Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał:

Lepiej z żydem jak z onucą robić biznes

Izrael ma tak wiele przeciwko napaści kacapów na ukrów?
bo mi się wydaje że tylko patrzy jak to się robi i małpuje na Palestyńczykach

jeśli ktoś z Żydami robi interesy to mu się tylko wydaje  bo to tylko Żydzi robią interes na nim.
Nawet takie Niemcy jak w końcu się skapli i odwszyli się z pasożytów to teraz taki byle kto jak ja jeśli pluje na metody tej "dezinsekcji" to Niemcy muszą tylko przytakiwać i żydowskiego plemienia to nie zniszczyło a - przynajmniej @jacus twierdzi; że z niemieckiego mało co już zostało

tak to jest kiedy głupszy bierze się za mądrzejszego choćby ten drugi był tylko pasożytem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

twoj post swiadczy o tym ze jednak masz cos z glowa... on nawet nie kieruje cie w strone psychiatryka ale i wiezienia.

tu chyba leczenie nie pomoze..

59 minut temu, dysydent napisał:

Izrael ma tak wiele przeciwko napaści kacapów na ukrów?
bo mi się wydaje że tylko patrzy jak to się robi i małpuje na Palestyńczykach

jeśli ktoś z Żydami robi interesy to mu się tylko wydaje  bo to tylko Żydzi robią interes na nim.
Nawet takie Niemcy jak w końcu się skapli i odwszyli się z pasożytów to teraz taki byle kto jak ja jeśli pluje na metody tej "dezinsekcji" to Niemcy muszą tylko przytakiwać i żydowskiego plemienia to nie zniszczyło a - przynajmniej @jacus twierdzi; że z niemieckiego mało co już zostało

tak to jest kiedy głupszy bierze się za mądrzejszego choćby ten drugi był tylko pasożytem

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

może nauczmy się w końcu traktować tych germańskich potomków bestii tak jak na to zasłużyli ich rodzice; z góry i z prewencyjną ostrożnością a nie lobbujesz za czymś odwrotnym

i to jeszcze polski żołnierz, to tak jak byś lobbował aby i niemiecki właściciel przejął Twój majątek, nie w przenośni; dokładnie tak

Nie da sie skomentowac całego filmu, bo gościu wali po linii zdrady spisku i podstępu. Rzuciłem, parę uwag a Ty rzuciłeś się na te uwagi. To łażenie z bronią dzieje się juz od dawna. Ale puki Ukraina nie jest w NATO, to i zasady muszą być inne.Zasady dla Niemców czy Amerykanów też są opisane w umowach. Za niczym nie lobbuję tylko wskazuję iż sraczka Pana komentatora z filmu jest albo spóźniona albo nie ogarnia rzeczywistości w jakiej żyje. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

zgadza się, film jest prowokacyjną dywagacją jeszcze bardziej niż zarzuca prowokację Ukraińcom.
no obejrzałem w końcu by sprawdzić co tam takiego Ciebie poruszyło. Sam fakt dywagowania jakoby atak rakietowy na ukraiński szpital był ukraińską prowokacją nawet jeśli by i tak było to bez dowodu jakiegokolwiek na takie oskarżenia z góry dyskwalifikuje materiał jako źródło jakiejkolwiek informacji a jedynie materiał propagandowy i tu też można by spekulować czy nie nazbyt przypadkowo zbieżny z kacapskim przekazem.

dla tego usunąłem podlinka do filmu z cytatu Twojego posta bo nawet pośrednio nie chcę przykładać się do zwiększania zasięgów podobnych insynuacji i sam fakt że to rosja wojnę zaczęła to za wszystkie ofiary tej wojny rosja jedyna ponosi odpowiedzialność; nawet te od ukraińskiej broni wszak rosja zmusiła do jej użycia

2 godziny temu, mirro napisał:

Rzuciłem, parę uwag a Ty rzuciłeś się na te uwagi.

odebrałem to nie tylko jako uwagi ale i maskowanie rzeczywistych nastrojów większości Polaków.
Tak na prawdę nie lubimy obcych wojsk jakichkolwiek jak nam się szlajają po naszym kraju i o ile amerykańskie jako tako tolerujemy to dla niemieckich czy ruskich jest szczególnie niski ten poziom tolerancji i nie zmienia tego zaklęcia czyjekolwiek. Niemiecki biznes to co innego niż niemiecka projekcja siły i mundur niemiecki w Polsce Polakom dłuugo jeszcze będzie się bardzo źle kojarzył nawet jak w środku będzie siedział ktoś w dowolnym innym od białego kolorze
Wiem to, widzę to, i większość się ze mną zgodzi.

a opinię o strategiczno wojennym podobieństwie Polski do białorusi sam musisz przyznać a jeśli "musisz" nie przyznać to przynajmniej nie musisz zaprzeczyć

2 godziny temu, jacus napisał:

twoj post swiadczy o tym ze jednak masz cos z glowa... on nawet nie kieruje cie w strone psychiatryka ale i wiezienia.

tu chyba leczenie nie pomoze..

jeśli w stronę więzienia kierujesz za prawdę to nie dziw że sam tak się jej boisz i w najlepszym wypadku tylko psychiatrykiem straszysz

sami Niemcy określali Żydów mianem parcha, pasożyta na "narodzie panów" i skrupulatnie stosowali metody jakich cywilizowany człowiek wobec zwierząt nawet nie stosuje i tak, - na takiej "rasie" jak samozwała się nacja niemiecka wszystko co cywilizowane było dla nich parchem i nawet względnie skutecznie się "zdezynfekowali" za co ja mam czelność teraz pluć na wszystko co niemieckie bo sobie na to zasłużyło i każdy ma takie prawo bo sami Niemcy takowe cywilizowanym ludziom prawo dali.
Że sprawni w pracach prostych i mechaniczne maszyny proste solidne klepią? no jak zostali zagonieni tam gdzie ich miejsce to nic innego im nie pozostało i ja tylko uczulam aby komu nie przyszło do głowy ich z tej zagrody wypuszczać starajmy się jako potomkowie mało co niedoszłych ofiar tej nacji ich z tej zagrody nie wypuszczać i choć coraz gorzej nam to idzie to poddawać się nie zamierzam.
Zatem jeśli ktoś ma interes mnie wsadzić do więzienia to niemiecka opcja która nazbyt już wysoko łeb podniosła że nawet przez nią do wojen dochodzi bo kto ruskim dał siłe po upadku z komuny jak nie najwięcej Niemcy? a jeszcze jeśli za nazywanie Żydów pasożytem? no tu już szczyty cynizmu bo kto ten termin wymyślił? ja ich tylko cytuję i jeśli źródła wystarczająco czytelnie i dla przymułów nie wskazałem w poprzednim poscie to wskazuję teraz a za niewskazanie źródeł jeszcze nikogo nie zamknęli w cywilizowanych krajach a gdy już cywilizacja upadnie to mów co czy nic nie mów jednako mogą zamknąć i czy już do tego doszło czy może nie dożyję to już moje ryzyko ;) 

każda grupa, naród , państwo ma swoje przywary Żydzi również, Tych z kolei ichnie kosztują samodzielność państwową bo między sobą bywają sobie wrogami większymi niż Ich wrogowie zewnętrzni a że teraz sobie nauczyciela w kacapach znaleźli to też trudne do podważenia a że z zupełnie innych powodów to już odrębny temat

Ich metody kolonizacji też nie zdały egzaminu a parę tysięcy lat już próbują
rzeczywiście to już odrębny temat bo wykracza po za animozje narodowe a w aspektach praw Przyrody raczej się zgadzamy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie szkodzi nikomu co tam widzisz a mnie to nawet nie obchodzi bo i tak nie potrafisz niczego nauczyć, nikomu niczego wytłumaczyć no może po za drogą do najbliższego psychiatry co nawet nie zamierzam dociekać skąd znasz jedynie akurat takie adresy

Opublikowano (edytowane)

oj to jakiś długi artykuł a zwłaszcza takim składem napisany bez akapitów i takich tam że nawet nie wiem czy i o tym tam jest jako to do budowli chcą zaliczyć też infrastrukturę ekoenergetyczną jak i łącznościowo internetową; ogólnie - łączności cyfrowej itp bo i inne branże krzyk podniosły; gdzieś to wyczytałem ale poskąpię linka bo już nie pamiętam gdzie a piszę z innego ustrojstwa i tu nie mam tego w historii gdzie to było

wszelkie fotowltaiki, wiatraki z razu te większe ale z czasem pewnie wszystkie zechcą ocharaczować, rak urzędniczy przyrasta w tempie geometrycznym i musi się czymś żywić.
Oj chyba bez śmierci pacjenta się nie obejdzie a gospodarce xujni do stanu agonalnego już całkiem blisko a jesteśmy już za słabi by tego raka wyciąć zwłaszcza że większość z nas to już komórki też rakowej tkanki bo mało kto już jest niezależny od subwencjonizmu

smutne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 9.07.2024 o 22:03, galan99 napisał:

Co ma głód do Niemca .

To onuca zagłodziła ludzi na Ukrainie tak onuca tak dobra bratnia dusza .

Onuca tylko bredzi o onucy to i tanto precz z onucą .

Wojna Polsko-bolszewicka - onuca o tym ani słowa bo to bracia .

Precz z onucą na wieki .

23 godziny temu, galan99 napisał:

Onuca bredzisz co dnia . Onuca nie będzie w Polsce precz .

23 godziny temu, galan99 napisał:

Z twą durną durnotą onuca .

9 godzin temu, galan99 napisał:

Polska niech   postawi na onucę , będzie mlekiem i miodem opływać .

Jak to było owego czasu , do onucy szło w podpisanej umowie 25 letniej a Polski Budżet dopłacał bo koszta rosły . To jest biznes onuca umie i jeszcze zniewoli wiec precz z onucą .

9 godzin temu, galan99 napisał:

Lepiej z żydem jak z onucą robić biznes .

Onuca już była 45 lat wystarczy tej dobroci .

Z onucą tym bardziej , widać komu tęskno za onuca .

Precz z onuca .

Pięć kolejnych postów i 19 razy onuca.  Nowa psychoza ci dekiel ryje?

Opublikowano

to byl blad ze od razu pis-owskich nominatow nie wywalili tylko czekali do wiosny..

6 godzin temu, dysydent napisał:

nie szkodzi nikomu co tam widzisz a mnie to nawet nie obchodzi bo i tak nie potrafisz niczego nauczyć, nikomu niczego wytłumaczyć no może po za drogą do najbliższego psychiatry co nawet nie zamierzam dociekać skąd znasz jedynie akurat takie adresy

ciebie niczego nie da sie nauczyc-zyjesz w swoim swiecie urojen..choc jeszcze nie masz takich odlotow jak galan .

• Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, jacus napisał:

to byl blad ze od razu pis-owskich nominatow nie wywalili tylko czekali do wiosny..

masz racje prezes był wymieniany w marcu  a w kwietniu amba fatima , gdyby nie związki to by nikt nic nie wiedział pisałem 

ostatnio @mirro   a widzisz ile miałem prawdy ?

kolejny nauczyciel z funkcją prezesa 

PKO SA ma już TW " Michała" z mbanku który finansował PO w trakcie kampanii wyborczej. Do więzienia zamknęli " niebezpiecznego" księdza który zbudował ośrodek za 100 mln, ale Trzaskowski który zbudował kładkę przez Wisłę za POdobną sumę jakoś cieszy się wolnością. Kiedy te biedne lemingi przestaną maszerować w takt TVN za Tuskiem?

wójt wini pana , pan .księdza a nam wszystkim zewsząd nędza. Oszczędności zamiast działania ,zabiegania o przewozy - ciągle to samo🐏 a potem nietrafione inwestycje i ciągle pod kreską ale ,,to wina pracowników ''🐏

Opublikowano
Dnia 9.07.2024 o 11:41, jacek1296 napisał:

Odstawiłeś leki czy zwiększyłeś dawkę?

lubię, gdy po-łgłówki sami z siebie robią idiotów :D 

z prezesem IBRIS-u Marcinem Dumą o najnowszych badaniach nastrojów rozmawia Grzegorz Sroczyński (gw)

Grzegorz Sroczyński: Co mówią wyborcy koalicji rządzącej na ostatnich fokusach?
Marcin Duma: Wciąż są zadowoleni, ale nie do końca. Liczyliśmy słowa - pozytywne i negatywne - okazało się, że dwa powracają coraz częściej: rozczarowanie i chaos. „Nie dzieją się rzeczy, które miały się dziać". „Jakie rzeczy?". „Te, co zostały obiecane". „A co wam obiecano?". I tu się robi ciekawie, bo oni odpowiadają, że „sto konkretów". To był program jednej partii - Koalicji Obywatelskiej - ale stał się domniemanym programem rządu czterech partii. Mimo że tylko część „stu konkretów" weszła do umowy koalicyjnej, to wyborcy zbudowali sobie taką wizję, że to jest to, co ten rząd miał robić.

Ale co dokładnie?
Wszystko. Różne rzeczy się nie dzieją, bo - wyborcy zaczynają coraz częściej tak uważać - tam w środku nie ma zgodności, która by pozwalała w sposób planowy iść naprzód, jeśli oni w rządzie nie potrafią się dogadać w sprawie aborcji, to o inne rzeczy pewnie też się kłócą i dlatego ich nie realizują.

Badani są w swoich ocenach skrajnie niesprawiedliwi. Pytamy: „A jakieś sukcesy rządu? Nic nie zrobili?". Cisza. Nic nie są w stanie wycisnąć. W końcu jedna osoba mówi: „No, chyba największym sukcesem rządu jest to, że w ogóle udało mu się powstać". Inną grupę dopytujemy: „A in vitro? PiS to zabrał, nowy rząd przywrócił, demografia kuleje, ważna rzecz". „No tak, ważna, ale in vitro to nie jest dla wszystkich, to nie jest dla mnie". „No a podwyżki dla nauczycieli? Obiecali i zrobili". „Tak, chyba faktycznie dali nauczycielom, coś słyszałem, ale my nie jesteśmy nauczycielami".

To czego właściwie oni by chcieli?
Jest oczekiwanie, że zmiana rządu dotrze pod strzechy.

Jak to dotrze pod strzechy?

Głosowałem na Tuska, a teraz mam to zobaczyć w portfelu. Po prostu. 

Polak się zmienił. Zrobił się bardziej roszczeniowy. Nie w sklepie, tylko wobec polityków, co spowodowały rządy PiS-u. Główną nadzieją wyborcy opozycyjnego przed wyborami było to, że teraz wygra ta strona polityczna, która jest nasza, a po to ma wygrać, żeby robiła NAM to samo, co PiS robiło SWOIM. Bo jak zobaczyliśmy, że da się robić takie rzeczy swoim wyborcom, to powiedzieliśmy: super, tylko że ci goście nam nigdy nic nie dadzą. Wyborca oddał swój głos koalicji demokratycznej i teraz oczekuje, że ta nowa władza będzie mu robić dobrze.

I coś mu da?
Nie „coś". Wszystko. Jak się przejrzy „sto konkretów", to jest tam właściwie wszystko, a w każdym razie bardzo dużo. Wyborca by chciał, żeby to się zaczęło dziać.

PiS przegrało wybory dlatego, że przestało się wywiązywać z podstawowego zobowiązania: systematycznie będzie wam się poprawiać. Wzrost dobrobytu spowolnił w drugiej kadencji, w każdym razie w stosunku do oczekiwań. Był covid, wojna, inflacja, uchodźcy z Ukrainy, którzy stworzyli wrażenie, że rywalizujemy o te same zasoby: szkoły, żłobki, przychodnie. Może nam się nie pogorszyło, ale wrażenie mieliśmy takie, że poprawa warunków życia nie jest już tak szybka. PiS przegrało, bo nie umiało zakończyć okresu postu, a Tuska wybraliśmy właśnie po to, żeby ten okres postu zamknął.

W jaki sposób zamknął?
To nie jest coś, co tylko w Polsce się wydarzyło, bo jeśli spojrzeć na strefę euro, to inne kraje znalazły się w podobnym miejscu. Jeśli dziś Marine Le Pen ma 34 procent we Francji, to wysokie poparcie dla niej może mieć takie same źródła, jak wygrana koalicji demokratycznej w Polsce: rządzący Macron nie potrafił zakończyć okresu postu. To samo w USA. Biden nie potrafił zakończyć smuty po covidzie, to widać we wszystkich badaniach, że Amerykanie są niezadowoleni ze stanu swoich portfeli.

No ale jak rząd Tuska miałby zamknąć okres postu? Co zrobić?
Jakby wycisnąć esencję i opowiedzieć jednym zdaniem, czego by chciał wyborca koalicji rządzącej - jakiej renty za zwycięstwo - to on chciałby dostać rok wolnizny. Rok zwolnienia z ZUS-u i z podatków, żeby jego netto było brutto. Przy czym mówię teraz o pewnej wyostrzonej opowieści. Inicjatywa Ryszarda Petru obniżenia składki zdrowotnej jest fatalna dla państwa i zdewastuje system ochrony zdrowia, ale z punktu widzenia pewnego oczekiwania społecznego - bingo. Tak samo dobre byłoby podwyższenie kwoty wolnej w PIT do 60 tysięcy.

Tyle że rząd nie może tego zrobić.
A wyborcy na to: Niby dlaczego? Może zrobić!

60 tysięcy kwoty wolnej i równocześnie obniżka składek?
Tak jest. Obiecaliście, to dawajcie. 

To 80 mld zł mniej w budżecie, może nawet 100 mld mniej. Polska od czerwca jest w unijnej procedurze nadmiernego deficytu.
A to co z tego? Tusku, załatw! Lubią cię w Brukseli, masz tam chody, załatwiaj, żeby przymknęli oko.

Rząd musi doprowadzić do sytuacji, w której ludzie będą mieli poczucie, że ta władza jest w stanie załatwić to, co tamta przestała załatwiać. Żebym co roku mógł sobie pozwolić na lepsze wakacje, co pięć lat na lepszy samochód, i żebym za 10 lat mógł kupić większe mieszkanie lub jakiekolwiek mieszkanie, jeśli nie mam. Zróbcie tak, żeby było dobrze. Tamci nie dowozili, więc ich pogoniliśmy, wybraliśmy was, teraz w powietrzu wisi, że jak czegoś nie zrobicie, to będzie kara. Nie wybierzemy tak od razu starego zarządu, który właśnie pogoniliśmy, ale może nie pojawimy się na walnym. Jak popatrzysz, ilu wyborców nie poszło do wyborów samorządowych i europejskich, to te straty są ogromne. W liczbach bezwględnych więcej straciła rządząca koalicja.

Po podniesieniu kwoty wolnej do 60 tysięcy ludzie dostaną po trzy stówki miesięcznie w niższych podatkach, ale w pakiecie dostaną też zapaść służby zdrowia i sypiące się szkoły, bo nie będzie pieniędzy na usługi publiczne.
No i co? Jak zamawiasz hydraulika, żeby coś zrobił, a on mówi: „Uuu, panie, nie da się", to do tego hydraulika już więcej nie zadzwonisz. Będziesz szukał takiego, który powie: „Tak, nie ma sprawy". Jest grupa wyborców, którzy rozumieją, że „się nie da" - bo 80 mld rocznie mniej w budżecie może oznaczać paniczne i nieskoordynowane cięcia - tylko że takich ludzi jest bardzo mało. Dzisiaj rządzący mają dwie ścieżki. Ścieżka numer jeden: robimy to, czego ludzie chcą. A druga możliwość jest taka, że próbujemy zarządzać oczekiwaniami. Każda z tych ścieżek niesie ryzyko.

Zarządzać oczekiwaniami?
Czyli powiedzieć, że „nie da się".

Wprost?
No tak. Bo jak zrobimy, co przed wyborami obiecaliśmy, to będzie źle. Problem polega na tym, że wyborcy mogą na to odpowiedzieć: „Słuchajcie, ale PiS dla swoich robiło wszystko, co trzeba było zrobić, a wy nam mówicie, że dla nas nie jesteście gotowi zrobić wszystkiego? No jak to?". Najtwardszy elektorat pomyśli: „Dobra, spoko, rozumiemy". Elity tak samo: „Dobra, rozumiemy, nie dało się, rząd zachował się odpowiedzialnie". Ale ta nadwyżka ludzi, która umożliwiła wygraną obecnej koalicji, może totalnie mieć w nosie takie tłumaczenia.

Można im chyba powiedzieć, że trzy stówki z niższych podatków lepiej przeznaczyć na sprawne państwo, obronę, „my te pieniądze zainwestujemy". Deal?
No tak, tylko pod koniec miesiąca oni patrzą w portfele i widzą, czy jest więcej, czy mniej. O to chodzi, o nic innego.

Czyli chcieliby usłyszeć: „Zrobimy wam te 60 tysięcy kwoty wolnej, zarżniemy się, Bruksela nam głowę urwie, ale dla was to dowieziemy!". Tak?
Owszem. Poza tym: „Donaldowi głowę urwą? Eeee, na pewno to załatwi w Brukseli" - pomyśli taki wyborca.

A jak się posypie służba zdrowia, edukacja, inwestycje, to już wyborcy nie interesuje?
Nie no, interesuje. Wtedy przyjdzie i powie, żeby coś z tym zrobić.

Przecież PiS na tej zasadzie działał. Nie było pieniędzy na 500 plus, a zrobili. „Nie da się" - mówili dyżurni ekonomiści, a ostatecznie się okazało, że się da. I budżet się nie rozleciał, a nawet dług spadał, bo szybko rosło PKB.

Czyli te 60 tysięcy kwoty wolnej to jest to polityczne złoto?
Nie wiem, czy złoto, ale w każdym razie to jest bardzo dobre. A jeszcze lepsze byłoby combo: wyższa kwota wolna w PIT i niższa składka na NFZ. W dodatku o tyle jest to fajne, że im więcej zarabiasz, tym więcej na tym zyskujesz.

Niby dlaczego to fajne?
Bo która klasa na czymś takim wygrywa? Ta środkowa, która chce się oddzielić od niższej. Pisowcy dawali swoim, nasi też mają dawać swoim. I Platforma to rozumie. Jak przedstawiony został CPK? W taki sposób, że teraz to jest obietnica dla dużych miast. Duże miasta połączymy szybką koleją w sto minut, a nie jakiś Pcim i Rzeszów, jakieś szprychy, którymi PiS chciało swoich wyborców dowozić do Baranowa

Teraz wy dostaniecie szybką kolej, a nie tamci?
Tak. Podobną funkcję pełni zapowiedź likwidacji wolnych niedziel w handlu. Żadna z zainteresowanych stron tak naprawdę przywracania handlu w niedziele nie chce: ani związki zawodowe, ani kasjerki, ani nawet sieci handlowe. Szef Rossmana mówi wprost: „Dziękuję pięknie, do pracujących niedziel tylko dopłacam". Bo nie o handel tutaj chodzi.

To o co?
To jest element szerszego nastroju, żebyśmy tę trzecią klasę w naszym pociągu znowu przesadzili tam, gdzie jej miejsce - do wagonu trzeciej klasy. I wyraźnie ją oddzielili, czyli doprowadzili do sytuacji, kiedy będzie wiadomo, kto ma bilet w pierwszej, kto ma bilet w drugiej, a kto ma bilet w trzeciej klasie. Bo za czasów PiS-u to się zaczęło zacierać. Pierwsza klasa nadal sobie jechała coraz wygodniej, natomiast druga i trzecia zaczęły się ze sobą sklejać, co było powodem ogromnych lęków i napięć w wagonach drugiej klasy.

Nie chodzi o to, żeby móc robić w niedzielę zakupy, tylko żeby te kasjerki z klasy ludowej musiały w niedzielę potulnie siedzieć na kasach?
Chodzi o porządek społeczny. Dobrze to widać po nastrojach wśród nauczycieli, którzy mówią: słuchajcie, jeszcze dwie podwyżki płacy minimalnej i znowu będziemy zarabiać tyle, co kasjerka. Tę skargę mocno słychać w mediach społecznościowych, gdzie krążą różne wersje mema z pensją kasjerki i początkującej nauczycielki. Oni nie tylko są źli, że wciąż za mało zarabiają - to absolutnie rozumiem - ale chodzi też o to, że ktoś z klasy ludowej z samą maturą zarabia za dużo. I to jest opowieść o lękach nie tylko nauczycielskich, ale znacznie szerszych. Widać to po nadmiarowej skali krytyki, jaka spadła na rząd za pomysł ustalenia płacy minimalnej na poziomie 60 procent płacy średniej - czyli dziś byłoby to niemal 4900 zł brutto. Cześć wyborców przejechała się po tym pomyśle z wielką wściekłością, co pokazuje, jak duży to lęk, że doły zbliżą się do mnie, do średniaka. Oni nie widzą w tym szansy na wzrost również swoich wynagrodzeń - na zasadzie, że jak od dołu się popchnie, to w środku też pensja podskoczy - raczej czują się jak w biegu Wings for Life, gdzie ruchoma meta goni cię coraz szybciej, w pewnym momencie cię dogania i kończysz wyścig. Kiedyś ta kasjerka musiała siedzieć w niedzielę przy kasie, bo to ratowało jej budżet, według części klasy średniej dobrze by było, żeby ona nadal musiała tam siedzieć. Karpie wołają o wcześniejszą Wigilię.

Karpie?
Bo przecież rynek pracownika powoduje, że nasza pozycja wobec pracodawcy teoretycznie jest lepsza, ale tamtych z dołu jest jeszcze lepsza, oni nas szybciej gonią, a przez 20 lat III RP był porządek, wiadomo było, kto jest na dole, kto na górze oraz ile trzeba stoczyć bojów, żeby skoczyć z trzeciej do drugiej klasy. Krew, pot i łzy, Polacy się zaharowywali, żeby coś mieć. Widać to we wszystkich statystykach: liczby godzin w pracy, gdzie przodujemy w Unii, zmęczenia, chorób zawodowych. Awans z klasy ludowej do średniej był możliwy, ale trzeba było spełnić warunki. Rozgraniczenie było wyraźne. Dzisiaj w powrocie handlowych niedziele chodzi o to, żebyśmy przynajmniej fasadowo powrócili do wyraźniejszych trzech klas. Przypomnę, że w Polsce nie ma trzech klas w pociągach, jest pierwsza i druga, a jednak chcielibyśmy, żeby taki wagon z obniżonym standardem gdzieś z tyłu doczepić.

to nie jest gorszy sort, to jest najgorszy sort, ludzie kierujący się najniższymi instynktami 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacus napisał:

ciebie niczego nie da sie nauczyc-zyjesz w swoim swiecie urojen..choc jeszcze nie masz takich odlotow jak galan

co i dlaczego nazywasz u mnie odlotem?
bo jak na razie pusta bezsilność u Ciebie i brak argumentów a tylko oszczerstwa, wyzwiska próby pustego dowcipkowania.
Typowa siłówka prymitywnych metod dyskredytacji inwektywami.

w czym różni się strategiczna rola Polski w wojnie na Ukrainie od roli białorusi oprócz tego że służą przeciwnym stronom konfliktu?
zasłonisz się celowo ucieczką w porównanie wszystkiego tylko nie roli strategicznej co ani system polityczny ani sytuacja gospodarcza akurat dla tej roli nic nie mają do rzeczy.

odnieś się tylko do tego co powyżej bo dalej może być dla Ciebie za trudne i aż tyle nie oczekuję

w sumie dobrze że trafił mi się taki zakapior to innym pokażę z większą motywacją czy przypadkiem nie są w błędzie ślepo wierząc we wszystko co głoszą propagandy a w czasach wojennych pracują szczególnie intensywnie po obu stronach.
A czy tak bardzo różnią się oceny społeczne zaangażowania w wojnę to już inna sprawa bo Polska wydaje się mieć wyższe społeczne poparcie swojej roli od Białorusinów ale jeszcze parę razy takiego ofermowania w wydaniu Tuska i szybko się i to wyrówna i Polska dołączy do Węgier i Słowacji kiedy to i Tusk kopa dostanie jak wcześniej pisdzielce i kto może zająć ich wszystkich miejsce?. Ważniejsze dla polskiego premiera jest kilkanaście dzieci ukraińskich niż tysiące polskich że temat tych polskich zamiata pod dywan na później i ukry se szuchewycze stawiają i bandery na pomnikach a ten nic, nigdy nie będzie lepszej okazji złamania karku ukraińskiego nacjonalizmu niż teraz nie ważne czy ukry wygraja tę wojnę czy nie będzie czyjego złamać tak że na pewno więcej Polaków po wizycie Zelenkiego w Polsce zwątpiło czy Tusk to nasz premier czy wasalna popierdółka każdego kto się przypałęta; kolejna po pisowskich.  komediant niejaki "Kazik" tym razem Zelenskiemu recytuje "..twój ból większy niż mój" nawet jeśli sam adresata nie wskaże.. dopisze do poprzedniego choć u Niego to nic nie wiadomo

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
dysydent napisał:

na pewno ktoś coś zrobi
wcześniej czy później ale zrobi
zwłaszcza że rzeczywiście sam pomnik jest nazbyt drastyczny i dla niezorientownych historycznie, niejednoznaczny

jestem tego pewien a co i kto zrobi to tylko nieistotne kwestie czysto techniczne

a link? tak - wiedziałem z którego roku to link i że coś się zmieniło tylko oznacza że nic się ani zaczęło z tym pomnikiem ani skończyło. i jeśli dla ukrów wszystkie historyczne opcje akceptowalne to to działa w obie strony i wszystkie opcje przyszłości też są możliwe a dla Polaków przynajmniej jedna nie - szukanie u Ukraińców pomocy i liczenie na takową bo było by to przejawem bezdennej naiwności, wręcz głupoty

Nic nie wyczytałem czy upamiętnia się także w nim tragedię rodzin mieszanych. Swoisty totem wpisany w znak krzyża to obraz najbardziej porąbanego połączenia. Taka legitymacja jednak zazwyczaj działa. Więc czego to pomnik? Takiej wizji doznał artysta i będą to ludzie oglądać, oblewać farbą, wycinać elementy przy czym im bardziej drastyczna reakcja na oddziaływanie sztuki tym bardziej będzie handlowa...

Opublikowano

wiejski filozofie-ja stosuje taka sama metode wobec ciebie jak ty wobec innych -zydow,niemcow.arabow itd.itp

kali ukrasc krowe.....

troche sie ochlodzilo trzeba sie brac do roboty ,zniwa ida a jeszcze udalo sie sprzedac zboze.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Nic nie wyczytałem czy upamiętnia się także w nim tragedię rodzin mieszanych. Swoisty totem wpisany w znak krzyża to obraz najbardziej porąbanego połączenia. Taka legitymacja jednak zazwyczaj działa. Więc czego to pomnik? Takiej wizji doznał artysta i będą to ludzie oglądać, oblewać farbą, wycinać elementy przy czym im bardziej drastyczna reakcja na oddziaływanie sztuki tym bardziej będzie handlowa...

czysto ukraińskie rodziny też upamiętnia bo i takie bywały mordowane choćby przez pomyłkę. zastanów się sam nad sobą dlaczego trzeba Ci tłumaczyć że można dyskutować  co do formy ale w tym przypadku upamiętnienie ofiar czystek etnicznych, zabijania dla samej eksterminacji by miejsce dla siebie zdobyć... nie powinno podlegać dyskusji choćby ku przestrodze.
Jeśli jakieś pomniki to ofiarom i prędzej poprę porozwalanie pomników wielkich wodzów i ich podwładnych bo oni swoją zapłatę mają w kontrakcie który świadomie akceptują.

Mnie też drażnią wszelkie pomniki ale ofiar najmniej no może ze względu na formę choć Ukraińcy czcząc współautorów czystek etnicznych nawet i tę formę usprawiedliwiają o ile nie jeszcze wymowniejsze

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Ile woreczków?😆

no tych parę co chomikował dla ewentualnej krowy w razie by kogoś z krową zapał zaraz by okrzyknął że dorwał kalego  ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DTaras napisał:

I bardzo dobrze ze ten pomnik jest i szokuje. Bestialstwo tej stepowej swoloczy też było i jest szokiem więc równowaga jak najbardziej zachowana

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Miłościwie nam panujący Donald Tusk pierwszy tego imienia odpierdala manianę z Ukrainą, robi z siebie błazna, a tu taka cisza? Rozumiem, że Holecki czy imnny platfus milczy, no ale, że przeciwnicy nie komentują umowy/nieumowy czy porozumienia? Bo nie wiadomo jak to nazwać? Bo albo umowa i Tusk do pierdla za łamanie praworządności  i konstytucji :P, albo porozumienie i jednostronne bełkotliwe narracje ze strony polskiej więc wywalić kilku urzędasów za zbyt wielki poziom głupoty

Opublikowano
8 minut temu, Takeda napisał:

Rozumiem, że Holecki czy imnny platfus milczy, no ale, że przeciwnicy nie komentują umowy/nieumowy czy porozumienia? Bo nie wiadomo jak to nazwać?

Jeszcze odpowiednie wytyczne nie zostały opracowane a samemu to się nie chce w taki upał.:czytanie:

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v