Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

prezydent zastosował wobec nich prawo łaski, tk na podstawie konstytucji orzekł, że prawo to nie podlega ocenie przez żaden sąd i prawo łaski zostało skutecznie zastosowane

na podstawie tego sąd okręgowy mógł orzec winę ale nie mógł wydać wyroku skazującego, gdyż zignorowałby orzeczenie tk

hołownia nie mógł na podstawie nieskutecznego wyroku sądu okręgowego stwierdzić wygaśnięcia mandatów - co orzekł sn

zgodnie z sn mandaty nie zostały skutecznie wygaszone więc sąd nie mógł wydać nakazu aresztowania posłów - za co sędzia ma postępowanie dyscyplinarne

niezależnie od oceny działań obu posłów i od nawalanki politycznej sędziów, mediów i polityków takie jest prawo, że wyroki tk są ostatecznie, a sn jest wyżej niż sąd okręgowy, taką sobie przyjęliśmy konstytucję

Co ty bredzisz Kto tobie tych dyrdymałów do tej pustej głowy nawpychał? Nie winnego nie można ułaskawić to mówił sam Duda jako pracownik kancelarii Lecha Kaczyńskiego przed laty. Są w necie nagrania. Tak więc ułaskawieniem Dudy możesz się podetrzeć. Chyba,  że teraz to zrobi. Mandaty tych dwóch na podstawie prawa jakie przyjął pis wygasły wraz z zapadnięciem wyroku. SN sprawdził tylko czy Hołownia prawidłowo wykonał procedurę dając tym samym sygnał do obsadzenia tych miejsc nowymi posłami. SN nie decyduje czy Kamiński i Wąsik mają mandat czy nie bo oni go stracili wraz z wiórkiem. SN daje sygnał, że można powołać nowych posłów. Problem jest taki, ze ty nie rozumiesz jak to działa i wymyślasz jakieś dyrdymały.

PS SN stwierdził prawomocne wygaśnięcie mandatu Kamińskiego. Gdyby papiery Wąsika nie zostały wykradzione i przeniesione do nie uznawanej przez nikogo izby która w części oparła się na kserokopiach. Wasik też by miał potwierdzenie wygaszenia mandatu.

Kolejną sprawę przegraliście. No i gdzie ten list Dudy do zachodnich przywódców?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Osobiście nie czytam twoich wypocin więc się nie męcz 🤪

czyli się zdeklarowałeś jako peowski prosiak i klasyfikator rasy świń wcale się musi przejmować czy świnia rozumie jak ją zakwalifikował czy nie
nie czytaj dalej bo nie do tego mi tacy potrzebni a jako eksponat na opisanie dla tych co jednak czytają

pisowskim prosiakom tak samo odpowiem - jedenście gatunek tylko może nieco innej rasy
coraz więcej wolnych ludzi w Polsce ma was i jednych i drugich dość a ja tylko utwierdzam takich że nie są wyjątkiem takim jak się Im wydaje czy jest Im wmawiane

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

o proszę @jahooo
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/izba-kontroli-nadzwyczajnej-sadu-najwyzszego-zdecydowala-o-waznosci-wyborow/r0v35dg,79cfc278

przeczytałem to zanim napisałem tego posta

42 minuty temu, dysydent napisał:

a jak mamy spier.olony i to celowo system wyborczy, bo mamy i tak na prawdę to nikły na tyle że żaden wpływ mamy na to kto rządzi to co?
przecież gdyby były chociaż te JOWy to obraz polskiego parlamentu byłby zupełnie inny a jeszcze gdyby na wniosek reprezentatywnej grupy wyborców można było w lokalnym referendum adekwatnym z okręgiem wyboru tego i owego odwołać w dowolnym momencie kadencji a nie liczyć na wyrok jakiegoś smroda sędziego na którego nominację mamy wpływ żaden

oj przereklamowana ta demokracja nasza że aż już przestała być demokracją tak że jedyne co może toto zmieść to brutalna siła bo toto samo się już nie naprawi

może ten ustrój jaki mamy można określić sondażokracją ale już nie demokracją a w żadnym razie bezpośrednią

Opublikowano (edytowane)

wyśmianie błazenady to tylko adekwatna reakcja, On ośmieszył się sam

dobrze że tylko się śmieją bo bywały czasy że takim bidulkom co na krzywdę od własnego państwa się skarżyli aż z trzech stron naraz "pomoc" przyszła i to skuteczna; państwo znikło w zaborach

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

niszczą państwo i jego reputację, media zagraniczne porównują już polskę do republik bananowych, a rządu tuska do junt wojskowych

Ta, chyba te podobne do Republiki i Gazety Polskiej, bo te głównego nurtu inaczej piszą i mówią ... Większość to wyśmiewa Maliniaka i pisze , że w Pałacu Prezydenckim ukrywał poszukiwanych przestępców i utrudniał policji ich zatrzymanie ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Trybunał kucharki może se wydawać co chce. Prawo jest jasne do postawienia Glapy przed TS potrzeba połowy głosów składu sejmu i tyle.

Duda już albo nie wie co mówi i robi albo celowo wprowadza słowo uniewinnienie bo wie, że nie winnych nie da się ułaskawić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Trybunał kucharki może se wydawać co chce. Prawo jest jasne do postawienia Glapy przed TS potrzeba połowy głosów składu sejmu i tyle

Ile potrzeba głosów?

Jak by  było jak mówisz to bu już większość przed trybunałem stanu byla....

Opublikowano (edytowane)

Rudy wiedział co podawał podał 100 konkretów , zera nic nie znaczą wiec zostaje . 1 konkret teraz My i wszystko nasze i zrobimy tak jak my wiemy . 

Psychiczny do uzdrowienia Agencji Rolnej .

Teraz nikt nie będzie rzucał jaj w Ministra Rolnictwa , Bo psychiczny uzna , rolników za p,s .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ile potrzeba głosów?

Jak by  było jak mówisz to bu już większość przed trybunałem stanu byla....

Potrzeba 230 głosów na Glapińskiego. To czy go postawią czy nie czas pokaże. Ale mogą to zrobić  Jest to zapisane w konstytucji i trybunał kucharki nic tu nie ma do gadania. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

jedynym sposobem na przedterminowe odwołanie prezesa banku centralnego w obecnych realiach prawnych Polski (jakkolwiek abstrakcyjnie te "prawne" brzmią) jest oskarżenie o cokolwiek i - co trudniejsze - udowodnienie tego i nawet jeśli ekipa Tuska będzie miała rację w oskarżeniach to po tym co już nawyczyniali będą średnio wiarygodni i będzie to postrzegane jako element całokształtu zemsty politycznej a nie jakiekolwiek merytoryczne zastrzeżenia.
Nie lubię Glapińskiego i ogólnie pisowskiej strategii finansowej przez którą mieliśmy i mamy nadal relatywnie dużo wyższą inflację jak np średnią w strefie € ale nie wiem co by musieli przedstawić przeciw Glapińskiemu abym uwierzył że nie jest to naciągane czy wręcz sfingowane.
i to na to Tuskowi czas potrzebny; na ocenę społecznej wiarygodności zarzutów a nie ich prawną ocenę weryfikację

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

jedynym sposobem na przedterminowe odwołanie prezesa banku centralnego w obecnych realiach prawnych Polski (jakkolwiek abstrakcyjnie te "prawne" brzmią) jest oskarżenie o cokolwiek i nawet jeśli ekipa Tuska będzie miała rację w oskarżeniach to po tym co już nawyczyniali będą średnio wiarygodni i będzie to postrzegane jako element całokształtu zemsty politycznej a nie jakiekolwiek merytoryczne zastrzeżenia.
Nie lubię Glapińskiego i ogólnie pisowskiej strategii finansowej przez którą mieliśmy i mamy nadal relatywnie dużo wyższą inflację jak np średnią w strefie € ale nie wiem co by musieli przedstwić przeciw Glapińskiemu abym uwierzył że nie jest to naciągane czy wręcz sfingowane.
i to na to Tuskowi czas potrzebny; na ocenę społecznej wiarygodności zarzutów a nie ich prawną oicenę

Mogą go oskarżyć o to, że NBP poprzez banki prywatne skupował państwowe obligacje co jest prawnie zabronione. Czy tak mógł robić czy nie ocenić musza prawnicy i eksperci. To jest w zasadzie jeden merytoryczny zarzut jaki można mu postawić i ewentualnie rozpatrzyć czy tak mógł.

Opublikowano
galan99 napisał:

Bardzo ciekawe jak robić biznes to , to tylko po za Polska .

„Maroko to taka »afrykańska Polska«”. Dwaj mleczarze z Pułtuska podbijają najszybciej rosnący rynek Czarnego Lądu

Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki, współwłaściciele Polmleku, to najwięksi polscy inwestorzy w Afryce. W listopadzie przejęli Safilait, marokańską grupę mleczarską ze 100 mln euro sprzedaży, i pracują nad powtórzeniem w tej części świata sukcesu, jaki wcześniej odnieśli w Polsce

https://www.forbes.pl/biznes/najwiekszy-polski-inwestor-w-afryce-andrzej-grabowski-i-jerzy-borucki-chca-budowac-w/912qywk?tpcc=fb_forbes_fw&utm_source=fb_forbes_fw&utm_medium=social&utm_campaign=post&utm_term=autor_30&fbclid=IwAR0pKby

I poco ten dodatek na początku?

Opublikowano

prezydent zastosował wobec nich prawo łaski, tk na podstawie konstytucji orzekł, że prawo to nie podlega ocenie przez żaden sąd i prawo łaski zostało skutecznie zastosowane

Tylko tk nie ma prawa orzekać w tej sprawie. Tk sprawdza tylko zgodność ustaw z konstytucją. Cała reszta to nic nie warta z prawnego puntu widzenia twórczość pisowców do ogłupiania tobie podobnych.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v