Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no tu akurat putin wyszedł na durnia, jankesi ostrzegali to plunął w twarz że to destabilizacja a jakoś nie potrafił zapobiec tej ... przepowiedni

kacapy też swój rozum mają i może Ukrainie to nie pomoże ale dwa razy w tej samej rzece... zwłaszcza ż poszło iż to muzułmańskie zakapiory się do zamachu przyznały.
Tym razem "czeczeński numer" nie przejdzie bez .... rykoszetów

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

no tu akurat putin wyszedł na durnia, jankesi ostrzegali to plunął w twarz że to destabilizacja a jakoś nie potrafił zapobiec tej ... przepowiedni

kacapy też swój rozum mają i może Ukrainie to nie pomoże ale dwa razy w tej samej rzece... zwłaszcza ż poszło iż to muzułmańskie zakapiory się do zamachu przyznały.
Tym razem "czeczeński numer" nie przejdzie bez .... rykoszetów

myślę, że społeczeństwo się szybko ogarnie z szoku i zacznie zadawać niewygodne pytania, to może być "o jeden zamach za daleko"

Opublikowano
jahooo napisał:

ukraińcy wykazali, że zazwyczaj jak się ktoś gramoli, to go wybuch wypier..... - i przeżyje, albo dowódca albo kierowca, zazwyczaj działonowy nie ma szans w abramsie są szanse tylko jak trafi w silnik albo zasobnik z tyłu wiezy, jak trafi we właz albo strop właściwy wieży, to w zasadzie pozamiatane, ratuje się średnio połowa, czyli 2 osoby

Jak w deklu nr 72 wywali w strop to napier..oli tyle odłamków że obydwaj co mają tam łby bez szwanku nie będą a jeszcze hydraulika ich poparzy. Jako, że będą mieli już wystarczającą ilość bodźców, żaden korbą nie pokręci i mechanik będzie miał o czym myśleć. W zasadzie tylko z zerwania gąsienicy i przyjęcia strzała w przód lub silnik jest szansa. Jeździli co prawda z otwartymi włazami ale to na mój gust jakieś psychologiczne bzdety, no może... W tym czołgu wentylacja jest obarczona tajemniczym czynnikiem iks i uchylone włazy wychodzą ze sfery metafizycznej do praktycznej... Niewiem co tam ukraińcy wykazali ale jak nawet delikwent przeżyje jebnięcie to upadku z takiego wystrzelenia przeżyć szans ma niewielkie... Strumień to nie ogień. Ogień jest potem.

Opublikowano (edytowane)

i już tak obiektywnie i bezstronnie patrząc - ile pojedynczy zamachowcy są w stanie złego zdziałać w tłumie który przecież zdarza się wszędzie. żadne wyszukane narzędzia; kilka karabinów maszynowych i rzeź a nawet nie wiadomo czy kiedykolwiek zostana złapani bo to co tam teraz za teatr rozgrywają to ruski jest ostatnim któremu można wierzyć czy on tam kogo złapał czy przypadkowych na kozłów ofiarnych aby było że służby coś tam potrafią.
Czy psychoza strachu w rosji coś może pomóc reżimowi? na pewno reżimowi nie pomogą cywilizowane reakcje ze wszech stron świata potępiające tym razem bandyckie potraktowanie ruskich. O wielu więcej spośród nich teraz się zastanowi czy oni sami nie są tak postrzegani jak ci zamachowcy wysyłając rakiety na inny kraj ... a mimo to są traktowani jak ludzie

nie wiem czy strach tylko jeszcze ruskich skonsoliduje wobec władzy czy w końcu pojawi się odruch instynktu samozachowawczego "ratuj się kto może"? czy już teraz zostanie ta bariera przekroczona czy jeszcze coś trzeba aby się tam wydarzyło?
Nie ważne czy panika będzie wobec własnej władzy czy ... tłum spanikowany tratuje wszystko i samego siebie a rosja ma powody do paniki, oj ma.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, jahooo napisał:

z T72 wychodzi 30% załogi, z abramsa 50-60%

Jakie 30%? Chyba że zdąży ktoś wyleźć zanim pierdolnie amunicja.

Jak się jeden spóźni i pojadą bez niego - wtedy 30% wyjdzie.

Opublikowano
52 minuty temu, racyl napisał:

właśnie uwierzyłeś pisojebańcom  (tvn) 🤣

myślisz ze tego nie czytałem ... 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Spokojnie, jeszcze trochę poczekaj i będą tanie xD Na ten rok ludzie mocno szykują się na ziemniaka ...

nie bd tanie 

Opublikowano (edytowane)

opony też by wzięli, np na huśtawki czy do połowy zakopane i pomalowane na dekorację klombów xD

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

nie bd tanie

jak byś bliżej mieszkał to bym się założył z Tobą o przyczepę kartofli kontra przyczepa węgla że będą (oczywiście wagowo)

mniej więcej ta sama cena tak że dill uczciwy ;)

pozostała by do ustalenia kwestia - co znaczy "tanie"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

no w tym przypadku nawet mnie cieszy żeście mi udowodnili durnotę tym razem moją bo jednocześnie wyszło że jednak ekonomia ma sens i nadal działa a że zwykły "szaraczek" zawsze na tym stratny to już inna sprawa bo lit na planecie się szybciej wyczerpie jak węglowodory a szczytowo pompowej (czy czego podobnego co jeszcze nie wynalezione a podobne) to se jakiś drobny dachowiec panelowiec nie postawi bo tu skala jest warunkiem sensowności inwestycji.

W sumie to mogłem Ci kazać policzyć opłaty za dystrybucje i porównać z ceną energii to byś pewno sam doszedł do tych wniosków.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

W sumie to mogłem Ci kazać policzyć opłaty za dystrybucje i porównać z ceną energii to byś pewno sam doszedł do tych wniosków.

nie wiem
bez zużycia energii nie ma żdnych opłat w tym za dystrybucję i tu już by jakieś równania falowych zależności powychodziły a tam to już i jakieś urojone czynniki wychodzą ;)

brak sadzeniaków w całej PL niema i nie bd więcej nasadzenia  

w sumie to nawet nie wiem czy mniejsza była podaż tych sadzeniaków niż zwykle czy większy popyt niż zwykle i czy tego popytu nie nakręcił eksport po za Polskę.
Z trojga możliwości tylko jedna oznacza zwiększenie areału nasadzeń w Polsce a w efekcie nadprodukcję i spadek cen, bo w obydwu pozostałych ... ... no ale w mojej okolicy nikt nie zmniejsza powierzchni a sporo zwiększa nasadzenia tak że na tym opieram swoje przewidywania, no chyba że jaki nieurodzaj ale raczej z towarowymi plantacjami pozostali już sami fachowcy a tym nieurodzaje zdarzają się relatywnie rzadko

@tobago żyjesz? co sądzisz o naszych tu rozkminach? przewidywałem w mijającym sezonie niedobór ziemniaków i jak u Ciebie się sprawdziło? idziesz pod prąd czy też zwiększysz powierzchnię?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, DTaras napisał:

czeba pokroić...

trzeba ich kupić ... zobacz na allegro się wycwanili sprzedają za 160 zł 10kg 

24 minuty temu, dysydent napisał:

w sumie to nawet nie wiem czy mniejsza była podaż tych sadzeniaków niż zwykle czy większy popyt niż zwykle i czy tego popytu nie nakręcił eksport po za Polskę.
Z trojga możliwości tylko jedna oznacza zwiększenie areału nasadzeń w Polsce a w efekcie nadprodukcję i spadek cen, bo w obydwu pozostałych ... ... no ale w mojej okolicy nikt nie zmniejsza powierzchni a sporo zwiększa nasadzenia tak że na tym opieram swoje przewidywania, no chyba że jaki nieurodzaj ale raczej z towarowymi plantacjami pozostali już sami fachowcy a tym nieurodzaje zdarzają się relatywnie rzadko

w zeszłym roku wszystkie ziemniaki stały wodzie mamy tego efekt 

Opublikowano (edytowane)

żebyś się czasem nie najadł kartoflami kupowanymi z Allegro xD

w zeszłym roku wszystkie ziemniaki stały wodzie mamy tego efekt

nic takiego sobie nie przypominam ani tu u siebie ani po przeciwnej stronie Polski
z resztą jeśli @tobago się odezwie to wręcz coś odwrotnego potwierdzi. Wykopki rejonami trochę może w deszcze trafiły ale nawet jeśli to opóźniło to nie zniszczyło plonu bo aż tak źle nie było aby komu w polu zostały
Oczywiście po za tymi co zwykle ale takim to nawet bez zimy do marca mało aby się wyrobili i nigdy w rynku nie znaczyli cokolwiekxD w propagandzie i owszem na ... jak to na fasolowym nazwali? - "agropierdołach" ale kto poważny tego już dziś słucha a tym bardziej wierzy w to co tam wciskają

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

onet

Kanał przez Mierzeję Wiślaną, którego budowie sprzeciwiała się Rosja, jest symbolem determinacji Polski do wytyczania własnego kursu w stale zmieniającym się krajobrazie międzynarodowego handlu i dyplomacji — pisze w sobotę na swoim portalu brytyjski dziennik.

Jak wyjaśnia "Daily Express", przed jego powstaniem polskie statki zmierzające z Elbląga na Morze Bałtyckie były zmuszane do żeglugi przez wody kontrolowane przez Rosję, co przez lata irytowało polskie władze i aby uwolnić się od tego Polska postanowiła przekopać kanał o długości ponad 1 km.

"Jednak Rosja stanowczo sprzeciwiała się projektowi, postrzegając go jako wyzwanie dla swojej dominacji w regionie. Pomimo wysiłków Rosji zmierzających do wstrzymania budowy kanału, Polska wytrwała, powołując się na potrzebę większej autonomii w sprawach morskich" — pisze "Daily Express".

"Dla Polski kanał przez Mierzeję Wiślaną stanowi nie tylko strategiczny projekt infrastrukturalny, ale także symbol suwerenności i niezależności. Zmniejszając swoją zależność od wód kontrolowanych przez Rosję, Polska chce umocnić swoją pozycję kluczowego gracza w regionalnym handlu" — podkreśla brytyjski dziennik. Dodaje, że jego budowa wymagała skrupulatnego planowania i wykonania, obejmującego wiele wyczynów inżynieryjnych, a projekt pokazał polskie umiejętności inżynieryjne.

"Ukończenie budowy kanału przez Mierzeję Wiślaną stanowi kamień milowy dla Polski, podkreślając jej zaangażowanie w poprawę łączności i wzmocnienie pozycji na globalnej arenie morskiej. Gdy statki przepływają przez to nowe przejście, przesłanie Polski o niezależności rozbrzmiewa głośno i wyraźnie — jest to świadectwo trwałego dziedzictwa ambitnych projektów infrastrukturalnych w kształtowaniu geopolityki" — podsumowuje "Daily Express".

onet:

Minister infrastruktury Dariusz Klimczak: cel jest taki, by za półtora roku wpłynął tu statek morski. To miejsce ma być funkcjonalne pod względem gospodarczym, to miejsce ma służyć przedsiębiorcom.

nawet się słowem te niemieckie k.............. nie zająknęły jak razem z tym ministerkiem srały na pis za ten przekop 🤮

tak samo pap przejęty przez po

W. Brytania - "Daily Express": kanał przez Mierzeję Wiślaną symbolem determinacji Polski. 

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)

problem w tym że te "fachofcy" z "farmera" nijak odpowiadają na przyczynę tegorocznego niedoboru sadzeniaków kwalifikowanych bo nie pofatygowali się pozbierać dane ani z tego roku ani z lat poprzednich porównawcze co do woluminów produkcji sadzeniaka i taki artykuł Ty czy ja mogli byśmy sklecić stwierdzając wyniki z googla bieżace.
Se zgadują tak samo jak my tutaj
tak, przeczytałem to już wcześniej i to jeszcze zanim napisałem ze nie znam danych ani przyczyn takiego stanu bo tam ich zdefiniowania rzeczowego nie znalazłem

w sumie to nawet zaczynam rozumieć dlaczego af tępi tamto badziewie nie mniej pojawia tam się zdanie ... a nie nawet odwagi nie mieli prognozować czy to wpłynie na nadprodukcję w tym sezonie czy nie i tę opinię natrafiłem gdzie indziej tylko nie pamiętam już gdzie

jedno dodam od siebie - przyjechał chłop i wszystkie już typowo paszowe Jurki od nas wykupił (takie nazbyt drobne, pozieleniałe czy niekształtne lub nazbyt duże się odrzuca byle nie zgniłe i po 50gr to w tym sezonie idzie sprzedać) rzekomo na paszę dla kur  bo nigdy nie sadzi kartofli i na sadzenie mu niepotrzebne. Tylko na odjezdnym szczegółowo mnie wypytał czym ta plantacja
AP1GczPLkSRjYEs4XO9s40rVNiAe_d5aO5c4W0_3

była nawożona, odchwaszczana i chroniona i zauważyłem że sqrwiel nagrywał ukradkiem moje "zeznania"
no mniej więcej wiem gdzie ma pola to zobaczę czy kury choć jeden kartofel z tych kupionych zobaczyły xD

no i dwie tony dla kur? co ma ich - mówił - ze trzydzieści xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

no to ściepa na "Pioruna" kupić nie kupić ale postraszyć można i w drugą stronę, niech se jaj nie robią żołdaczyny skrzydlate bo nie po to są aby swoich ogłuszać. mądre toto nie jest co siedziało za sterami pewnie Hołownia swoją babę na "prześpiegi" wysłał 

Yyy... On miał w ogonie politykem. Cisnął nad trakturami bo go żaden radar nie rozróżnia wtedy.

Roman176 napisał:

Facelie też wystawiają po 15. Zadzwoniłem się dowiedzieć czy jest poważny to już mnie darmową wysyłką po 10 namawiał, dostał ode mnie ofertę po 5 a że już kupiłem po tyle co jest warte to mnie to przestało interesować...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v