Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tusk:

To jest moje zadanie, i ja się wywiąże z tego zadania. Polska będzie beneficjentem paktu migracyjnego. Nie będziemy za nic płacić, nie będziemy musieli przyjmować żadnych migrantów.

Tusk:

Minister reprezentujący mój rząd głosował przeciw przyjęciu paktu migracyjnego.

peowska demokracja i wolność

Dyrektor z wrocławskiego urzędu miasta, oferował prywatnej telewizji Echo24 pieniądze za usunięcie niewygodnego dziennikarza.

W zamian za usunięcie z anteny nielubianego przez urząd i włodarzy miasta Marcina Torza zaoferowano przedłużenie umowy na produkcję trzech programów Echa: dla ukraińskiej diaspory, dla seniorów i o zdrowiu. 

Edytowane przez nie
Opublikowano
hubertuss napisał:

Co do węgla i drewna ty już lepiej nic nie licz. Bo aby coś policzyć trzeba do tego podstawić odpowiednie dane

No trzeba. Przeliczając wprost to za 1 tonę węgla trzeba 3,6 tony drewna i tu dla wspomnianego dęba to się zamieni na: 3,6 : 0,69 x 400 = 2086,96 ale trzeba dęba mieć pod bokiem. U mnie tylko sosna co daje jakieś 1731 zł. Teraz wliczając proces spalania tych kawałków wyjdzie, że trzeba by jakieś 20 % doliczyć albo zmielić i zrobić z tego pellet. Bez wchodzenia w szczegóły da to jakieś 1950 zł. To są ceny ekwiwalentu. Pytanie brzmi: Ile powinien kosztować wungel? No nie 1400 bo to nie jest odkrywka...

Opublikowano (edytowane)

WOW! Oto 5 największych gospodarstw na świecie!

To są gospodarstwa brać przykład .

Teraz dołączy Ukraina .

Polacy szkolą z radością jak produkować mleko na unijny rynek . Minister rolnictwa doceniony że może pomóc .

Ile na Ukrainie przeznaczą na produkcję mleka 3 razy tyle co w Polsce ?.

Brać się do roboty a nie 150 krów i myślicie że jesteście rozwojowi .

100 ha i myśli że jest rozwojowy i nie raz piachów , czasy się zmieniają .

https://www.facebook.com/watch?v=1206321443732716

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, MariuszDe napisał:

zacznie się zaciskanie pasa?

Ja tylko przypomnę że rząd Tuska juz kiedyś pilnował dyscypliny finansów, Następcy zaś wywalili linię kredytową MFW do kosza , zdjęli wszelkie bezpieczniki i powiedzieli że pieniędzy jest w ciul, tylko Tusk nie dawał. No to teraz mamy efekty radosnego odkrycia że pieniądze są.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Proponowałem: dajcie jeszcze jedną kadencję PiSowi. Prezydenta by się wymieniło i pomału, batożeniem wtłoczyło do durnych łbów powtórkę z czasów słusznie minionych tylko 10 razy szybciej. To nie - robimy drugą rewolucję populistów.

MFW to był jeden z wrogów publicznych odpowiedzialny za brak rozwoju. Kiedyś pisałem o Ursusie przed wojną, który tak wyrósł że się przeinwestował aby po wojnie zrobić to samo. Jako naród związany silnie z tradycją regularnie walimy sobie w ten sposób w stopę...

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Ja tylko przypomnę że rząd Tuska juz kiedyś pilnował dyscypliny finansów,

🤣🤣

Dziwne że tylko za Tuska jest taki deficyt że aż Bruksela musi nakładać cugle😆

Jakoś przez 8 lat pisu, mimo że nic nie robili tylko kradli, mimo ciągłej , wściekłej kanonady z ulicy i zagranicy i z Brukseli nie nakładano tej procedury, a Tusek już po pół roku osiągnął ,,konkret"🤣

• Like 1
Opublikowano

19 godzin temu, Ulman napisał:

No ale miało być konkretnie.....  Kogo byś wziął na trenera i którzy zawodnicy powinni być w kadrze. Nazwiska proszę 

Przepraszam ale na tą chwilę nie powołam kadry z ligi polskiej , musiał bym przejrzeć tysiące skrótów meczów ligowych , wybrać 20 zawodników , dobrać z pięciu z lig zagranicznych i zacząć ćwiczyć styl gry i taktykę i tak przez co najmniej 2 lata . 

Papszunowi dał bym szansę ma dobrą kartotekę jako trener .

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Aaa to kup se ... Skoro zatem same koszty wydobycia w Polsce urosły do siedemset to jak ten temat rozgryziesz dalej?

i tu jest problem bo mimo, że niby zalega towar na hałdach w kopalni to podmiot handlujący węglem co chwila nie może go kupić tylko jest skazany na importowany.  Mam rozumieć że platfusy głupsze od pisiorów? Bo to za ich czasów takie wymysły.

Sprywatyzujmy kopalnie i będą miały zyski, zrzuci się cały państwowo-związkowy niepotrzebny balast to i koszty spadną, jakoś prywatne są rentowne, ale to już kilka lat temu podawali, że na jednego górnika w prywatnej kopalni wypada 1600 ton urobku, a w państwowej niecałe 600 ton.

1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Papszunowi dał bym szansę ma dobrą kartotekę jako trener .

nie tyle ma krótką co nie ma jej wcale chyba, że wliczasz KS łomianki

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

No trzeba. Przeliczając wprost to za 1 tonę węgla trzeba 3,6 tony drewna i tu dla wspomnianego dęba to się zamieni na: 3,6 : 0,69 x 400 = 2086,96 ale trzeba dęba mieć pod bokiem. U mnie tylko sosna co daje jakieś 1731 zł. Teraz wliczając proces spalania tych kawałków wyjdzie, że trzeba by jakieś 20 % doliczyć albo zmielić i zrobić z tego pellet. Bez wchodzenia w szczegóły da to jakieś 1950 zł. To są ceny ekwiwalentu. Pytanie brzmi: Ile powinien kosztować wungel? No nie 1400 bo to nie jest odkrywka...

Siedzisz w drewnie ? Ja to trochę inaczej przeliczam i jak już to 1Mpa drewna waży około 700 kg . Wartość grzewcza to wiadomo liściaste a cenowo to 1 m3 dęba w LP kosztuje 170 zł i do ogrzania 150 m2 potrzeba na sezon zimowy 10 m3 .

Na ogrzanie  150 m2 mieszkania ile trzeba węgla ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

🤣🤣

Dziwne że tylko za Tuska jest taki deficyt że aż Bruksela musi nakładać cugle😆

Jakoś przez 8 lat pisu, mimo że nic nie robili tylko kradli, mimo ciągłej , wściekłej kanonady z ulicy i zagranicy i z Brukseli nie nakładano tej procedury, a Tusek już po pół roku osiągnął ,,konkret"🤣

Media przychylne Tuskowi pomijają ten temat .

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Ja to trochę inaczej przeliczam i jak już to 1Mpa drewna waży około 700 kg . Wartość grzewcza to wiadomo liściaste a cenowo to 1 m3 dęba w LP kosztuje 170 zł i do ogrzania 150 m2 potrzeba na sezon zimowy 10 m3 .

Na ogrzanie  150 m2 mieszkania ile trzeba węgla ? 

gdzieś tam liczą, że tona węgla to mniej więcej 1,6 tony drewna, ale gotowca suchego sezonowanego.

Chciałbym mieć takie ceny na drewno z LP u mnie w standardzie chodzi najtańsza sosna według najnowszego cennika 180 PLN + musowo 500 PLN za dowóz bo na to jest "monopol"

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Siedzisz w drewnie ? Ja to trochę inaczej przeliczam i jak już to 1Mpa drewna waży około 700 kg . Wartość grzewcza to wiadomo liściaste a cenowo to 1 m3 dęba w LP kosztuje 170 zł i do ogrzania 150 m2 potrzeba na sezon zimowy 10 m3 . Na ogrzanie  150 m2 mieszkania ile trzeba węgla ?

Jak porównać metr przestrzenny do tony węgla? Wartość grzewcza(?) to liściaste? Nie rozumiem. Liściaste drewno jest większej gęstości i pod warunkiem że nie spalasz go pod postacią pyłu w specjalnym palniku powierzchnia płonącej szczapy dębowej czy świerkowej jest podobna co oznacza iż wartości energetyczne lub wprost moc jednakowego paleniska zasilanego drewnem dębu będzie mniejsza. Dlatego pisałem o pellecie, który to wyrówna bo dopasowanie paleniska do dębu spowoduje jego niewydolność na początku a w szczególności w końcowym etapie spalania. 10 m3 to 15 mp - w jakim rodzaju źródła ciepła to spalasz? 150 m. kw. dobrze ocieplonego budynku i trzy osoby przy podłogówce powinno zadowolić się 2,8 - 3 tony węgla orzech i jakieś 3,4 - 3,6 tony drewna suchego. Pelletu plus minus 2,7 tony. Ile to będzie drewna suchego w mp ? To już zależy od gęstości gatunku i jakości materialu przed suszeniem.

I sezon jest grzewczy nie zimowy no chyba że myjesz się w strumieniu.

Opublikowano

Pelet Drzewny - jak powstanie zawirowanie na rynku i cena w kosmos na 3 tyś tona . Wszyscy pakują z ogrzewaniem , Pompa ciepła lub pelet . Sezon grzewczy w kosztach z 15 tyś złapie do 200 m dom .

Wędzidło w mor...ę , zaciskamy pasa gdzie w rolnictwie . Koniec dopłat na byle co , by dopłacać bo rolnik krzyczy mało ma .

Opublikowano

Ja pozostaję przy ogrzewaniu drewnem, cena drewna w lesie jeszcze u mnie nie zwariowała, poza tym mam swój spory las, a gałęzie z sadu idą na zrębki. Na dom o powierzchni około 80m2 potrzebuję w sezonie 8-9m3 drewna. Niestety, gazu i mnie nie chcieli kopać i teraz to już można zapomnieć. Gaz z butli koło domu dość drogi, prąd - ceny lecą w kosmos. Może kiedyś własna FV i dogrzewanie elektryczne się pomyśli.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko piec klasy 5 musi być . Będzie można palić do padnięcia pieca , kary nie zapasują 5 tyś .

@jahooo powiadali że pszenica tak tanieje na skupach prawda to ?.

Udryczach była ponad 700 zł a obecnie że 600 coś tam ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Tylko piec klasy 5 musi być . Będzie można palić do padnięcia pieca , kary nie zapasują 5 tyś .

@jahooo powiadali że pszenica tak tanieje na skupach prawda to ?.

Udryczach była ponad 700 zł a obecnie że 600 coś tam ?.

Nie wiem, ale przypuszczam, że idą śladem giełdy i szykują sie  na żniwa, będzie w skupie po 500 brutto jak nic

Opublikowano

Ja mam propan. I jest drogawy. Foto się opłacalo przy pierwszym prosumencie. Wtedy waliłeś kocioł elektryczny lub przewód grzewczy. Teraz jest rozliczanie w kasie i te dwie stówy nie wystarczą na wiele. W całym tym dymie z pompami ciepła jest sraka na urządzenia kompleksowe lub c.o. Rynek dopłat zapomnisł o pompach ciepła do c.w.u. i to są tematy do przemyślenia przy fotowoltaice bo nie mają debilnych cen. Teraz wchodzą małe elektrownie wiatrowe i byćmoże systemy kombinowane gdzie na 5 kW z wiatru będzie 3kW z FV będą miały najlepszy sens. Oczywiście w miejscach gdzie wiatr jest choć zimą...

galan99 napisał:

Pelet Drzewny - jak powstanie zawirowanie na rynku i cena w kosmos na 3 tyś tona . Wszyscy pakują z ogrzewaniem , Pompa ciepła lub pelet . Sezon grzewczy w kosztach z 15 tyś złapie do 200 m dom .

Wędzidło w mor...ę , zaciskamy pasa gdzie w rolnictwie . Koniec dopłat na byle co , by dopłacać bo rolnik krzyczy mało ma .

Majster. peleciarka na ciągnik i lecisz owies w pellet. Jakeś chitry to razem ze słomą bo wtedy go kosisz rotacyjną... Na 150 m powinno z 1,5 ha wystarczyć.

Opublikowano

Myślałem nad FV i matami grzewczymi pod podłogę z własnym magazynem energii, żeby nie pchac nadmiaru do sieci , bo to się od dawna nie opłaca - tylko produkcja na własne potrzeby

Opublikowano

foto zimą? Z 50 kW byś musiał. mieć bo to w grudniu będzie z 5 kW w trzech fazach przy cykniętym falowniku i przez 5-6 godzin pod warunkiem, że akurat nie będzie zbyt grubo chmur i panele pod 40 stopni nachylenia i w kierunku południe. Na trackerze trochę lepiej ale to nie do zapłacenia raczej.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Jak porównać metr przestrzenny do tony węgla? Wartość grzewcza(?) to liściaste? Nie rozumiem. Liściaste drewno jest większej gęstości i pod warunkiem że nie spalasz go pod postacią pyłu w specjalnym palniku powierzchnia płonącej szczapy dębowej czy świerkowej jest podobna co oznacza iż wartości energetyczne lub wprost moc jednakowego paleniska zasilanego drewnem dębu będzie mniejsza. Dlatego pisałem o pellecie, który to wyrówna bo dopasowanie paleniska do dębu spowoduje jego niewydolność na początku a w szczególności w końcowym etapie spalania. 10 m3 to 15 mp - w jakim rodzaju źródła ciepła to spalasz? 150 m. kw. dobrze ocieplonego budynku i trzy osoby przy podłogówce powinno zadowolić się 2,8 - 3 tony węgla orzech i jakieś 3,4 - 3,6 tony drewna suchego. Pelletu plus minus 2,7 tony. Ile to będzie drewna suchego w mp ? To już zależy od gęstości gatunku i jakości materialu przed suszeniem.

I sezon jest grzewczy nie zimowy no chyba że myjesz się w strumieniu.

Kaloryczność sosny , modrzewia jest duża większa od dębu to fakt ale to drewno stosuje się na podpałkę bo wartość grzewcza a co za tym idzie szybkość spalania nie ma porównania z grabem , dębem , bukiem czy brzozą .

Palę w piecu CO 1 klasy , pozyskałem 40 m3 drewna liściastego i mieszanego z LP cena za m3 - 38 zł . 

Suchy m3 waży pewnie ze 300 kg.

1 godzinę temu, Takeda napisał:

gdzieś tam liczą, że tona węgla to mniej więcej 1,6 tony drewna, ale gotowca suchego sezonowanego.

Chciałbym mieć takie ceny na drewno z LP u mnie w standardzie chodzi najtańsza sosna według najnowszego cennika 180 PLN + musowo 500 PLN za dowóz bo na to jest "monopol"

Jest nowy cennik na drewno ? ostatnio staniało dąb 250 zł za Mpa , brzoza 200 zł , sosna 150 zł prywatnie .

Opublikowano

fajny tytuł artykułu; mnie rozbawił  jak ostatnio mało co i zrazu myślałem że to jakiś zgryw a Oni to na poważnie

https://www.rp.pl/komentarze/art40663601-michal-szuldrzynski-odejscie-janusza-kowalskiego-to-ogromny-cios-dla-polski-suwerennej-polski

no dla mnie pozbycie się z towarzystwa kogoś takiego to by był prezent losu a nie cios xD

7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Palę w piecu CO 1 klasy , pozyskałem 40 m3 drewna liściastego i mieszanego z LP cena za m3 - 38 zł . 

Suchy m3 waży pewnie ze 300 kg

no jakiej osiki czy topoli to pewnie tak bo twarde gatunki to ponad pół tony nawet jeśli luźno złożony ten kubik
dobrze wiem bo raz busa przeładowaliśmy odpadami bukowo dębowymi z tartaku gdzie było 2 m³ a jak nas krokodyle dopadli i zważyli to półtorej tony było o ponad dwieście kilo przekroczone, no mandatu nie dali ale posnego pieprzenia trzeba się było nasłuchać i jakie to one dobroduszne te gady że tylko upomnienie

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kaloryczność sosny , modrzewia jest duża większa od dębu to fakt ale to drewno stosuje się na podpałkę bo wartość grzewcza a co za tym idzie szybkość spalania nie ma porównania z grabem , dębem , bukiem czy brzozą (..)

.

A kolega, to gdzie takie rewelacje wyczytał, że kaloryczność sosny czy modrzewia jest większa od dębu?

obraz.png.0235a89e42b9c9b4dc432987ed24343d.png

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v