Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciebie bardziej się opłaca  wiem jak u nas firma pobiła rekord produkcji buraka cukrowego ..  a później rekord polski nie wiem gdzie na 3 klasie  oby 2 przypadkach a u was jakoś nikt się nie chce marasić 

1 minutę temu, Leszy napisał:

szczególnie w tym kominku :ph34r:

po co nam dopłacać to twoich piachów jak mamy tańsze z czarnoziem ukraińskich ?  jechać twoją logiką 

Opublikowano
24 minuty temu, v11 napisał:

DDR nowej elektrowni węglowej i kopalni - czyżby niemieckie CO2 bło cenne dla klimatu ?

pamiętaj nie opłaca się do zamknięcia  i to tanie wiatraki zlikwidowali  

Przed chwilą, Leszy napisał:

Na moich piachach rośnie co trzeba, a koszty uprawy chociaż niskie 😜 

ile suszowego ? 

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

ciebie bardziej się opłaca  wiem jak u nas firma pobiła rekord produkcji buraka cukrowego ..  a później rekord polski nie wiem gdzie na 3 klasie  oby 2 przypadkach a u was jakoś nikt się nie chce marasić 

po co nam dopłacać to twoich piachów jak mamy tańsze z czarnoziem ukraińskich ?  jechać twoją logiką 

no i co że pobiła rekord? Jakie miała wyniki finansowe z tego rekordu?

Opublikowano
47 minut temu, hubertuss napisał:

Pis zablokował wiatraki panele.

peowska propaganda - myślisz, że ktoś ci w te kłamstwa uwierzy?

Opublikowano
racyl napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

W chwili gdy sprawca szarpał za wajchy nie miał prawa znać stacji przeznaczenia. Dlatego to drugorzędna jednak sprawa.

Czyli nie wiesz dlaczego obieg termodynamiczny nazywa się cyklem otto'a?

I co ci z tego że wiesz i się tym podniecasz jak nic nie potrafisz naprawić. Jak ktoś zajmuje się projektowaniem a nie naprawą to takie rzeczy mu się przydają. W świecie codziennym/realnym przydaje się wiedza praktyczna co powoduje przyczynnę pojawienia się danego błedu w sterowniku.

Co ci z tej wiedzy że obieg odwracalny i występuje w silniku spalinowych ?

Kiedyś znajomy ze studiów powiedział że poszedł do szkoły sredniej elektronicznej po to żeby umieć naprawiać telewizory. Szkołę technikum elektroniczne , studia na wydziale mechanicznym i jak nie umiał naprawiać telewizorów tak nie nauczył się naprawiać samochodów

Do technikum i na studia nie idzie się po to aby auta naprawiać. Aby auta naprawiać wystarczy zawodówka wraz z pasją. Ot co. Po technikum też można zająć się serwisem ale to już strata bo technik ma już szersze podstawy. A wiedza o obiegach? Nosz przecież dążymy do tego idealnego odwzorowania i potrafimy zobrazować efekty naszych prac. Ścigamy się zatem zmiennymi czasami otwarcia zaworów lub ofsetowaniem wału. Nawet jednym i drugim za razem... Historia to nie zawsze daty.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

no i co że pobiła rekord? Jakie miała wyniki finansowe z tego rekordu?

zastanawiam sie czemu u was nic sie nie dzieje nikt z firm nie chce się u was brudzić 

Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

tak gwoli ścisłości - tak samo drogi jak mamy z haraczem emisyjnym czy jednak tańszy?  już nie wnikajmy o ile bo naprawdę na tej fali protestów jeszcze przez pomyłkę komu niewinnemu w tej Brukseli spuszczą

gdy się dowiedzą o ile;)

Wiadomo, że droższy ale nawet bez polska energetyka latami mało modernizowana sprawia, że i tak jest drogi. Ale wiesz o ile Kopaczka z pro europejskiej PO się zgodziła na takie rzeczy. To weź mi wytłumacz jak się Pinokio z pisu zgodził na zielony ład czy fit for 55.

31 minut temu, Roman176 napisał:

mamy największe złoża brunatnego pod Polkowicami obok kopalni miedzi ... w pl nawet sie kopalni złota nie opłaca  

Może i mamy. Ale pewnie pod odkrywkę weź ludziom ziemie zabierz. 

30 minut temu, v11 napisał:

A jak to drogi hubertusie wytłumaczysz nagłe fe odnośnie gazu?

jakby pod Berlinem to cacy ale pod Polkowicami jest beeeeeeee

A to proste. Jak ruska odcięli od Europy to wszyscy chcą do Norwegii Danii i cena leci do góry. Zakup przesył do nas to wszystko kosztuje. CO nie znaczy, ze całkiem z gazu zrezygnowaliśmy lub mamy w krótce zrezygnować.

25 minut temu, KAROLEK7211 napisał:

prad z Bełchatowa jest najtańszy w Europie nie licząc praw do emisji. sprawdź trochę fakty a nie lizesz Tuskowi cały czas. pis to tez też patologia ale bardziej polska niż to co teraz się dzieje 

A z Ostrołęki nie najtańszy? A nie czekaj tam najpierw budowali za 1 mld a potem za 1 mld burzyli. A tak na poważnie ja o Bełchatowie nie pisałem. Nie mówię że wszystko się nie opłaca jeśli chodzi o energetykę w PL ale większość węglowej jest słabo opłacalna. I często jedzie na dotacji z kieszeni podatnika jak nie do kopalni by węgiel był to w innych dopłatach. Po prostu brak ci myślenia do przodu z perspektywą. Z czasem i Bełchatów zacznie być słabo opłacalny jak PAK pod Koninem. I trzeba będzie czymś to zastąpić a nowej elektrowni nie wytrzepiesz z rękawa w rok czy dwa. Tak więc twój przykład może i ok ale bez pomyślunku, że to trzeba planować na lata do przodu.

23 minuty temu, v11 napisał:

A jak wytłumaczysz drogi hubertusie otwarcie w DDR nowej elektrowni węglowej i kopalni - czyżby niemieckie CO2 bło cenne dla klimatu ?

obraziłeś hubertusa on nie liże on robi laskę według sikorskiego 

Tak samo będą płacić za emisję. Ale pewnie mają odkrywkę z której węgiel będzie dość tani by to się spięło ekonomicznie. Jełśi w PL jest taka kopalnia i elektrownia jak ktoś tu podął Bełchatów to niech działa. Ale jeśli jest to coś do czego podatnik musi dokładać jak Turów to jaki sens.

17 minut temu, konteno napisał:

w cenie wliczone są koszty inwestycji w energetykę , nowe moce wytwórcze , modernizację stacji transformatorowo-rozdzielczych i budowe nowych linii przesyłowych 

wiesz ile ten nowy blok 1075MW w Kozienicach kosztował? 

te 300 to nie brunatny z taśmociągów z odkrywki ? nawet jeśli to cena kamiennego to mają zakontraktowane konkretne ilości na lata w przód  i priorytet dostaw 

Tak mają zakontraktowane, że potem ministerstwo gospodarki musi kopalniom dokładać. Sasin zostawił na biurku wnioski o dofinansowanie na 7 mld do kopalń. Z kieszeni podatnika. Taka to polska energetyka rentowna. Nie na darmo ruskim węglem palili jak można było Bo był tani. A emisja taka sama z tego i z tego trzeba płacić.

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

powiedz mi ok 70/80 ton buraka z ha  a onemu nie opłacało sie 2 razy tyle ? 

możesz napisać po polsku o co ci chodzi? 

Daj dane jakie plony, nakłady , limit , cena kontraktowa , poza limitowe i całe rozliczenie z tego rekordu.

Opublikowano
6 minut temu, nie napisał:

peowska propaganda - myślisz, że ktoś ci w te kłamstwa uwierzy?

W twoje kłamastwa na pewno nikt nie uwierzy. 

Wiatraki pis załatwił prawem które dawało takie warunki między innymi odległość od zabudowań ,ze ponad 90 % kraju zostało wyłączone. 

Panele zrobiono takie przepisy, ze gospodarstwa domowe w zasadzie nie miały żadnych wielkich korzyści zwłaszcza jeśli chodzi o nakłady. 

Opublikowano

Ogólnie

Roman176 napisał:

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Roman pewnie są kopalnie lepsze i gorsze lepiej sobie radzące i gorzej te najgorzej sobie radzące na szczęście kolejne rządy zamykały. Ale to i tak wszystko nie ma już przyszłości i to nie tylko przez prawa do emisji. To się po prostu przestaje opłacać. 

mamy największe złoża brunatnego pod Polkowicami obok kopalni miedzi ... w pl nawet sie kopalni złota nie opłaca  

A KGHM to tylko miedź pozyskuje... ołów, srebro to pies? Złoto to wielka tajemnica ilości ale mało tego niema no chyba, że między 2 a 5 ton to mało...

Opublikowano
KAROLEK7211 napisał:

16 minut temu, hubertuss napisał:

Zgodziła nie zgodziła i tak nasza energetyka jest przestarzała. I bez praw do emisji mieli byśmy drogi prąd. Nawet Turów o który toczyliśmy takie boje to nic innego jak drogi prąd z nierentownej kopalni. Mszczą się lata nadskakiwania górnikom i wierzenia w jak się okazuje drogi węgiel. Którego ponoć jak mówił Duda mamy na 200 lat a w elektrowniach paliliśmy ruskim bo taniej i naszym się nie opłacało.

prad z Bełchatowa jest najtańszy w Europie nie licząc praw do emisji. sprawdź trochę fakty a nie lizesz Tuskowi cały czas. pis to tez też patologia ale bardziej polska niż to co teraz się dzieje 

A policzyłeś koszty rekultywacji złoża które będzie musiał ponieść nowy blok sytuowany bliżej nowej odkrywki? Chyba, że taśmociągi pobiją jakiś rekord to blok będzie stary. Ile tam było ostatnio? 40 kilometrów? 50? To jedzie na prąd, który wkalkulowuje się nie w koszty wytworzenia terawata a w koszty produkcji.

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

W twoje kłamastwa na pewno nikt nie uwierzy. 

Wiatraki pis załatwił prawem które dawało takie warunki między innymi odległość od zabudowań ,ze ponad 90 % kraju zostało wyłączone. 

Panele zrobiono takie przepisy, ze gospodarstwa domowe w zasadzie nie miały żadnych wielkich korzyści zwłaszcza jeśli chodzi o nakłady. 

jeżeli, złapią cię za rękę, mów, że to nie twoja ręka - stara peowska szkoła

kłamali, kłamią i kłamać będą - mają to zapisane w genach

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Do technikum i na studia nie idzie się po to aby auta naprawiać. Aby auta naprawiać wystarczy zawodówka wraz z pasją. Ot co. Po technikum też można zająć się serwisem ale to już strata bo technik ma już szersze podstawy. A wiedza o obiegach? Nosz przecież dążymy do tego idealnego odwzorowania i potrafimy zobrazować efekty naszych prac. Ścigamy się zatem zmiennymi czasami otwarcia zaworów lub ofsetowaniem wału. Nawet jednym i drugim za razem... Historia to nie zawsze daty.

Termodynamikę miałem przez jeden semestr na drugim roku. Wykłady sama teoria, zero ćwiczeń. Egzamin z samych zadań.

Takie te szersze podstawy są że ludzie boją się nawet dotknąć samochodu choć czasem wiedzą co i jak.

Widząc czego uczą na kierunku mechanika i budowa maszyn specjalność samochody ciągniki to bałbym się przyjąć do serwisu mgr inż bez skończonego technikum mechanicznego a po samym liceum . I taka to jest ta szeroka wiedza po samych tylko studiach 😄

Kiedy ja chodziłem na studia 2003-2008 to ludzie po studiach towar wykładali na pułkach w tesco bo nie było tyle pracy co teraz.

Wcześniej jak i teraz po technikum jak chcą pracować w zawodzie to praca na produkcji albo naprawa i nic się nie zmieniło. Tak samo po studiach .

To nie są te czasy jak kiedyś że tytuł inż czy magistra dawał ci od razu dobrą posadę, Od blisko 20 lat wykształcenie srednie czy wyższe to standard .

Opublikowano

W 2017 chyba roku albo 2016 rozmawiałem z koleżką co się przestawiał na budowy domów to mi podał orientacyjnie że z inwestycji na ogół 120 tamtejszych milionów zostały grube teczki papierów, którymi żywo się ktoś jednak interesuje. Z tym załatwianiem mogło coś być na rzeczy... Tak, że negatyw - przemyj oczęta i taką informacją.

Opublikowano
45 minut temu, hubertuss napisał:

Może i mamy. Ale pewnie pod odkrywkę weź ludziom ziemie zabierz. 

lasy państwowe 

29 minut temu, hubertuss napisał:

już tylko takie pisanie ci zostało. Pis załatwił wiatraki i panele i nie masz na to żadnych argumentów do obrony.

pis postawił najwięcej wiatraków i paneli  jesteśmy 7 w eu 

Polska w 2022 była siódmym krajem w Europie z największą mocą uruchomionych farm wiatrowych

48 minut temu, Ulman napisał:

Daj dane jakie plony, nakłady , limit , cena kontraktowa , poza limitowe i całe rozliczenie z tego rekordu.

takiego czegoś nie podają tylko klasa ziemi plon i zabiegi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v