyli przelatując przed.. w sumie to przez ucho Trumpa świst wygenerowany w tym uchu ...

no czy jeszcze więcej muszę tłumaczyć?

jest jeszcze ale tu już tylko ciekawostka że zmysły nasze mają swoistego laga i tu wzrok dużo większego niż słuch tak że zdarzyć się może że subiektywnie pierw usłyszymy huk np piorunu niż świadomość odczyta błysk o ile wystarczająco blisko pi..olnie ale to już wynika z percepcji zmysłów mimo że szybkość światła i dżwięku to zupełnie różne skale i powinno być zawsze odwrotnie; tzn pierwszy widzimy błysk, później grzmot

nwet nie wiem ile ten lag wynosi czy to słuchu czy wzroku no ale wzroku jest o wiele większy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

rozchodzi się od pocisku ale go nie wyprzedzi gdy ten leci z prędkością większą od dźwięku. Nie mógł słyszeć ani świstu ani wystrzału zanim oberwał. 

A co do całego zajścia to dla mnie jest to kampanijna ustawka. Takie cuda się nie zdarzają. Do tego jako były prezydent powinien być wyszkolony również na takie sytuacje. Pozostawanie na mównicy i wymachiwanie łapami to w takich okolicznościach ostatnia rzecz którą powinien zrobić. No chyba że jest jakimś mega debilem to wtedy mozna takie zachowanie wytłumaczyć.  

Opublikowano (edytowane)

jeśli oberwał w ucho to świst usłyszał dokładnie w momencie kiedy oberwał bo pojedyncze nanosekundy możemy tu pominąć ile dźwiękowi zajęło ze dwa cm od toru pocisku przelecieć do bębenka słuchowego

no może dwa cm to ciut za mało ... Trump ma duże uszy?

i jeszcze jedno, gdyby pocisk ten akurat poruszał się szybciej od dźwięku to nie świst a huk by Trump usłyszał a nawet pewnie zanim by usłyszał to by Mu bębenek rozsadziło od gromu kumulacyjnego fali dźwiękowej przy tej odległości przelotu - "#fala Macha"

jeszcze trzeba wspomnieć że w miarę lotu przez powietrze szybkość pocisku spada z odległością

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jacus napisał:

romus - gdy wytrzezwiejszesz to sprawdz  kto zatrudnil tego dyrektora ktory nie odebral telefonu ??

“Ostatni jedyny duży przetarg w tym roku przegrany przez PKP Cargo miał miejsce 11 kwietnia – na Połaniec. Przegraliśmy go, bo ówczesny członek zarządu ds. handlowych nie odebrał telefonu w czasie aukcji internetowej i nie złożył oferty” –  Prezes Zarządu PKP Cargo Marcin Wojewódka, cytowany przez portal Nakolei.

ile ja bym musiał wypić żeby być taki jak ty ?  

Marcin Wojewódka pełniącym obowiązki prezesa PKP Cargo

pisałem tu nie raz prezesami zostali ciucmoki nauczyciele  nie kompetentni ludzie  oto efekty 

dojna zmiana wróciła złodziejstwo razy 2  

https://www.wojewodka.pl/staff/marcin-wojewodka/

a propo durniu jak mi kiedyś pisałeś ze to kłamstwo zobacz gdzie jest zagórowski 🤣 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

i jeszcze jedno, gdyby pocisk ten akurat poruszał się szybciej od dźwięku to nie świst a huk by Trump usłyszał a nawet pewnie zanim by usłyszał to by Mu bębenek rozsadziło od gromu kumulacyjnego fali dźwiękowej przy tej odległości przelotu - "#fala Macha"

jeszcze trzeba wspomnieć że w miarę lotu przez powietrze szybkość pocisku spada z odległością

To  w takim razie jakim cudem kula z karabinu snajperskiego z tłumikiem nie powoduje huku lecąc z prędkoscią ponaddzwiękową?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

To  w takim razie jakim cudem kula z karabinu snajperskiego z tłumikiem nie powoduje huku lecąc z prędkoscią ponaddzwiękową?

Ty ...

Ten gość Ci wszystko wyjaśni....

BRYXBvFg_thumb200.jpg

• Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

jeśli oberwał w ucho to świst usłyszał dokładnie w momencie kiedy oberwał bo pojedyncze nanosekundy możemy tu pominąć ile dźwiękowi zajęło ze dwa cm od toru pocisku przelecieć do bębenka słuchowego

no może dwa cm to ciut za mało ... Trump ma duże uszy?

Przekroczenie prędkości dźwięku pocisku yo nie grom z samolotu. To taki trzask w resen uderzającej listewki o listewkę. W każdym razie tłumik na broni wyciszy spalanie prochu ale gromu nie da rady. Na 100 metrach 5,56 z ar a nawet z krótką lufą jest jeszcze naddźwiękowy. Co do świstu to jak go usłyszysz to nie jest źle ale trzeba się chowić

mirro napisał:

jest mały i ktoś czasem się z kimś spotka. Jeżeli coś spierdoliłem a gościu poza zjebaniem wytłumaczył co, powiedział jak to widzi, wysłuchał mojego zdania a jeszcze potrafił powiedzieć że  Ok tak też mo0żna

🤫

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Ulman napisał:

cel trafiony pociskiem naddźwiękowym słyszy huk czy bardziej trzask zwłaszcza trafiony w ucho i w wielu innych choć nie wszystkich przypadkach zaś postronny świadek przelotu takiego pocisku w zasadzie nie odróżni świstu prędkości nad od poddźwiękowej ale wybacz brak już mojej chęci i zdolności wgłębiania się w temat bo pora późna i ... no - już po północy to nie ręczę że rzeczywiście jakich durnot nie ponawypisuję

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Komunikat MON w sprawie ataku na polskich żołnierzy na granicy
-
W nocy z 13 na 14 lipca 2024 roku żołnierze pełniący służbę na granicy zostali zaatakowani przez grupę około 20 osób. Doszło m. in. do naruszenia nietykalności cielesnej żołnierzy poprzez naplucie na mundur oraz wykonywanie obraźliwych gestów i kierowanie wulgarnych haseł. O zdarzeniu natychmiast poinformowano Straż Graniczną, Żandarmerię Wojskową i Policję, która prowadzi czynności wyjaśniające. W tej chwili wszystko jest wyjaśniane  przez służby. Do tej pory przesłuchano 17 osób.

(zapomnieli napisać, że ci wszyscy przesłuchani to ofiary nie napastnicy, z których nie przesłuchano nikogo)

komunikat dopiero gdy zrobiło się głośno w internecie 🤮 oczywiście w "wolnych mediach" ani słowa 🤮

"pluli na żołnierzy, krzyczeli “jeb*** mundur” i “jeb*** psy”, pokazywali wulgarne gesty, jedna kobieta zdjęła majtki i wypięła nagie pośladki"

gdyby ta, wyhodowana na po i tvn hołota miała jakiś nóż to była by kolejna tragedia

żołnierze powinni oddać serię w powietrze to peowska hołota by się zesrała w gacie

to już nie jest homo sapiens, to gatunek uwsteczniony

forumowe po-łgłówki zadowolone??

Opublikowano
13 godzin temu, mirro napisał:

Albo by przyjął te dwie kulki i mielibyśmy trupa, a tak te kulki przyjęli Bogu ducha winni uczestnicy zlotu i mamy jednego trupa, jednego w stanie ciężkim i jednego bez ucha. Rachunek zysków i strat po byku.

Nie zgadzam się z takim porównaniem .

Donald Trump jest jeden - zaś uczestników tysiące wiec z tysięcy 2 mała strata . 

Porównać stratę Generała - do 2 żołnierzy . 

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Tak to sobie możesz pisać do galana. Coś konkretniej potrafisz?

Co ty pie....sz onuca jedzie gospodarką po dnie , ryje muł , czym ty się podniecasz .  Napisali   PKB onucy wzrasta propaganda .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

To zależy. Ja tam wolałbym mieć w walce koło siebie 2 żołnierzy , jak jednego generała

Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

rozchodzi się od pocisku ale go nie wyprzedzi gdy ten leci z prędkością większą od dźwięku. Nie mógł słyszeć ani świstu ani wystrzału zanim oberwał. 

A co do całego zajścia to dla mnie jest to kampanijna ustawka. Takie cuda się nie zdarzają. Do tego jako były prezydent powinien być wyszkolony również na takie sytuacje. Pozostawanie na mównicy i wymachiwanie łapami to w takich okolicznościach ostatnia rzecz którą powinien zrobić. No chyba że jest jakimś mega debilem to wtedy mozna takie zachowanie wytłumaczyć.  

a nie jest debilem ??

oszustem,klamca.itd.itp.'

on niczego sam sie nie dorobil a stracil odziedziczony majatek w duzym stopniu.

romus -polglowku ..podalem ci dane kto wtedy byl vice-prezesem i z czyjego nadania..

nawet taki  jak ty powinien zrozumiec proste dane..

• Haha 1
Opublikowano

Ekofeminizm – Uniwersytet Śląski tworzy nowy kierunek
Uniwersytet Śląski reklamuje interdyscyplinarne studia humanistyczne nad środowiskiem. To pierwszy w Polsce kierunek, który ma łączyć poznawanie człowieka, przyrody i technologii. Jego podstawowym celem jest:

namysł nad dziedzictwem kulturowym w perspektywie środowiskowej: szczególnie w odmianach kulturowo-przyrodniczej, płciowo-równościowej i technospołecznej.

W programie tych studiów przedmioty związane ze środowiskiem naturalnym to: filozofia przyrody, historia ruchów ekologicznych, historia środowiskowa paliw kopalnych. Są też studia nad roślinami (których celem jest „wyczulenie studentów na obecność i znaczenie roślin w kulturze”), zwierzętami (te zajęcia mają zapoznać kursantów „z zagadnieniami dotyczącymi relacji ludzko-zwierzęcych w ujęciu filozoficzno-kulturowym oraz literacko-artystycznym”), a także krajobrazem (podczas wykładów studenci „zapoznają się z materiałami wizualnymi, literackimi opisami krajobrazu w ujęciu historycznym oraz innymi źródłami pisanymi lub obrazowymi”). 

Interdyscyplinarne studia środowiskowe obejmują także obszar nazwany „genderowo-równościowym”. Młodzi ludzie zachęcani są do nich opisem:

"Tu dowiesz się, co wiąże nawyki żywieniowe, polowania i męską dominację. Poznasz odmienne, queerowe podejścia do natury, które wykraczają poza antropocentryczne porządki. Zobaczysz, w jaki sposób aktywizm ekologiczny łączy się z walką ze społecznymi wykluczeniami. Zrozumiesz, dlaczego feminizm jest eko. Przekonasz się, że ochrona środowiska i sprawiedliwość społeczna idą w parze". 

zamiast hodowli zwierząt futerkowych, będziemy mieli hodowlę lewaków, słuszny kierunek obrała partia

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, nie napisał:

namysł nad dziedzictwem kulturowym w perspektywie środowiskowej: szczególnie w odmianach kulturowo-przyrodniczej, płciowo-równościowej i technospołecznej

oj tak bełkotliwie to nawet ja nie potrafię pisać tylko że ja kpię sobie w żywe oczy świadomie a oni tam w to - zdaje się - wierzą że ten bełkot cokolwiek sensownego znaczy

szkoda żem za stary bo mistrzów se znalazłem i bym się zapisał
może nie umarł bym tam ze śmiechu xD

no patrz jaki egoista ze mnie, to @nie znalazł a już sobie przypisałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

To zależy. Ja tam wolałbym mieć w walce koło siebie 2 żołnierzy , jak jednego generała

U mnie w kompanii się ostatnio pozmieniało i jest odwrotna tendencja...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał:

szkoda żem za stary bo mistrzów se znalazłem i bym się zapisał

może zrobią też zaoczne dla trzeciego wieku :D 

"Trzecia płeć nie istnieje".

zawsze tak uważałem

"Czym w ogóle jest płeć?
Płeć definiowana jest przez faktyczną, potencjalną lub przeszłą zdolność do produkowania gamety męskiej (plemnika) lub żeńskiej (komórki jajowej/oocytu). Oznacza to, że organizm, który co najmniej potencjalnie byłby zdolny do wytwarzania plemników, to organizm męski, a oocytów – żeński. Oczywiście z wytwarzaniem gamet wiąże się obecność (lub potencjalna albo przeszła obecność) narządów: u ssaków są to jądra i jajniki.

Ogółem zwięzła definicja płci jest następująca: są to gamety (plemniki lub oocyty), produkujące je narządy (jajniki, jądra) i obsługujące je narządy (m.in. macica, pochwa, penis). Geny z kolei determinują płeć (u ssaków), ale nie są one płcią. Pozwalają ją natomiast oznaczyć, gdyż pomijając niektóre zaburzenia rozwoju płci, chromosomy XX oznaczają komórki żeńskie, a XY – męskie".

https://holistic.news/trzecia-plec-nie-jest-nia-hermafrodytyzm/

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, nie napisał:

może zrobią też zaoczne dla trzeciego wieku :D

śmiejesz się? a ileż to jest synekurowni dla "profesorów" wykładowców tych różnych "uniwersytetów" - jak to nazywają? - trzeciego wieku? i co z tego że tetryk zapomni nawet gdzie i po co przyszedł a po powrocie do domu czy tam salki w domu starości gdzie był jak i Fizyki Kwantowej gotowi uczyć byle kto zaklepał z kasy naszych podatków gażę dla takich symulantów własnej jakiejkolwiek przydatności a wielu to nawet nie symulanci; w pełni wierza że są społecznie przydatni i jeszcze jaki tetryk no i trzeba dodać - tetryczka bo parytety; jeszcze odkryje teorię wielkiej unifikacji po tych wykładach :P

tak że nie podpuszczaj bo jeszcze Ci się uda ;) dobry bajer wcisnę przez nikogo rozumianymi słowami poparty cytatami z af samego siebie to jeszcze na wykładowcę mnie przyjmą xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

to już do litery "M" doszli?
a wszyscy myśleli że po "Bitlesach" to "C" kolejne i - nie wiem - Celersi czy - dajmy na to The Crater's (od krat)?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v