Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No nie da się, ale trzeba podsumować dochody z ostatnich 5 lat, odjąć koszty z ostatnich 5 lat, otrzymany wynik podzielić przez 5 i można coś mówić o opłacalności...

No nasiona drogie, we wrześniu udało mi się sklepowy po 25,50 za kg złapać. U mnie prawie 10tys na ha zostało więcej niż rok temu.

Jak ktoś coś robi to zawsze coś zostaje. Co się nie opłaca to się od tego odchodzi. Biadolenie nic nie daje

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Owszem.

Jeszcze nie miałem tak kretyńskich faktur jak ostatnio...no i dość niskich

Ja mam 200 około zł więcej niż w zeszłym roku do każdej z faktur. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No nie da się, ale trzeba podsumować dochody z ostatnich 5 lat, odjąć koszty z ostatnich 5 lat, otrzymany wynik podzielić przez 5 i można coś mówić o opłacalności...

Mam produkcję roślinną i zwierzęcą jak jest towar to cena słaba. W rolnictwie to taka loteria.

3 minuty temu, racyl napisał(a):

Takie pensje  od których podnoszą ci składkę na krus . takie po których więcej płacisz cokolwiek potem kupujesz.

Tak jak z podatkiem żyto było tanie a podatek podnieśli prawie dwa razy.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

prad mozna tez placic wedlug realnego zuzycia.co miesiac odczyt i rachunki. 

Już nie można przy fotowoltaice na net-meteringu panie Pajacuś, teraz tylko prognozy w takim przypadku. Na net-billingu nadal można się rozliczać z realnego zużycia .

Teraz, Wpaw napisał(a):

Bo chłopy same chciały żeby była średnia cena żyta z ostatnich kilku lat, to teraz są takie efekty ... Jak żyto było drogie to podatki tak bardzo nie wzrosły, ale teraz będziemy odczuwać tego efekty ...

Opublikowano (edytowane)

To już nie czkawka a rozwolnienie z wymiotami . Jak to nasi lewacy mówią " nie zawiał narodowy wiatr "  :)  czy " nie świeciło słońce gdy nie wiał wiatr " ale jeszcze zostału agregaty napędzane prądem :)  

Edytowane przez marks50
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo chłopy same chciały żeby była średnia cena żyta z ostatnich kilku lat, to teraz są takie efekty ... Jak żyto było drogie to podatki tak bardzo nie wzrosły, ale teraz będziemy odczuwać tego efekty ...

Żeby było do czegoś odniesienie. 

Nawrocki na Polsacie mistrz Pomorza wagi ciężkiej 💪😅

Opublikowano
20 minut temu, marks50 napisał(a):

To już nie czkawka a rozwolnienie z wymiotami . Jak to nasi lewacy mówią " nie zawiał narodowy wiatr "  :)  czy " nie świeciło słońce gdy nie wiał wiatr " ale jeszcze zostału agregaty napędzane prądem :)  

jak wieje wiatr od wschodu, wiej razem z nim

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

według ciebie czemu Orlen sprzedaje taniej nasze paliwo w Czechach ? 

Bo rafinerie w Czechach pracują na taniej ruskiej ropie, nie tak jak Płock na drogiej arabskiej i amerykańskiej ???

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

A co rty znowu z tymi Czechami? Ja się o Hiszpanię pytam. Czy według ciebie u nas powinno być 20% taniej bo mamy 20% niższą akcyzę? 

Opublikowano

w sobote bede w czechach to sprawdze. 

romus ile juz kupiles ?

29 minut temu, Wpaw napisał(a):

Mam produkcję roślinną i zwierzęcą jak jest towar to cena słaba. W rolnictwie to taka loteria.

sprawdz zasady ustalania podatku rolnego...ciekawe od ilu lat sa niezmienne?? ostatnio mieli cos zmienic.

28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Już nie można przy fotowoltaice na net-meteringu panie Pajacuś, teraz tylko prognozy w takim przypadku. Na net-billingu nadal można się rozliczać z realnego zużycia .

rogasiu ilu polakow ma panele ?? 

tylko idiota zaklada teraz panele..chyba z ezainwestuje w magazyn energi ale za ile lat to sie zwroci ?? 

nie wiesz ze romus ma do czech rzut beretem ??

image.png.810b66e261310e18b7a5bd3a92b57273.png

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Zająć się śledztwem europejskiemu lotnictwu co ty bredzisz> Roman tym śledztwem ani amerykanie ani Europa nie chcieli się zajmować bo wszyscy wiedzieli niemal od początku, ze był to wypadek i nikt się nie chciał w cyrk Kaczyńskiego ładować. Nawet facet z Anglii który jako pierwszy udowodnił, że stracenie 747 przez ludzi Kadafiego w 1988 roku to był zamach. Sławny angielski specjalista od wypadków lotniczych powiedział, ze go Macierewicz przekupić chciał, że był zamach 

akurat na agencja wszystkimi sprawami w EU sie zajmuje (EASA) no ale po co 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

tylko idiota zaklada teraz panele..chyba z ezainwestuje w magazyn energi ale za ile lat to sie zwroci ?? 

Teraz tak, ja założyłem 4 lata temu, strzał można powiedzieć w 10-tke, inwestycja już prawie się zwróciła, 4000PLN chyba zostało, przy obecnych cenach prądu w połowie przyszłego roku będzie już tylko zarabiać, ewentualnie awarii może ulec falownik, to wszystko.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

image.png.810b66e261310e18b7a5bd3a92b57273.png

jacek do dr nauk a nie jakiś tuman z peło załatwionymi uczelniami 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz tak, ja założyłem 4 lata temu, strzał można powiedzieć w 10-tke, inwestycja już prawie się zwróciła, 4000PLN chyba zostało, przy obecnych cenach prądu w połowie przyszłego roku będzie już tylko zarabiać, ewentualnie awarii może ulec falownik, to wszystko.

jeszcze 6 lat i oni na ciebie bd zarabiać 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

jeszcze 6 lat i oni na ciebie bd zarabiać 

Tak, tak, Romuś ... Na razie to pięknie zarabiają na tych co nie mają przy cenie sumarycznej około 1zł/kWh ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

A gdzie tam mu do Cugowskiego.

Toż to prawie po sąsiedzku.

13 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Tam wcześniej darliśmy ostro łacha z tej sytuacji.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

sprawdz zasady ustalania podatku rolnego...ciekawe od ilu lat sa niezmienne?? ostatnio mieli cos zmienic.

A pierdziele. 

Dziś tankowa w kółku rolniczym ropa 5.93 a na pobliskim Orlenie 6.39

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak, Romuś ... Na razie to pięknie zarabiają na tych co nie mają przy cenie sumarycznej około 1zł/kWh ...

no my to zarabiam pod połowy listopada  ze zaraz instalacje ro***bie 

jak myślisz długo na tym pociągnę 

image.png

a ktoś oszczędza od listopada ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

jak myślisz długo na tym pociągnę 

Net-metering czy net-billing ?? Bo jak net-metering to mam w rzyci ile dzisiaj wyprodukowało, liczy się suma z półrocza ... Naprodukowało na zapas w lipcu, sierpniu, wrześniu a teraz sobie odbieram ... U mnie dzisiaj 8kWh, na lodówki, sterowniki kotła CO itp wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

jeszcze raz powtarzam masz dobre warunki na starych zasadach tera za rudego zużywasz kiedy sol pracują i amen a za 6 lat zmieniam ci zasady na nowe to pogadamy 

Za 6 lat będę dużo do przodu, zrobi się magazyn energii na dofinansowanie i nie będzie źle ;) Nawet na nowych zasadach coś z tego zostaje, nie tyle co na starych ale zostaje ... Albo kupi jakiś czajnik elektryczny na kołach i w momencie gdy foto będzie produkować to się będzie go ładować ;) Może wejdą samochody wodorowe, może jakieś mini instalacje do produkcji tego wodoru, tam prąd potrzebny to na takie coś może się wykorzysta. Jakby człowiek myślał co będzie za wiele lat do przodu to już by dawno odszedł z tego świata ...

• Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Pani Kulka ma gdzieś Netię ona gra o wszystko. Jest związana z otoczeniem Morawieckiego a tak jak wyżej Jarecki napisał telewizja w rękach dzieci Solorza temu otoczeniu nie pasuje. Poza tym to nie bagatelna kasa. Gdyby zadowoliła się częścią majątku już dawno by się dogadali. Ona chce wszystko i dla kasy i dla telewizji.

Co do tvn u nikt nie ingeruje w program czy ramówkę. Telewizję wciąż można sprzedać tylko rząd ma prawo zastrzec sobie dla kogo. Mało tego tutaj łgarze z pisu próbowali oszukać, ze jest to nie zgodne z prawem a to nie prawda jest na to przepis.

CO do jakichś tam wolnych miejsc na muxie to mało kogo to obchodzi pewnie chętni będą ale tu chodzi o nazwę o widzów o oglądalność. A nie o jakiś mux i miejsce po czymś o czym połowa obywateli ledwo słyszała a może i nie.

A co to ma do rzeczy kogo ona popiera czy kogo dzieci Solorza ? Na siłę tak w każdym poście piszesz kto kogo popiera. To celowe zagranie ? Tam chodzi wyłącznie o kontrolę nad całą firmą.

Co do drugiej części. Czyli Tuska nie powinno obchodzić kto kupuje TVN. Podmiot węgierski, który jest zainteresowany kupnem TVNu, starał się o koncesję na nadawanie naziemne w PL. Dlaczego wtedy Tusk nie krzyczał że to Orban, rosyjski kapitał i on Tusku na to nie pozwoli ?

Na marginesie TVN jest spółka prywatną, zarejestrowaną w Holandii z właścicielem w Ameryce. To już nie jest polska firma. Co ma Tusku do gadania w takim razie ?

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@nie tak wiemy Stanooooski nie popiera Tuska, bo miał go Łobajtek zatrudnić w neoTVNie, no ale nie wyszło xD 

Widzę że kogoś Stanowski uwiera i bardzo dobrze. Trzecie miejsce w sondażach, chociaż nie ruszył z kampanią.

A co do Obajtka. Czy aby na pewno będzie chciał zrezygnować z immunitetu i w przyszłości z unijnej emerytury ? Jeżeli już to prezesem TVNu zostanie .....Kurski :ph34r: 🤣.

32 minuty temu, Roman176 napisał(a):

Jeżeli Orlen sprzedaje paliwo taniej do Czech niż w PL to nie jest działanie na szkodę spółki ?

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Widzę że kogoś Stanowski uwiera i bardzo dobrze. Trzecie miejsce w sondażach, chociaż nie ruszył z kampanią.

A co ma mnie uwierać kolejny bełkot w stylu ZaRublika.TV ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v