Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

No właśnie  - po co? Romek ma wpojony inny komunikat. CPK trza budować nawet ja nie ma sensu tak samo jak mierzeja, Robic a potem jakoś to będzie😆 

Jakie inwestycje proponuje nowy rząd na którego nie piśniesz złego słowa , pasuje ci żeby było jak było aby Niemcom nie wchodzić w konkurencję , przecież za rządów tych sprzedawczyków Polska stanie się skansenem i matecznikiem taniej siły roboczej , zero wizji , zero inwestycji nawet marzeń nie ma ta nowa koalicja .

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jakie inwestycje proponuje nowy rząd na którego nie piśniesz złego słowa , pasuje ci żeby było jak było aby Niemcom nie wchodzić w konkurencję , przecież za rządów tych sprzedawczyków Polska stanie się skansenem i matecznikiem taniej siły roboczej , zero wizji , zero inwestycji nawet marzeń nie ma ta nowa koalicja .

Tiaaa , niczego nie będzie , zabory, bankructwo i upadek. 

Będzie tak jak było tylko narracja się zmieni. PO będzie mówiło że jest za***iście a PIS że jest upadek i dramat.

Za inwestycje to niech się państwo nie bierze bo niezależnie od strony rządzącej to są kretyni wybrani przez głupią większość. Trzeba stworzyć warunki by prywatny biznes inwestował a nie kretyni którzy nie ponoszą za rentowność inwestycji odpowiedzialności. 

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

I co? Wszystkie pociągi co jadą przez Polskę mają do CPK zajeżdżać?

chciałem ci podkreślić ze CPK to projekt platformy .. dali zlecenie firmie podobno nikt nie kwestionował ich kompetencji  jest wszystko wyliczone . gdy port miał przyjmować tyś kontenerów mają tiry drogi rozjechać ?

Może być zdjęciem przedstawiającym 7 osób i tekst „Beka soku Bekasokuzburaka z buraka”

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Ekonomia Katastrofalna decyzja dla eksportu. Odwołany przetarg na terminal zbożowy w Gdańsku To już kolejne odwołanie przetargu na terminal zbożowy. Najpierw unieważniono przetarg na terminal w Gdyni, teraz zarząd portu w Gdańsku unieważnił przetarg na głębokowodny agroterminal. Publikacja: 16.05.2024 13:48”

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ulman napisał:

Mierzeja rozorana to niech zrobią pełnomorski port w Elblągu

strategicznie na warunki wojenne i zapewnieniu OPL na pewno takie bardziej "śródlądowe" porty są wartościowsze niż te przy otwartym morzu.
Nie jest tajemnicą że okręty wojenne najbardziej bezbronne nie są na pełnym morzu a właśnie w portach. To wtedy najłatwiejszy cel do ataku z powietrza jak i morza jeśli owa OPL kuleje to przynajmniej z morza atak jest na Elbląg bardziej utrudniony niż na Gdańsk itp. Statki towarowe również łatwiej "okonwojować" na pełnym morzu niż chronić w portach zwłaszcza tych otwartomorskich
Oczywiście nie jest to jakiś kluczowy argument za Elblągiem jako portem wszechuniwersanym ale jakiś tam jest
nawet sztuczne po nuklearne, po termojądrowe tsunami.... skoro mówimy o realiach współczesnych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

Tiaaa , niczego nie będzie , zabory, bankructwo i upadek.

no skoro lotnisk, portów, węzłów komunikacyjnych, własnego przemysłu zbrojeniowego a coraz więcej wskazuje że i energetyki jądrowej nie będzie to co takiego będzie na czym siłę gospodarczą i wszelkie inne aspekty siły z gospodarczej wynikające oprzesz? Te dzikie pola prymitywu rolniczego co bez dotacji też gów.o znaczy wszak rolnictwo to jest tylko jedna z opcji prymitywizmu gospodarki surowcowej bez obudowy własnej infrastruktury przemysłowej i logistycznej jest tylko klientem; żeby nie rzec - niewolnikiem tych którzy taką infrastrukturą dysponują.

popaprańcy budują akademicki przykład państwa wasalnego i to wasalnie zależnego od polskich historycznych i odwiecznych wrogów jakimi są germańskie nacje Europy i te gdy już zdobędą pełną przewagę gospodarczą a wraz z nią militarną przystąpią do eksterminacji... z resztą już nie raz w Historii a i teraz depopulacja Polski czyż nie jest wyrafinowaną formą owej eksterminacji i co za różnica czy miliony są palone w krematoriach czy ekonomicznie zablokowano już dziś możliwość się urodzenia nowych pokoleń wasalnej nacji wszak i ja tak bym robił na miejscu tamtych.
Za złe tamtym nie mam że dbają o możliwość urodzenia się i przetrwania potomków własnego otoczenia, swoich własnych rodów ale ... już tyle w necie odwołań do "słowackiego wzorca" co samym napomknięciem wystarczy jaki sposób na zdrajców własnego otoczenia ;)

jeśli ktoś lobbuje przeciwko wszystkiemu co daje bodaj szansę siły tu miejscowej, własnej to co ja mam myśleć o takich? albo kretyni albo sqr,,ysyny co sami uznali qrewstwo własnej matki i przeciwko niej się odwracają.

nie powinni się w ogóle urodzić i o to powinniśmy my zadbać jeśli mieli wyrosnąć na coś takiego co mamy wokół a teraz jeszcze na szczytach władz to już jest nasza porażka. Na pewno nie moich interesów broni ten kto forsuje reguły według których jestem na z góry straconej pozycji. Nie ważne czy włazidupstwo moskiewkie, waszynngtońskie czy berlińsko brukselskie. Włazidupcy zawsze gów.em zalatują i będa zalatywać do końca świata a takich i nawet waściciel tej du.y do której włażą po zapachu rozpozna i ... też stosownie potraktuje w stosownym czasie.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

W jaki sposób  planujesz zmienić położenie geo-polityczne polski???

Ty odlatujesz w kosmos  a z niego w zamian przylatuje spora kometa?? I laduje pod łodzią,,??

Bo innego nie widzę.. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli owa OPL kuleje to przynajmniej z morza atak jest na Elbląg bardziej utrudniony niż na Gdańsk i

Yyyyyy pozwolę sobie mieć w tej kwestii zdanie odrębne.

2 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli ktoś lobbuje przeciwko wszystkiemu co daje bodaj szansę siły tu miejscowej, własnej to co ja mam myśleć o takich?

Ale takiej siły w znaczeniu brutalna siła którą przypierdolić można, czy siła wstawania z kolan, bez możliwości sprawdzenia czy z nich wstaliśmy?:lol:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

W jaki sposób  planujesz zmienić położenie geo-polityczne polski???

dużo różne od Niemiec zakompleksiony człowieczku? Obok Francji to Polska mogla być tym czym dla Polski są szkopy i kacapy. gdzie był błąd? kiedy w Historii?  angole to osobny temat bo mistrzowsko rozgrywali tę europejską szachownicę siedząc obok. Tylko czy raz popełniony błąd musi być powtarzany? no z takimi jak Ty - nieuchronnie.

Teraz już Polska się nie liczy jako sama i nawet jest wewnętrznie podzielona. Zauważ - kacapy puszczali oko pod podział Ukrainy z Polską ale Białorusi dobrowolnie się nie wyrzekną, wiedzą która część dawnej Rzeczpospolitej wielu narodów jest najwartościowsza i etrnicznie i geo.. pod każdym względem a z Litwą proszwabskie popaprańce dlaczego zawsze gorsze stosunki miały niż już choćby ten pogubiony i durnowaty PiS?  kły pokazywać Litwinom by nie mieli wyjścia i do szwabów musieli bo do kacapów  ... no właśnie - dlaczego tak boją się i angole i jankesi a najbardzie szwaby rozbicia rosji w szczęty choćby na tej wojnie ukraińskiej? bo im zniknie misternie budowana szachownica

Czy Ty myślisz że rozkład wpływów, granic, znaczeń w Europie będzie wieczny taki jaki jest? właśnie teraz się decyduje więcej niż większość dostrzega.
Nie rozumiesz naturalnej tektoniki czasów tu co się dzieje na naszych oczach i kometami sobie tłumaczysz i jeszcze innym w je w brzuch wciskasz?
Kolejny racz Ci piszę - nie rozumiesz nawet o czym pisałem w sumie i nie wysiliłem się by prościej wyłożyć o co mi chodzi bo wielu rzeczy się nie nadąża ująć w słowa bo jest teś coś takiego jak myślenie przestrzenne które jest bardziej odczuciem niż - jak to mirro nie raz nazywa - rozbijaniem gów.a na atomy logiki znaczeń słów czy nawet wzorów matematycznych.

28 minut temu, mirro napisał:

Ale takiej siły w znaczeniu brutalna siła którą przypierdolić można, czy siła wstawania z kolan, bez możliwości sprawdzenia czy z nich wstaliśmy?:lol:

masz prawo mieć inne zdanie i nie upieram się fanatycznie iż nawet i racji i nie chce mi się kopać po historycznych przykładach czy udowodnią Twój pogląd czy moje przypuszczenia a z tym wstawaniem z kolan to już hasło wytrych na nieudacznictwo i nawet nie głupotę a prymitywną durnotę PiSu co do której obaj mamy niemal identyczną zgodność i w ocenie i obawach co Oni jeszcze to "mogą" w swojej antyamidasowości i to jest temat odrębny/

nawet z odwiecznych wrogów nie ma potrzeby robić jeszcze większych niż to konieczne a w tym to Oni osiągnęli mistrzostwo świata. Mieć po drodze z bokserem który kiedyś tam i złamał nam rękę ale teraz sam jest po tej samej stronie ringu co my i mamy wspólnych - dużo groźniejszych wrogów to zamiast współpracować jeszcze tego boksera w ryj tą drugą jeszcze zdrową walić jest aż zabawne poziomem głupoty że temu z boku już żadnych rąk łamać nie trzeba - same opadają

tylko to tyczy i PiSu i tzw "antypisu" choć z różnych nieco powodów.

no właśnie, musiał bym znów w elaborata by nie okrzyknięto mnie ... "astrokomeciarzem" ale ani mi się chce ani tu to co zmieni ani owo "tu" zasługuje na więcej

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Amerykanie w Polsce są wyłącznie do ochrony amerykańskich firm. kiedy te się z Polski wyprowadzą z powodu zagrożenia wojną , to skończy się jakakolwiek amerykańska ochrona. Tak samo jak w Kabulu , bez względu na koszty pozostawionego złomu. Ewakuacja firm już się zaczęła. Na szczęście lub nieszczęście pozostały jeszcze kontrakty do realizacji , chociaż te zawsze mogą nam wypowiedzieć, tak jak Turcji dostęp do F35. Pytanie: na kogo więc Polska może liczyć? Na Czechów, Litwinów, Niemców, Słowaków, Węgrów? Chyba śnicie. Na siebie i wojsko polskie? To naprawdę piękny sen, ale tylko sen.

Opublikowano (edytowane)

z ruskimi chce czy nie Polska się MUSI liczyć, z Niemcami z resztą też a nie walić w zęby silniejszych od siebie zanim się od ziemi odrosło bo co najwyżej wyjdzie na zbitego kolejny raz w tyłek pętaka przez silniejszych z bezpośredniego sąsiedztwa zanim z tego pętactwa... o ile kiedykolwiek z niego wyrośnie.
A z pętactwa się wyrasta nie obcymi firmami na swoim terytorium co swoimi na obcych ale pierwej poczynając od swojego a już żołdactwo na potęgę budowane bez oparcia o własny biznes to pętactwa "level master" bo jest tylko zapleczem podażowym dającym siłę nie swojemu krajowi a temu którego biznes żywi już dosłownie własną krwią
tak to z poziomu tych co tyraliśmy dla obcych przechodzimy do poziomu .... zbyt żałośnie to wyjdzie gdy ujmę w słowa i sam domysł niech tylko zostanie

taka bardzo obrazowa przenośnia - można by powiedzieć że to Chiny poprzez rosję walczą z USA poprzez Ukrainę. Co jest kryterium wygranej w tej wojnie? tzn między żółtasami a jankesami? ten wygra który na niej więcej zarobi.
ciekawe - prawda?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mój sen jest inny. Chciałbym aby w  centrum w Warszawie wybudowano gmach na miarę Parlamentu UE i umieszczono w nim Uniwersytet Dyplomacji do szkolenia dyplomatów z prawdziwego zdarzenia . Nie "dyplomatołków " działających na szkodę Polski i Polaków. Z tysiąca studentów corocznie wybierano by pięćdziesięciu najlepszych, najlepiej wykształconych, elokwentnych i zaangażowanych . Takich którzy mogą liczyć nie tylko na swój kraj ale tez na bliskich kolegów do rozwiązywania spraw trudnych. To na ich barkach oparłbym naszą przyszłość a nie na czołgach . Po paru latach zdanie o Polsce uległoby diametralnej zmianie. Przy tym wszystkim nic nie stoi na przeszkodzie aby Polska budowała swoje obronne siły militarne w oparciu o zdrowy rozum , a nie w pośpiechu, na hura, w sposób nieefektywny.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

o! o! @jacus! masz swoją kometę; co prawda w snach "Ereksia" ale gdzie tam mojej do tamtej ;)

@ereksio jeśli sądzisz ze dyplomacja to jest coś czego da się nauczyć to ... no ;)
aby był uczeń musi być i nauczyciel czyli ktoś na starcie lepszy gdy dyplomacja ta najskuteczniejsza jest tylko w swym pierwszym - oryginalnym wydaniu skuteczna; ta wyuczona to już tylko kopia gdy mistrzostwo w fachu poszło już dalej.
To właśnie wiara iż dyplomację uda się zamienić w rzemiosło zawsze przegrywa jej wyznawca z tymi którzy potrafią uczynić z niej sztukę a tego nikogo nauczyć się nie da.
w zasadzie to geneza nieuchronnej przemijalności imperiów, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego

a lajk za to że opisałeś nie mechanizm edukacji a selekcji a to coś zupełnie innego gdy i głupszy może mądrzejszemu pomóc w pełni świadomie i z rozmysłem
jakkolwiek "rozmysł u głupiego" zabrzmi xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Po to właśnie elokwencja i zaangażowanie. Znajomość historii świata to to pierwsze , a drugie to choćby picie wódy tak aby nie marnować trunku. Na początek eliminacja tych którzy z ryjem potęgi wyskakują chociaż w galotach marnie mają. Lwa się nie drażni lecz cichaczem obchodzi bokiem. Miałem w swoim życiu dobrych nauczycieli, najlepszych. Takich można spotkać w każdej szkole i na każdej uczelni lecz najpierw trzeba ich wyzwolić z partactwa systemu i wrócić do elementarza Falskiego.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ereksio napisał:

elementarza Falskiego

chę?

nie znam - przyznaję choćby i pod obśmianie

8 minut temu, ereksio napisał:

picie wódy tak aby nie marnować trunku

picie wódy samemu tę wypitą zawsze marnuje przynajmniej z punktu widzenia pijącego jeśli jest ktoś dzięki któremu jest pita bo ten co już musi pić żadnej sztuki dyplomacji nie opanował a jest co najwyżej ofiarą i narzędziem kogoś ... "wyżej"
no chyba się pije jako medykament np z pieprzem na niestrawności własnego przewodu pokarmowego; czyli też - do utylizacji patologii w tym wypadku trawiennej;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kpina?  Elementarz Falskiego to podręcznik do dawnej I klasy z którego w ciekawy sposób uczono czytać i pisać. Przetrwał wiele pokoleń Polaków aż do następujących po sobie,  kolejnych, idiotycznych reform szkolnictwa.  Z niektórymi bez wódy się nie da. Np ambasador Polski w Moskwie  Stanisław Ciosek  miał siny kinol od chlania wódy z Ruskimi ale sprawy dla Polski łatwił dobrze.

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

no skoro lotnisk, portów, węzłów komunikacyjnych, własnego przemysłu zbrojeniowego a coraz więcej wskazuje że i energetyki jądrowej nie będzie to co takiego będzie na czym siłę gospodarczą i wszelkie inne aspekty siły z gospodarczej wynikające oprzesz? 

Ulman nie ma żadnej wizji dla Polski , obszczywa PIS i to jest jego domena , jemu wasalizm nie przeszkadza , ręczne sterowanie z Brukseli , czcze hasła o uśmiechniętej Polsce . Po 5 miesiącach rządzenia PO mamy pigułkę dzień po i to Ulmanowi wystarcza .

Opublikowano

wasza znajomosc realiow swiata i europy jest dokladnie na poziomie elementarza falskiego 😂

dysydent -mamy rok 24 a nie 34 XX w.. widze ze twoja znajomosc niemiec i niemcow zatrzymala na tym roczniku..

ile razy mam ci tlumaczyc ze tych niemiec i niemcow juz dawno nie ma i nie bedzie.

2 godziny temu, mirro napisał:

wczoraj otwarli w balicach -camp miron..200 specjalsow  z usa ma stacjonowac.

Opublikowano
1 godzinę temu, ereksio napisał:

Kpina?  Elementarz Falskiego to podręcznik do dawnej I klasy z którego w ciekawy sposób uczono czytać i pisać. Przetrwał wiele pokoleń Polaków aż do następujących po sobie,  kolejnych, idiotycznych reform szkolnictwa.  Z niektórymi bez wódy się nie da. Np ambasador Polski w Moskwie  Stanisław Ciosek  miał siny kinol od chlania wódy z Ruskimi ale sprawy dla Polski łatwił dobrze.

A który dziś ma łeb do wódy, Kierwa ?podpałkownik Sienkiewicz?🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

😂

ile razy mam ci tlumaczyc ze tych niemiec i niemcow juz dawno nie ma i nie bedzie.

Tak jak z Rosją Stalinowską, niby takiej nie ma i nie będzie ,ale jest Putinowska .

Opublikowano

zakladam ze w zyciu nie byles w niemczech, nie znasz niemieckiego,  pewnei nawet zywego niemca na oczy nie widziales ..

biskup glodz kiedys przepil kazdego nawet kwasniewskiego i jelcyna 😂.

po pijaku jelcyn ujawnil dokumenty katynskie.

Opublikowano
3 godziny temu, ereksio napisał:

chociaż te zawsze mogą nam wypowiedzieć, tak jak Turcji dostęp do F35.

A to akurat sie stało z trochę innego powodu,

3 godziny temu, ereksio napisał:

Mój sen jest inny. Chciałbym aby w  centrum w Warszawie wybudowano gmach na miarę Parlamentu UE i umieszczono w nim Uniwersytet Dyplomacji do szkolenia dyplomatów z prawdziwego zdarzenia . Nie "dyplomatołków " działających na szkodę Polski i Polaków. Z tysiąca studentów corocznie wybierano by pięćdziesięciu najlepszych, najlepiej wykształconych, elokwentnych i zaangażowanych . Takich którzy mogą liczyć nie tylko na swój kraj ale tez na bliskich kolegów do rozwiązywania spraw trudnych. To na ich barkach oparłbym naszą przyszłość a nie na czołgach . Po paru latach zdanie o Polsce uległoby diametralnej zmianie. Przy tym wszystkim nic nie stoi na przeszkodzie aby Polska budowała swoje obronne siły militarne w oparciu o zdrowy rozum , a nie w pośpiechu, na hura, w sposób nieefektywny.

Żeby mogli liczyć na kolegów, to muszą mieć tych kolegów i ci też muszą wiedzieć że moga na nich liczyć. Tego nie zdobywa się w szkole, tylko orką na codziennym ugorze. 

Czołgi jako wsparcie dyplomacji tez się przydają, oczywiście kiedy sprawne i wiadomo że wyjadą z garaży. Czasem tez warto je pokazać, aby okolica wiedziała że nie z dykty. A wóda? Jak to wóda. 

2 godziny temu, jacus napisał:

wczoraj otwarli w balicach -camp miron..200 specjalsow  z usa ma stacjonowac.

200 to sporo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v