Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wygląda by dużo mleka dawała

🤣🤣🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

W UE wkrótce może zostać powołany komisarz ds. obrony. Do tego prestiżowego stanowiska przymierzany jest w Polsce obecny szef MSZ Radosław Sikorski. Głos w sprawie zabrał właśnie wicepremier i szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz, który uważa, że Sikorski ma "wszystkie papiery", aby tak się stało.

Opublikowano

...I dwór w Chobielinie🤣🤣🤣

Jak wszystkie papiery to i teczki jakie pewno ma założone🤭

Opublikowano
jahooo napisał:

nie myl "moralności" z wyrachowaniem czy tresurą

Niczego nie pomylił. Moralność temat nabyty - często ulega modyfikacjom z pobudek instynktownych.

dysydent napisał:

gdyby to Nawalny dopchał się na kremlowskie stołki to jeszcze prędzej by ukatrupił putina niż putin jego.

Podobnie z Ukrainą tyle, że wojny pewnie by nie było bo zrobiłby tak jak dobrze rozumiał - biznesowo.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Donald  ma ,mocny przekaz .Przy okazji może załapie się kilku z PiSu .

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Donald Tusk @donaldtusk Albo silna, bezpieczna Polska w w zjednoczonej Europie albo samotny i pogrążony w chaosie kraj wystawiony na rosyjskie prowokacje i dywersję -otym będą wybory europejskie. Nie stać nas na niską frekwencję. Taka lekcja z dzisiejszych wyborów.”

jemu się coś pomyliło, albo anschluss Polski do UE i zabranie jakiejkolwiek autonomii, albo silna i samodzielna Polska , która prowadzi własną politykę zagraniczną.

tu sa same sprzeczności w tej wypowiedzi, generalnie Tusk ro taki drugi Stanisław August Poniatowski, prowadzi Polskę do upadku i rozbiorów, w cześć plebsu jeszcze klaska

Do wypowiedzi Sikorskiego bym dodał to, co pominął

za próbe prowadzenia własnej polityki, nie narzuconej przez Niemcy, Polska była za PiS szykanowana politycznie oraz gospodarczo, a jednak kraj się rozwijał

PiS popełniał błędy - bo starał się rządzić sam, nie mając od 2004 roku doświadczenia w takim postępowaniu, bo oddaliśmy władzę i politykę UE

Ten, kto rządzi pod dyktando Niemiec - oczywiście z punktu widzenia Niemiec żadnych błędów nie popełnia, "alles klar"

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano
mirro napisał:

Moralność i sumienie służą generalnie do porównywania siebie z innymi a wręcz do wskazywania iż jest się lepszym od całej reszty. Dlatego uznaję je za niepotrzebne. Jak ktoś się chce w to bawić, to jego sprawa. Za to kieruję się zasadą " jeżeli mogę pomóc to pomogę a jeżeli miałbym zaszkodzić, to się powstrzymam".

Yyy znałem Ci ja jednego co moralnością sumienie gasił. I wódeczką w ilościach iż dobrze, że znajomości już niema. Psycholog z zawodu...

jahooo napisał:

ale kobalt na wiertełko ktoś musi wykopać

Mogę zlecić córce aby medal narysowała... Nosz dej pokój - wszystkich nie uratujesz.

mirro napisał:

No dobra. To tak teoretycznie. Jeśli masz żonę, rodzinę to nie chodzisz na dziwki bo? - nie wypada sumie Ci nie pozwala - złożyłeś przysięgę kobiecie podczas ślubu Która odpowiedź? Podpowiem. jako facet tyle jesteś wart ile słowo Twoje. Nic więcej nie trzeba żadnej moralności ani sumienia. -

Aaa jak daleko do domu jest?

Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

Mogę zlecić córce aby medal narysowała... Nosz dej pokój - wszystkich nie uratujesz.

Mówisz teraz jak mój kolega, co stwierdził, że wszystkich bab na ziemi nie przer...., ale to nie oznacza, że ma przestac próbować

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jak wszystkie papiery to i teczki jakie pewno ma założone🤭

I to pewnie w niejednym miejscu.

23 minuty temu, jahooo napisał:

PiS popełniał błędy - bo starał się rządzić sam, nie mając od 2004 roku doświadczenia w takim postępowaniu, bo oddaliśmy władzę i politykę UE

Ojoj. a to gdzie był PiS przed 2004 rokiem? Na emigracji, na zesłaniu może ? Doświadczenia nie nabrał bo ich w piwnicy trzymali?:???:

Tobie sie rumakowanie z próbą samodzielnego rządzenia myli. A to że sami chcieli rządzić, to może i lepiej bo teraz łatwiej im głupiznę wytknąć. Tylko szkoda zmarnowanego czasu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

I to pewnie w niejednym miejscu.

Ojoj. a to gdzie był PiS przed 2004 rokiem? Na emigracji, na zesłaniu może ? Doświadczenia nie nabrał bo ich w piwnicy trzymali?:???:

Tobie sie rumakowanie z próbą samodzielnego rządzenia myli. A to że sami chcieli rządzić, to może i lepiej bo teraz łatwiej im głupiznę wytknąć. Tylko szkoda zmarnowanego czasu.

Bardziej cenię te samodzielne niemrawe próby niż spolegliwość PO/KO i włażenie w d.... niemcom. Może zamiast udawać , że mamy w Polsce rząd i parlament, od razu niech przekażą uprawnienia do Bundestagu, oszczędzimy na pensjach ministrów u siebie

https://www.facebook.com/watch?v=1191205165596471

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

13 minut temu, DTaras napisał:

Mówisz teraz jak mój kolega, co stwierdził, że wszystkich bab na ziemi nie przer...., ale to nie oznacza, że ma przestac próbować

Patrząc na dziewczyny z perspektywy kolan to tak - znam tę mądrość, stosowałem jeszcze ze dwadzieścia kilka lat temu. Nastąpił potem proces dorastania lub znużenia. Nie rozstrzygnąłem tematu.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał:

Bardziej cenię te samodzielne niemrawe próby niż spolegliwość PO/KO i włażenie w d.... niemcom.

Ale też właziliśmy w d*pę USA, Węgrom Słowakom, Czechom. że o Izraelu nie wspomnę. I co z tego wyszło? Trójmorze? Grupa Wyszechradzka?

3 minuty temu, DTaras napisał:

Nastąpił potem proces dorastania lub znużenia

Mnie się znudziło.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
mirro napisał:

Mnie się znudziło

Ostatnio, trzynastolatkowi powiedziałem przy wszystkich, że ma teraz dobry czas i choćby w pysk od dziewuchy z liścia czy śmiechem oberwał to taka nauka zaprocentuje i warto. Bo wujas już jest w wieku, że z młodymi dziewczynami niewiele ma do czynienia ale sobie lubi na nie popatrzeć i teraz młody musisz robić wszystko żebyś jak wujas nie skończył. Mi też się znudziło. Tylko, że okres detoksykacji minął i zrobiło się późno. Lepiej dla własnego zdrowia psychicznego zgrywać mądralę... ale o tym szaa.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Podobnie z Ukrainą tyle, że wojny pewnie by nie było bo zrobiłby tak jak dobrze rozumiał - biznesowo

w rosji konkurencyjność rynkową mierzy się ilością pięter z ilu konkurencja wypadnie i jeden jakiś Nawalny nic by w tej kwestii nie zmienił, stamtąd się nie da inaczej niż jak wyżej
oduczyli by i Nawalnego "dobrego rozumienia" rynku, tam każdego oduczą
tam łapówki płacisz nie po to że by coś załatwić a za to aby ciebie nie załatwili

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 godzin temu, Ulman napisał:

Głupotą jest wniosek ze prius jest ogólnie mniej oszczędny na podstawie tego ich testu. Tylko dureń jest w stanie uwierzyć że piłowanie priusa na kawałku toru i powolna przejażdżka M3  da wynik który potwierdzi się w codziennej eksploatacji. Chyba nie jesteś taki głupi że w to uwierzyłeś?  

Poczytaj o charakterystykach silników tłokowych , zależnościach prędkości obrotowej, przebiegu momentu zużycia paliwa, obciązenia , oporów wewnetrznych a jak nie będziesz rozumiał to naucz się fizyki bo cię w szkole najpewniej nie było jak jej uczyli. 

ty nie wiesz o co kaman jak zawsze filmie nawet nad podsumowaniu gada ze ekologia nie zależy od produkcji samochodu .. tym samochodem pyrusem też pojedziesz autostradom 140km   i co to ma wspólnego ekologią ?   jak i hybryda na autostradzie .. po co komu rozwiązania unijne ? 

Opublikowano
dysydent napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Podobnie z Ukrainą tyle, że wojny pewnie by nie było bo zrobiłby tak jak dobrze rozumiał - biznesowo

w rosji konkurencyjność rynkową mierzy się ilością pięter z ilu konkurencja wypadnie i jeden jakiś Nawalny nic by w tej kwestii nie zmienił, stamtąd się nie da inaczej niż jak wyżej
oduczyli by i Nawalnego "dobrego rozumienia" rynku, tam każdego oduczą
tam łapówki płacisz nie po to że by coś załatwić a za to aby ciebie nie załatwili

łapówka dla jednego to prowizja u drugiego a są jeszcze cła, akcyzy i opłaty manipulacyjne. Akurat Nawalny to dobry przykład na dobre rozumienie wschodnioniezdrowego biznesu. Niezrozumieliśmy się dysydencie 😁

Roman176 napisał:

ty nie wiesz o co kaman jak zawsze filmie nawet nad podsumowaniu gada ze ekologia nie zależy od produkcji samochodu .. tym samochodem pyrusem też pojedziesz autostradom 140km   i co to ma wspólnego ekologią ?   jak i hybryda na autostradzie .. po co komu rozwiązania unijne ? 

Ja Ci odpowiem - bo ten samochód 95% przebiegu wykona w mieście gdzie odzyska energię na ruszenie ze świateł za każdym hamowaniem i zmniejszając emisję ze spalin zmniejszy też emisje pyłów z hamulców. Na autostradzie to zadziała do wyczerpania akumulatora i dlatego akumulator dobrze gdyby miał ze 20 kWh a to nie epoka Priusa z przed 10 lat.

Opublikowano

to musze cie zmartwić wielkim mieście tak ale idziemy z duchem czasu ja mam pełno obwodnic najwięcej autostrad w Polsce ma Śląsk wiec hybrydą to ewentualnie sobie podjadę jak bd wjeżdżał do garażu   

Opublikowano

Po tym coś napisał wyszło, iż mało wiesz o tej technologii. Mercedes ma system 48V gdzie jest to typowe podkręcenie momentu na żądanie. Te jego 654 (ptfuu) wówczas wchodzi w klasę efektywności energetycznej A. Współdziała to też z systrmem start-stop bo niema tam typowego alternatora ani rozrusznika. Hybryda mild. Ma też plug iny gdzie jest to zupełnie inna para kaloszy. Systemy mercedesa to znów całkiem inne podejście niż ma Prius w Toyocie. Tam skrzynia jest w działaniu podobna do Fyndta ale łączy te dwa napędy i stabilizuje obciążenie dilnika spalinowego aby mógł zostać wystrojony asymetrycznie czyli do cyklu Atkinsona lub Millera... To nie jest kwestia tego ile Ty na prądzie przejedziesz tylko bilansu w ogólnym ruchu. Dlatego jeżeli nawet przy przyspieszaniu ze 100 do 140 mercedes oszczędzi paliwo to będzie to zysk z hybrydy. Są to obecnie pojazdy spalinowe wspomagane elektrycznie. Odwrócenie tematu czyli uruchomienie pojazdu elektryczno - spalinowego gdzie gro pracy wykona system elektryczny a silnik spalinowy będzie służył generowaniu stałego parametru potrzebnego do jednostajnego ruchu będzie odpowiadało Twojemu postrzeganiu tegoż napędu. Bo aby sobie lecieć 150 potrzebne Ci jest około 70 kW w lichym momencie a to można wycisnąć z miniaturki o dwóch cylindrach. No i miniaturka zimą ogrzeje kabinę... Jest to politycznie obecnie niepoprawne.

Opublikowano

fajnie ze się naczytałeś prospektów co to EQ bost  może nazwijmy słowa po imieniu ze to miękka hybryda tylko sam producent pisze po co zostało to stworzone a mianowicie spisuje sie w trybie miejskim i auto przeznaczone do miasta nic nie wspominając o cyklu pozamiejskim trasa największe korzyści z użytkowania układu typu mild hybrid można odczuć zwłaszcza podczas jazdy miejskiej, która wymaga częstego zatrzymywania się i ruszania. Taki typ napędu zapewnia bowiem większą płynność jazdy, także podczas wyprzedzania czy włączania się do ruchu

ja też mam napisane ze traktor super tuningowany z bodstem prospekcie uwalnianie mocy kiedy potrzebujesz ... szczerze nic to nie daje w moc to się nie wlicza ... diler m to samo uświadomił nic to nie daje  

a fakty 

Jakie moc rzeczywistą moc posiadał ciagnik T6050 Pana Roberta? 

Producent podaje we wszystkich informacjach moc nominalną 126 KM i 540 Nm. na silniku + dodatkowo 39% momentu więcej poprzez Power-Boost.
Dlatego zrozumiałym jest, że skoro New Holland T6050 Pana Roberta
 miał jedynie 131 KM, pod większym obciążeniem w transporcie czy w polu  się męczył. Do tego stopnia się męczył, że przy podjazdach na wzniesienia lepszą prędkość uzyskiwał przy włączonej opcji manualnej na skrzyni niż w opcji automatycznej.

Zatem odczucia Pana Roberta towarzyszące jemu już od momentu zakupu tego ciagnika i wykonaniu nim pierwszych prac się potwierdziły podczas wykonanych pomiarów.

Problem z powerboost-em w ciąniku Case Maxxum 125? Mamy na to lekarstwo i to dla ciągników nowych!

Case Maxxum 125 po optymalizacji z mocą 175 KMDodatkowe "konie" w postaci Powerboost-u kuszą przy podejmowaniu decyzji o zakupie ciagnika. Jednakże jak okazuje się kiedy maszyna już ma pracować dodatkowe "konie" trzeba szukać na pastwisku bo wmoże ich brakować

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Ty znowu napity czy chcesz uniknąć zaorania? Jaka autostrada? Gdzie o tym była mowa?

Sedno jest oczywiste - warunki testu zostały tak dobrane by wykazać że hybryda więcej spali jak M3. Jest to oczywista głupota bo w codziennym użytkowaniu warunki i wyniki sa zgoła inne i toyka spali połowe tego co M3. Każdy kto ma jakikolwiek kontakt  z rzeczywistoscia to wie.

Powinieneś zostać mentorem taksówkarzy i ich oświecić żeby nakupili 300 konnych aut i dali sobie spokój z hybrydami , bo wtedy zaoszczędzą na paliwie

• Haha 1
Opublikowano

Pewnie bym zyskał ale nieznacznie bo ruch niewielki i ładowanie baterii by zbyt efektywne nie było. Nie mozna jednak zaprzeczyć że w jeździe miejskiej i nie robiąc tras hybryda jest oszczędniejsza a na trasie wyjdzie to samo jak w normalnym aucie. 

Nie wiem czemu ty sobie ubzdurałeś tą krucjatę wobec hybryd i elektryków. Nie pasuje ci , to trudno, ale na siłę udowadniać w intelektualnie wątpliwy sposób to już jakaś obsesja. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v