Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz dane niedowiarku .

Komisja Europejska zdecydowała w piątek o przekazaniu 500 mln euro europejskim firmom zbrojeniowym na zwiększenie produkcji amunicji artyleryjskiej. Środki mają spowodować podwojenie możliwości produkcyjnych. Na liście beneficjentów jest firma z Polski – zakłady Dezamet, należące do Polskiej Grupy Zbrojeniowej - która otrzyma z tej puli ok. 2,1 mln euro. Najwięcej, bo ponad 87 mln trafi poza Unię do norweskich firm zbrojeniowych

https://tvn24.pl/biznes/najnowsze/komisja-europejska-przekaze-500-mln-euro-na-produkcje-amunicji-dezamet-dostanie-dofinansowanie-produkcji-st7823821

https://www.wnp.pl/przemysl-obronny/polski-dezamet-skorzysta-z-puli-500-mln-euro-na-dodatkowe-pociski-artyleryjskie,815209.html

https://www.money.pl/gospodarka/unijne-miliony-takze-dla-polskiej-zbrojeniowki-bo-pilnie-potrzeba-pociskow-7006497153588096a.html

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9462545,polska-porazka-amunicyjna-strumien-europejskich-pieniedzy-nie-zasili.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Ulman napisał:

26 minut temu, galan99 napisał:

Nikt mnie nie ogra w Unii słowa Donalda .

https://www.facebook.com/watch?v=1566996073873488

Europejskie koncerny zbrojeniowe dostaną pieniądze z UE. To 500 mln euro na zwiększenie produkcji amunicji .

Potężne unijne pieniądze dla niemieckiej zbrojeniówki. Polska dostanie znacznie, znacznie mniej . Donald co się stało że tak mało dla Polski ?.

Przykładowo ok. 85 mln euro otrzymają firmy niemieckie

87,6 mln euro norweskie

27 mln euro węgierskie . Prorosyjscy .

32,5 mln euro fińskie

38 mln euro francuskie

23,8 mln euro hiszpańskie

19 mln euro szwedzkie.

Polskie niewiele ponad 2,1 mln

Nie ma więcej pytań .

Czy to sa dane oficjalne z jakiejś instytucji czy ten gościu sobie je wymyslił? 

To granty na rozwój mocy produkcyjnych. Rozwiązali wór z forsą a temat z półtora roku był kręcony. Widać nikt w Polsce niema wystarczającej myśli na otwarcie produkcji korpusów, zapalników czy czegokolwiek do tej amunicji od półtora roku...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Komisja Europejska zdecydowała w piątek o przekazaniu 500 mln euro europejskim firmom zbrojeniowym na zwiększenie produkcji amunicji artyleryjskiej. Środki mają spowodować podwojenie możliwości produkcyjnych. Na liście beneficjentów jest firma z Polski – zakłady Dezamet, należące do Polskiej Grupy Zbrojeniowej - która otrzyma z tej puli ok. 2,1 mln euro.

Jakieś wnioski potrafisz z tego wyciągnąć? Jeśli tak to proszę o przedstawienie ich. Oczywiście argumenty o krzywdzie Polski odpadają na początku.

No to @DTaras już Cię wyręczył.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Widać nikt w Polsce niema wystarczającej myśli na otwarcie produkcji korpusów, zapalników czy czegokolwiek do tej amunicji od półtora roku...

Bo w Polsce dalej rządzą związki zawodowe.

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, DTaras napisał:

To granty na rozwój mocy produkcyjnych. Rozwiązali wór z forsą a temat z półtora roku był kręcony. Widać nikt w Polsce niema wystarczającej myśli na otwarcie produkcji korpusów, zapalników czy czegokolwiek do tej amunicji od półtora roku...

co ty pidolisz naćpałeś się ?  mamy największą w Europie produkcje palników sami usa od nas bierze za 7.2mld rocznie

polska spółka NitroChem

US Army jest osiągnięcie dostaw rzędu 80 tys. sztuk amunicji miesięcznie do IV kw. roku fiskalnego 2025. Kontrakty obejmują produkcję 14,2 mln funtów (6441 ton) materiałów wybuchowych, w tym trotylu (TNT) i małowrażliwej mieszanki IMX-104. Do tego dojdzie 270 tys. spłonek, 678 tys. zapalników, 2,7 mln sztuk modułowych ładunków miotających w samospalających się łuskach, 1,6 mln ładunków miotających i 451 tys. korpusów amunicji typu M795/M1128. Umowy zakładają przy okazji zwiększanie skali produkcji pocisków odłamkowo-burzących M795, ładunków miotających MACS CCC i MACS.

3 minuty temu, Ulman napisał:

a po co mam szukać jak galan zrobi to za mnie?  Ważne że  koledzy pokazali sprawę w szerszym kontekście i się sprawa wyjaśniła

lepiej idioty siebie robić ? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nitrochem prawie zbankrutował pod zarządem pisowskiego idioty akwarysty na stołku prezesa.

szukanie jest dla frajerów. Przetwarzanie informacji i łączenie faktów to ciekawsze zajęcie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Aaa... co to przeszkadza jedno drugiemu?

bo co innego debilka w kabarecie a co innego jeśli ma władzę i swoje debilizmy zacznie próbować wprowadzać w życie (i wcale mi nie chodzi o dopełniacz miejscownika słowa "żyto" co akurat na tej przypadek jest koniecznym doprecyzowaniem ;) )

3 godziny temu, DTaras napisał:

Ten co mu się nie opłaca, dokłada ale maniakalnie ryje w ziemi

oj chyba większym fanatyzmem jest walka z hobbystami niż oni sami
a czy Twoje wyjaśnienie definiuje fanatyka rolnika? mnie nie przekonuje no ale rzeczywiście - coś z fanatyzmu w tym jest ale w pozytywnej nazwie - "pasji", zatem ... a może na razie tyle na ten temat bo nie wiem czy wart go rozwijać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Roman176 napisał:

co ty pidolisz naćpałeś się ?

Sam napisałeś kto zgarnia tę produkcję. Zatem skoro USA zabierają półprodukt niemal w całości to będą chciały produkt opylić z zyskiem temu co zapłaci w tym i Polsce. To oznacza z kolei, iż nitrochem musi być na kroplówce kowbojów a nie UE aby Polacy mogli nakupić amunicji czołgowej do Abramsa w xuj wie jakiej wersji bo tego nawet nasi czołgiści pewni nie są. A skoro do Abramsa to i kilkaset tysięcy 155 mm kompletów przy okazji można opylić. Taka oto wersja dla łowców sensacji i zwolenników teorii spiskowych. PGZ zawarło kontrakt na 300000 sztuk przez 5 lat i nie jest wykluczone, iż część tego kupi w postaci praw ale chce produkować. To daje 60 tys rocznie czyli tyle ile teraz USA miesięcznie. PGZ uszestniczy jednocześnie w programie ASAP i jednocześnie przez Nitrochem została ograniczona ich możliwość własnej produkcji. Ot potęga...

Opublikowano
33 minuty temu, Roman176 napisał:

tak podzielono je później porozprzedawali co dobre  

tu piszą że podzielono je dużo wcześniej 

1 stycznia 1992 r. zakład podzielono na dwa niezależne przedsiębiorstwa: „Nitro-Chem” w części wschodniej, który prowadził produkcję materiałów wybuchowych i „Zachem” w części zachodniej, prowadzący produkcję cywilną."

Zakłady Chemiczne „Nitro-Chem” – Wikipedia, wolna encyklopedia

Opublikowano
Roman176 napisał:

produkują czy nie bo pisałeś co innego ?   No i mamy pierwszy przypadek konfiskaty pojazdu za jazdę po pijaku

Gdzie napisałem, że nie produkują? Jeżeli na początku określiłem iż fundusze są na nowe moce produkcyjne a następnie iż nikt w polsce niema pomysłu na otwarcie produkcji to nie znaczy że się nie produkuje tylko tej produkcji nie rozwija.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v