Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie napisał:

piękne splunięcie w twarz wyborców 👏 po-łgłówki wydymane bez mydła :D 

-----------------

i czyste szambo z ruską narracją

Ty. A ten autobus ze wsi na prom do Szwecji już jeździ?

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

nie znam sie na olejach, ale lepiej wlac 5w-40, niz 30. latem jak jest goraco, yen pierwszym lepiej to zniesie. natomiast zima najlepiej 0w , a chyba najszerszy zakres ma 0w-50, ale troche bedzie kosztowal.

Tak i nie. Jak układ smarowania zaprojektowany na "wodę" to utrzyma optymalną temperaturę smaru...

Siedzacybyk napisał:

no wlasnie, dlaczego 10w-30 a nie 40?

Bo to STOU.

jahooo napisał:

15 minut temu, mirro napisał(a):

Bo taki mają w hurtowni.🤣

No właśnie że nie zadała takiego pytania. Poprosiła aby odniósł się do pewnego tekstu gdzie autor twierdzi iż dla niektórych kumpli z KO problemem jest narodowość jego żony. 

W sumie - to sens jest ten sam - narodowość jego żony

Mie to dyrda ale widzę, że zapatatajałeś się tak samo jak Sikorski.

nie napisał:

Godzinę temu, jahooo napisał(a): Czarnek - to oszołom i ciemniak. powtarzasz brednie antypisowskiej propagandy

A to słuchanie Czarnka to słuchanie bredni owej propagandy? Gadka imć Czarnka wzbudza we mnie podobne do Jahóa odczucia.

Aaaale Mecenas zaleca swój najbardziej... Znaczy ten co mu Shell albo Fuchs zapakuje w beczki z gwiazdo...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Też myślisz tak jak Czarnej?

tylko mam watpiwosci, czy on naprawde wierzy w to co mowi..obluda to drugie imie takich jak on.

20 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Do Bożego Narodzenia się obrobisz ?? xDxDxD W zacofanej Polsce Z już dawno się ludzie obrobili ...

najlepeij sie orze po swietach- czlowiek ma nadmiar energii.

klimat sie troche zmienil-u was tego nie widac ?

20 godzin temu, Roman176 napisał(a):

@jacus się znalazł  żniwa u mnie zaczęły się we wrześniu skoczyły ok 15 października pszenica już zielona ... a ty mówisz o koszeniu  

podobno do czech kukurydze woza i temu jeszcze stoi.

ja zboza mam juz opryskane.

20 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Jeszcze kilka lat rządów rudego to i Ty nie zobaczysz "polskiego przemysłu".🤪

ty nigdy nie zobaczysz..

20 godzin temu, Roman176 napisał(a):

ale on niema przemysłu u siebie .. tylko wygaszona huta 

romus.. poducz sie troche.

20 godzin temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ogarek sprzedawał tutaj twoją otomanę😂

a swojego kaftana nie wystawial ??

8 godzin temu, Desperado napisał(a):

Zamknąć granice, wstrzymać finansowanie i deportować wszystkich ukraińców do siebie i rura im zmięknie natychmiast.

https://jedynka.polskieradio.pl/artykul/3445954,Ukraińcy-odsłonią-pomnik-szefa-UPA-Zgorzelski-to-prowokacja-wobec-narodu-polskiego

sufit w piwnicy ci na glowe spadl znowu ??

Opublikowano
47 minut temu, mirro napisał(a):

z punktem 1,2,3,4,5,6 ,7,8  zgadzam się nad 9,10 musiał bym kilka razy przeczytać żeby zrozumieć lepiej .    Nawet slowa Kaczyniskiego żę kobiety dają w szyje to po czesci miał racje najpierw zabawa , kariera a potem sie zobaczy , sam taki byłem i znałem wiele dziewczyn co podobnie przez życie przechodziły to dawanie w szyje to zbyt pochopne stwierdzenie ale zabawa , zwiedzanie mogł użyć słów delkatnych 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jacus napisał(a):

sufit w piwnicy ci na glowe spadl znowu ??

Chyba tobie na tą dużą głowę.  xD Podobno obornik na środku podwórka to u ciebie standard?   😜

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

najpierw zabawa , kariera a potem sie zobaczy , sam taki byłem i znałem wiele dziewczyn co podobnie przez życie przechodziły

Jest czas na zabawę, dawanie w szyję. Dla jednych ten czas trwa dłużej a dla innych krócej. Pytanie tylko po kiego grzyba się nad tym publicznie zastanawiać? Każdy ( każda) robi jak uważa. Będzie miała dzieci? To jej sprawa. Wolna wola. kwestia dokonywania wyborów, kwestia priorytetów iiii konsekwencji tychże.

Kaczyński miał swoje priorytety, podejmował decyzje a teraz chce epatować jako "mędrzec pouczający kiedy kto ma rodzić i czemu rodzi tak mało". A spadówa na drzewo banany prostować.

• Haha 1
Opublikowano

Radek to nawet w rządzie być nie powinien. 

Tak samo jak kiedyś niejaki Vincent  agent brytyjski

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał(a):

Jest czas na zabawę, dawanie w szyję. Dla jednych ten czas trwa dłużej a dla innych krócej. Pytanie tylko po kiego grzyba się nad tym publicznie zastanawiać? Każdy ( każda) robi jak uważa. Będzie miała dzieci? To jej sprawa. Wolna wola. kwestia dokonywania wyborów, kwestia priorytetów iiii konsekwencji tychże.

Kaczyński miał swoje priorytety, podejmował decyzje a teraz chce epatować jako "mędrzec pouczający kiedy kto ma rodzić i czemu rodzi tak mało". A spadówa na drzewo banany prostować.

Kaczyński w pewien sposób miał rację, tylko sposób, w jaki to wyraził, był po prostu obraxliwy i nie do przyjęcia w merytorycznej dyskusji

Jeszcze 30 lat temu większość kobiet wychodziła za mąż i rodziła piewsze dziecko w wieku między 20 a 24 lata. To chyba z punktu widzenia zdrowia kobiety i dziecka najlepszy okres na ciążę i poród. Okres prokreacji kończył się zwykle do 30 roku życia, w tym czasie zdrowa kobieta była w stanie urodzić bez problemu 3-4 dzieci.

Dziś kobiety wychodzą za mąż w wieku, który, po pierwsze, nie  gwarantuje sukcesu w prokreacji, po drugie, niesie ze sobą masę problemów zdrowotnych tak dla matki, jak i dla dziecka. Po trzecie - popkultura wmawia dziś młodym ludziom, że trzeba posiadać, trzeba konsumować, trzeba żyć pełnią życia. Tylko nie mówi, skąd na to wziać pieniądze. WIele osób żyje z dnia na dzień na kredycie. Zakładając rodzinę z góry skreślają niepotrzebne wydatki, w tym dzieci. Ważniejsze jest "życie tu i teraz", imprezy, nowy samochód. Nawe posiadanie mieszkania schodzi na drugi lub trzeci plan - żyje się od wynajmu do wynajmu.

Ogólny sens wypowiedzi, że "kobiety nie chą zakłądać rodzin" był dobry, tylko dobór słów do d...

Opublikowano

Jarosław Wolski
@wolski_jaros
Wracam do bulwersującej mnie osobiście sprawy czyli jak pod pozorem (całkowicie słusznej!) ochrony zwierząt próbuję się zaorać całą branżę pirotechniki w Polsce.  Na czym zyskają Niemcy i Holendrzy jako nasi jedyni konkurenci w Europie.  Najpierw:
 o co toczy się gra? 
- 25 tysięcy przedsiębiorców
- ponad 30 tysięcy pracowników
- 700 mln złotych obrotu rocznie
- Polska jest 5. największym eksporterem wyrobów pirotechnicznych na świecie! Kupują od nas np. Francja, Niemcy, Włochy czy Rumunia 

Co ważne: jest to sektor który w sumie stanowi pokaz  siły małych i średnich, polskich przedsiębiorstw, które w niczym nie  ustępują wielkim korporacjom i działają na skalę globalną. A ponieważ nie są państwowe i są to zwykle MiŚie to jak widać można je orać bezkarnie przepychając w sejmie skrajnie szkodliwe zapisy. 

JAK PRÓBUJE SIĘ ZNISZCZYĆ BRANŻĘ PIROTECHNIKI W POLSCE? A bardzo prosto - za pomocą posłów i tajemniczego dopisania zaledwie dwóch zdań w obywatelskim projekcie ustawy "Stop łańcuchom, pseudo hodowlom oraz bezdomności zwierząt". Sama ustawa per se mi się podoba - jestem za ochroną zwierząt, za nie trzymaniem ich w skandalicznych warunkach. Ale nie jestem za przepychaniem na rzecz zagranicznych podmiotów zapisów które zabiją branżę która ma dawać około 2035 roku prawie miliard PLN obrotu i być nr. 3 na świecie! A takie są prognozy. Kogoś bardzo boli polski sukces dlatego w projekcie ustawy znalazły się dosłownie dwa zdania które de facto wprowadzają zakaz stosowania pirotechniki klasy F3 oraz F2 dla...wszystkich poza wyspecjalizowanymi firmami z koncesją. W projekcie jest próba poluzowania poprzez zmianę wymogu koncesji ale pozostawieniu pirotechniki klas F2 i F3 tylko dla określonych podmiotów. Skutek jest jasny: wygaszenie ponad 90% popytu, może więcej. Można śmiało założyć że 99% dotychczasowych użytkowników fajerwerków nie będzie mogło ich używać. Doprowadzi to do bankructw legalnie działających w Polsce od  kilkudziesięciu lat firm. 
Co więcej: nie wiem czemu nikt nie podnosi badań np WITU które jasno pokazują że wszystkie fajerwerki
w tzw. bezpiecznej odległości  nie przekraczają poziomu hałasu 120 decybeli, czyli spełniają
normy Unii Europejskiej, a już około 40 metrów od miejsca ich odpalenia poziom hałasu sukcesywnie zmniejsza się i kształtuje między 90 a 110 decybelami.  Wyszło to np we Wrocławiu gdzie pomiary hałasu wykazały, iż w szczytowym momencie pokazu pirotechnicznego na terenie imprez masowych hałas nie przekraczał 105 dB a koncerty poprzedzający pokazy generował hałas na poziomie do 130 dB. 
O tym że w Polsce od lat dostępne są tzw "ciche fajerwerki" generujące hałas około 80dB czyli na poziomie intensywnego ruchu ulicznego. 
Jak widać - paradoksalnie nowoczesne fajerwerki z PL firm są cichsze niż koncerty na których są używane zaś  ich ciche odmiany są cichsze niż ruchu uliczny.   Szkoda też że nikt nie wspomina o badaniach WATu które pokazują że paradoksalnie  pokazy laserowe powodują dużo większe zanieczyszczenie środowiska – aby pokaz laserowy mógł się odbyć, wytworzyć należy szkodliwą dla otoczenia sztuczną mgłę.  Co więcej - są też dostępne badania opinii publicznej której pokazują że 65% Polaków korzysta/korzystało z fajerwerków w swoim życiu, 85% mów że lubi ich pokazy a ponad 50% sprzeciwia się całkowitemu ich zakazowi. Tak samo co drugi właściciel zwierząt domowych w Polsce. 
Zatem jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...pieniądze i konkurencję. A owa w Europie jest zogniskowana wokół Niemców i Holendrów. 

Jestem za ochroną zwierząt nie jestem za "przypadkowym" wycinaniem całej branży w Polsce która dobrze prosperuje i zatrudnia więcej ludzi niż np.  PGZ. A już zdecydowanie przeciwny jestem  czemuś co wygląda na  celowe działanie idące na rękę zagranicznym podmiotom. 
Proszę o udostępnianie dalej. 

ps. posłami najmocniej gardłującymi za wycięciem branży pirotechnicznej w Polsce są Panowie z KO: Jacek Karnowski oraz Patryk Jaskulski.

für Deutschland 

Opublikowano
23 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

A moglibyśmy produkować własne , oczywiście nie od razu - podobnie jak w każdej dziedzinie stopniowo wdrażana jest technologia . Jednak nie to jest istotne bo wiadomym było , że poparcie ceł na elektryki może się wiązać z akcją odwetową, co morze uderzyć w nasz eksport do Chin, szczególnie może ucierpieć tu rolnictwo i nie tylko . Dlatego w mojej ocenie więcej stracimy niż zyskamy na tej sytuacji i nie jest to tylko moje zdanie. 

Nasz eksport do Chin nie bądź śmieszny. Nie wiem dlaczego tak bronicie tych Chin za chwilę podobne działania wobec nich podejmie Trump. Chiny to sojusznik Rosji. Nawet towary rolne na rynku chińskim to już nie to co kiedyś było. Z Chinami świat może handlować w jedną stronę kupować od nich.

23 godziny temu, Roman176 napisał(a):

lepiej niech niczego nie broni firma basf  przenosi z Niemiec do chin produkcje co ty na to ? 

dokładnie ale też woli wpierać Niemców DHL t mobile i reszta  

Wcale mnie to nie dziwi. Tam za miskę ryżu robą chciał byś za tyle pracować.

23 godziny temu, nie napisał(a):

:D :D :D 

zmądrzałeś 👏 👏 może zrobię z ciebie porządnego człowieka

Najpierw zrób z siebie uczciwego człowieka. Manipulujesz wyrywając z kontekstu nie po raz pierwszy a to pokazuje, że przegrałeś w tej dyskusji i posuwasz się do tak żenujących chwytów.

22 godziny temu, Roman176 napisał(a):

@hubertuss dlaczego ?

image.png

Wiesz dobrze dlaczego. Ale przecież to kandydat którego pis woli. Ja tam wolę Trzaskowskiego. Z drugiej strony sam Sikorski chcąc kandydować powinien wkalkulować, że pytania o żonę padną nie raz bo kampania będzie brutalna. Ale i tak wystartuje Trzaskowski więc luz.

Opublikowano

a o pochodzeniu zony obecnego prezydenta nikt jakos nie dyskutuje ..

do  chin wysylamy towaru za 3,5 miliarda dolarow kontra ponad 50 z drugiej strony.

2 godziny temu, Desperado napisał(a):

Chyba tobie na tą dużą głowę.  xD Podobno obornik na środku podwórka to u ciebie standard?   😜

ja w piwnicy trzymam a ty ?

Godzinę temu, nie napisał(a):

Jarosław Wolski
@wolski_jaros
Wracam do bulwersującej mnie osobiście sprawy czyli jak pod pozorem (całkowicie słusznej!) ochrony zwierząt próbuję się zaorać całą branżę pirotechniki w Polsce.  Na czym zyskają Niemcy i Holendrzy jako nasi jedyni konkurenci w Europie.  Najpierw:
 o co toczy się gra? 
- 25 tysięcy przedsiębiorców
- ponad 30 tysięcy pracowników
- 700 mln złotych obrotu rocznie
- Polska jest 5. największym eksporterem wyrobów pirotechnicznych na świecie! Kupują od nas np. Francja, Niemcy, Włochy czy Rumunia 

Co ważne: jest to sektor który w sumie stanowi pokaz  siły małych i średnich, polskich przedsiębiorstw, które w niczym nie  ustępują wielkim korporacjom i działają na skalę globalną. A ponieważ nie są państwowe i są to zwykle MiŚie to jak widać można je orać bezkarnie przepychając w sejmie skrajnie szkodliwe zapisy. 

JAK PRÓBUJE SIĘ ZNISZCZYĆ BRANŻĘ PIROTECHNIKI W POLSCE? A bardzo prosto - za pomocą posłów i tajemniczego dopisania zaledwie dwóch zdań w obywatelskim projekcie ustawy "Stop łańcuchom, pseudo hodowlom oraz bezdomności zwierząt". Sama ustawa per se mi się podoba - jestem za ochroną zwierząt, za nie trzymaniem ich w skandalicznych warunkach. Ale nie jestem za przepychaniem na rzecz zagranicznych podmiotów zapisów które zabiją branżę która ma dawać około 2035 roku prawie miliard PLN obrotu i być nr. 3 na świecie! A takie są prognozy. Kogoś bardzo boli polski sukces dlatego w projekcie ustawy znalazły się dosłownie dwa zdania które de facto wprowadzają zakaz stosowania pirotechniki klasy F3 oraz F2 dla...wszystkich poza wyspecjalizowanymi firmami z koncesją. W projekcie jest próba poluzowania poprzez zmianę wymogu koncesji ale pozostawieniu pirotechniki klas F2 i F3 tylko dla określonych podmiotów. Skutek jest jasny: wygaszenie ponad 90% popytu, może więcej. Można śmiało założyć że 99% dotychczasowych użytkowników fajerwerków nie będzie mogło ich używać. Doprowadzi to do bankructw legalnie działających w Polsce od  kilkudziesięciu lat firm. 
Co więcej: nie wiem czemu nikt nie podnosi badań np WITU które jasno pokazują że wszystkie fajerwerki
w tzw. bezpiecznej odległości  nie przekraczają poziomu hałasu 120 decybeli, czyli spełniają
normy Unii Europejskiej, a już około 40 metrów od miejsca ich odpalenia poziom hałasu sukcesywnie zmniejsza się i kształtuje między 90 a 110 decybelami.  Wyszło to np we Wrocławiu gdzie pomiary hałasu wykazały, iż w szczytowym momencie pokazu pirotechnicznego na terenie imprez masowych hałas nie przekraczał 105 dB a koncerty poprzedzający pokazy generował hałas na poziomie do 130 dB. 
O tym że w Polsce od lat dostępne są tzw "ciche fajerwerki" generujące hałas około 80dB czyli na poziomie intensywnego ruchu ulicznego. 
Jak widać - paradoksalnie nowoczesne fajerwerki z PL firm są cichsze niż koncerty na których są używane zaś  ich ciche odmiany są cichsze niż ruchu uliczny.   Szkoda też że nikt nie wspomina o badaniach WATu które pokazują że paradoksalnie  pokazy laserowe powodują dużo większe zanieczyszczenie środowiska – aby pokaz laserowy mógł się odbyć, wytworzyć należy szkodliwą dla otoczenia sztuczną mgłę.  Co więcej - są też dostępne badania opinii publicznej której pokazują że 65% Polaków korzysta/korzystało z fajerwerków w swoim życiu, 85% mów że lubi ich pokazy a ponad 50% sprzeciwia się całkowitemu ich zakazowi. Tak samo co drugi właściciel zwierząt domowych w Polsce. 
Zatem jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...pieniądze i konkurencję. A owa w Europie jest zogniskowana wokół Niemców i Holendrów. 

Jestem za ochroną zwierząt nie jestem za "przypadkowym" wycinaniem całej branży w Polsce która dobrze prosperuje i zatrudnia więcej ludzi niż np.  PGZ. A już zdecydowanie przeciwny jestem  czemuś co wygląda na  celowe działanie idące na rękę zagranicznym podmiotom. 
Proszę o udostępnianie dalej. 

ps. posłami najmocniej gardłującymi za wycięciem branży pirotechnicznej w Polsce są Panowie z KO: Jacek Karnowski oraz Patryk Jaskulski.

für Deutschland 

potezny sektor- 25 tys firm i 30 tys zatrudnionych pare dni w roku przed sylwestrem.

znowu pis-owskie brednie.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, DTaras napisał(a):

"Przedstawiciele branży farmaceutycznej nie kryli, że wykorzystanie środków rzeczywiście może być problematyczne, jednak decyzja o wyrzuceniu projektu do kosza ich zaskoczyła"

@nie po prostu manipuluje tutaj jak nikt inny, wyrywa z kontekstu pasujące mu treści i dorabia do tego pisowską ideologię. To czysty troling co on tu robi. I tak o to zrobił problem, ze rząd zabierze kasę na leki. A okazuje się, że sami ich producenci mieli wątpliwości czy te kasę wykorzystają Propaganda godna TV Republika. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v