Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Czy zamiast ugoru będą jedynie strączkowe beż śor, czy można to zastąpić poplonem ?

Panie jak bedzie pszenica po 600zł przy obecnych kosztach to ugór stanie się dość powszechny na słabych ziemiach czy unia narzuci ten wymóg czy nie .

Opublikowano (edytowane)

Polska może się radować odwiedzi nasz Kraj , wielka osobowość z Brukseli . 

Szefowa KE przyjedzie w piątek do Polski na spotkanie z Donaldem Tuskiem .

Bruksela przez ostatnie tygodnie analizowała stopień realizacji kamieni milowych oraz to, czy Polska spełniła wymagane warunki, by pieniądze otrzymać.

Polska szybko spełnia dyrektywy Unijne a było ich ponad 40 zaległych  .

Teraz Polska czeka, na nowe wytyczne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Ursula von ... przywiezie dyrektywy dla Donalda:)

Kamień był jeden odsunąć PiS od władzy, został spełniony, a kasy i tak nie będzie za darmo, a jak się znajdzie to na niemieckie wiatraczki, niemieckie samochodziki i inne takie ... oczywiście niemieckie:)

Edytowane przez tracker
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Roman176 napisał:

Zapytajcie Waldemara Pawlaka i Zbigniewa Komorowskiego jak kręcą biznes na tym syfie ukraińskim od dawna. BZK Holding – firma związana z politykami Polskiego Stronnictwa Ludowego. "To jedna z największych w Polsce instytucji biznesowych zajmująca się przetwórstwem, handlem i produkcją rolną. Do grupy należą tak znane firmy jak „Bakoma”, „Polskie Młyny”, czy „Bioagra”. W skład holdingu wchodzi jeden z największych producentów mąki w Polsce "Polskie Młyny" w których prezesem jest WALDEMAREM PAWLAK Myślę że warto wrzucić tą informację dla opini publicznej.

warto nawet rozszerzyć a najlepiej dokumentując stosownymi linkami czy publikacjami z *jeszcze) dostępnych źródeł
tylko ktoś musi mieć interes w pracochłonnym przecież wyszukiwaniu i kompaktowaniu danych i to głównie dlatego nie wiemy wielu ciekawych rzeczy które mimo iż mają ... muszą być dostępne publicznie to większość woli gnić po plotkarskich szajs zbukach niż naprawdę pożytecznie czas w necie wykorzystać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

DoRzeczy.pl: Rolnicy w całej Polsce wciąż protestują. W sieci pojawiają się nagrania, na których widać, w jaki sposób zboże z Ukrainy wjeżdża do Polski zarówno drogą legalną, jak i nielegalną. Jak pan ocenia działania rządu w tej sprawie?

Jarosław Sachajko: Problem leży zupełnie gdzie indziej. Mianowicie jest w tym, że rolnicy zostali całkowicie oszukani. Nie wiem, jak oni mogli się tak dać wkręcić przez obecnie rządzących. Zboże do Polski nie wjeżdża nielegalne. Tutaj trzeba jednak ufać naszym instytucjom. Problem jest w braku spełnienia obietnic przez PSL i Koalicję Obywatelską. Obiecywali, że będzie ustawa kaucyjna, której nie ma, a także, że dogadają się z KE o zablokowaniu żywności z Ukrainy.

Czyli nie chodzi o samo zboże?

Nie. Żywności, która przyjeżdża z Ukrainy jest bardzo dużo. Sprowadzane są miód, jajka, owoce miękkie. Była obietnica ustawy kaucyjnej, wiceminister Kołodziejczak mówił w mediach, że opowiada się za wprowadzeniem ceł. Nie ma jednak niczego. Była również kwestia dogadania się z Komisją Europejską. Przez osiem lat robili sobie kampanię, że PiS nie potrafi rozmawiać z KE. Wygrali wybory, pojechali do Brukseli i nic nie załatwili. Na koniec należy powiedzieć, że nie ma tu żadnej polityki. Ministerstwo Rolnictwa nie przygotowało ani jednej ustawy żeby jakkolwiek pomóc rolnikom. Warto przypomnieć, że PiS, gdy pszenica była po 1100 zł, zrobiło dopłaty do zbóż, ponieważ koszty produkcji są ogromne. W tej chwili od czasu powstania nowego Sejmu i powołania rządu, pszenica potaniała o 100 zł i kosztuje tyle co 5 lat temu, około 630 zł, dlatego rolnicy strajkują. Nie wiedzą co mają robić, czy wychodzić na pola i produkować, czy nie, bo im się to nie opłaca.

https://dorzeczy.pl/opinie/552237/sachajko-rolnicy-zostali-calkowicie-oszukani.html

Opublikowano
36 minut temu, Siedzacybyk napisał:

czyli 2024, ale czy poplon im wystarczy?

tak ale tylko w tym roku 

1 minutę temu, racyl napisał:

Jebać PiS i jego wyznawców !!

na razie to rudy jebie wszystkich pisojebacuw 

Polsat gada ze największa gospodarstwa 

Niemcy 

Holandia

bliski wschód 

chiny 

ukrainna 

Opublikowano

@racyl  @hubertuss @Ulman

W Internecie nic nie ginie. Czarno na białym wyniki głosowania ws. rezolucji Parlamentu Europejskiego, popierającej Zielony Ład - 15 stycznia 2020r.

ZA: 482 (w tym 23 z Polski) Bartosz Arłukowicz (KO) Jerzy Buzek (KO) Jarosław Duda (KO) Tomasz Frankowski (KO) Andrzej Halicki (KO) Krzysztof Hetman (PSL) Danuta Huebner (KO) Adam Jarubas (PSL) Jarosław Kalinowski (PSL) Ewa Kopacz (KO) Janusz Lewandowski (KO) Elżbieta Łukacijewska (KO) Jan Olbrycht (KO) Radosław Sikorski (KO) Róża Thun (KO; dziś Polska2050) Marek Balt (Lewica) Marek Belka (KO/Lewica) Robert Biedroń (Lewica) Włodzimierz Cimoszewicz (KO/Lewica) Łukasz Kohut (Lewica) Leszek Miller (KO/Lewica) Bogusław Liberadzki (Lewica) Sylwia Spurek (Zieloni)

Przeciw: 136 (w tym 25 z Polski) Adam Bielan Joachim Brudziński Ryszard Czarnecki Anna Fotyga Patryk Jaki Krzysztof Jurgiel Karol Karski Beata Kempa Izabela Kloc Joanna Kopcińska Zdzisław Krasnodębski Elżbieta Kruk Zbigniew Kuźmiuk Ryszard Legutko Beata Mazurek Andżelika Możdżanowska Tomasz Poręba Elżbieta Rafalska Bogdan Rzońca Beata Szydło Grzegorz Tobiszowski Witold Waszczykowski Joanna Wiśniewska Anna Zalewska Kosma Złotowski

1. 🔴 Bartosz Arłukowicz (KO) 🔴 Jerzy Buzek (KO) 🔴 Jarosław Duda (KO) 🔴 Tomasz Frankowski (KO) 🔴 Andrzej Halicki (KO) 🔴 Krzysztof Hetman (PSL) 🔴 Danuta Huebner (KO) 🔴 Adam Jarubas (PSL) 🔴 Jarosław Kalinowski (PSL) 🔴 Ewa Kopacz (KO) 🔴 Janusz Lewandowski (KO) 🔴 Elżbieta Łukacijewska (KO) 🔴 Jan Olbrycht (KO) 🔴 Radosław Sikorski (KO) 🔴 Róża Thun (KO; dziś Polska2050) 🔴 Marek Balt (Lewica) 🔴 Marek Belka (KO/Lewica) 🔴 Robert Biedroń (Lewica) 🔴 Włodzimierz Cimoszewicz (KO/Lewica) 🔴 Łukasz Kohut (Lewica) 🔴 Leszek Miller (KO/Lewica) 🔴 Bogusław Liberadzki (Lewica) 🔴 Sylwia Spurek (Zieloni)
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Jebać wszystkich rządzących i ich wyznawców...

o już lepiej 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

no i zmusiłeś mnie do zgłębienia tematu a to z kolei zmusza mnie do zweryfikowania moich domysłów jakoby to

Dostał 6 m w zawiasach a mogła być sprawa na miarę Watergate ja bym przy nieściągniętych spodniach bez oddania stolca wnosił o uniewinnienie  -W końcu kluczowym dowodem powinno być zanieczyszczenie stolcem flagi -do tego nie doszło proces poszlakowy ława przysięgła wątpię że podzieliła by wniosek prokuratury 

Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

galan pieprzy tak jakby karawany na mułach jeździły z azji do europy i ze środkowej europy nad bałtyk. Kilka wieków temu to miałoby sens. 

Do dyskusji nad tym co jest w Austrii a co u nas, potrzebne są dane jak jest obecnie, jak lotnisko jest skomunikowane, ile ludzi mieszka w promieniu powiedzmy 300 km od lotniska,  gdzie znajduje sie kolejne duże konkurencyjne lotnisko, jaką ma sie flotę samolotów a do tego jaki jest całościowy pomysł na biznes. Ideę że cos sie pobuduje i będą latac samoloty mamy w Radomiu i kazdy widzi jak to sie kończy

gdyby nie wujowe drogi w czechach to spora czesc polski poludniowej z wiednia ,pragi, bratyslawy czy budapesztu by latala..

8 godzin temu, GABBER85 napisał:

za chwile kiełbasa bedzie nielegalna i kontrole sanepidu w każdej oborze

kielbasa rodem z obory ?? nie jadlem

7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

TV Republika: Prorosyjscy aktywiści wspomagają strajki rolników xD jptdl ale odlot zaliczają ...

@12Pafnucy słyszałeś, jesteś prorosyjskim aktywista/agentem xD

Ktoś ma jeszcze wątpliwości że PiS i ich otoczka całuje po d*pie banderowców ??

kiedys takich jak wy nazywali -pozytecznymi idiotami

7 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Coraz ciekawiej...

Będzie szła teraz narracja przeciw rolnikom.

Żeby społeczeństwo popierac przestało.

gdybys musial stac w korku 2 godziny to co bys powiedzial ??

a gdybys z nudow zobaczyl  na googlach, ile takie ciagniki kosztuja -to jakie mialbys refleksje ??

a gdybys sobie przypomnial mlode lata i pamieatal jak robotnicy w gumiakach ,kufajkach, uszatkach, nakretkami i kamieniami w milicje rzucali ????????

5 godzin temu, tracker napisał:

Od dawna się zastanawiałem jak można być tak głupim ... być rolnikiem i głosować na tych którzy niszczą rolnictwo. Pracować np. w kopalni odkrywkowej i głosować na tych którzy są za zamknięciem kopalni.

ty i kazdy wyborca pis-u jest tego przykladem..

4 godziny temu, masa24 napisał:

pewnie , to nic ze teraz propagandy nie ma :)

jestem pelen podziwu jak mocno kochacie swojego wodza donalda tuska. Cala koalicja robi  z was kretynow wmawiajac ze to 100 konkretow to nie mialobyc na pierwsze 100 dni tylko na cala kadencje, a kto myslal inaczej to jest debilem (  zydek  szmajfeld tak powiedzial czy jak mu tam)

to samo orlen, jak mozna sluchac bredni ze to firma w ruinie skoro zwiekszyla swoje wplywy i wartosc kilkukrotnie w porownaniu do tego co bylo ?  a  decyzja waszej koalicji ze orlen ma doplacac zeby uniknac wzrostu cen energii spowodowala spadek wartosci akcji ... wiec kto tu na szkode dziala?

Czemu intel sie wycofuje ?  czemu wasz rudy wodz mowi ze ma ekspertyzy o tym ze cpk to kiepski pomysl ale nie chce ich pokazac?  czemu rudy tak chetnie jesienia wypowiadal sie o zbozu  z ukrainy jaki to pis jest nieudolny a teraz boi sie rozmowy z rolnikami ?   dlaczego ten dziadek z ministerstwa rolnictwa caly czas bredzi ze rozumie i trzeba rozmawiac a konkretow brak?   

wy jako wyborcy demokracji zostaliscie zrobieni bez mydla... dodatkowo jak ktos myslal ze trzecia droga jest rzeczywiscie trzecia droga to dopiero musi czuc sie zazenowany.... 

nie wiem , ciezko wam przyznac ze zrobili z was debili i dlatego tak sie trzymacie swojego ??

dziecko ze wsi zabitej dechami to sa tylko twoje fantazje. tylko tobie i podobnym cwiercinteligentom sie wydaje ze my wierzymy w obietnice tuska 🤣

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

gdybys musial stac w korku 2 godziny to co bys powiedzial ??

a gdybys z nudow zobaczyl  na googlach, ile takie ciagniki kosztuja -to jakie mialbys refleksje ??

@jacus  aleś ty głupi a chciałem ci dać łapkę a wiesz ile ciągnik siodłowy kosztuje koparka albo gąsienicowa ? lambo po bujania się w mieście tylko narzędzie pracy 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał:

A kto stał?

Objazdy były wytyczone.

Daj mu spokój, on gdyby mógł to by cały dzień przed banderowcami klęczał ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

"1 marca powołane zostanie Ministerstwo Przemysłu z siedzibą w Katowicach - zakłada przyjęte we wtorek przez rząd rozporządzenie ws. utworzenia resortu przemysłu - podało KPRM. W jego kompetencjach znajdzie się dział „gospodarka złożami kopalin”. Wyborcza.pl podała w poniedziałek, że rząd Donalda Tuska „w sumie liczy około 134 osoby”.

https://www.salon24.pl/newsroom/1361821,bedzie-nowe-ministerstwo-rzad-sie-powiekszy

dhblGtOULEEFJRkM.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

@racyl  @hubertuss @Ulman

W Internecie nic nie ginie. Czarno na białym wyniki głosowania ws. rezolucji Parlamentu Europejskiego, popierającej Zielony Ład - 15 stycznia 2020r.

ZA: 482 (w tym 23 z Polski) Bartosz Arłukowicz (KO) Jerzy Buzek (KO) Jarosław Duda (KO) Tomasz Frankowski (KO) Andrzej Halicki (KO) Krzysztof Hetman (PSL) Danuta Huebner (KO) Adam Jarubas (PSL) Jarosław Kalinowski (PSL) Ewa Kopacz (KO) Janusz Lewandowski (KO) Elżbieta Łukacijewska (KO) Jan Olbrycht (KO) Radosław Sikorski (KO) Róża Thun (KO; dziś Polska2050) Marek Balt (Lewica) Marek Belka (KO/Lewica) Robert Biedroń (Lewica) Włodzimierz Cimoszewicz (KO/Lewica) Łukasz Kohut (Lewica) Leszek Miller (KO/Lewica) Bogusław Liberadzki (Lewica) Sylwia Spurek (Zieloni)

Przeciw: 136 (w tym 25 z Polski) Adam Bielan Joachim Brudziński Ryszard Czarnecki Anna Fotyga Patryk Jaki Krzysztof Jurgiel Karol Karski Beata Kempa Izabela Kloc Joanna Kopcińska Zdzisław Krasnodębski Elżbieta Kruk Zbigniew Kuźmiuk Ryszard Legutko Beata Mazurek Andżelika Możdżanowska Tomasz Poręba Elżbieta Rafalska Bogdan Rzońca Beata Szydło Grzegorz Tobiszowski Witold Waszczykowski Joanna Wiśniewska Anna Zalewska Kosma Złotowski

1. 🔴 Bartosz Arłukowicz (KO) 🔴 Jerzy Buzek (KO) 🔴 Jarosław Duda (KO) 🔴 Tomasz Frankowski (KO) 🔴 Andrzej Halicki (KO) 🔴 Krzysztof Hetman (PSL) 🔴 Danuta Huebner (KO) 🔴 Adam Jarubas (PSL) 🔴 Jarosław Kalinowski (PSL) 🔴 Ewa Kopacz (KO) 🔴 Janusz Lewandowski (KO) 🔴 Elżbieta Łukacijewska (KO) 🔴 Jan Olbrycht (KO) 🔴 Radosław Sikorski (KO) 🔴 Róża Thun (KO; dziś Polska2050) 🔴 Marek Balt (Lewica) 🔴 Marek Belka (KO/Lewica) 🔴 Robert Biedroń (Lewica) 🔴 Włodzimierz Cimoszewicz (KO/Lewica) 🔴 Łukasz Kohut (Lewica) 🔴 Leszek Miller (KO/Lewica) 🔴 Bogusław Liberadzki (Lewica) 🔴 Sylwia Spurek (Zieloni)

o już lepiej 

No i co w związku z tym?

Opublikowano
3 godziny temu, nie napisał:

widzieliście nowy cennik prądu? tylko 75% drożej :) 

ciekawe co zrobią od czerwca? jeżeli o tyle podniosą to grudnia nie doczekają

Nie tylko widziałem, ale i płacę już. Mówiłem że się ludzie zdziwią? I co? Zdziwiony?

Opublikowano

Tomek, Tomek, słuchaj. Afery wyrobowej ciąg dalszy.

Przed chwilą podano że jutro Puławy przebadają próbki wędlin którymi zatruł się denat, a którego to śmierć w skutek ich spożycia potwierdzi jutrzejsza sekcja zwłok.

No nie ma lipy.  Sprawa nabiera dramaturgii. 

Wędliny zostaną przebadane także na obecność pałeczki jadu kiełbasianego. Tylko to za wcześnie od chwili. To trzeba by jeszcze trochę poczekać z badaniami, dać szansę na rozwój bakterii.

Małopolski człowiek orkiestra - rolnik, ochroniarz, inwalida i masarz zarzucił mi kompletną nieznajomość tematu na temat jadu kiełbasianego. Ma rację smaku jego nie poznałem, ale to dobry moment by upomniał laboratorium w Puławach żeby jaj sobie nie robiło🤣

Sprawa poważna i nie do śmiechu, ale czy coś tu nie śmierdzi?

Tak szybkie ustalenie że 3 osoby zjadły galaretę z punktu X, wyrok wydany a ustalenia zaczną się jutro.

A tymczasem zdążyłem jeszcze zakupić swojaka i zjadłem kolację. Mam nadzieję że nie ostatnią🤣

No i z obserwacji - zupełny brak kolejek na targu gdzie w każdym punkcie co najmniej 8-10 osób non stop w kolejce. Zastanawiające...

20240220_172252.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v