Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Budda to w kilka dni odrobi a nie miesięcy ;) A szczególnie po ostatniej "loterii" to nie wie co z forsą robić ;) 

Jakiś typ podobno 200tysiecy krechy wziął i nakupil losów 

• Haha 1
Opublikowano
Ulman napisał:

4 minuty temu, jacek1296 napisał:

Taka sama prawda jak to, że goście dudusia to więźniowie polityczni. Kim trzeba być, żeby w to uwierzyć.

niepełnosprawnym.

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

faktycznie, korporacje bazuja na frajerstwie taakiego panstwa jak polska. w latach 90 za grosze kupowaly, teraz zwykly rolnik nie moze dokupic, bo ziemia jest w rekach np dunczykow. taka sprawiedliwosc dziejaowa. chlopa zawsze w dupe bili. ktos zapyta, dlaczego chlop nie kupowal? wtedy nie bylo go stac,to byl czas reform, brak maszyn. wystarczylo poczekac, utrzymac goapodarstwa panstwowe, albo wydzierzawiac na 5 lat, a nie sprzedawac. natomiast co do ekonomii zakupu, to czesto korporacje robia rzeczy abstrakcyjne. np kupuja by byla strata, by uciec z podatku. a na ziemi nie straca, dzisiaj kupia za np 50, za 5 lat sprzedadza za 80. w tym czasie jeszcze zarobia. ziemia to oprocz dochodu,, inwestycja. korporacje maja mnustwo pieniedzy, czesto z sziwnych zrodel. musza je lokowac, prac, obracac, by nikt sie nie polapal.

Nie bazują na frajerstwie tylko korzystają z okazji jakie stwarzają warunki. W latach 90tych ziemi było w opór, w gazetach dziesiątki ogłoszeń o przetargach dzierżawy czy sprzedaży. Do ANR jak się wchodziło to od razu zapraszali do gabinetu jak byłeś ziemią zainteresowany. Były take czasy? Ano były? Były mozliwości? Ano były. Nie skorzystałeś - nie miej pretensji do nikogo oprócz siebie. 

Ja z jednej strony żałuje ze nie jestem starszy bo może gdybym pod koniec lat 90tych miał kilka lat więcej i trochę więcej odwagi to miałbym teraz 500-600ha i nie musiał dokupować popierdółek po kilka hektarów.  Nie mam pretensji do systemu, reform, państwa, władzy, nie zwalam na spekulantów , ukłądy i sPISek. Miałem możliwości ale nie porwałem się na cały PGR i jedynie siebie mogę winić. 

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Te oświadczenie to dzieło lewaków

Czemu tak sądzisz?

w latach 90 to ja do szkoly chodzilem, za mlody na to co sie dzialo. frajerstwo, to okreslenie na dzialanie panstwa. rzad, ma dbac o interesy panstwa, obywateli. ziemie sprzedawali obcemu kapitalowi, dlaczego? bo mieli pieniadza, a polski obywatel ich jeszcze nie posiadal, ale nie jego wina ,ze zyl w komunistycznym panstwie. panstwo, powinno wiedziec, ze nalezy dac czas, by rolnicy sie wzbogacili, bo dopiero co spadla "zelazna kurtyna". dlaczego na ukrainie polak nie moze kupic taniej ziemi, bo uwazaja ze ziemia powinna byc w rekach obywateli, a tak na prawde w rekach oligarchii. dlaczego we francji polak nie moze kupic ziemi, ktora o dziwo jest tansza??? bo ziemia to dobro narodowe, jej sie nie sprzedaje obcemu kapitalowi. przeciez w latach 90 waluta typu marka miala niesamowita wartosc. byle niemiec z fabryki azbestu mogl u nas kupic kilka hektarów za wyplate. my nie moglismy kupic ziemi w niemczech jeszcze chyba po 2010, a my pozwolilismy im kupowac juz w 90??? jak mielismy, biedacy z bloku wschodniego z nimi konkurowac??? wyglada to tak, ze zachod wydymal nas bez wazeliny. taka umowa, ze sasiad przeleciał ci zone, a ty zamiast przelecieć jego zone, swieciles mu latarka by trafil ! bylem wtedy za mlody, ale uwazam ze nalezy spojrzec na tamte lata trzezwo, z jakiego powodu ktos ma sie obwiniac, ze nie skorzystal z dzierzawy, a mogl? inne czasy, kredyty na ogromny procent, balcerowicz ciagle wychladzal gospodarke, ale najbardziej prymitywnie - stopami procentowymi. ludzie bali sie ryzyka, bo w przypadku wtopy komornik zabieral ci wszystko. malo bylo sytuacji ,gdzie komornik za byle gowno zabieral kilkadziesiat razy wiecej. polska w tamtych czasach to taka ukraina, mafia rzadowo- sadownicza. ekonomicznie wystartowalismy super, a potem zarzynali gospodarke jak prosiaka!!! pasowalo to sasiadom, bo rozwoj polski ograniczylby ich dominacje, nie mogliby kupowac za bezcen naszych fabryk. zamiast bujać gospodarke ,oni ja hamowali, tlumaczac to inflacja.

• Like 2
Opublikowano
56 minut temu, Siedzacybyk napisał:

faktycznie, korporacje bazuja na frajerstwie taakiego panstwa jak polska. w latach 90 za grosze kupowaly, teraz zwykly rolnik nie moze dokupic, bo ziemia jest w rekach np dunczykow. taka sprawiedliwosc dziejaowa. chlopa zawsze w dupe bili. ktos zapyta, dlaczego chlop nie kupowal? wtedy nie bylo go stac,to byl czas reform, brak maszyn. wystarczylo poczekac, utrzymac goapodarstwa panstwowe, albo wydzierzawiac na 5 lat, a nie sprzedawac. natomiast co do ekonomii zakupu, to czesto korporacje robia rzeczy abstrakcyjne. np kupuja by byla strata, by uciec z podatku. a na ziemi nie straca, dzisiaj kupia za np 50, za 5 lat sprzedadza za 80. w tym czasie jeszcze zarobia. ziemia to oprocz dochodu,, inwestycja. korporacje maja mnustwo pieniedzy, czesto z sziwnych zrodel. musza je lokowac, prac, obracac, by nikt sie nie polapal.

lata 90 to marzeniem był ciągnik z napędem 120 km a na 100 ha rzucali się z c 360 - na krótko było ciężko to było tyranie .Ci co przetrwali dziś są do przodu ale to nie było za darmo ale inne problemy - czym robić- dominator 96  hydro 20 letni  był postępem zwalającym z nóg .A ceny gruntu trochę śmieszne to fakt ale rosły co 3 lata o 100 % .Jednak na dziś fendty lexiony itd niewiele dają jak następcy widząc to polityczne dziadostwo  wybierają zamiast przegarniać ładowarką miliony spokojne wygodne życie bez stresu - ajak ma na tyle wiedzy żeby poprowadzić kilkaset ha to w pracy też awansuje z godną wypłatą 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Ulman napisał:

Myślisz że to legalne?

Nie znam się na tym ,zbiórka jest zarejestrowana ,więc chyba każdy ma prawo zrobić z kasą co chce . W tym konkretnym przypadku wrośnie mu oglądalność i na tym zarobi. Wiele firm promuje się przy okazji tego typu zbiórek .Sama zbiórki to nie wszystko ,bo z innych źródeł trzeba pokryć koszta organizacji całego przedsięwzięcia, wydatki na reklamę ,ochronę , energia elektryczna ,transport ( w przypadku organizacji np koncertu ) itd . Często też dokładają się lokalne samorządy.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

matkakurka juz zapomnial jak plakal przed owsiakiem ?? 

moze kolejna grzywna mu pomoze ??

1 godzinę temu, Kasza04 napisał:

Prywatne gabinety też mogą być?Bo żeby dostać sie nawet do stomatologa ,tomograf to rok do półtora na NFZ

dzie takie kolejki sa ??

34 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

dla 🤣mnie to drobne 

Opublikowano

nie mam nic przeciwko zbiorka w tak szlachetnych celach. zawsze jest jakies ale.... kiedys owsiak kupowal inkubatory na neonatologie. pieknie, szlachetnie, ale.... one byly puste, bez wyposażenia. owszem naklejka byla, ale xaly srodek nalezalo uzupelnic. koszt inkubatora to okolo 10 albo 13 tys. ,a srodek chyba ok 70. na jednym oddziele mieli ttle inkubatorow, ze zlaegaly w piwnicy, a uzywali 1 albo 2, nie pamietam. w sumie to sprytne, kupujesz inkubator, naklejasz nalepke i wszystcy bija brawo, ale jak wczytasz sie w tekst okazuje sie ze inkubator to 1/ 10 kwoty calego wyposazenia. hmmmm ... a ja nie jestem przeciwnikiem niesienia dobra!

Opublikowano

Wszyscy co psioczą na Owsiaka to typowi Polacy ,sami nic nie potrafią tylko palcem wytykać i nic więcej .Zbiórka Owsiaka to historia w której każdy może uczestniczyć , od setek lat nikt w Polsce nie zmobilizował społeczeństwa do takiej dobroczynności  . Owsiak za życia zasługuje na pomnik a  po śmierci napewno będą mu stawiane częściej niż politykom.

2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

nie mam nic przeciwko zbiorka w tak szlachetnych celach. zawsze jest jakies ale.... kiedys owsiak kupowal inkubatory na neonatologie. pieknie, szlachetnie, ale.... one byly puste, bez wyposażenia. owszem naklejka byla, ale xaly srodek nalezalo uzupelnic. koszt inkubatora to okolo 10 albo 13 tys. ,a srodek chyba ok 70. na jednym oddziele mieli ttle inkubatorow, ze zlaegaly w piwnicy, a uzywali 1 albo 2, nie pamietam. w sumie to sprytne, kupujesz inkubator, naklejasz nalepke i wszystcy bija brawo, ale jak wczytasz sie w tekst okazuje sie ze inkubator to 1/ 10 kwoty calego wyposazenia. hmmmm ... a ja nie jestem przeciwnikiem niesienia dobra!

To co powiesz o państwie PIS i zakupie  respiratorów o handlarza bronią - wyruchał kaczkę na 200 baniek 

Opublikowano
6 minut temu, Siedzacybyk napisał:

kiedys owsiak kupowal inkubatory na neonatologie. pieknie, szlachetnie, ale.... one byly puste, bez wyposażenia. owszem naklejka byla, ale xaly srodek nalezalo uzupelnic.

Ło masz. tosz to wypisz wymaluj śmigłowce dla wojska co je PiS kupił. Tylko że tym przypadku twierdzą że uzbrojenie się dokupi, jakie będzie potrzebne. Tylko kto zdecyduje jakie będzie potrzebne? 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Siedzacybyk napisał:

w latach 90 to ja do szkoly chodzilem, za mlody na to co sie dzialo. frajerstwo, to okreslenie na dzialanie panstwa. rzad, ma dbac o interesy panstwa, obywateli. ziemie sprzedawali obcemu kapitalowi, dlaczego? bo mieli pieniadza, a polski obywatel ich jeszcze nie posiadal, ale nie jego wina ,ze zyl w komunistycznym panstwie. panstwo, powinno wiedziec, ze nalezy dac czas, by rolnicy sie wzbogacili, bo dopiero co spadla "zelazna kurtyna". dlaczego na ukrainie polak nie moze kupic taniej ziemi, bo uwazaja ze ziemia powinna byc w rekach obywateli, a tak na prawde w rekach oligarchii. dlaczego we francji polak nie moze kupic ziemi, ktora o dziwo jest tansza??? bo ziemia to dobro narodowe, jej sie nie sprzedaje obcemu kapitalowi. przeciez w latach 90 waluta typu marka miala niesamowita wartosc. byle niemiec z fabryki azbestu mogl u nas kupic kilka hektarów za wyplate. my nie moglismy kupic ziemi w niemczech jeszcze chyba po 2010, a my pozwolilismy im kupowac juz w 90??? jak mielismy, biedacy z bloku wschodniego z nimi konkurowac??? wyglada to tak, ze zachod wydymal nas bez wazeliny. taka umowa, ze sasiad przeleciał ci zone, a ty zamiast przelecieć jego zone, swieciles mu latarka by trafil ! bylem wtedy za mlody, ale uwazam ze nalezy spojrzec na tamte lata trzezwo, z jakiego powodu ktos ma sie obwiniac, ze nie skorzystal z dzierzawy, a mogl? inne czasy, kredyty na ogromny procent, balcerowicz ciagle wychladzal gospodarke, ale najbardziej prymitywnie - stopami procentowymi. ludzie bali sie ryzyka, bo w przypadku wtopy komornik zabieral ci wszystko. malo bylo sytuacji ,gdzie komornik za byle gowno zabieral kilkadziesiat razy wiecej. polska w tamtych czasach to taka ukraina, mafia rzadowo- sadownicza. ekonomicznie wystartowalismy super, a potem zarzynali gospodarke jak prosiaka!!! pasowalo to sasiadom, bo rozwoj polski ograniczylby ich dominacje, nie mogliby kupowac za bezcen naszych fabryk. zamiast bujać gospodarke ,oni ja hamowali, tlumaczac to inflacja.

Po fakcie każdy jest mądrzejszy. Były przemiany ustrojowe a to są momenty w których się dużo dzieje i zwalanie na balcerowicza, system, zachód i   rozbijanie gówna na atomy nie ma sensu. Rozpamiętywanie tamtych czasów to nieudolne próba usprawiedliwienia się. Osobiście ja mam to w d*pie. Było jak było - zrobiłem to co zrobiłem, wiele zrobiłbym inaczej ale stękanie jak to było źle i niesprawiedliwie to jedynie forma uspokojenia sumienia i usprawidliwienia sie co zupełnie nie ma wpływu na to co dzieje sie teraz.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

w sporej liczbie szpitali odbywaja sie na biezaco-sprawdz kolejkanfz..

Do byle jakiego warsztatu też kolejek nie ma, ale czy warto tam samochód naprawiać ? Tak samo nie warto się leczyć u byle jakiego lekarza, chyba że w perspektywie jest anielski orszak, wtedy się nie przebiera ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

2 tygodnie 15k i załatwione 

O czym Ty?

Opublikowano

śpiewak dobrze podsumował wośp

WOŚP z wielkiej mobilizacji zwykłych ludzi przeistoczył się w gigantyczną kampanią prania wizerunku przez korpo, celebrytów i polityków. 

W ramach WOŚP:
- reklamowany jest alkohol i jego spożywanie (stoi to w sprzeczności ze statutem samej fundacji Owsiaka)
- promowany jest hazard
- sprzedawane są usługi publiczne (śluby, bony na usługi w szpitalu) przez polityków co jest ewidentnym złamaniem prawa i nadużyciem stanowiska
- liczni politycy sprzedają swój czas pracy, który jest opłacany z publicznych środków 
- sprzedawane jest mienie publiczne (barierka sejmowa, głośnik z PKiN)

-wykorzystywane są wojsko, policja, straż pożarna, służby miejskie, i inne

Mamy do czynienia z gigantyczną prywatyzacją państwa na użytek fundacji, której lider jest za prywatyzacją służby zdrowia i przeciwnikiem wzrostu publicznych nakładów na nią. 

Ktoś to szaleństwo powinien zatrzymać. Należy wprowadzić absolutny zakaz brania udziału w WOŚP przez polityków i jednostki publiczne. Nie może być tak, że państwo wydaje dziesiątki jeśli nie setki milionów złotych na prywatną inicjatywę, 

Politykami nadużywającymi swoich stanowisk w prywatnych celach powinna zająć się prokuratura.

tak jak pisałem, za co zostałem wyzwany od debili przez miłośników "dobroczynności" owsiaka, to jest żerowanie na państwie

wośp to patron polityków :D 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

staw biodrowy cena rekonstrukcji

Pier🤬 głupoty tyle Ci powiem. 🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v