Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mniej rozgarnięta i bardziej fanatyczna część sympatyków nowego rządu jest zachwycona wczorajszą akcją. Trzaskowski nawet chełpi się akcją z autobusem na swoim profilu (szanując jego inteligencję traktuję ten wpis jako podpis sprawcy; zagranie w putinowskim stylu), ale tak naprawdę to co się wydarzyło jest niekorzystne dla rządu na wielu poziomach. 

Oto bilans:
- przedwcześnie przerwana akcja prezydenta z chronieniem skazanych posłów rozwiązała prezydentowi sytuację, z której nie miał dobrego wyjścia 
- PiS zachowuje nieprzerwaną i korzystną dla siebie narracyjnie sekwencję wydarzeń medialnych, pozwalających się ustawiać w roli obrońców praworządności i ofiar prześladowań
- wizerunek Polski zagranicą pogarsza się, depesze agencyjne i dyplomatyczne brzmią jak z bananowej republiki, w której trwa pucz
- relacje rząd-prezydent są w ruinie zaledwie po miesiącu rządzenia 
- konflikt premier-prezydent z politycznego wchodzi na poziom osobisty; na drabinie eskalacji premierowi Tuskowi zostały już chyba tylko zatrzymania współpracowników prezydenta, przeszukania ich domów i agresja fizyczna wobec otoczenia i rodziny prezydenta  
- jakakolwiek dyskusja o wecie czy wspólnych projektach staje się po wczoraj bardzo trudna lub niemożliwa
- koalicjantów PO, szczególnie WKK i MSH ta sytuacja stawia w bardzo nieciekawym położeniu, z trzeciej drogi weszli na drogę bez odwrotu 
- reputacja i zaufanie do SOP u prezydenta zostają zrujnowane; pytanie co dalej z ochroną prezydenta?; jest dla mnie oczywiste, że po tym musi ona zostać zorganizowana ponownie w inny sposób 
- współdziałanie rządu i prezydenta w polityce zagranicznej staje się problematyczne lub niemożliwe; premier popycha prezydenta do roli dysydenta politycznego, a nie partnera z innego obozu politycznego 
- po wczoraj jesteśmy dalej niż bliżej zażegnania anarchii w sądownictwie i w państwie, która rządowi PO znacząco będzie utrudniać rządzenie, o ile rząd zamierza trzymać się zasad państwa prawa 
- pytanie o to czy premier chce trzymać się zasad państwa prawa czy grać czysto siłowo przestaje być pytaniem publicystycznym, a staje się zupełnie realne
- wyborcy umiarkowani, którzy czekali na uśmiechniętą, praworządną Polskę z niższym poziomem konfliktu politycznego mają prawo czuć się skonfundowani 
- obce ambasady milczą, nie potępiają kolejnych naruszeń praworządności, ale to nie znaczy, że pozycja rządu Tuska nie osłabła przez ostatni miesiąc. Mógł pokazać finezję i upór w próbach szukania rozwiązań koncyliacyjnych, ale nawet tego nie spróbował

Tak wygląda moim zdaniem bilans kolejnej (po częściowo nieudanym zajęciu TVP) siłowej akcji rządu. Nie ma powodów do satysfakcji, niezależnie komu kibicujecie w tym konflikcie. Krzysztof Bosak

gdyby było więcej bosaka i winnickiego a mniej korwina i mentzena to konfederacja już dawno miałaby 20% poparcia, na obecnych wydarzeniach powinni najwięcej zyskać

Opublikowano (edytowane)

do wiadomości @nie pozwolę sobie Twojego posta nie przeczytać po połowie z dwu powodów
- po pierwsze to mam wątpliwości co do Twojego autorstwa
- po drugie; nie chce mi się takiego długiego choć głównie wynika to z tego pierwszego powodu

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

do wiadomości @nie pozwolę sobie Twojego posta nie przeczytać po połowie z dwu powodów
- po pierwsze to mam wątpliwości co do Twojego autorstwa
- po drugie; nie chce mi się takiego długiego choć głównie wynika to z tego pierwszego powodu

co to za perfidne pomówienia? 

Cytat
9 minut temu, nie napisał:

Tak wygląda moim zdaniem bilans kolejnej (po częściowo nieudanym zajęciu TVP) siłowej akcji rządu. Nie ma powodów do satysfakcji, niezależnie komu kibicujecie w tym konflikcie. Krzysztof Bosak

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, nie napisał:

co to za perfidne pomówienia? 

no nawet nie spróbuję wyszukać w necie ew źródła bo pojawił się trzeci powód - jakaś menda klient chce kartofli na już mimo mrozu no i muszę na szybko z tonę...
jak se w ten mróz dowiezie to sam nie wiem co by się słodkie nie zrobiły no ale - "nasz klient.. " a nasz głupi klient nasz głupi pan
trzy dni nie może poczekać na ocieplenie to najwyżej jeszcze raz kupi jak te zmrozi :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A wiecie, że pałac prezydencki zatrudnia z pincet dusz? Policjanty to tam mają wstęp jak każdy turysta na nocy muzeów. Niewiem skąd przekonanie że to jest własność prezydenta...

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jestem za CPK, byle nie w Baranowie ani w okolicach Warszawy, proponuję Śląsk, tam dużo przemysłu, nowe lotnisko się przyda xD Może na twoim polu Roman, a w miejscu twojej chałupy pas startowy ?? xD 

jestem za , tak ci to przeszkadza jak tusk sprzedał całe pomoże Niemcom ziemie to ok ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Prawisz tak jak byś  się wczoraj urodził i życia i polityki nie znał.....

Rzecz pierwszorzędna dla polityka JA...

18 minut temu, galan99 napisał:

Cała prawda o politykach , co są warte ich słowa . jeno co jest , warte to tylko kasa i układy . Michał to sam wyjaśniał pod koniec wypowiedzi .Kto by tam pamiętał takie sprawy .

https://www.facebook.com/watch?v=1025492488522900

Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

No wiesz jeszcze jest takie coś jak ogrzewanie w samochodzie,no chyba że traktorkiem to inna sprawa...

oj tam. wiem kto i wiem czym no i wnętrze ładowni busa miało jak przyjechał minus siedem. było tam gazowe tzw "słoneczko" ale zimno ja to widzę i nawet ostrzegłem że w razie słodkich reklamacji nie przyjmiemy bo na kamerze widać z której kupy brane i będzie do czego porównać.

w sumie klient co z kartoflami nie ma do czynienia stale i można zrozumieć ale pewnie z tych co jak się nie sparzy to nie uwierzy

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Roman176 napisał:

słyszeliście o tym autobusie co dudy nie chciał puścić z belwederze ? 

taaa, popisali się, w takiej sytuacji powinna być szybka ewakuacja prezydenta ... A nie przebijanie się BMK'ami po chodniku ...

A gdyby w tym autobusie było kilku uzbrojonych ?? I zamiast zwykłej zawalidrogi był zamach na prezydenta ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

taaa, popisali się, w takiej sytuacji powinna być szybka ewakuacja prezydenta ... A nie przebijanie się BMK'ami po chodniku ...

A gdyby w tym autobusie było kilku uzbrojonych ?? I zamiast zwykłej zawalidrogi był zamach na prezydenta ?

jak by to "Fred" powiedział - i  byśmy teraz qwa mieli przedterminowe wybory prezydenckie

nooo, wielu by się tym "szczerze przejęło"
bo na pokaz to wszyscy

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v