Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

czemu nie strajkowalles gdy rzadzil twoja kochana dojna zmiana  i zaczeto sprowadzac miliony ton zboza ??

Bo wrzód pękł teraz..

Ciężko to zrozumieć?

Chcesz żeby polskie rolnictwo istniec przestało?

Co polskiego zostanie?

Bida?

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

jechałeś kiedyś 19 między Lublinem a Białą Podlaską ? wiesz, jaki tam tranzyt TIR-ów idzie ?

najlepiej według ciebie nic nie robic, bo twoje ukochane KO jest u władzy

Przecież granica zamknięta a na moście bardziej życie utrudnią miejscowym niż ukraińskim tirom. Następny most kilkadziesiąt km kółko robisz prom w Mielniku nie pływa. To też kilkadziesiąt km.

2 godziny temu, akmaly napisał:

Tu pełna zgoda.

Obserwując zagraniczne media były tylko wzmianki o protestach, wysypanie zboża z wagonów i od razu medialna burza.

Podobną ilość publikacji miał protest w Warszawie, jedyna różnica jest taka, że wysypanie zboża było odbierane różnie a protest w Warszawie przeważnie pozytywnie.

I co z tego, że gdzieś tam s-kę blokowali przez tydzień? Komu utrudnili albo co nagłośnili?

Blokować centra miast, głównie tych co są ważne urzędy, eliminować zadymiarzy i przerzucać na właściwą stronę takich pajacy jak Kołodziejczak.

Serio uważasz, że Warszawiacy stojący w korkach popierają protest. Jaja se robisz ja słyszę inne wersje.

2 godziny temu, Ulman napisał:

a tobie znowu gorzej?

Zmieni bo czas im pokazać żeby wypie...li i przestali nam stawiać wymagania. To parszywe plemię trzeba kopać w d*pę, lać pałą i tresować na kazdym kroku to ci wejdą na głowę . Ta swołocz nie zna umiaru, nie czuje się zobowiązana, nie pamieta ile skorzystali więc nie ma sie co nad nimi litować. 

A zupełne zamknięcie granic pozwoli europie na powolne rozładowanie choć w części tych zapasów które mają. 

Gdyby cała UE zamknęła granicę to miał byś rację. Zamknięcie granicy tylko przez PL którego jak widać nie możemy się doczekać nie wiele zmieni w Eu na rynku zbóż. Hiszpanie np dalej będą z UA kupować wozić przez inne kraje i tyle.

2 godziny temu, DTaras napisał:

A w afryce przyebie teraz susza to Unicef będzie potrzebował.

Pomniki przyjaciół? Ty wiesz co to za cmentarz na Łyczakowie? Ani jeden pomnik poległego czy to Polaka czy Francuza czy Amerykańca nie został tam rozpirzony. Za rusko nastawionego poprzedniego prezydenta dbano o to aby konflikt trwał i niszczono zazwyczaj lwy, i tablice przy wejściu. Ta tradycja jest tam teraz pielęgnowana tylko w ukryciu. Na bialorusi do dziś mówi się o czerwonoarmistach idących ratować chłopów od niemców i panów podczas gdy inni zmobilizowani w kampanii naparzali niemców i w grucie rzeczy swych rodaków z równą zaciętością. Dlaczego o tym nie pamiętamy? Bo 45 lat tłoczono na historii konflikt. Konflikt rozpędzany przez machinę Stalina od lat 30 XXw.

Paradoksalnie jakaś klęska i nie urodzaj ozdrowił by nie co sytuację

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Paradoksalnie jakaś klęska i nie urodzaj ozdrowił by nie co sytuację

nie sytuację bo tę by jeszcze pogorszył ale rozum na pewno u większości z durnotą której coraz bardziej mniejszość pozostała już sobie nie radzi.

"bez wojny się nie obejdzie" bo nie ma innej opcji, na klęski żywiołowe za cwana się cywilizacja zrobiła i aż tak dużych na które nie to może sobie tego nie życzmy

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Bo wrzód pękł teraz..

Ciężko to zrozumieć?

Chcesz żeby polskie rolnictwo istniec przestało?

Co polskiego zostanie?

Bida?

zadko zgadzam sie z twoim najlepszym kolega ogarkiem -ale wyzej dal prawdziwa odpowiedz..

a nie lepiej wrzod przeciac gdy nie jest za duzy tyko czekac az peknie,rozleje sie i zarazi reszte organizmu ??

nie sprzedajcie zboza bo bedzie drozsze...ilu posluchalo rad ministra.

tak jak  polski przemysl nie znikl, tak i rolnictwo nie zniknie.. z kryzysu wyjda zywi tylko ci co stoja twardo na ziemi a nie na kredycie...

Opublikowano

A Wojciechowski miał jeszcze dopłaty zrównać z Niemieckimi. A w zamian zielony ład z programu pis przepisał. Jaka to byłą propaganda jak to Wojciechowski z pisu będzie walczył w unii o polskich rolników.

Opublikowano

Kilka razy pisalem ze chlop to musi w deee dostac zeby cos zrozumieć ...moze teraz wlasnie nadszedl ten czas aby zaplacic za glosowanie na pis ...mam nadzieje ze bedzie bolec 😲

Durnie wybraly sobie kata i ten dokonal dziela 😉

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

tak jak  polski przemysl nie znikl, tak i rolnictwo nie zniknie.. z kryzysu wyjda zywi tylko ci co stoja twardo na ziemi a nie na kredycie.

Trochę inaczej to widzę.

Fakt że rynek koryguje kto może przetrwać, ale nie tak dziki rynek.

Teraz to zwykle zarzynanie rolnictwa.

Opublikowano
dysydent napisał:

dlaczego Amerykanie zestrzelili choćby na wszelki wypadek nieznany balon tylko podejrzany o chińskie pochodzenie nadlatujący nad Ich kraj a Polacy już trzeci znaleźli podobno ruski dopiero gdy wyląd... spadł?

Amerykańce mieli do czynienia z dużym stratosferycznym statkiem. Te u nas to jakieś pogodowe popierdółki, których zadaniem jest w rezultacie spaść.

Opublikowano
21 minut temu, jahooo napisał:

jak tajemnica produkcji betonu w cesarstwie Rzymskim - do dziś nie udało się odtworzyć tej receptury

szkło wodne zostało; z resztą to wynalazek jeszcze starożytnych Egipcjan a nie Rzymian a reszta komponentów do wydedukowania po składzie chemicznym tego betonu. wapno palone to też wynalazek Egipcjan a może i Oni komu wcześniejszemu podp..iżyli pomysł a reszta to funkcja czasu gdzie karbonizacja wodorotlenku wapnia CO2 z atmosfery zrobiła resztę i tej tajemnicy sami Rzymianie nie wiedzieli że to będzie jakaś tajemnica bo sami nie wiedzieli dlaczego są określone proporcje mieszaniny szkła wodnego, piasku i wapna gaszonego które z czasem nie tylko nie kruszeją ale jeszcze bardziej się utwardzają.
No na dziś ta "tajemnica" za bardzo nieprzydatna bo zanim właściwie sprporcjonalizowana w/w mieszanina zamieni wodorotlenek wapnia w wodorowęglan to moda się zmieni, miejsca zbraknie i trzeba nowe większe albo jaka wojna budowle porozwala i może to i tajemnica ale po co ona dziś komu

bo czy

1 godzinę temu, jahooo napisał:

za 100 lat umiejętnośc uprawy roślin może zaniknąć

to nie ma takiej obawy, nawet już Niemcy deliberują nad legalizacją marihuany xD 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

A Wojciechowski miał jeszcze dopłaty zrównać z Niemieckimi. A w zamian zielony ład z programu pis przepisał. Jaka to byłą propaganda jak to Wojciechowski z pisu będzie walczył w unii o polskich rolników.

a Ty wierzysz w sprawiedliwość nadal? Historycznie wygląda to tak że najopłacalniejsze ceny płodów rolnych, zwłaszcza zbóż były za rządów PiSu a kto za kilka lat będzie pamiętał że to ten właśnie PiS się współprzyczynił do upadku tej opłacalności i znów Cygan zawini a Żyda powieszą choć w tym żydowskim przysłowiu by se autorzy życzyli aby było na odwrót ;)

Opublikowano

Rząd nie stanie po stronie rolnictwa bo ma większe problemy .

Aktywiszcza rosną w siłę , Marta Lempart uderza w koalicję rządzącą.

Zagrażają utratą władzy rewolucji 15 paź , jak nie będą spełniać oczekiwań , Aktywiszczy i Marta Lempart .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Serio uważasz, że Warszawiacy stojący w korkach popierają protest. Jaja se robisz ja słyszę inne wersje.

Czy Warszawiacy to cała Polska? Tak wiem, oni tak uważają, znam wielu ale Polska to trochę więcej. Zresztą oni do protestów są przyzwyczajeni, jak i do stania w korkach, 

Zresztą pisałem o odbiorze w zagranicznych mediach wiec w ogóle nie na temat 

Edytowane przez akmaly
  • Like 1
Opublikowano

Ministrowie rolnictwa Polski i Litwy wzywają rolników do zaprzestania blokowania przejść granicznych.

Dostrzegli szerokie spektrum wpływów na sytuację rolników w Polsce i wyrazili zaniepokojenie ogłoszonymi planami polskich rolników dotyczącymi zablokowania przejścia granicznego Budzisko-Kalwaria z Litwą od 1 marca 2024 r.

Minister Rolnictwa Litwy podkreślił, że prowadzone na granicy z Litwą kontrole nie potwierdzają, aby ukraińskie zboże trafiało na polski rynek po odprawie celnej na Litwie.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a Ty wierzysz w sprawiedliwość nadal? Historycznie wygląda to tak że najopłacalniejsze ceny płodów rolnych, zwłaszcza zbóż były za rządów PiSu a kto za kilka lat będzie pamiętał że to ten właśnie PiS się współprzyczynił do upadku tej opłacalności i znów Cygan zawini a Żyda powieszą choć w tym żydowskim przysłowiu by se autorzy życzyli aby było na odwrót ;)

Nie nie wierzę ba już od razu pisałem, ze to zrównanie dopłat jest nie realne. Choć pisowcy wierzyli. Aż do drugich wyborów.

Tak za pisu były najwyższe ceny bo najpierw była koniunktura na świecie a potem wojna w UA. W żadnym z nich pis nie był siłą sprawczą. Pis w swej miernocie miał farta do rządów w okresie koniunktury. Nawet na kowid kasy nadrukowali i dalej na rynkach był popyt.

19 minut temu, akmaly napisał:

Czy Warszawiacy to cała Polska? Tak wiem, oni tak uważają, znam wielu ale Polska to trochę więcej. Zresztą oni do protestów są przyzwyczajeni, jak i do stania w korkach, 

Zresztą pisałem o odbiorze w zagranicznych mediach wiec w ogóle nie na temat 

A myślisz jak gdzieś w Polsce stoją w korkach przed zablokowanym mostem to wychwalają pod niebiosa. Myślisz, że jak Poznań stał w korkach bo eden węzeł obwodnicy zablokowali to się cieszyli? Wrocek to samo inne miasta też? Odbiór jest jaki jest. Jak w polityce zależy jaką grupę zapytasz taki wynik sondażu uzyskasz. Nie mówię, że społeczeństwo potępia strajki jak jeden. Ale nie zadowolenie narasta. Bo nie oficjelom one życie utrudniają tylko szarym ludziom którzy czasami mają równie ciężko prowadzić interes jak rolnik.

18 minut temu, galan99 napisał:

Minister Rolnictwa Litwy podkreślił, że prowadzone na granicy z Litwą kontrole nie potwierdzają, aby ukraińskie zboże trafiało na polski rynek po odprawie celnej na Litwie.

Bo problem dzisiaj jest już inny. Polska jest raz zawalona zbożem z UA co to je pis kazał sprowadzać dwa rolnicy mają swoje a trzy zboże z UA zalewa teraz nie Polskę a kraje UE i nasz zboże nie ma gdzie być sprzedane. Bo na takiej Litwie czy Hiszpanii jest sprzedawane zboże z UA.

Większość strajkujących nawet nie ogarnia. że jak się zamknie granicę z UA to dalej będziemy mieli problem ze sprzedażą swego zboża do UE bo tam jest już ukraińskie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, galan99 napisał:

Ministrowie rolnictwa Polski i Litwy wzywają rolników do zaprzestania blokowania przejść granicznych.

Dostrzegli szerokie spektrum wpływów na sytuację rolników w Polsce i wyrazili zaniepokojenie ogłoszonymi planami polskich rolników dotyczącymi zablokowania przejścia granicznego Budzisko-Kalwaria z Litwą od 1 marca 2024 r.

oj to musi być dobrze poinformowany że tylko litewskie papiery trafiają a zboże - w/g tych papierów też litewskie - wjeżdża przez polsko ukraińską granicę
jest na tyle za dobrze poinformowany że aż podejrzany czy nie był współautorem pomysłu na ten przekręt. te urzędasy tak mało oficjalnie zarabiają że muszą gdzieś sobie "dorabiać" bo nie do uwierzenia przecież że za takie drobne co oficjalnie zarabiają by chcieli się z jakimś podwładnym bydłem użerać ;)

to że

27 minut temu, hubertuss napisał:

Pis w swej miernocie miał farta

to i ja już daleko dawniej temu pisałem tylko inne przysłowie mówi - "głupi ZAWSZE ma szczęście" - i to na co się zanosi zdaje się to potwierdzać.
Niebawem większość zapomni te tu niuanse które opisujemy i pozostanie tylko - a za PiSu to było lepiej i zamiast w wyborach w końcu przebudować ten PO-PiSowski młynek dopiero coś zewnątrz ... a tak - o tym Ty dopiero co pisałeś.

Obecny układ, system wyczerpał możliwości rozwoju i bez radykalnej przebudowy wszystkiego będzie tylko stagnacja a w końcu regres. Przecież mamy wszechstronną zgodę i protestujących i rządu... -ów kolejnych co do jednego - ograniczania czy wręcz eliminowania mechanizmów rynkowych d reszty a to się dobrze skończyć nie może.
Nawet nie wiem czy postulowany przez Ciebie kataklizm naturalny potrzebny, i bez kataklizmów to się musi zawalić

mooże gdyby Tusk sam na tyle wygrał wybory aby nie musiał sobie antyrynkowców dobierać to mooże by co nieco i obronił ale tak jak teraz jest  to mamy rząd tylko stagnacji a ew zmiany na lepsze to dopiero po... jak i tych szlag trafi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie postulowałem kataklizmu bo to dla kogoś zawsze straty. Napisałem jedynie, że jak by wystąpił to by częściowo problem się rozwiązał. Bo podaż zboża by spadła.

Jeśli zaś chodzi o przebudowę po - pis owskiego układu to nie ma na co.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a no nie ma

albo coś przegapiamy i niebawem się samo ujawni

a postulat? tak tak; rozumiem, to mi zabrakło adekwatnego określenia i takie akurat mi jako tako podpasowało jednym może mniej trafnym słowem niż linijka tekstu co i tak nikt nie przeczyta

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v