Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Takeda napisał:

Czyżbyśmy mieli być kolejnym mięsem armatnim po ukraińcach? Trochę szybko

Będzie bronił Polski, do ostatniego Polaka.:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, Takeda napisał:

Czyżbyśmy mieli być kolejnym mięsem armatnim po ukraińcach? 

Po prostu Putin wącha jak pies gdzie śmierdzi ukraińskim zbożem, a że u nas go sporo, to jego nos w tym kierunku się skierował xD 

Opublikowano
v11 napisał:

40 minut temu, nie napisał:

mam zagadkę dla znawców:

kupiłem internet mobilny z play, włożyłem kartę sim do routera i wszystko było ok; następnego dnia już internetu nie było; ikona internetu na routerze pojawia się na sekundę i znika na kilka minut i tak cały czas przez 10 dni; w playu robili kilka synchronizacji karty, sprawdzali różne ustawienia, ale to nic nie pomogło

wymieniłem kartę na nową, sprawdzałem trzy różne (nowe) routery i zero poprawy

po włożeniu karty do tel. internet działa i tel. z kartą również działa jako router, ale karta w routerze nie działa

w playu powiedzieli, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli i nie mają pomysłu co zrobić

mam 4 karty pley i kiedyś jedna obsługiwała modem-ruter do nawigacji rtk z 3 lata temu pley coś popierdoliło wyłączając jakąś częstotliwość  pod 5G i od tego czasu na pley się nie da obsługiwać tego modemu .W suszarni mam zdalny monitoring temperatury też oparty o sim gsm i tam już w instrukcji pisze że pley niet .kup kartę innego operatora jak ruter będzie działał to wina właśnie pley .U mnie zapierali się że nic nie zmieniali a jednak im udowodniłem że zmienili wyłączając częstotliwość pod 5g

P4 robi na wewnętrznym roamingu co to nie każdy modem a już telefon przemysłowy na pewno opierdziela.

dysydent napisał:

10 minut temu, DTaras napisał:

Bo to nie problem lepszości tylko rejestracji - samochody też rejestrujesz. Żyłka pierdząca jest nieprzewidywalna - może puścić w każdym momencie. Trzeba mieć choć cień szansy aby takiego delikwenta choć post factum wyłowić. Pierwsza zasada cwancyku z bronią brzmi: nie nosisz jej dla lansu i nie wyciągasz dla pokazania. Broń to narzędzie i jak już się pojawia to padną strzały. Większość tego nie rozumie i należy się temat jakoś propagować. Proceduralne obowiązki to minimum jakiejś tam edukacji w kierunku. Posiadanie kwita bowiem nie tylko pozwala na broń ale też kasuje możliwości wykpienia się z konsekwencji jej posiadania. Edukacja ważna rzecz - dysydent.

posiadanie młotka .. che, taki gun na gwoździe też wymaga stosownej kwitologii i pozwolenia? nie wymaga a ten "gun" to całkiem niezła broń może być, młotek z resztą też.
Przepisy o nie obnoszeniu się publicznym co innego a pozwalanie jednemu przez drugiego co innego
żadnych nie mam gwarancji że pozwalający nie jest mniej poważny od .. tego drugiego
O WŁADZĘ chodzi panocku , o władzę a nie żadną edukację.
Inna sprawa że wychowani w bezbronnym społeczeństwie mamy zwichrowane pojęcie o przemocy, broni, odpowiedzialności i paru jeszcze innych rzeczach z których wynika że wolność to bardziej obowiązek niż prawo bo ma być po równo dla wszystkich i każdy może uznać że już ma prawo jej bronić rozwalając łeb temu który chce mu odebrać bodaj część tej wolności i to bez podawania jakiegokolwiek rzeczywistego powodu.
W obecnym układzie ja nigdy nikogo nie poproszę o pozwolenie na broń, z reszta w każdym układzie bo w takim który uznaję za normalny taka prośba nie jest wymagana

i ze wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi których dalej nie zamierzam tu rozwijać ;)

Guna na gwoździe możesz mieć ale ani w tym lufy a nabój znów rozdzielnego ładowania. I tu się zaczyna kłopot z tymi ładunkami. W naszym układzie też nie musisz mieć na broń pozwolenia. Klamkę załatwić nie tak trudno. Stopień trudności wzrasta z długością...

Opublikowano

Prościej na naboje czarnoprochowe, taki rewolwer colt navy jest wystarczający, jak się naboje w bębenku skończą, to i w łeb tym można dać, nie rozpadnie się

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

Klamkę załatwić nie tak trudno. Stopień trudności wzrasta z długością...

Eeee tam, karabinek szturmowy to  teraz niewielka trudność. 

Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

4 robi na wewnętrznym roamingu co to nie każdy modem a już telefon przemysłowy na pewno opierdziela.

na ich routerze, który sprzedają z usługą też nie działa :D 

na sprawdzone 3 routery i 3 telefony, internet działa tylko na 2-óch tel.

Opublikowano

tanie routery chodzą na 3g , a te częstotliwości są wycinane w całym kraju, w zasadzie do końca roku zostanie tylko LTE, tylko po co komuś LTE do monitoringu alarmu ?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, nie napisał:

na ich routerze, który sprzedają z usługą też nie działa :D 

na sprawdzone 3 routery i 3 telefony, internet działa tylko na 2-óch tel.

Jak najwyższemu prezesowi telewizor nie działał to zadzwonił do prezesa TVP, to może ty zadzwoń do prezesa Play'a że Ci karta od ich internetu w routerze nie chce działać xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak najwyższemu prezesowi telewizor nie działał to zadzwonił do prezesa TVP

Szkoda że nie do prezesa fabryki telewizorów.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie miał numeru w telefonie, a wiedział, że prezes TVP to nawet w środku nocy, o północy od niego odbierze ... Po co szukać gdzieś w Internecie numeru do jakiegoś chińczyka albo koreańca, jak możesz zadzwonić do swojego sługi którego sam nominowałeś na prezesa TVP xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 11.03.2024 o 07:55, dysydent napisał:

tak pobieżnie przejrzałem neta i jest to płyta tak bardziej pod I5 góra I7 12/13ej gen ale bez literki K na końcu nazwy procka bo pod I9 to już sens tylko chipset Zxxx a to nie RAM tyle decyduje o wydajności co procesor i grafika no może ilość tego ramu ile można naraz naotwierać aplikacji i okien tychże i tak na dziś 32GB to względne optimum w nowych komputerach i taktowanie tego ramu bo generacja to na razie piąta ma większe opóźnienia co czwarta i przy tych samych taktowaniach jest piątka najczęściej mniej ... przepustowa". Jeszcze DDR5 nie rozwinięto do maksymalnych możliwości tej technologii i sensowniej było by może liczyć na jakąś rozbudowę w przyszłości celując w 14ą gen procków Intela i na dziś to bardziej AMD lepiej potrafi wykorzystać piątą gen pamięci a do 13ej Intela istotniejszym kryterium jest chipset a nie czwórka czy piątka na końcu nazwy RAMu i jak na razie DDR5  jedynie dorównuje traktowaniami czwórce tak że piątka ew na następne generacje procesorów zwłaszcza jeśli Intela

pytanie do czego ten komputer? bo jeśli tylko do gier i domowego neta to w grach i 9 gen Intela wystarcza (właśnie klasa chipsetu więcej znaczy niż jedna dwie gen procka w tę czy drugą bo w obrębie jednej generacji jest rozrzut parametrów różnych proców jak na cztery generacje tej samej linii np I-piątek)  bo to od grafiki zależy bardziej niż reszty platformy w co pogra a do neta mi stareńki trzeciej gen intela laptopina na DDR3 1600MHz (nawet nie 3L) wystarcza :P

w płycie głównej znaczenie ma też sekcja zasilania ale to dopiero na jakieś mocniejsze procesory tak od I7 wzwyż i trzeba sprawdzać TDP procesora .... poradników w necie od groma tylko większość to reklamy i nic nie mają wspólnego z rzetelnością
jeszcze raz wskażę na porównywarkęwydajności w benchmarkach podzespołów na portalu passmark, tam są porównania i procesorów i grafik i dysków ale czy RAM to sam muszę sprawdzić

no jest

https://www.memorybenchmark.net/

tylko tu już podzielili na kolejne generacje osobno i ... no właśnie, w obrębie jednej generacji są tak duże różnice że nie pod RAM się dobiera komputer a RAM pod procesor jaki nas zadowala a taktowanie ogranicza/wymaga procesor tak że wybierzesz procesor to RAM sam się dopasuje i nie ma sensu taktowań ramu kupować wyższych niż dany procek obsłuży jak i za niskie zegary ramu nie wykorzystujące możliwości procesora. a opóźnienia ramów to kolejna historia której bliższe poznanie wykazuje że te generacje to tak trochę markowanie jakiewgoś postępu którego w hardware tak na prawdę przez ostatnich 10 lat nie ma i to wszystko to tylko mnożenie rdzeni na ilość taktowań kosztem opoźnień czyli nic to nie daje albo niewiele (latency DDR5 póki co ma gorsze od nawet DDR2 czyli mamy regres nie rozwój a tylko taktowaniem nadrabiają co powyżej 6GHz to nie wiem czy nie szkodliwe dla żywego się nie robi w promieniu kikudziesięciu centymetrów bo tu już mikrofale wychodzą co nie z dużymi cząsteczkami białka rezonują a z mniejszymi DNA a to już mutagenne, rako- i czort wie co jeszcze twórcze i komp blaszak - no nie problem bo zaekranowany ale jakiś plastikowy laptopina na DDR5 na dziesiątce GHz (na razie takich jeszcze nie ma ale już niedaleko) .. no na kolanach bym tego bał się trzymać ). Binarna elektronika z fazy rewolucyjnej weszła w ewolucyjną i teraz mocny procek sprzed dziesięciu lat jest i tak wydajniejszy niż jakiś przeciętniakj obecny i I trójka obecna na DDR5 bywa mniej wydajna od i siódemki z szóstej gen na DDR3L tylko na szóstej najnowszego łindołsa nie zainstalujesz bo mimo iż by śmigał to ma w sobie zatrzaski wbudowane rozpoznające procesor i sztucznie się blokuje system tylko dla tego by wymusić kupowanie nowych komputerów i ... tak to ganiają cwaniaczki klientów jak stado baranów że teraz całkiem wydajne maszyny można kupić na wtórnym za pojedyncze setki tych naszych szmacianych złotówek gdy od ósmej gen proców Intela to się wyjątkowo awaryjne zrobiło bo litografia drobniejsza a TDP takie samo no bo "rdzeniuf" namnożyli i może wydajność wzrosła ale awaryjność bardziej :P

Wiedziałem, że łatwo nie będzie. Muszę sobie to jeszcze tylko kilka razy przeczytać :). Zostaje DDR4, 2 x 16. Intel 9 zniszczył by mnie finansowo, chociaż za cenę jednostki, którą rozważam ktoś inny by sobie kupił laptopa i by mu jeszcze pewnie zostało 😛. Intel 5 raczej wystarczy do moich zastosowań na początek, ewentualnie w przyszłości wymiana na 7. Karta graficzna ASUS GeForce RTX 3060 DUAL 12GB OC V2 lub podobna.

To jaką w takim razie wybrać płytę ATX pod Intela, tak aby można było w przyszłości rozbudować PC-ta. Doradzisz coś w wolnej chwili ? Zastosowania. Internet, stream i coś co może czasami dosyć obciążać procesor i nie chodzi o kryptowaluty. W cenie zbliżonej do tej płyty o którą pytałem. Nie spieszy mi się. Nad każdym elementem będę się długo zastanawiał.

Dnia 11.03.2024 o 17:57, Bogdan_ja napisał:

Najwazniejsze ze pisowskie zlodzieje sa szmacone i poniewierane 🤣

Te igrzyska czyli komisje, które Tusku zaczął jednak przynoszą efekty :ph34r:. W sumie lepsze to od kabaretów 😛.

Dnia 11.03.2024 o 16:57, Ulman napisał:

Problem jest taki że Putin mógłby równie sprawnie postraszyć stany a oni maja dużo więcej do stracenia

a to niby z jakiej przyczyny? 

Pierwszą i fundamentalną przyczyną naszych nieszczęść jest głupota przez duże G. Nasze głupie społeczeństwo i równie skretynieni ich wybrańcy od wieków nie mogą pojąć jednej podstawowej rzeczy 

W POLITYCE NIE MA PRZYJACIÓŁ ANI WROGÓW - SA TYLKO INTERESY. 

Nie wiem ile jeszcze musi upłynąć wody w Wiśle i ile jeszcze razy musimy dostać wpi...ol , żebyśmy to choć w części do nas dotarło. 

Potem lamenty i pieprzenie durni , szczególnie PISowskich jak to strasznie nas los doświadcza i jakie to nieszczęścia na nas notorycznie spadają. A owszem spadają,  bośmy bezmyślni, nie pragmatyczni , nie myślący długofalowo, w gorącej wodzie kąpani a do tego działający nie przez pryzmat interesów i korzyści a uprzedzeń i zaszłości historycznych. Czegoś biedny - boś głupi , i tyle w temacie. 

To takie proste pytanie w takim razie do Ciebie. Czemu Rosja "odwiedziła" Ukrainę zamiast zarabiać na niej gazem i ropą i w zależności od kaprysów kręcić kurkiem ?

8 godzin temu, nie napisał:

mam zagadkę dla znawców:

kupiłem internet mobilny z play, włożyłem kartę sim do routera i wszystko było ok; następnego dnia już internetu nie było; ikona internetu na routerze pojawia się na sekundę i znika na kilka minut i tak cały czas przez 10 dni; w playu robili kilka synchronizacji karty, sprawdzali różne ustawienia, ale to nic nie pomogło

wymieniłem kartę na nową, sprawdzałem trzy różne (nowe) routery i zero poprawy

po włożeniu karty do tel. internet działa i tel. z kartą również działa jako router, ale karta w routerze nie działa

w playu powiedzieli, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli i nie mają pomysłu co zrobić

Karta z routera działa w telefonie. A karta z telefonu w routerze lub jakaś inna karta ?

I sprawdź ile przepłaciłeś za urządzenie u operatora a ile kosztuje na wolnym rynku.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

To takie proste pytanie w takim razie do Ciebie. Czemu Rosja "odwiedziła" Ukrainę

A tak z nudy, Bo se właśnie tamtędy przechodziła z tragarzami.:lol:

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Te igrzyska czyli komisje, które Tusku zaczął jednak przynoszą efekty :ph34r:. W sumie lepsze to od kabaretów 😛.

To takie proste pytanie w takim razie do Ciebie. Czemu Rosja "odwiedziła" Ukrainę zamiast zarabiać na niej gazem i ropą i w zależności od kaprysów kręcić kurkiem ?

Istotą oligarchii jest to, że nie chce się dzielić zyskiem, po prostu ukraińcy chcieli za duży odsyp, może taniej zrobić zrzutkę społeczną, bo przecież oligarchowie wojny nie psonsorują i mieć potem większe zyski

Opublikowano
Takeda napisał:

Gdyby nie cykliczne masowe wymierania to i może do dziś ssaki byłyby marginesem życia.

Tyleś się napisał i na koniec jednak to zauważyłeś.... Wiesz co to marker? Raczej niewiesz... Dowiedz się. W zmarzlinie jest choćby metan a precesja osi to jednak nie tędy nie tędy bo ile w ostatnim stuleciu ta oś postąpiła? Gdyby ziemia miała nas zabezpieczyć przez związanie CO2 w skałach musielibyśmy spowodować aby z oceanu wynurzył się kontynent... To już prędzej nam asteroida doyebie. Porozmawiajmy o procesach, które powodujemy bo w 120 lat żeśmy odwrócili proces, który zajął planecie najmniej po tysiąckroć lat więcej. Zatem skoro 2/3 powierzchni ziemi to woda to modelujmy zjawiska oceaniczne bo to one do społu ze stałymi zjawiskami w atmosferze dają nam pogodę w miejscach przyjaznych do życia. Tak. Życiu od ciepła odpier...ala to zimno odsiewa ziarno od plew.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał:

To już prędzej nam asteroida doyebie.

I tu do dyskusji powinien włączyć się kto? Ano nikt  inny jak Galan.:lol:( oby Allach jego sny uczynił spokojnymi)

Edytowane przez mirro
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Tyleś się napisał i na koniec jednak to zauważyłeś.... Wiesz co to marker? Raczej niewiesz... Dowiedz się. W zmarzlinie jest choćby metan a precesja osi to jednak nie tędy nie tędy bo ile w ostatnim stuleciu ta oś postąpiła? Gdyby ziemia miała nas zabezpieczyć przez związanie CO2 w skałach musielibyśmy spowodować aby z oceanu wynurzył się kontynent... To już prędzej nam asteroida doyebie. Porozmawiajmy o procesach, które powodujemy bo w 120 lat żeśmy odwrócili proces, który zajął planecie najmniej po tysiąckroć lat więcej. Zatem skoro 2/3 powierzchni ziemi to woda to modelujmy zjawiska oceaniczne bo to one do społu ze stałymi zjawiskami w atmosferze dają nam pogodę w miejscach przyjaznych do życia. Tak. Życiu od ciepła odpier...ala to zimno odsiewa ziarno od plew.

mówisz o procesach, które w przyrodzie zachodzą w kilka lat, wystarczy aktywność kilku wulkanów i mamy 50 lat emisji człowieka

w sumie , emisja przez wulkany związków siarki odwróciłaby proces ocieplania, bo aerozole siarkowe powodują proces odwrotny, jak bodajże erupcja Świętej Heleny dała europie kilkanaście chłodnych lat, a to tylko jeden wulkan.

już dziś mówi się głośno, że proces oczyszczania spalin ze związków siarki spowodował efekt odwrotny do zamierzonego, a w naturze każdemu spalaniu towarzyszy emisja siarki do atmosfery

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v