Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może osiągane prędkości zbyt małe, a dostosowanie do większych jest niemożliwe bez poważnego przekonstruowania ?

A to by było podobne do zakupu samolotów FA50. Ludzie im mówili żeby tego nie brali, bo się natną. A oni wzięli iiiiiii niespodziewanie się nacięli. Szok. zaskoczenie i niedowierzanie.

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Takiej pompy ciepła...to nie da się odłączyć jak tak rujnuje  budzet

idzie, no ale nie dziw się, patrz po forum jak ludzie wierzą w propagandę, każdy swojej strony to i uwierzyli, że pompy grzeją za darmo. Oczywiście jak masz dom w odpowiednim standardzie to nie wychodzi drogo, akurat jestem świeżo po serwisie pompy u siorki, przez 14 miesięcy użytkowania i to jeszcze bez sterowników na pomieszczenia więc wszędzie 22 stopnie lub więcej zużycie prądu to niecałe 3400 kilowatów na dom 245m2, znaczy ogrzewane jest 180 bez piwnicy. Nie opłaca się zakładać fotowoltaiki. 

Teraz, mirro napisał(a):

A to by było podobne do zakupu samolotów FA50. Ludzie im mówili żeby tego nie brali, bo się natną. A oni wzięli iiiiiii niespodziewanie się nacięli. Szok. zaskoczenie i niedowierzanie.

może złom jeszcze kiedyś będzie w cenie?

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał(a):

Lidl coś produkuje ? 

Nie , i to nawet lepiej bo produkują dla nich polskie firmy które nie transferują zysków za granice a Alston owszem. Wychodzi że Lidl lepszy dla naszej gospodarki.  

Opublikowano
7 minut temu, Takeda napisał(a):

patrz po forum jak ludzie wierzą w propagandę, każdy swojej strony to i uwierzyli

Że ktoś dał się nabrać...no zdarza się...no ale jak tak duże rachunki, to chyba warto pomyśleć o innym ogrzewaniu...

Opublikowano

bo nie płaci podatków ? 

3 minuty temu, Ulman napisał(a):

Nie , i to nawet lepiej bo produkują dla nich polskie firmy które nie transferują zysków za granice a Alston owszem. Wychodzi że Lidl lepszy dla naszej gospodarki.  

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Która fabryka w Polsce buduje obecnie wagony piętrowe ?? Bo na takie jest zapotrzebowanie.

jest fabryka która akurat buduje takie wagony pod kontrakt , tylko w przetargu jest minimum 2 lata doswiadczenia a Pesa dopiero buduje pierwsze chyba dla Rumuni , chodzi o predkość do 200 km .

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Po pierwsze PESA ma takie od 2014r, za Tuska kupiono właśnie pociągi piętrowe dla Kolei Mazowieckich. 

A dlaczego ich nie wybrano, trzeba by przenalizować przetarg, i czy przedstawione warunki służyły ustawieniu przetargu czy rzeczywiście były konieczne. Nie wiem, to się nie wypowiem, na razie głównie PiS o tym szczeka, tylko nie ma żadnych konkretów a jedynie polityczna nawalanka.

Może osiągane prędkości zbyt małe, a dostosowanie do większych jest niemożliwe bez poważnego przekonstruowania ?

Daleki jestem od teorii spiskowych, ale fakty mówią same za siebie

nastała nam nowa miłościwie panująca władza, umarł król niech żyje król. I nagle

1. Jak wiatraki to tylko Simens (niemcy)

2. Przesunięcie środków KPO z planowanej rozbudowy bazy produkcji leków na dopłaty do elektryków nowych i używanych (czyli znów praktycznie niemcy) co nawet ty musisz uznać za głupotę

3. Przetarg na wagony taki, że mogą wygrać przystąpić do przetargu tylko Niemcy

4. Głosowanie w sprawie ceł na chińskie elektryki (zysk niemcy) a mogliśmy się tylko wstrzymać

5. Umowa z mercosur (przypominam jak kierownik Tusk był prezydentem całej zjednoczonej europy uważał za coś dobrego, teraz mu się odmieniło bo słupki sondażowe)) zysk? Min. Niemcy bo tak chcą ratować swój przemysł motoryzacyjny na pewno nie my bo my nie mamy czego tam eksportować, a działania Polski czy Francji w sprawie blokowania umowy są bardzo anemiczne.

Sory za dużo tego by był to przypadek, jest ziarno prawdy w tym fur deutschland niestety, a szkoda...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał(a):

ruda szmata nie kupi pociągów do pkp  w PL tylko w Niemczech ........ tym czasem Arabia saudyjska 

https://dziennikzachodni.pl/metro-w-arabii-saudyjskiej-zasilaja-futurystyczne-pociagi-z-alstomu-w-chorzowie-rumunskie-linie-kolejowe-takze-stoja-chorzowskimi-pociagami/ar/c1p2-27093767?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2408YiosZpp6iF3vtF660uchgcwTap3Cie0oaqHyz88cDeC_wIZ7lPHvo_aem_4LUeyfYJ_F96W3og6m0e1g

piękny teks zakończony tak 

O CO POWINNIŚMY PYTAĆ? Dlaczego w Polsce mamy jedyny system kolei podziemnej, w Warszawie? Dlaczego lokalne przedsiębiorstwo jest bardziej doceniane i zaangażowane na rynkach zagranicznych, niż we własnym kraju?

@12Pafnucy  co ci tak zabawnie ? 

Tak mi się nasunęło w związku z Twoim postem. @mirro te F 35 to już są dobre czy jeszcze złe ? Bo za Pisu były złe a teraz Kosiniak się nimi chwalił. I skoro wydamy wkrótce rekordową sumę na uzbrojenie to ile trafi do polskich firm ?

Godzinę temu, racyl napisał(a):

Nie ma tam mema jak Neuman 700 tys zł sobie przywłaszcza ? A może taka nowość i to w pierwszym roku władzy a gdzie tam do końca kadencji ?

Kosiniak nie ma większości i nic nie może teraz zrobić 🤣.

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że ktoś dał się nabrać...no zdarza się...no ale jak tak duże rachunki, to chyba warto pomyśleć o innym ogrzewaniu...

Ale jak już wydałeś 100 tysi? Masz podłogówkę, chatę dobrze ocieploną, okna wystarczą 3 szybowe to i możesz pompę walnąć, jakby zamiast tego tą kasę przeznaczył gość na ocieplenie i wymianę instalacji C.O to rachunki za ogrzewanie też by mu spadły

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Takeda napisał(a):

Sory za dużo tego by był to przypadek, jest ziarno prawdy w tym fur deutschland niestety, a szkoda...

Tylko tak z każdą władzą jest, jedni kupili "remontowany gruz" w postaci Leopardów od Niemca, drudzy też remontowany reanimowany złom w postaci Abramsów. Tak można bez końca wyliczać. Z punktu logistyki wojska najrozsądniej było iść dalej w Leopardy, ale to złe niemieckie, dlatego będziemy mieć 3 różne czołgi, gdzie są 3 różne potrzeby logistyczne, koszmar dla logistyki ...

Stacje Lotosu akurat przypadkowo sprzedano węgierskiemu MOL-owi, nie BP, nie Shellowi, czy innemu koncernowi.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko tak z każdą władzą jest, jedni kupili "remontowany gruz" w postaci Leopardów od Niemca, drudzy też remontowany reanimowany złom w postaci Abramsów. Tak można bez końca wyliczać. Z punktu logistyki wojska najrozsądniej było iść dalej w Leopardy, ale to złe niemieckie, dlatego będziemy mieć 3 różne czołgi, gdzie są 3 różne potrzeby logistyczne, koszmar dla logistyki ...

Stacje Lotosu akurat przypadkowo sprzedano węgierskiemu MOL-owi, nie BP, nie Shellowi, czy innemu koncernowi.

no to też ja to od roku powtarzam, że zmiana władzy nie zmieniła nic to nie ja zaklinam rzeczywistość jak to jest pięknie i nowa jakośc i dobrze robią itd. Jedni mieli wyjebane i stosowali propagandę w stylu rosyjskim, drudzy mają wyjebane i stosują propagande w stylu amerykańskim. Wiadomo, że dla oka i ucha ta w stylu amerykańskim jest milsza, ale to nadal propaganda

BTW skoro teraz tak mocno optujemy za Niemcami to co w ich ślady i wcześniejsze wybory parlamentarne po prezydenckich?

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Pis padł ofiarą swojej deformy sądownictwa tak się kończy pchanie do wymiary su sprawiedliwości neo sędziów których nikt nie uznaje. Bardzo mądre wyjście znaleźli bo już się bałem, ze kasę pisowi oddadzą.

PKW może się co najwyżej zastanowić, czy zrealizować obowiązek wynikający z ustawy czy też zapoznać się bliżej z art 231 k.k. i jego konsekwencjami. Nic ponadto.  KAŻDY organ władzy publicznej działa na podstawie i W GRANICACH prawa, a zatem jedynie w granicach przyznanych mu wprost i wyraźnie kompetencji.

Przepisy prawa nie przewidują takiej formuły. PKW jest  ZOBOWIĄZANA do przyjęcia sprawozdania, nie ma kompetencji do oceny orzeczenia SN. 

Jeśli chodziło o sprawowania innych partii PKW nie miała żadnego problemu z wykonaniem orzeczeń tej izby SN. Tylko w sprawie PiS izba jest nielegalna. 

Prof. Ryszard Piotrowski w rozmowie z DGP: Art. 161 par. 3 kodeksu wyborczego wskazuje, że PKW podejmuje uchwały w zakresie swoich ustawowych uprawnień. W tej sytuacji ustawowym obowiązkiem PKW jest postanowienie o przyjęciu sprawozdania finansowego. (...) W mojej ocenie niewykonanie postanowienia SN wyczerpywałoby znamiona przestępstwa wynikającego z art. 231 kodeksu karnego, czyli przekroczenia uprawnień. Takie działania nie powinny mieć miejsca w demokratycznym państwie prawa.

Krzysztof Izdebski (skrajnie antypisowska Fundacja Batorego):
Art. 145 kodeksu wyborczego obowiązuje. PKW powinna go przestrzegać. Żyjemy w warunkach chaosu prawnego, ale niedobrze by było, gdyby to PKW wzięła na siebie rolę interpretacji i wdrażania zmian wynikających z orzeczeń europejskich trybunałów. To nie jest jej zadanie.

po-lszewizm

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Możesz sobie cytować kogo chcesz ale PKW mądrze postąpiła Bo izba SN jest nie legalna i jej orzeczenie można se tyłek podetrzeć. W zasadzie tak jak by nie było żadnego orzeczenia bo w składzie byli neo sędziowie to co ma realizować PKW?

Tak sprawiedliwie i uczciwie każdy widział, ze pis łamał prawo wyborcze Kaczyński nawet listy pisał. Bardzo dobrze się stało. Wyprostują sprawę z SN i wtedy PKW się dostosuje do legalnej decyzji SN którego izba odpowiedzialna za tę sprawę będzie obsadzona legalnymi sędziami.

Tej izby SN nikt nie uznaje. Ani instytucje unijne ani nikt w Polsce to dlaczego PKW ma uznać.

Możesz sobie cytować co chcesz a tym czasem inny sąd wyrzucił do kosza pozew Adamczyka w sprawie przejęcia władzy w tvp w zeszłym roku. Adamczyk dostał kopa w d*pę a przejęcie władzy w tvp było w pełni legalne i prawomocne. Ot taki tego waszego jazgotu finał. A tez różni fachowcy się produkowali jakie to bezprawie. Nareszcie wróciło prawo i sprawiedliwość.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertuss napisał(a):

Bo izba SN jest nie legalna i jej orzeczenie można se tyłek podetrzeć. W zasadzie tak jak by nie było żadnego orzeczenia bo w składzie byli neo sędziowie to co ma realizować PKW?

Wyprostują sprawę z SN i wtedy PKW się dostosuje do legalnej decyzji SN którego izba odpowiedzialna za tę sprawę będzie obsadzona legalnymi sędziami.

1.Takie pytanie, czy ta izba nie jest tą samą, która orzekała o legalności wyborów parlamentarnych? Czyli co od roku mamy teraz nielegalne władze? Czy to może chodzi o inną izbę SN?

2. Miłościwa i uwielbiana w kręgach władzy komisja wenecka, orzekła, że nie można używać nazw neo czy paleo. Ba napisała też, że nie można też jednym ruchem ręki ani unieważnić wyroków tych neosędziów, ani nie można tak jak Bodnar chciał wywalić 3000 osób bo za czasów pisu dostali awans

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał(a):

nie startowała bo przetargi się ustawia, tak jak i ten specyfikację kontraktu dopasowujesz do firmy która chcesz by wygrała, tyle, że to powinno działać w 2 stronę, czyli ustawiamy pod krajowych producentów

kali ukrasc krowe.. 

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Która fabryka w Polsce buduje obecnie wagony piętrowe ?? Bo na takie jest zapotrzebowanie.

Kupując coś wolę kupić od producenta który ma doświadczenie w produkcji danego przedmiotu niż używać niesprawdzonych urządzeń ...

ciekawe czy zmerzyli wiadukty kolejowe ... zeby weszly pod kazdy 😂

w chrzanowie kupili nowe autobusy -wyremontowali  drogi do dworca ,nowy asfalt pod wiaduktem wylali.

ekologia wiec nowe autobusy na gaz - butle na dachu . i pare cm za wysokie.doslownie 5 cm..

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Takiej pompy ciepła...to nie da się odłączyć jak tak rujnuje  budzet

co za problem pare rurek odciac .. 

rujnuje budzet tych co nie maja rozumu.

ale ludziom mozesz tlumaczyc.. i tak nie sluchaja,

teraz panele zalozyla  sobie starsza samotna kobieta-ile sie jej nagadalem ze to glupota i nic.. ale kto bogatemu zabroni.

kuzynka miala piec na ekogroszek z podajnikiem i tak pompe zalozyla ..

46 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

teraz moda na pellet - pewnie nastepny piec tez bede mial taki .. znaczy owsem bede palil.

galan ty widzial  kiedy wiatrak ??

ze jestes chory to normalka ale ze glupi ??

na upale produkcja paneli spada-to chyba nawet ty wiesz ..

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacus napisał(a):

kali ukrasc krowe.. 

ciekawe czy zmerzyli wiadukty kolejowe ... zeby weszly pod kazdy 😂

w chrzanowie kupili nowe autobusy -wyremontowali  drogi do dworca ,nowy asfalt pod wiaduktem wylali.

ekologia wiec nowe autobusy na gaz - butle na dachu . i pare cm za wysokie.doslownie 5 cm..

U nas w Polsce Z kilka razy takie widziałem, nawet nie wiedziałem że to PESA robiła. Może dlatego że mnie pociągi mało interesują, bardziej 🏍️ 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Takeda napisał(a):

1.Takie pytanie, czy ta izba nie jest tą samą, która orzekała o legalności wyborów parlamentarnych? Czyli co od roku mamy teraz nielegalne władze? Czy to może chodzi o inną izbę SN?

👍👍👍

Opublikowano (edytowane)

@Takeda

1 Wybory parlamentarne są jak by z automatu legalne. PKW policzyła głosy rozdzieliła mandaty nie stwierdziła uchybień mających wpływ na wynik a czy SN klepnęła czy nie to i tak PKW stwierdza ważność wyborów.

2 fajnie, ze się powołałeś na Komisję Wenecką fajnie ,ze ją zacytowałeś. Właśnie masz racje tak powiedziała Komisja Wenecka. I teraz trzeba każdego z tych sędziów SN zweryfikować osobno nie razem hurtowo. Tak więc Jak sędziowie SN orzekający w sprawie PKW kontra PIS zostaną zweryfikowani to wtedy PKW jeśli weryfikacja będzie pomyślna będzie mogła uznać wyrok SN. Ale zdaje się weryfikacje blokuje Duda nie chcąc podpisać stosownych ustaw. Dlatego napisałem @nie że pis padł ofiarą własnej deformy sądownictwa. Zakiwali się po prostu i sami na tym się wyłożyli.

Pis najpierw psuł sądownictwo wprowadzając tam sędziów najogólniej mówiąc nie zgodnie z procedurami i prawem. Potem ci sędziowie wadliwie powołani nazwani neo sędziami zaczęli wydawać nie ważne wyroki. I pis się na tych sędziów nie jako nadział oczywiście celowo organizując te izbę ze składem ze swoich neo sędziów tylko pis nie przewidział. Że wszyscy tych nie legalnych sędziów oleją. Bo to co oni orzekają jest nie ważne jak sami sędziowie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas w Polsce Z kilka razy takie widziałem, nawet nie wiedziałem że to PESA robiła. Może dlatego że mnie pociągi mało interesują, bardziej 🏍️ 

koleje mazowieckie takie maja, nawet jechalem raz na gape z warszawy centralnej na wschodnia 😂.

zrobii niedawno w krakowie nowa petle tramwajowa- niektore modele musza skladac lusterka przy skrecie.. na szczescie przestawic pare slupow o parenascie centymetrow to nie problem.

masz link do wyroku tego sadu ?? za co dokladnie  dostal ??

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

koleje mazowieckie takie maja, nawet jechalem raz na gape z warszawy centralnej na wschodnia 😂.

Właśnie w barwach kolei mazowieckich to widziałem, ale nie wiedziałem że to nasza produkcja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v