Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

Trudno aby po 30 latach rolnicy wyjeżdżali na ulice sprzętem z czasów PRL. Przewoźnicy strajkowali na granicy Liazami, Starami i Jelczami ??

Przecież ci sami rolnicy opowiadają że przed wejściem do unii Jonh deare kosztował w salonie 400tys a po wejściu 600tys 😂.

Niech się zdecydują czy ta unia była zła czy dobra ? Niech się zdecydują czy przed wejściem do unii mieli na nie kasę czy nie ? 😂

Gonić próżniaków do roboty a nie im kasę pompować wiecznie !!!

Opublikowano (edytowane)

Ja mówiłem przed wejściem do unii john deera rzadko gdzie na wsi widziałeś zwłaszcza nowego. Po wejściu do unii zwłaszcza używki na początku pojawiały się na wsiach jak grzyby po deszczu. Pewnie dziwny przypadek.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

No bo to jest tak, że wielu lewą rękę zaciska w pięść i wygraża na unie i pomstuje a prawą po cichutku wyciąga po kasiorę. A nie brać dopłat i ugorować nie potrzeba norm spełniać itd. Po co te dopłaty barć. Zwłaszcza, że pis i Wojciechowski i tak je pomniejszyli. Ktoś tu nawet kilka dni temu pisał, ze nie bierze i radzi sobie.

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Nowego żadnego ale odkładając dopłaty mogłem sobie kupić w 2012 roku 9 letniego mf 4270 z polski z udokumentowanym przebiegiem w full opcji z turem tuzem womem klimą itd. Wielu zaś bardzo wielu kupiło nowe z programów unijnych. W zasadzie mało kto na wsi kupował nowy ciągnik bez unii.

Ale tak po latach myślę, że gdyby tej unii nie było tych programów unijnych dopłat itd  to dzisiaj może i by było lepiej wiele gospodarstw by padło a ci co zostali mieli by lepiej i ceny wyższe.

Oczywiście twoje by świetnie prosperowało.

Od którego roku jesteś właścicielem gospodarstwa?

Opublikowano

Nie wiem być może by padło. Nie umiem gdybać może by prosperowało. I tak już nie długo będzie trzeba ten interes zwijać. Patrzę, ze za ciągnik wezmę dwa razy tyle co dałem w 2012. A właścicielem nie ważne kto jest ważne kto robi i kasę bierze.

Przed chwilą, v11 napisał:

Truskawkowe niedorajdy łażą w cerowanych majtach a chcą rządzić Europą ? Sprzedawczyki i lizusy za kilka euro zrobią wszystko 

Idź lepiej odpocznij bo coś ci się miesza. No chyba, że o tych co strajkują piszesz a to nie ładnie kolegów po fachu tak obrażać.

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Nowego żadnego ale odkładając dopłaty mogłem sobie kupić w 2012 roku 9 letniego mf 4270 z polski z udokumentowanym przebiegiem w full opcji z turem tuzem womem klimą itd. Wielu zaś bardzo wielu kupiło nowe z programów unijnych. W zasadzie mało kto na wsi kupował nowy ciągnik bez unii.

Ale tak po latach myślę, że gdyby tej unii nie było tych programów unijnych dopłat itd  to dzisiaj może i by było lepiej wiele gospodarstw by padło a ci co zostali mieli by lepiej i ceny wyższe.

Edit w chyba 2010 roku zakwalifikowałem się wysoko na zakup ciągnika i jakichś maszyn z różnicowania. Ale zrezygnowałem. Uznałem, ze zakup ciągnika chyba wtedy za 160 tys na 15 ha to głupota i po latach się cieszyłem że Bóg rozum dał bo kasa poszła w co innego na czym lepiej wyszedłem.

Od 2000 r kupiłem za swoje 7 sztuk i miałbym je dużo taniej gdyby nie unijne dopłaty bo trzeba zrozumieć że dopłaty zjadają sprzedawcy sprzętu -tego hubertusie nie rozumiesz ?. przykład W 2014 kupiłem dwie przyczepy 12t  bez dofinansowania za 78 000 a kolega jedną 10 t  dofinansowaniem za 60 000  fakt z plandeką .taki to dobrobyt unia przyniosła 

6 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem być może by padło. Nie umiem gdybać może by prosperowało. I tak już nie długo będzie trzeba ten interes zwijać. Patrzę, ze za ciągnik wezmę dwa razy tyle co dałem w 2012. A właścicielem nie ważne kto jest ważne kto robi i kasę bierze.

Idź lepiej odpocznij bo coś ci się miesza. No chyba, że o tych co strajkują piszesz a to nie ładnie kolegów po fachu tak obrażać.

niedojdy nie strajkują bo tam sześćdziesiątek nie widzę 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli bogaci zaradni strajkują, że bieda? No trochę się zapętliłeś.

Co do dofinansowania jak dealerzy w balona ciemnotę robili to nie maja wina. Sam słyszałem gdzieś koło 2008 jak rolnik chciał zetora kupić bez unii powiedzieli mu 100 tys z unią 140.

Poza tym pamiętajcie że chyba rząd pis w 2005 roku wprowadził vat na maszyny rolnicze lub sld pod koniec swoje kadencji. Mój mf był kupowany bez vat u za 178 tys brutto vat 0 % a miałem potem zetora 11741 kupionego w 2006 roku w PL za 178 tys plus vat 22 %.

Opublikowano

A co biedaki w połatanych majtach tam mają się ośmieszać że reprezentują obecny rząd? Odkleiliście się od rzeczywistości w swoim zapatrzeniu w ten obiecany dobrobyt - A pisowska szczójnia to nic w porównaniu z obecną szczójnią .Pis to była banda ale obecne rządy  to bandyci 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, hubertuss napisał:

No bo to jest tak, że wielu lewą rękę zaciska w pięść i wygraża na unie i pomstuje a prawą po cichutku wyciąga po kasiorę. A nie brać dopłat i ugorować nie potrzeba norm spełniać itd. Po co te dopłaty barć. Zwłaszcza, że pis i Wojciechowski i tak je pomniejszyli. Ktoś tu nawet kilka dni temu pisał, ze nie bierze i radzi sobie.

Pamiętaj o tym że nawet nie biorąc dopłat to większość norm i tak musisz spełnić...

Opublikowano

Weź coś na uspokojenie...😆

3 minuty temu, v11 napisał:

A co biedaki w połatanych majtach tam mają się ośmieszać że reprezentują obecny rząd? Odkleiliście się od rzeczywistości w swoim zapatrzeniu w ten obiecany dobrobyt - A pisowska szczójnia to nic w porównaniu z obecną szczójnią .Pis to była banda ale obecne rządy  to bandyci 

• Like 2
Opublikowano

pronar 82 kiedys kosztowal 25 tys ,ze 20 lat temu..

ja mam zetora ,sprzedalbym go 2 razy drozej niz kupilem - gdyby nie brac pod uwage drobnej zmiany wartosci pieniedzy..

jak widze ceny starych rzechow to nie wiem czy sie smiac czy plakac.za 2 lata podrozaly wiecej niz za poprzednie 20..

jedno jest pocieszajace -zboza i inne plody rolne kosztuja mniej niz w 1997 r 😂

kto nie wierzy niech sprawdzi.akurat ten rok pamietam dobrze..

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, v11 napisał:

Truskawkowe niedorajdy łażą w cerowanych majtach a chcą rządzić Europą ? Sprzedawczyki i lizusy za kilka euro zrobią wszystko 

Jak osiągniesz taki dochód z ha jak ja truskawkowa niedorajda to się odezwij xD może 30ha kukurydzy ci w dobrym roku starczy na ha moich truskawek ... I tak, wiem jakie masz niby dochody z ha kukurydzy ;)

I nie potrzebuje sprzętu za setki tysięcy złotych żeby to produkować ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Pamiętaj o tym że nawet nie biorąc dopłat to większość norm i tak musisz spełnić...

I tak samo jak inni nie kupisz większości SOR

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, v11 napisał:

Już ci radzili weż jednak odpocznij.

11 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Wiele norm spełniać musisz ale wielu nie. Np ugorować nie trzeba jakieś zazielenienia i tym podobne.

10 minut temu, jacus napisał:

pronar 82 kiedys kosztowal 25 tys ,ze 20 lat temu..

ja mam zetora ,sprzedalbym go 2 razy drozej niz kupilem - gdyby nie brac pod uwage drobnej zmiany wartosci pieniedzy..

jak widze ceny starych rzechow to nie wiem czy sie smiac czy plakac.za 2 lata podrozaly wiecej niz za poprzednie 20..

jedno jest pocieszajace -zboza i inne plody rolne kosztuja mniej niz w 1997 r 😂

kto nie wierzy niech sprawdzi.akurat ten rok pamietam dobrze..

Skoro na wsi taka bieda, ze bulą za stare rzęchy ponad 100 tys to co się dziwić. Ktoś tu pyta o jd 6506 jak zobaczyłem cenę 130 tys to normalnie szok za starego dziada. Kilka lat temu kosztował 80 tys a jednak ludzie forsę mają

oczywiście te rosnące ceny starych maszyn to nie żadna radość. To po prostu polski gówniany złoty słabnie. Ostatnio w dużej mierze stracił na wartości dzięki pisowki który celowo pompował inflacje. Bo Soboń mówił ,że każdy 1 % inflacji to 1,7 mld dla budżetu.

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak osiągniesz taki dochód z ha jak ja truskawkowa niedorajda to się odezwij xD może 30ha kukurydzy ci w dobrym roku starczy na ha moich truskawek ... I tak, wiem jakie masz niby dochody z ha kukurydzy ;)

I nie potrzebuje sprzętu za setki tysięcy złotych żeby to produkować ...

truskawkowa mam na myśli tuskową  a nie uprawę 

Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

I tak samo jak inni nie kupisz większości SOR

No tak 

16 minut temu, hubertuss napisał:

j.

Wiele norm spełniać musisz ale wielu nie. Np ugorować nie trzeba jakieś zazielenienia i tym podobne.

To są typowe normy zależne od dopłat brać ich nie jest mus...

Opublikowano
29 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Jakie te normy ? 😄 po za stosowaniem aktualnych środków ochrony

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

nawożenie, stosowanie nawozów naturalnych, przechowywanie środków produkcji, utylizacja odpadów, rejestracja zwierząt, dobrostan, bioasekuracja, i tysiące innych :D 

Opublikowano

racyl napisał:

Dla niektórych rzetelny jest tylko ten, co napierdala na PiS

A jak przestrzega i na niego napierdalają?

jahooo napisał:

Dla niektórych rzetelny jest tylko ten, co napierdala na PiS

A jak przestrzega i na niego napierdalają?

nie napisał:

3 minuty temu, racyl napisał:

nawożenie, stosowanie nawozów naturalnych, przechowywanie środków produkcji, utylizacja odpadów, rejestracja zwierząt, dobrostan, bioasekuracja, i tysiące innych :D 

Łooo kurde. Firma się zorientowała o podstawowych obowiązkach i rzuca ręcznik? A są jeszcze dodatkowe sprawy...

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

11 minut temu, witejus napisał:

Tylko dostali mandat i obcięcie dopłat gratis

Tak z własnego doświadczenia, to powiem że aby dostać mandat od PIORIN , to na prawdę trza się postarać.

Ja tam niegdyś wchodziłem na wyższy poziom pobudzenia jak sanepid przyjeżdżał. Po drugim razie mi przeszło ...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, nie napisał:

Jak się nie ma nawozów naturalnych to i się nie stosuje bo niby skąd jak może 1,2 hodowle na wsi albo wcale😄

PRZECIEŻ drogich oprysków i nawozów nie będziesz trzymał na ulicy 😄 stosować zastosuje tyle na ile masz kasy bo nikt nie stoi i ci nie pilnuje ile zastosujesz😄. Po co mam palić opakowania po opryskach jak za darmo w sklepie przyjmą 😄.

o zwierzęta trzeba dbać zarówno u tych co je trzymają dla zarobku jak i u tych co trzymają psy dla przyjemności. tu nie ma zmiłuj

Niestety ciężko pożegnać się z kasą z dopłat 😄

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v