Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał(a):

U nas dodatkowo nakłada się na to wpojona przez komunę i genetyczna zawiść jak ktoś ma lepiej. Takiego się nie naśladuje tylko trzeba mu przypieprzyć,

widać, że nie znasz życia i naczytałeś się gazet z lat 90

ludzie nie są głupi, większość na własnej skórze doświadczyła działania tych super biznesmenów

10 minut temu, Ulman napisał(a):

Takiego się nie naśladuje

układy z władzą, łapówki, oszustwa podatkowe, wyzyskiwanie pracowników, mafijne metody - tak w wielu przypadkach zdobywano bogactwo

nic tylko podziwiać i naśladować

-----------------------

image.png.c47d1bfbbe4f3e94aa0b08b7f3f408d5.png

żeby tylko nie było aktualne za następnych 50 lat

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał(a):

widać, że nie znasz życia i naczytałeś się gazet z lat 90

ludzie nie są głupi, większość na własnej skórze doświadczyła działania tych super biznesmenów

układy z władzą, łapówki, oszustwa podatkowe, wyzyskiwanie pracowników, mafijne metody - tak w wielu przypadkach zdobywano bogactwo

nic tylko podziwiać i naśladować

-----------------------

żeby tylko nie było aktualne za następnych 50 lat

Tęsknisz?

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał(a):

To nie tyle demokracja preferuje przeciętność co socjalizm który z założenia ma zabierać lepszym zeby rozdawać gamoniom. Jak sie coś dostaje za nic to po co sie starać? Po co się rozwijać? Socjal zawsze będzie generował patologię i w najlepszym przypadku stagnację w rozwoju. U nas dodatkowo nakłada się na to wpojona przez komunę i genetyczna zawiść jak ktoś ma lepiej. Takiego się nie naśladuje tylko trzeba mu przypieprzyć, opodatkować, utrudnić i sprowadzić na poziom przeciętności bo po co ma się wyróżniać. Ot nasze bagienko

Bogaci bogacą sie kosztem czyimś , trzeba komuś zabrać żeby mieć samemu więcej , zresztą swiat już przechodził to i upadł choćby upadek Bastyli  . Socjal przerosniety generuje patologie ale jest sposobem na zarzadzanie i jest potrzebny . 

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jacus napisał(a):

on mentalnie nadal jest w prl-u. jak wszystkie slugusy najwyzszego prezesa..

Widzisz, ale to w PRL , pod jego koniec,narodziły się biznesy i majątki bossów KO, gdyby nie PRL, prawdopodobnie nigdy by nie zaistnieli, bo do czego w kapitaliźmie mógł dojść szeregowy malarz kominów ? Zapewne jego wykształcenie skończyłoby się przed wojną za II RP na 4 klasach szkoły powszechnej. Z tym krytykowaniem PRL to ja bym był ostrożny, bo nadal zasuwałbyś w folwarku

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano

Pismaki na pewno liczyli🤣

A skoro przy pismakach, to coś oni bardzo powściągliwi są względem naszego rządu.

Dlaczego w tajemnicy ukrywają nasze sukcesy gospodarcze? 

Opublikowano
28 minut temu, jahooo napisał(a):

Widzisz, ale to w PRL , pod jego koniec,narodziły się biznesy i majątki bossów KO, gdyby nie PRL, prawdopodobnie nigdy by nie zaistnieli, bo do czego w kapitaliźmie mógł dojść szeregowy malarz kominów ? Zapewne jego wykształcenie skończyłoby się przed wojną za II RP na 4 klasach szkoły powszechnej. Z tym krytykowaniem PRL to ja bym był ostrożny, bo nadal zasuwałbyś w folwarku

Tu się nie zgodzę , ciężką praca i dobrym pomysłem dało sie zarabiać niezle w Wolnej Polsce 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Tu się nie zgodzę , ciężką praca i dobrym pomysłem dało sie zarabiać niezle w Wolnej Polsce 

pod warunkiem, że się uwłaszczyłeś na mieniu PRL i miałeś kolegów z plecami

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, jahooo napisał(a):

Jakoś w innych krajach gdzie nie było komunizmu, przeszli z feudalizmu do gospodarki rynkowej i edukację też ogarnęli. 

Opublikowano
Teraz, Leszy napisał(a):

Jakoś w innych krajach gdzie nie było komunizmu, przeszli z feudalizmu do gospodarki rynkowej i edukację też ogarnęli. 

To wymusiła między innymi konkurencja ze strony państw z ustrojem komunistycznym

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał(a):

pod warunkiem, że się uwłaszczyłeś na mieniu PRL i miałeś kolegów z plecami

Nie , znam kilka osób z tamtych lat co ładnie sie ogarneły , ot chociażby na handlu , nawet powiem że teraz jest ciężej zaczynać brak pracownika widać już wszędzie , nawet jak ma się ciekawy pomysł to trzeba co najmnie 100 tys miec na poczatek .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

To wymusiła między innymi konkurencja ze strony państw z ustrojem komunistycznym

Nawet jeśli przez obawy o wybuch rewolucji podobnej jak w Rosji,  wprowadzili pewne osłony socjalne, to i tak lepiej na tym wyszli niż ci co żyli w systemie czysto komunistycznym, a nawet takim jak to niektórzy określają pokomunistycznym w PRL.    

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał(a):

Nawet jeśli przez obawy o wybuch rewolucji podobnej jak w Rosji,  wprowadzili pewne osłony socjalne, to i tak lepiej na tym wyszli niż ci co żyli w systemie czysto komunistycznym, a nawet takim jak to niektórzy określają pokomunistycznym w PRL.    

Ruchy rewolucyjne, jakie doprowadziły do zmian w państwach kapitalistycznych, zaczęły się już w epoce rewolucji Francuskiej, a nawet wcześniej. Potem była Wiosna Ludów w europie, rewolucja 1905 roku w Rosji i wiele innych zrywów militarnych które pokazały, że system nierówności między właścicielem kapitału a pracownikiem nie może istnieć w tej formie, musi ulec zmianie. Dlatego wprowadzono powszechne systemy szkolnictwa i lecznictwa, systemy ubezpieczeniowe, powszechne systemy emerytalne. Okazało się to tańsze dla państw jak też dla przedsiębiorców, niż strajki, zamieszki zbrojne i usuwanie ich skutków. Dziś wielu przedsiębiorców chyba nie ma świadomosci, że alternatywą dla płaconych przez nich danin jest wojna i idące za tym konsekwencje. Wysysk pracownika prowadzi w konsekwencji do zamierania przyrostu naturalnego i imigracji pracowników z terenów, gdzie wysysk jest większy do terenów, gdzie jest mniejszy. Niekoniecznie jest to dobre dla pracodawców, ponieważ państwo obciąża ich coraz wyższymi kosztami utrzymania imigrantów, a ci z kolei mając pieniądze w garści nie chca pracować, a ściągają kolejnych imigrantów ze swoich krajów.

• Confused 1
Opublikowano
55 minut temu, Agrest napisał(a):

Ktoś spodziewał się że będzie inaczej? Dobrze bawią się w Polsce i Europie,  po co im to zmieniać?

A gdyby Polskę to spotkało to pewno inaczej by nie było.

W momencie ogłoszenia naboru propaganda głosiła że masowo zaciągają się do legionu

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-fiasko-projektu-legion-ukrainski-nieoficjalnie-niespelna-30-,nId,7856800#crp_state=1

Ale na ukrainie ogłosili że legion ma 500 chętnych - wszędzie kłamstwo i manipulacja . Np. obecne monitorowanie samolotami wschodu PL bo rzekomo na Wołyniu ruskie zaatokowali tylko nikt nie mówi że wybuchy przy granicy z PL było słychać w piątek po siedemnastej a monitoring powietrzny dopiero w niedzielę .Tak więc pozorują działania niż realnie strzegą . na szczęście cysterna powietrzna odlatuje to i MIGi się zwiną .

Opublikowano

U mnie na Mazowszu jak była czynna baza wojskowa w Mińsku M . to samoloty latały po 2-3 razy na tydzień , stacjonowały MIG , teraz już ich nie ma , ostatnie rozbiły około 20 km ode mnie  i jest cicho .

Opublikowano (edytowane)

Bawiąc się w teorie spiskowe to bym nawet pokusił sie o stwierdzenie że zazwyczaj na ukrainie przy zachodniej granicy to bamobardowane są struktury związane z PL kiedyś niedaleko Lwowa zbombardowano fabryke okien Fakro oraz magazyny humanitarnej z PL . Teraz nie wiem co zbombardowano ale wiele firm ma tam fabryki np.Krono czy BRW .Komunikaty podają że infrastrukture energetyczną . Jakoś dziwnym trafem rakiety omijaja tory czy drogi co jest dziwne bo strategia wojenna zawsze zakłada przerwanie dostaw i komunikacji a na dwa lat wojny tylko raz trafiono w węzeł kolejowy -przypadek ?

Edytowane przez marks50
Opublikowano (edytowane)

@Ulman odpal swe mądrości na dzisiejszy dzień po jaką , cho...ę będziesz czekał do wieczora żeby się ujawnić .

99% to są mądrzy ludzie zaś 1 % to są ludzie w stylu jak wyżej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

nawet jak ma się ciekawy pomysł to trzeba co najmnie 100 tys miec na poczatek .

Chyba ba sam ZUS, na jeden miesiąc.

Godzinę temu, marks50 napisał(a):

Bawiąc się w teorie spiskowe to bym nawet pokusił sie o stwierdzenie że zazwyczaj na ukrainie przy zachodniej granicy to bamobardowane są struktury związane z PL

Myślisz że to bombardowanie "zakontraktowane"?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v