Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

czyli ten kto polega tylko na necie przegra z tym co potrzebne mu na prawdę informacje se skopiował na tego laptopa a co bystrzejszy nawet co niektóre wydrukował na papierze

tak samo uczy myślenia informatyka jak kostka rubika i odruchy metody trzeba kształtować na aktualną rzeczywistość a nie minioną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

A ten najbystrzejszy potrzebną mu wiedzę przechowuje w głowie i nie groźne mu zgubienie kartek czy awaria komputera ;) 

A i jakaś podstawowa wiedza by się w głowie przydała aby zweryfikować czy to co znaleźliśmy gdzieś w Internecie ma jakikolwiek sens ;) Na przykład, nie warto wiedzieć jak zbudowana jest konkretna prądnica, ale ogólne zasady jej działania warto znać ;) Żeby choćby wiedzieć, jak znajdziesz jakiś schemat w internecie, że to jest prądnica a nie coś innego ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

To nie wszystko. Kierowca po adaptacji jest wpisany w rozkaz co czasem blokuje szefów przed adaptacjami. Podobnie będzie z wysyłaniem na te kursy. Bo jak niema kierowcy to nie trzeba aut naprawiać, części zapotrzebowywać i wracamy do stara i jelcza - sprzęt musiałby się przestać psuć.

Noooooo to jednak jest argument i z czymś takim to ja nie podejmuję się polemizować. Czyli wszystko jest po staremu.

Anoo jest. A najbardziej wqwia to, że zawsze musi być jakiś winny i to nie produkt tylko człowiek. To samo się tyczy pewnego karabinka z fabryki maszyn do szycia...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, dysydent napisał:

nie
nie ważne skąd te mózgi czerpały informacje czy z papierowych czy cyfrowych żródeł to te mózgi nie utracą tych informacji nawet po wyłączeniu prądu

Tylko narzędzia cyfrowe oduczają posiadania wiedzy w głowie, bo po co ją mieć, jak wszystko jest w Internecie ...

To nie jest wina komputerów tylko głupota tych co wymagają. Narzędź nie naucza ani oducza.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A ten najbystrzejszy potrzebną mu wiedzę przechowuje w głowie i nie groźne mu zgubienie kartek czy awaria komputera ;) 

no to przykład
zdarzają się ostatnio zaniki GPS czyli dysfunkcja nawigacji w terenie on line i mając kopię map off line na czas kryzysu czy wojny kto sobie lepiej poradzi? ten co wykuł na pamięć całą geografię planety czy ten co ma to cyfrowo na jakim beleczym co da się uruchomić z byle solarka a choćby i dynama na korbę nawet w najbardziej  ... zadupnym zadupiu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

no to przykład
zdarzają się ostatnio zaniki GPS czyli dysfunkcja nawigacji w terenie on line i mając kopię map off line na czas kryzysu czy wojny kto sobie lepiej poradzi? ten co wykuł na pamięć całą geografię planety czy ten co ma to cyfrowo na jakim beleczym co da się uruchomić z byle solarka a choćby i dynama na korbę nawet w najbardziej  ... zadupnym zadupiu?

Tylko co mu dadzą te mapy off-line jak w podstawówce nie nauczył się używać kompasu czy wyznaczać północy na podstawie gwiazdy polarnej, mchu na drzewach itp zjawisk ? Bez podstawowej wiedzy w głowie te narzędzia są bezużyteczne ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

Wynagrodzenia nie będą jawne
Sieć obywatelska Watchdog Polska postanowiła zapytać władze TVP o to, ile zarabiają pracownicy "nowej" TVP. Okazało się jednak, że takiej informacji nie uzyskali.

Stacja zasłoniła się tajemnicą przedsiębiorstwa.

buaaacchachaaachaaaaa :D tak się dyma frajerów :D wolne media

tyle tygodni napuszczania frajerów na zarobki w tvp, żeby mogli sobie popluć na pis a teraz ......... pokazali im środkowy palec :D dobre

Na pewno nie znajdziesz tam maturzysty z poborami bańka za rok ani gościa wynoszącego krzesła i parawan do programu za 2,5 każdorazowo. A, że taki Czyż zarabia podobnie jak mu podobni w tvn czy polsacie to normalne jest.

1 godzinę temu, nie napisał:

postęp zaczyna wychodzi tyłem 

Uczniowie w szkołach podstawowych nie powinni korzystać ze smartfonów, a z laptopów jedynie gdy ma to uzasadnienie dydaktyczne. Należy również zablokować dostęp do serwisów rozrywkowych w internecie - wynika z zaleceń opublikowanych we wtorek przez duńskie władze edukacyjne.
Według ministra ds. dzieci i edukacji Danii Mattiasa Tesfaye szkoła nie może być "przedłużeniem pokoju nastolatka". "Należy spakować telefony komórkowe, zablokować strony z grami, streamingiem oraz Tik-Tokiem. Jeśli przenośny komputer nie będzie używany, powinien być schowany do torby" - podkreślił Tesfaye w oświadczeniu dla prasy.

"Korzystaj z ekranów tylko wtedy, gdy jest to właściwe z dydaktycznego i pedagogicznego punktu widzenia" - polecono nauczycielom. Zarekomendowano "zrobienie miejsca na naukę analogową".

Jednocześnie młodzi Duńczycy przyznali w ankiecie, że to ich rozprasza. Potwierdził to również raport Duńskiej Agencji Zdrowia, w którym wykazano, że używanie prywatnych telefonów w szkole zakłóca naukę i może negatywnie wpływać na grupę.

"Byliśmy zdecydowanie zbyt naiwni i zaślepieni tym, co udało się osiągnąć największym firmom technologicznym, a co w praktyce oznaczało zakłócenie procesu nauczania" - przyznał Tesfaye w rozmowie z duńskim dziennikarzami. "Mam nadzieję, że przestaniemy rozdawać pierwszoklasistom tablety, a damy im ołówki i nauczymy pisać listy" - dodał. pap

to już kolejne państwo

No proszę pis nawet dzieciom szkodził. Bo zdaje się oni rozdawali laptopy które trafiały nawet do lombardów. Widać niektórzy rodzice dbali o dzieci i usuwali laptopy z ich pobliża.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko co mu dadzą te mapy off-line jak w podstawówce nie nauczył się używać kompasu czy wyznaczać północy na podstawie gwiazdy polarnej, mchu na drzewach itp zjawisk ?

masz smartfona? jak nie masz to zapytaj byle kogo kto ma czy tam nie ma kompasu który działa nawet bez włączonego gpsa, ja mam ze dwie małpki (aparaty foto kompaktowe) co mają choć nie każde to trzeba wiedzieć w co się zaopatrywać
z resztą mając zgraną całą np Wikipedię (jak kto nie wie to można i jakieś ze 20 giga chyba na polską wystarczy) i byle jaki laptopina co te pliki zdoła otworzyć a na to i klasa Pentium M wystarczy byle jaka przeglądarka internetowa ruszyła z naddatkiem (takie ze dwudziestoletnie już wystarczą) to nauczy się i jak posługiwać się astronawigacją i jak nie tylko korzystać z kompasu ale sobie go sklecić z byle magnesiny jaki mu się napatoczy a nawet jak nie ma magnesu to kawałek drutu i trochę prądu z baterii wystarczy ....
no nie wiem czy polegając tylko na wyuczonej wiedzy wygrasz ze mną w obu obcym jednako terenie nawet tam gdzie nie ma neta i gpsa a tylko słońce jako żródło energii co mi na doładowanie baterii wystarczy. nawet smartfon tablet ... no nie ma porównania że szkoda truizmów dla już większości wypisywania
taki kurs jak proponujesz to ZA MAŁO względem... jak na dzisiaj i jestr ledwie ułamkiem wymaganych umiejętności a i tak najłatwiej go przeprowadzić korzystając z pomocy technologii bo dowcipem już tylko nazwę

41 minut temu, DTaras napisał:

Ten co umi orientację w terenie zawsze gdzieś dotrze a tam może być kiosk z mapą..

w czasach kryzysów? gdy lepiej unikać niepotrzebnych kontaktów z kimkolwiek a i bez kryzysu to spróbuj mi dzisiaj znaleźć gdzie w terenie jaki sklep co ma papierowe aktualne mapy? ale takie coś warte a nie jakich turystycznych wertepów co czort wie kiedy toto drukowane i na ile zgodne z rzeczywistością

nawet nie wiecie jakie na prawdę istotne dane da się gromadzić ot tak na wszelki wypadek i jak są powszechnie dostępne a tym bardziej na ile można wykorzystać technologię do robienia za nas czy to nadzoru, wachty,... no masa różnych zastosowań tylko trzeba to wiedzieć a tego bez dostępu do tych technologii.. no jak bodaj o ich istnieniu się dowiedzieć? za pomocą kartki i ołowka? powodzenia :P

11 minut temu, hubertuss napisał:

Na pewno nie znajdziesz tam maturzysty z poborami bańka za rok ani gościa wynoszącego krzesła i parawan do programu za 2,5 każdorazowo. A, że taki Czyż zarabia podobnie jak mu podobni w tvn czy polsacie to normalne jest.

no ale publikując dane zarobków szczujniarzy to chyba jednak naruszyli jakieś przepisy o tajemnicy dochodów? a teraz swoich szczekaczy ją zasłaniają, no jakaś nierównowaga co nie?
no tak trochę w ryja by się należało i tym hipokrytom bo mi akurat co prawda podoba się to ze szczujniarzami ale z w sumie z publicznych czyli moich, naszych wszystkich, to może by jednak wypadało ... ? przepisy ewentualne akurat większość parlamentarna na ten przypadek by się na pewno dało sklecić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Polska pomaga militarnie Ukrainie od początku wojny. Podczas wizyty w Kijowie premier Donald Tusk obiecał kolejny pakiet pomocowy. Rudy jest Wspaniały lepszy jak PiS .

Europa dała dobry przykład. Po wielu perypetiach 1 lutego 2024 r. Unia Europejska przyjęła jednogłośnie pakiet pomocowy dla Ukrainy. Mimo obecnych kontrowersji wkrótce najpewniej zrobi to też Kongres USA.

Niedawno także Polska podsumowała swój wkład w wojnę na Ukrainie. Zaangażowanie w pomoc naszemu sąsiadowi, mimo wielkich problemów z modernizacją własnej armii i brakami w uzbrojeniu, jest - jeśli nie imponujące - to co najmniej znaczne.

Jakie są możliwości polskiego przemysłu w ramach projektów IFU i co jeszcze Polska - w zapowiadanym przez premiera Tuska pakiecie militarnego wsparcia - mogłaby dostarczyć walczącej Ukrainie?

Przekazaliśmy Ukrainie poradzieckie czołgi T-72, czas na kolejne

Przede wszystkim chodzi o broń poradziecką, której wciąż nam jeszcze trochę zostało, a w polskiej armii jest wykorzystywana w niskim stopniu. Przykładem są czołgi T-72, których przekazaliśmy Kijowowi, licząc razem z nowszymi polskimi czołgami PT-91, ok. 300.

Wciąż jeszcze mamy ponad setkę T-72, które stoją bezużyteczne. Nam są zbędne, Ukraińcom by pomogły. A Ukraina "bierze wszystko", co ma wartość bojową, weźmie też kolejne polskie czołgi, zwłaszcza że sama takich używa, podobnie zresztą jak i Rosja.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Anoo jest. A najbardziej wqwia to, że zawsze musi być jakiś winny i to nie produkt tylko człowiek. To samo się tyczy pewnego karabinka z fabryki maszyn do szycia...

Jakoś niedawno był wywiad chyba z kierownikiem tej fabryki. Oczywiście zachwalał produkt, cieszył się że  mowa wersja jest lżejsza o ileś deko ale w końcu przyznał że zdaje sobie sprawę z tego, że ich produkt jest dalej o ponad 1,2 kg cięższy od AR 15 , ale zrobili już wszystko, jemu jest głupio że nic więcej nie mogą i tak już ma być.:lol:

Normalnie oplułem ekran ze śmiechu, bo tak urzekła mnie ta historia.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Gdzie jest Adolf Hitler - uczyli że popełnił samobójstwo a to nie on ?.

https://www.facebook.com/watch?v=403785735489768

Podobno wczoraj go widzieli w Sopocie jak pił drinki z Elvisem 

Pewnie zamieszkał w Grand hotelu tak jak w 39tym

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Wolę posłuchać o płaskiej Ziemi.😆

Dramaturgią obecnych czasów jest  wszechobecna głupota. Mamy dajmy na to głąba, nieuka,  który nie ma własnego zdania. Kiedyś można było nim sterować w dobrym kierunku pokazując mu prawidłowe rozwiązania , mądre sposoby a izolować od bodźców głupotę potęgujących . Wiadomo że głupka do głupoty ciągnie bo jest to jego środowisko naturalne w którym znajduje się w strefie komfortu. Tak więc głupka ciągnie do głupoty a ma przy tym niemal nieograniczony dostęp do sieci w której jest niemal nieskończona ilośc głupot dla głupiej widowni. No i ogląda ten nasz głupek te głupoty nieustannie a że nie ma już kompletnie swojego zdania to nie filtruje tego tylko ogląda, ogląda , ogląda.........i aż puchnie od tej głupoty którą bez umiaru pochłania. A co robi na końcu? Ano idzie na wybory i głosuje😖

41 minut temu, galan99 napisał:

Z radości że Rudy pomaga , literka W  zabrakło .

ty ciągle piszesz  spaniały zamiast wspaniały i już się nie raz zastanawiałem skąd masz taki defekt. Nie możesz się tego nauczyć? 

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Ten co umi orientację w terenie zawsze gdzieś dotrze a tam może być kiosk z mapą..

Ano młody dowódca plutonu rozpoznawczego, saper po szkole, postanowił nam, tępakom po zmechu ,udowodnić że z niego dziarski oficer i w terenie się nie gubi. Wziął wiec swój pluton, mapę i busolę do łapy i wyruszył z Orzysza w kierunku Bemowa Piskiego. Nie było ich cały dzień i przyleźli dopiero na kolację. Nie chciał powiedzieć gdzie byli, ale opowieść o ich podróży poruszyła nas do żywego. Grunt że pogubił się, mapa ni kija nie zgadzała się z terenem. potem wleźli do jakiejś wioski a tam im mówią że oni na Ełk maszerują a nie na Bemowo. No to gościu wkurwiony bo myślał że tubylcy go w ciula robią, miejsce gdzie są już poza kawałkiem mapy co se ją wzięli. Na to przychodzi kapral i mówi. " Panie poruczniku, no nic się nie stało, ale może choć wrócilibyśmy w zasięg mapy, to już jakoś dowleczemy się do bazy".

Jest taki stary kawał.

Mamo, mamo wojsko przez wieś idzie.

A mają synku mapę? 

Ano mają.

Eeeee to będą o drogę pytać.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

ty ciągle piszesz  spaniały zamiast wspaniały i już się nie raz zastanawiałem skąd masz taki defekt. Nie możesz się tego nauczyć? 

często takie niedoliterówki to konieczność wymiany klawiatury .. czy tam laptopa, tu nauka na niewiele się zda
miewałem i ja jeszcze gorsze że nawet rozważam przejść na jakieś ustrojstwo obsługiwane dotykowo

aaalbo jaką apkę offline co potrafi mowę na tekst bo są już takie ale jakoś nie widzi mi się gadać między ludźmi z ich punktu słyszenia sam do siebie bo jeszcze jest to postrzegane... no na czuba można wyjść choć powoli i to zaczyna wchodzić do norm akceptowalnych i nawet ciekaw jestem czy wejdzie czy jednak potrzeba prywatności zwycięży?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Gdzieś taki film oglądałem, jak u ruskich oficer dostał pluton starych zeków z syberii. Chciał im pokazać wyższość techniki nad ich doświadczeniem. Okazało się, że w fabryce busolę źle wykonali, północ na skali była zamieniona z południem.

Podobnie w kompanii braci, film i książka oparta na faktach - też mieli kapitana sierotę, co nie potrafił nc znaleźć na mapie i za zniszczone płoty i pola uprawne armia musiała wypłacać odszkodowania.

Niestety, mniemanie o sobie nie oznacza umiejętności, a zawsze lepiej wyjdzie ten, kto ma wątpliwości i zapyta, niż ten, co jest przekonany o swojej nieomylności

W wojsku dobry dowódca to ten, co wie, który z jego żołnierzy co potrafi i czego niepotrafi. Żeby nie wysłać sieroty do rozminowania a bystrzaka ciągle do obierania kartofli.

Przed chwilą, dysydent napisał:

często takie niedoliterówki to konieczność wymiany klawiatury .. czy tam laptopa, tu nauka na niewiele się zda
miewałem i ja jeszcze gorsze że nawet rozważam przejść na jakieś ustrojstwo obsługiwane dotykowo

u mnie podobnie po przesiadce na inny system operacyjny - bufor klawiatury nie wyrabia przy szybkim pisaniu i często zamienia litery w szyku

Opublikowano
dysydent napisał:

czasach kryzysów? gdy lepiej unikać niepotrzebnych kontaktów z kimkolwiek a i bez kryzysu to spróbuj mi dzisiaj znaleźć gdzie w terenie jaki sklep co ma papierowe aktualne mapy? ale takie coś warte a nie jakich turystycznych wertepów co czort wie kiedy toto drukowane i na ile zgodne z rzeczywistością   nawet nie wiecie jakie na prawdę istotne dane da się gromadzić ot tak na wszelki wypadek i jak są powszechnie dostępne a tym bardziej na ile można wykorzystać technologię do robienia za nas czy to nadzoru, wachty,... no masa różnych zastosowań tylko trzeba to wiedzieć a tego bez dostępu do tych technologii.. no jak bodaj o ich istnieniu się dowiedzieć? za pomocą kartki i ołowka? powodzenia 

Ejże. Porównywanie biblioteki z użytkownikiem jest z góry nonsensem. Umiejętności tam mają początek a i tak wszystkich tam opisanych nie posiądziesz. To się nierozerwalnie łączy. Zresztą. Jeśli mi rozdzielisz teorię z praktyką też wpadnę w głupawy nastrój.

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

Podobno wczoraj go widzieli w Sopocie jak pił drinki z Elvisem 

Pewnie zamieszkał w Grand hotelu tak jak w 39tym

Taki @Ulman raczył wyśmiać ,Bogusława Wołoszańskiego .

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

daj spokój, "w" notorycznie  zanika galanowi tylko w wyrazie "wspaniały" Aż tak wybiórcze te defekty sprzętu to nie są🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v