Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj w peowskiej szczujni w 19:30 ani słowa o  tym, że referendarz sądowy wydał postanowienie, że sienkiewicz nie jest uprawniony do powołania członków rady nadzorczej i zarządu TVP

a wczoraj propagandowy paszkwil o cpk

to są rzetelne, uczciwe media robione przez byłych propagandystów z tvn 🤮

zrobili rozpierduchę w kraju, łamiąc wielokrotnie prawo, żeby sączyć swoją propagandę, a naiwniacy uwierzyli im, że będą dostawać rzetelne informacje

i ciekawe pytanie dziennikarza wp 

Panie Profesorze Bodnar
był Pan uprzejmy stwierdzić publicznie, że ma Pan pełne zaufanie do Pana Ministra Sienkiewicza, ale najważniejsza jest decyzja sądu.
Znamy decyzję sądu - od A do Z rozjechano pomysł z "luką w ksh".
Można liczyć na aktualizację Pańskiego poglądu?

Edytowane przez nie
Opublikowano
26 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A gdyby w tym autobusie było kilku uzbrojonych ?? I zamiast zwykłej zawalidrogi był zamach na prezydenta ?

to zależy czy by strzelali kwiatami czy czymś innym 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, nie napisał:

dzisiaj w peowskiej szczujni w 19:30 ani słowa o  tym, że referendarz sądowy wydał postanowienie, że sienkiewicz nie jest uprawniony do powołania członków rady nadzorczej i zarządu TVP

a wczoraj propagandowy paszkwil o cpk

to są rzetelne, uczciwe media robione przez byłych propagandystów z tvn 🤮

a coś tam Tusk przebąknął o CPK jako to "nie wstrzymany a zawieszony" i coś o analizach że jeżeli nawet to jak najtaniej

no najtaniej to będzie z dykty

no ale czują presję i jak wcześniej nie raz pisałem że to już nie ta Polska jak przed ośmiu laty i obowiązkiem każdego jest politykom o tym przypominać. Raz przegrali z czymś takim jak PiS to znaczy że mogą przegrać i z samymi sobą jak wrócą do partaniny tej przysłowiowej już za ich rządów dykty.

zaś co do CPK obiektywnie to odrębny temat i aby się nim zająć poważniej to musimy z @DTarasem do rozważań o wschodniej Azji powrócić jeszcze z ub r tematu

gdyby komukolwiek zależało na rzetelnych mediach publicznych to by zaproponował spółę w rozdziale pasm publicystycznych między wszystkie siły polityczne bez rozpiżania na cztery wiatry za każdą zmianą władzy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

i drugi dzisiaj tekst bosaka

Jeśli dobrze rozumiem, to dziś sędziowie z Izby Pracy SN — uzurpujący sobie wbrew ustawie o SN, wbrew treści odwołania posłów oraz wbrew decyzji I prezes SN i wbrew regule, że nie sądzi się dwa razy tej samej rzeczy — sędziowie ci uważają, że rozpatrując negatywnie odwołania posłów (którzy swe odwołania nie do ich Izby wnosili, a do Sądu) mogą przy okazji orzec, że inna izba SN ma ich zdaniem niewłaściwy status (nie ma w polskim systemie prawnym izb różnych „statusów”), a posłowie ich zdaniem nie mają prawa do bycia ułaskawionymi przez prezydenta bo — wbrew wyrokom TK — stwierdzają sobie, że prerogatywa prezydenta nie jest „samoistna” (kolejne pojęcie nie występujące w tym kontekście w Konstytucji i w ustawach). 

To wszystko wygląda jak jakiś słaby kabaret. 

Sąd Najwyższy został powołany po to żeby dbać o spójność orzecznictwa i tym samym umacniać praworządność. Tymczasem właśnie mamy dwie pary wzajemnie sprzecznych orzeczeń wydanych przez skonfliktowanych sędziów SN. 

Patrząc z punktu widzenia ustawy o SN i z punktu widzenia hierarchii i reguł wewnętrznych panujących w tej instytucji reguły praworządności podeptali tutaj „starzy” sędziowie, orzekający dziś jako drudzy w tej samej sprawie. Żadna ekwilibrystyka retoryczna tego nie przykryje, bo tekstu ustaw, decyzji I prezes, wyroków TK i regulaminów wewnętrznych nie da się sfałszować. Da się tylko je zignorować. A to jest po prostu bezprawie i anarchia. Finansowane niestety przez podatnika. 

Gdybyśmy mieli sądownictwo dyscyplinarne — którego przez błędy PiS, opór starych elit sędziowskich i ingerencje UE niestety nie mamy — to sprawcy takich czynów powinni ponieść surowe konsekwencje.

jestem pod dużym wrażeniem jego przemyśleń

bosak na premiera :D 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

a coś tam Tusk przebąknął o CPK jako to "nie wstrzymany a zawieszony" i coś o analizach że jeżeli nawet to jak najtaniej

tusk zatrzymał największą budowę portu kontenerowego w gdańsku bo Niemcom przeszkadzało  😆 podobno ma być nowy przetarg

Przed chwilą, Ulman napisał:

a to on jest jakimś ministrem?

vice ministrem 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Wiceminister sprawiedliwości Maria Ejchart-Dubois

https://dorzeczy.pl/kraj/535575/pytanie-o-jacka-dubois-nerwowo-na-konferencji-prasowej-wiceminister.html

Ta małpa nie używa drugiego nazwiska akurat po wyborach , wcześniej używała .

Przeczytaj glabie treść tego co dodajesz

5 godzin temu, racyl napisał:

A w środku kolejny przestępca agent Tomek, który okradal fundacje

8 godzin temu, galan99 napisał:

Było  takie powstanie , w nocy z 22 na 23 stycznia 1863 r. 

Gdzie ? U nas nie było...

7 godzin temu, galan99 napisał:

@jacus Coś powiadają w czeladnej że , Kraków ma 9 miliardów długu ?.

Skarp Państwa się nie spina , nie pomoże , nie dosypie kasy .

Jak to będzie . podniosą podatki o 200 % .

Tak jest jak wybiora do władzy ludzi z kongresówki..

Edytowane przez jacus
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał:

tusk zatrzymał największą budowę portu kontenerowego w gdańsku bo Niemcom przeszkadzało  😆 podobno ma być nowy przetarg

a nie natrafiłem na nic o tym w necie i aż poszukam

Opublikowano

Zdaniem części historyków był to efekt celowo rozpuszczanych pogłosek ze strony Austriaków, chcących doprowadzić do rozdźwięku w polskim społeczeństwie i tym samym zapobiec wybuchowi ewentualnego powstania, wykorzystali niezadowolenie chłopów i pchnęli ich do mordów i plądrowania szlacheckich dworów. Za głównego inspiratora uważany jest starosta tarnowski Joseph Breinl von Wallerstern.

Opublikowano

u niego na bank 

Jak ustalił i podkreślał prof. Stefan Kieniewicz, mimo skali wydarzeń, ani jeden Żyd nie padł ofiarą powstańców   Nie atakowano również Niemców[8][9]. Nieliczną część ofiar stanowili księża, którzy choć nie cieszyli się posłuchem ze strony chłopstwa, to byli potrzebni jednak dla utrzymania kultu kościelnego[10].

u niego na bank żydowska wieś ,, ani jeden Żyd nie padł ofiarą powstańców''

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Austriacy ich podpuścili, a oni zaczęli się mordować ... W skrócie swoimi własnymi rękami zrobili porządki Austriakom xD 

tego nie słyszałem ... ale dzięki, żeby jeszcze wyciągali wnioski to następna zdrada 2 wojnie światowej  

teraz ja 

Na Górnym Śląsku, zwłaszcza na prawo od Odry, Żydzi cieszylisię większą akceptacją, choć i tu nie mieli prawa do osiedlania się, Głubczyckimmieszczanom przyznano prawo do usunięcia wszystkich Żydów z miasta. Choć przypadek Hirscha był drastyczny, dobrze oddaje sytuacjęŻydów, w jakiej się w tamtej epoce znajdowali.W XVI wieku w większości miejscowości Górnego Śląska utraciliprawo do zamieszkania i nie mogli liczyć na żadną tolerancję. Od 1551musieli nosić na ubraniach żółte koło jako znak pochodzenia etnicznego

Do 1812 roku na Górnym Śląsku Żydzi podlegali wielu ograniczeniomi byli traktowani jak obywatele drugiej kategorii. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

daj linka albo coś do przeczytania ... to nie dość ze byli największymi zdrajcami w czasie wojny to jeszcze to ...

jacka tata 

Zapomniana zdrada górali

Jednak masz jakieś rodzinne pamiątki po dziadkach

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

No u was nie było, wy mieliście lepsze hobby w 1846r ...

To nie my.to krakowiacy wschodni..

• Haha 1
Opublikowano

tvp będzie musiała zmienić nazwę na tvd

Magdalena Karpińska będzie kierować redakcją zagraniczną tvp, ostatnio pracowała w warszawskim oddziale niemieckiej stacji ARD.

Relacje z Berlina przygotowuje Magdalena Gwóźdź-Pallokat, dziennikarka Deutsche Welle.

tvp - niemiecki głos w twoim domu :D 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

jak na razie nie znalazłem nic o Gdańsku a jedynie o Świnoujściu że szwabskie skargi ponownie wpłynęły do polskich sądów (mimo już wydanej decyzji pozytywnej przez te sądy) jakoby jakimś zielonym poebakologom szwabskim coś przeszkadzało i jakieś jeszcze interesy turystyczne szwabskie zagrożone no jak to germańskie świnie nie zniosą aby Polska miała szansę obsługiwać podberlińskie zadupia bo konkurencyjnie bliżej i taniej niż np z Hamburga i "rasa panów" i takie tam bo niezaprzeczalnie ten jad w tym plemieniu siedzi i nie ma co dyplomatyzować że coś się zmienili i tu rzeczywiście nie ufam Tuskowi nie dla tego że niemiecki sługus ale że polska łajza i byle niemiecki buc może Go oszwabić tak jak niewspółmiernie dużo zniszczono przez podobne łajzy z pokomunistycznego potencjału polskiego który przecież jakiś tam był i na pewno nie aż tak bezwartościowy aby musiał być taki poziom niemieckich wpływów w polskiej gospodarce i takiej zależności polskiej od niemieckiej jaki stan mamy obecnie co pokłosiem opinii powszechnie rozgłaszanych po bankructwie mizerii gospodarczej polskich komuchów i pamiętam sformułowania typu - "skoro Polak nie potrafi zarządzać gospodarką swego kraju to bodaj i Niemiec będzie lepiej zarządzał bo u siebie udowodnił" - to jeszcze działa ale już wygasa gdy okazuje się że Niemiec tylko odcinał kupony z wyzysku kacapskich surowców i gastarbaiterów zrazu z Jugosławii, później tureckich a później i do dziś europejskich demoludów noworyszy xujnijnych a gdy to się kończy to ... no chyba się szkopkom gospodarka zawali i już się zaczęło i pora zacząć ... albo jeszcze tego nie napiszę bo samo życie wskaże a trochę jeszcze trzeba poczekać

no poszukam jeszcze o tym Gdańsku ale .. no jakoś nic nie mogę trafić
a dobra; czy Ci chodziło o przetarg na terminal zbożowy?
https://dom.trojmiasto.pl/Mial-byc-port-zbozowy-Porcie-Gdansk-bedzie-kolejny-przetarg-n183723.html

no ale tu dupeńki zdążyli dać jeszcze pisiaki bo sprawa zawisła jeszcze przed wyborami a pomysł był bodaj czy nie jankeski?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nie napisał:

tvp będzie musiała zmienić nazwę na tvd

Magdalena Karpińska będzie kierować redakcją zagraniczną tvp, ostatnio pracowała w warszawskim oddziale niemieckiej stacji ARD.

Relacje z Berlina przygotowuje Magdalena Gwóźdź-Pallokat, dziennikarka Deutsche Welle.

tvp - niemiecki głos w twoim domu :D 

Przynajmniej dobrze że żadna osoba nie należała do PIS, nie była rzecznikiem PIS, nie dostawała dotacji od PIS, jej współmałżonek nie pracy w państwowym urzędzie dzięki PIS, nie była konkubiną prezesa IPN itp 😂

PISowski głos w naszych domach na antenach tvp już się skończył

Edytowane przez racyl
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał:

oj tam. wiem kto i wiem czym no i wnętrze ładowni busa miało jak przyjechał minus siedem. było tam gazowe tzw "słoneczko" ale zimno ja to widzę i nawet ostrzegłem że w razie słodkich reklamacji nie przyjmiemy bo na kamerze widać z której kupy brane i będzie do czego porównać.

w sumie klient co z kartoflami nie ma do czynienia stale i można zrozumieć ale pewnie z tych co jak się nie sparzy to nie uwierzy

Jedno takie podejście i się nauczy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v