Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

Jeździłem trolejbusami juz trzydziesci parę lat temu i żaden spalinowy im nie dorównywał jeśli chodzi o przyśpieszenie , mimo, że to były stare ruskie konstrukcje. Przypuszczam, że nowy autobus czy trolejbus z elektroniką jeździ o wiele lepiej. Martwi mnie tylko, na ile jest to w tej chwili uzasadnione ekonomicznie, jesli akumulatory kosztują tyle co kosztują, o cenach energii, które rosną, już nie wspominam. Przeciez pasażerowie muszą za to zapłacić.

Komunikacja publiczna raczej nie jest samofinansująca, wpływy z biletów to niewielki odsetek kosztów funkcjonowania, wszyscy podatnicy składają się na funkcjonowanie zbiórkomu.

Opublikowano

Będzie kasa dla ludzi .

Komisja Europejska zaakceptowała wart 1,3 mld zł program dla Polski. Komisja Europejska zatwierdziła polski program pomocy łagodzący koszty społeczne zamykania elektrowni i kopalni. Jego wartość to 300 mln euro, czyli ponad 1,3 mld zł .

Polska zgłosiła Komisji swój plan wprowadzenia programu wsparcia finansowego o wartości 300 mln euro, z przeznaczeniem dla pracowników, którzy stracą pracę ze względu na zamykanie elektrowni opalanych węglem kamiennym i brunatnym oraz kopalni węgla brunatnego.

Opublikowano

Na pierd....i na PiS , bo szuka wojny , to teraz macie lepszego .

Pora  patrzeć co robią politycy i czas , robić to samo zapewnić sobie schronienie zagranicą .

Sikorski nawet tego nie ukrywa.

Nowy minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski nie ukrywa, że sam poważnie podchodzi do zagrożenia wojennego. W rozmowie z „Newsweekiem” ujawnił nawet, ze w związku z tą sytuacją postanowił dokonać pewnej inwestycji we własnym domu.

Sikorski zwrócił uwagę, że w zachodniej Europie nastąpiła zmiana retoryki. „Nie będę tutaj epatować niebezpieczeństwem, ale rzeczywiście i w Niemczech, i w Szwecji, i w paru innych krajach zmienił się język. Mówi się o gotowości do wojny, co przez ostatnie kilkadziesiąt lat skończyłoby karierę polityka, który by coś takiego powiedział” – powiedział minister.

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

im wiecej samochodow tym wieksze zacofanie...

Ale ludziom się lepiej żyje 🙃😉

5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No bardzo ciekawa teoria...

Rozwiniesz?

Pewnie chodzi o to, że nowocześni jeżdżą komunikacją 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Pewnie chodzi o to, że nowocześni jeżdżą komunikacją 😉

No zapewne...

By nie PKS to nigdy po za gminę by nie wyjechał 😆 

Taki to rozwój u Jacus

• Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

@mirro Do raportu .

Popatrz co się dzieje zbroją się jak błyskawice . Będą już w pełni gotowe do  dyspozycji powtarzam jeszcze raz do DYSPOZYCJI , Unii Europejskiej.

Po jaki H...j- DYSPOZYCJI , Unii Europejskiej . A nie dla własnego kraju .

Kosiniak-Kamysz dodał, że podczas ostatniej wizyty w Brukseli, zadeklarował, że już w 2024, 2025 r. polskie jednostki będą w pełnej gotowości i w dyspozycji do utworzenia sił szybkiego reagowania Unii Europejskiej.

Bo widzisz, obecna władza zaczęła słuchać i rozmawiać z ludźmi którzy mają pewien ogląd sprawy. Te siły unijne są budowane od jakiegoś czasu, choć na razie było to dowództwo i tak okrojone. Zdaje się że nawet Polak stał na jego czele. Zgłosiliśmy jednostki do "Szpicy NATO" ale to trochę inne procedury i podległość. Co by nie mówić jeśli Trump wygra wybory, to podejście USA może się do tego zmienić i zostaniemy w czarnej d*pie.

Wszyscy zachłysnęli się art,5 NATO, tylko to wcale nie jest ani szybkie ani pewne a przy naszym położeniu geograficznym i jedno i drugie ma duże znaczenie.

Ale podejrzewam że ktoś w końcu też wytłumaczył że po kilku tygodniach to i tak byłaby już nie polska operacja, tylko operacja połączona NATO. A tu już nasi by se nie podowodzili i wcale nasze priorytety nie byłyby priorytetami NATO. Tak więc ja tu widzę próbę stanięcia naszych na czele tego cyrku pod nazwą Unijna Armia.

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Bo widzisz, obecna władza zaczęła słuchać i rozmawiać z ludźmi którzy mają pewien ogląd sprawy. Te siły unijne są budowane od jakiegoś czasu, choć na razie było to dowództwo i tak okrojone. Zdaje się że nawet Polak stał na jego czele. Zgłosiliśmy jednostki do "Szpicy NATO" ale to trochę inne procedury i podległość. Co by nie mówić jeśli Trump wygra wybory, to podejście USA może się do tego zmienić i zostaniemy w czarnej d*pie.

Wszyscy zachłysnęli się art,5 NATO, tylko to wcale nie jest ani szybkie ani pewne a przy naszym położeniu geograficznym i jedno i drugie ma duże znaczenie.

Ale podejrzewam że ktoś w końcu też wytłumaczył że po kilku tygodniach to i tak byłaby już nie polska operacja, tylko operacja połączona NATO. A tu już nasi by se nie podowodzili i wcale nasze priorytety nie byłyby priorytetami NATO. Tak więc ja tu widzę próbę stanięcia naszych na czele tego cyrku pod nazwą Unijna Armia.

Tak. Te siły uni Europejskiej planowane już były ze 100 lat temu we Włoszech 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Kosiniak-Kamysz zameldował w Brukseli że będą gotowi do obrony zachodu i są do dyspozycji  Unii Europejskiej.

Tak więc ja tu widzę próbę stanięcia naszych na czele tego cyrku pod nazwą Unijna Armia.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

W sensie?

Pewnie Mussoliniego i spółki. W tym roku mają 100 rocznicę wygrania wyborów we Włoszech...... Tylko jak to połączyć ze sobą?🤔🤔

1 minutę temu, galan99 napisał:

Kosiniak-Kamysz zameldował w Brukseli że będą gotowi do obrony zachodu i są do dyspozycji  Unii Europejskiej.

Tak więc ja tu widzę próbę stanięcia naszych na czele tego cyrku pod nazwą Unijna Armia.

Tak jakby myślimy być gotowi do obrony zachodu jak oczekujmy tego samego.... 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

A wiesz że po takiej deklaracji jest szansa na kasę z unijnego funduszu na obronność? 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A wiesz że po takiej deklaracji jest szansa na kasę z unijnego funduszu na obronność? 

To sobie broń zachód  i giń za tą kasę , jak nic ona nie będzie znaczyć .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

To sobie broń zachód  i giń za tą kasę ,

Żeby poszli na  Zachód, to muszą przejść przez nas. Jak będę miał pod ręką wystarczającą ilość amunicji, nawet za unijną kasę, to i tak wykorzystam do obrony swojej chałupy, bo pierwsza jest na drodze. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tak. Te siły uni Europejskiej planowane już były ze 100 lat temu we Włoszech 

nie wiem co było wtedy we Włoszech ale taka unijna armia to mi się najbardziej kojarzy z AustroWęgrami i całą żałosnością jak to wszystko skończyło gdy zegniło systemowo od środka/ Tym razem zgnilzna xujni już się rozpoczęła zanim jakiekolwiek "ck" zbudowano a przecież nie będzie to jakaś monolityczna armia a tylko zbieranina różnojęzycznej gawiedzi ze wszystkimi antypatiami czy ambicjami narodowymi i dowódca Niemiec na mięso armatnie np do takich Bachmutów wyśle prędzej Polaków niż Niemców i wice wersa. Tym się nie da skutecznie dowodzić bo zbyt skutecznie oznacza tylko wewn bunty i wszystko co odśrodkowe tak że może właśnie świadomość tego utopistów federalizacji Europy zmusza do zamienienia unii przede wszystkim gospodarczej w przede wszystkim polityczną i to na siłę a politycznie jednolita Europa nie jest nikomu na rękę nie tylko co słabszym nacjom europejskim ale i choćby rosji czy przede wszystkim jankesom i też będą drążyć.
Przecież choćby i w Polsce mniej antypatii wywołuje amerykański żołnierz niż niemiecki a nawet ruski sołdat od niemieckiego tylko ruski wywołuje większą odrazę

co innego koegzystencja gospodarcza a co innego militarna, z resztą przecież z jakichś powodów akurat wspólnej armii w xujni nie udało się zmontować nawet tej xujni starej i dla tego to xujnia.
Rozpad NATO to rozpad i xujni a czy uda się zachować przynajmniej gospodarczą otwartość wewn Europy bez przesadnych izolacjonizmów to zależy na ile nie uda się socjalistom ponacjonalizować zanim ten rozpad nastąpi. a czy nastąpi to niebawem wybory do pe pokażą.

• Like 1
Opublikowano

Ale to jeszcze bez rozpadu uni robią bałagan z towarem jadącym od nas. To jest ten wolny handel?

1 minutę temu, dysydent napisał:

nie wiem co było wtedy we Włoszech ale taka unijna armia to mi się najbardziej kojarzy z AustroWęgrami i całą żałosnością jak to wszystko skończyło gdy zegniło systemowo od środka/ Tym razem zgnilzna xujni już się rozpoczęła zanim jakiekolwiek "ck" zbudowano a przecież nie będzie to jakaś monolityczna armia a tylko zbieranina różnojęzycznej gawiedzi ze wszystkimi antypatiami czy ambicjami narodowymi i dowódca Niemiec na mięso armatnie np do takich Bachmutów wyśle prędzej Polaków niż Niemców i wice wersa. Tym się nie da skutecznie dowodzić bo zbyt skutecznie oznacza tylko wewn bunty i wszystko co odśrodkowe tak że może właśnie świadomość tego utopistów federalizacji Europy zmusza do zamienienia unii przede wszystkim gospodarczej w przede wszystkim polityczną i to na siłę a politycznie jednolita Europa nie jest nikomu na rękę nie tylko co słabszym nacjom europejskim ale i choćby rosji czy przede wszystkim jankesom i też będą drążyć.
Przecież choćby i w Polsce mniej antypatii wywołuje amerykański żołnierz niż niemiecki a nawet ruski sołdat od niemieckiego tylko ruski wywołuje większą odrazę

co innego koegzystencja gospodarcza a co innego militarna, z resztą przecież z jakichś powodów akurat wspólnej armii w xujni nie udało się zmontować nawet tej xujni starej i dla tego to xujnia.
Rozpad NATO to rozpad i xujni a czy uda się zachować przynajmniej gospodarczą otwartość wewn Europy bez przesadnych izolacjonizmów to zależy na ile nie uda się socjalistom ponacjonalizować zanim ten rozpad nastąpi. a czy nastąpi to niebawem wybory do pe pokażą.

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

A wiecie że teraz protest rolników to w sumie inaczej?

No że 30 dyniowy...cza by kanapki brać 🙆‍♂️

Do 29 lutego do godziny 20 żeby azot zdążyć nasypac bo jak mówi przysłowie 

"Kto 1 marca azotu ziemi nie dostarcza temu na życie z dopłat nie starcza" 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v