Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

ja by wszyscy produkowali warzywa to gdzie i komu by my to sprzedali  a nie pisze o opłacalności 

zgadza się to prawda. z warzyw bardzo szybko ludzie się potrafią wyleczyć, nawet już po pierwszym roku uprawy. ktoś naopowiada że można dużo zarobić a tu zonk bo myśleli że zaraz będą ekspertami i super plon w rewelacyjnej cenie

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, racyl napisał:

Ja uprawiam warzywa i truskawkę a zbożę mam na zmianowanie . U mnie jest mnóstwo pracy ręcznej i śmieszą mnie takie rozszczeniowi obszarnicy co trochę powożą d*pę, wszystko maszynami zrobią, zmagazynują zboże a potem jak cena poleci w dół to krzyczą że bieda i koniec rolnictwa. Zacznij uprawiać warzywa to zobaczysz co to jest dopiero robota

......

Ty rozumiesz o czym piszesz? jeśli wszyscy rzucą się na warzywa to nie opłaci się/nie będzie sensu tego zbierać nawet jeśli będą to robiły jakieś solarne roboty za darmo.

a tak na marginesie to wiesz o tym że na bliskiej ukraińskiej zagranicy tworzymy sobie zaplecze towarowe warzywne nawet na tutaj lokalny rynek bo obstawiamy że ani kacapy tych regionów Ukrainy nie zajmą a i takie racyle skutecznie storpedują oddolny opór przeciwko dumpingowi ukraińskiej produkcji rolnej? :P dla unijnych realiów ceny ukraińskie są dumpingowe ze wszystkim co dumping ze sobą niesie

to że ja Ukraińców specjalnie jakoś tam nie lubię to nie znaczy że nie dogadam się w kwestiach gospodarczych
i - zobacz - pozornie przeciw sobie jednak te protesty popieram bo mają szansę zapobiec nazbyt szybkiemu otwarcia zapory między gospodarkami o zbyt dużych różnicach aby nazbyt gwałtowne wysadzenie tej zapory nie zakończyło się katastrofą po obu jej stronach
już oszczędzę i sobie klawiatury i innym scrolla nie wdając się w czystko arkuszowe przeliczenia

to wyżej z o Ziobrze już po za granicą czarności humoru aby można było to humorem nazwać no ale i tak mnie rozbawiło i nawet mi nie wstyd bo rozbawiło mnie nie tyle to z mema co wniosek że życzenie Ziobrze zdrowia też na szczerą życzliwość nie wypadnie ... od dwuznaczności się nie obroni

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Ultimatum Kijowa dla Polski. Szymon Hołownia: to będzie spotkanie ostatniej szansy

— To wszystko jest do odkręcenia. Ja deklarację premiera Ukrainy rozumiem tak, że 28 marca odbędzie się w Warszawie spotkanie ostatniej szansy .

Marszałek Sejmu przekazał, że planowane w marcu "tajne posiedzenie parlamentu motywowane jest tym, że było bardzo wiele próśb i zapytań o stan bezpieczeństwa Polski"

wszystko obiecają Uratują ,Ukrainę porozumienie będzie TAJNE .

Bo oni przyjechali na granicę wypowiedzieć wojnę i od razu się poddać - to jedyny ratunek dla tej bandy 

Opublikowano (edytowane)

nikt z polskiej strony nie przyjechał z rządu aby tę "kapitulację" przyjąć tak że kicha
teraz nie pozostaje Ukrainie nic innego jak czynnie Polskę zaatakować i ... kto wie czy nie zaatakują

... se właśnie w necie doczytałem - ukry grożą jakąś "akcją odwetową" po swojej stronie
i co zrobią? zablokują znów polskie pociągi?
ja tam nawet bym ich do tego podpuszczał :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

nikt z polskiej strony nie przyjechał z rządu aby tę "kapitulację" przyjąć tak że kicha

Strona ukraińska przyjechała pomimo zapowiedzi że z naszej strony nikogo tam nie będzie. Tusk powiedział jasno że ukrański prezydent nie będzie mu mówił kiedy ma przyjechać na granicę i jak spotkanie było umówione, to tak się odbędzie. 

Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał:

Ty rozumiesz o czym piszesz? jeśli wszyscy rzucą się na warzywa to nie opłaci się/nie będzie sensu tego zbierać nawet jeśli będą to robiły jakieś solarne roboty za darmo.

a tak na marginesie to wiesz o tym że na bliskiej ukraińskiej zagranicy tworzymy sobie zaplecze towarowe warzywne nawet na tutaj lokalny rynek bo obstawiamy że ani kacapy tych regionów Ukrainy nie zajmą a i takie racyle skutecznie storpedują oddolny opór przeciwko dumpingowi ukraińskiej produkcji rolnej? :P dla unijnych realiów ceny ukraińskie są dumpingowe ze wszystkim co dumping ze sobą niesie

to że ja Ukraińców specjalnie jakoś tam nie lubię to nie znaczy że nie dogadam się w kwestiach gospodarczych
i - zobacz - pozornie przeciw sobie jednak te protesty popieram bo mają szansę zapobiec nazbyt szybkiemu otwarcia zapory między gospodarkami o zbyt dużych różnicach aby nazbyt gwałtowne wysadzenie tej zapory nie zakończyło się katastrofą po obu jej stronach
już oszczędzę i sobie klawiatury i innym scrolla nie wdając się w czystko arkuszowe przeliczenia

to wyżej z o Ziobrze już po za granicą czarności humoru aby można było to humorem nazwać no ale i tak mnie rozbawiło i nawet mi nie wstyd bo rozbawiło mnie nie tyle to z mema co wniosek że życzenie Ziobrze zdrowia też na szczerą życzliwość nie wypadnie ... od dwuznaczności się nie obroni

Raczej sam nie rozumiesz co piszesz, ja nigdzie nie namawiałem nikogo do uprawy warzyw, nie wypisywałem jakie to są dochody z 1ha. Coś zwyczajniej kolego pomieszało, są tu tacy co lubią się chwalić jakie to wysokie plony i ile zgarneli.

Po co tyle produkujesz zdań jak one nie mają sensu. Przede wszystkim ludzie uprawiający zboża wolą pracę zmechanizowaną bez roboty ręcznej, wygodną, szybką i lekką .

Nie ma najmniejszych szans żeby ludzie uprawiający dotąd zboża na powierzchni np 20ha wzwyż nagle zaczęli zajmować się warzywnictwem. Oni się szczycą że sami uprawiają po 40,60, 100 czy więcej ha. .

Opór przeciw ukraińskiemu towarowi trzeba było stawiać od samego początku a nie przyjmować ukraińców do domów na nich zarabiać i krzyczeń ukriana w UE jak najszybciej. Teraz mleko się wylało i nie ma już powrotu do tego co było. Tam gdzie szło polskie zboże w europie teraz wolą ukraińskie i tego żadne blokady nie zmienią .

Trzeba protestować ale to są spóźnione protesty

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Nie ma najmniejszych szans żeby ludzie uprawiający dotąd zboża na powierzchni np 20ha wzwyż nagle zaczęli zajmować się warzywnictwem. Oni się szczycą że sami uprawiają po 40,60, 100 czy więcej ha. .

Są takie szanse. ponieważ duże gospodarstwa moga być atrakcyjnym partnerem dla przetwórstwa, zaś przetwórstwo będzie poszukiwać dużej partii surowca w atrakcyjnej jak najniższej cenie,. Duże gospodarstwa będą szukać jakiejś alternatywy dla zbóż, jakiejś dywersyfikacji upraw.

Opublikowano

Już widzę jak ten obszarnik Janusz uprawiający zboża na np 50ha zacznie uprawiać warzywa 😄.  I te ich wiejskie kobity pójdą i będą robić przy warzywach 😄

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

Nie ma najmniejszych szans żeby ludzie uprawiający dotąd zboża na powierzchni np 20ha wzwyż nagle zaczęli zajmować się warzywnictwem.

Weź się przestań ośmieszać.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

Weź się przestań ośmieszać

Kto by np w twoim przypadku siedział codziennie na internecie 😄.

Prawda boli

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Już widzę jak ten obszarnik Janusz uprawiający zboża na np 50ha zacznie uprawiać warzywa 😄.  I te ich wiejskie kobity pójdą i będą robić przy warzywach 😄

Kupi se kombajn do szparagówki samobieżny, opierdzieli 10 hektarów w wolnej chwili i gościu nawet "baby" na pole nie wyśle.:lol:

Opublikowano

Racyl, dla Twojej skali produkcji wystarczy by ludzie mieszkający na wsi choć w części powrócili do starych tradycji samowystarczalności a leżysz i kwiczysz na bazarze i blokujesz jako pierwszy drogi w ramach protestu.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Kupi se kombajn do szparagówki samobieżny, opierdzieli 10 hektarów w wolnej chwili i gościu nawet "baby" na pole nie wyśle.:lol:

Jasne 😄 Ile lat uczyłeś się konkretnej uprawy ?

To są ludzie pryzwyczajeni do łatwych upraw, prostymi metodami

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Kto by np w twoim przypadku siedział codziennie na internecie

Przez dwa dni mnie tu nie było, za chwilę też mnie nie będzie cały dzień. Ośmieszasz się chłopczyku, znam osobiście kilku, którzy mają po 100 i więcej ha którzy planują zasiać, zasadzić po kilkadziesiąt ha warzyw.

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Jasne 😄 Ile lat uczyłeś się konkretnej uprawy ?

Cały czas sie uczę i głupi umrę. Cały czas wydaje mi się że nic nie wiem, coś mnie zaskakuje.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Racyl, dla Twojej skali produkcji wystarczy by ludzie mieszkający na wsi choć w części powrócili do starych tradycji samowystarczalności a leżysz i kwiczysz na bazarze i blokujesz jako pierwszy drogi w ramach protestu.

Ziemniaków rolnicy na wsi nie sadzą na własne potrzeby bo to się zwyczajnie nie opłaca jak policzysz koszty a ty chcesz żeby byli samowystarczalni. Pewnie mieszkasz w jakieś zabitej dziurze zabitej dechami i tak ci się wydaje.

Co do mnie ja sprzedaje ludziom mieszkającym w mieście wojewódzkim więc kto ma mnie rozłożyć na łopatki 😄 

5 minut temu, witejus napisał:

Przez dwa dni mnie tu nie było, za chwilę też mnie nie będzie cały dzień. Ośmieszasz się chłopczyku, znam osobiście kilku, którzy mają po 100 i więcej ha którzy planują zasiać, zasadzić po kilkadziesiąt ha warzyw.

widzisz "planują " a to jest zasadnicza różnica bo nie widzą o tym nic po za tym że ktoś powiedział że można super zarobić.

Sam się ośmieszasz wmawiając że produkcja warzyw to jest to samo co uprawa zbóż

• Haha 1
Opublikowano

Myślenie i wiara w swą  nieomylność zróci cię z piedestału🤣

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

Co do mnie ja sprzedaje ludziom mieszkającym w mieście wojewódzkim więc kto ma mnie rozłożyć na łopatki

No tu toś doyebał do pieca😆

5 minut temu, racyl napisał:

Sam się ośmieszasz wmawiając że produkcja warzyw to jest to samo co uprawa zbóż

Zacytuj gdzie napisałem że produkcja warzyw to to samo co produkcja zbóż?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Myślenie i wiara w swą  nieomylność zróci cię z piedestału🤣

Wystarczy popatrzeć na otaczającą wieś Agrest .

Po co ktoś uprawiający zboża ma sadzić ziemniaka jak np za to co włoży 300zł w koszty na wyprodukowanie ziemniaka na własne potrzeby ma 250-300kg . Kto taką ilość zje ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

widzisz "planują " a to jest zasadnicza różnica bo nie widzą o tym nic po za tym że ktoś powiedział że można super zarobić.

Mają w lutym siać marchew czy pietruszkę lub sadzić selery?

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Zacytuj gdzie napisałem że produkcja warzyw to to samo co produkcja zbóż?

Przy produkcji na większym areale i tego co daje sie zebrać maszynami, to bardzo podobne zbóż. Tylko trza mieć w zapasie też dobra talerzówkę żeby czasem pominąć fazę zbioru.:lol:

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v