Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

8 godzin temu, DTaras napisał:

Ciuchy jakieś, buty jak macie to ludziom ślijcie na południe. Wody tam nawieźli w butelkach, że se oni nią baseny po odbudowie jeszcze napełnią... W każdym razie jak słyszałem wypowiedź premiera przesadnie uspakajającą i tak wiedziałem, że ludzie w górach se strychy meblują - bo oni tam całe życie mieszkają. Ale w sobotę gdy już deszcz pizgał i było wiadomo co jest pięć jeden stary tetryk się odpalał pod Ministerstwem Sprawiedliwości i bynajmniej, nie w temacie powodzi choć lał wodę na całego. Było coś o Niemcach - to można by podciągnąć ze względu na Odrę. Tak, że ten. Niewiem co było głupsze.

No i ni ch*ja nic im nie wyślę, wystarczy to co i tak rząd da im w moich podatkach. Średnio co 20 lat powódź a oni i tak się budują i rozbudowują, dodatkowo żal parę groszy na ubezpieczenie nieruchomości. 25% Polaków nie ubezpieczania wcale, a aż 60% ubezpieczonych wydaje grubo poniżej 1k PLN rocznie na ten cel. Co roku w Polsce jest około 32k pożarów budynków mieszkalnych, pewnie z 5-6k z tego jest nie do odratowania, przez 20 lat to jest 100k budynków czyli z 0,5 mln ludzi, czy ktoś, ba czy ty nad tym pochyla głowę? Doskonale pamiętam kto w 97r jeździł na saksy po Polsce dla powodziątek, widzących wielką wodę było koło 15%. W kwestii rozwoju społeczeństwa  obywatelskiego od tego czasu się cofnęliśmy. Więc ni ch*ja grosza nie dam.

Mogę pomóc rodzinie. Gdy nikt w niej nie potrzebuje pomocy, mogę pomóc znajomym. Gdy i wśród nich wszystko ok. mogę pomóc w mojej miejscowości/gminie. Gdy i tu wszystko git mogę pomóc w powiecie. ETC.  Drugi koniec Polski daleko od tego.

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Rekordowych marz Orlenu jak za Obajtka tez już nie ma tak samo jak nie ma lipnych spółek które wysysały z Orlenu miliardy na które my się musieliśmy zrzucać. Ciekawe, że Obajtek zarabiając w sumie kilka milionów zł. Został właścicielem ponad 30 nieruchomości za ponad kilkadziesiąt milionów

Nosz krwa to tym bardziej teraz Orlen powinien mieć krociowe zyski, dlaczego nie ma?

10 godzin temu, racyl napisał:

fakty bolą 😄. tanie paliwo za pis było jako kiełbasa wyborcza

E, a czy to nie powtórzony manewr Tuska z 2011? Dużej części obecnych jego wyborców to nie przeszkadza, albo zasłaniają sie niepamięcią.

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Możesz sobie szukać dziury w całym ale to nic nie zmieni. Psy szczekają karawana jedzie dalej podobnie jak w przypadku tych od truckera. Zwykły skowyt ludzi mądrych stojąc z boku. Teraz to wszyscy by sobie z powodzią lepiej poradzili. A Tusk był u boku każdego wójta burmistrza starosty i jak diabeł szeptał do ucha olejcie alarmy. Ty wiesz w ogóle jak działa zarządzanie kryzysowe na szczeblach samorządowych? Pewnie Tusk wszędzie decyduje co? Zwykły skowyt ludzi przegranych. Pis to by chociaż przekrętów narobił jak z respiratorami agregatami czy maseczkami a ci nic. Oj bieda.

Dobre. Zrobiłeś mi dzień, klasyczny post zwolennika poprzedniej władzy jeszcze z przed roku. Weź na spokojnie przeczytaj co napisałeś spójrz z dystansem na te wypociny. Ech.., a już myślałem, że wracasz pod skrzydła mądrości. Szkoda

BTW masz doskonałą odpowiedź na dużo, z pisowskiego ocenzurowania tvp info ale wedłu KO. Tusk kolejny level. Kaczyński swoich klakierów lepiej kontrolował niż Tusk Zakowskiego. Ale prawda boli bo trafna to była wypowiedź i faktycznie robił i Putin i Lukaszenka tak. Skoro robi to u nas Tusk i działa to widocznie homo sovietikus żyje i ma się dobrze

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Kasy nie ma bo skończyło się pożyczanie za granicą i drukowanie co pis bardzo chętnie robił. Drenował też spółki i obywateli jak rolniku na nawozach i fakt kasa była. Teraz nie ma bo przehulali.

Kasy nie ma bo nie ma dodruku, gdyż w mennicy człowiek pisiorów blokuje. Reszta bez zmian. Ale fakt tamci sporo hulali, że przez 9 miesięcy szef RARS nie znalazł kasy i to wina poprzednika (jak to szło: przez 8 ostatnich lat polkiy i polacy....), że nie daliśmy kasy  50MLN euro na incjatywę amunicyjną. Ale cudem hajsiwo by ukraińcom odbudowywać kamienice we Lwowie są od tak.

Teraz przesunie rząd kasę z debilnego programu 0% na zakup własnego lokum na powodzian i sponsor KO czyli branża developersko-budowlana zostanie z niczym? To wróży reforme prawa budowlanego

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
18 minut temu, nie napisał:

Jak ustalili unijni kontrolerzy, chociaż do 2027 r. na rolnictwo ekologiczne przeznaczone ma być dodatkowe 15 mld euro, aktualna strategia dla sektora ma wiele braków i niespójności, wciąż też zbyt mało uwagi poświęca się kwestii wymogów i potrzeb.

Pewnie zostaną znienawidzeni jak PiS znienawidził NIK.:lol:

Opublikowano (edytowane)

Rząd tyle naobiecywał i po przesuwał inne dobra obiecane na rok 2024 przez powódź .

Żywność z powodzi musi zostać zutylizowana. Resort rolnictwa apeluje .

Skąd tyle kasy nabiorą niema i nie będzie obiecanki rządowe i tyle to co naobiecywali obecnie to KPO zabraknie .

Cytat .

Produkty rolne, które miały styczność z wodą powodziową, muszą zostać zutylizowane — powiedział minister rolnictwa Czesław Siekierski. Resort rolnictwa zwrócił się do wojewodów, aby powołali komisje do ewidencji strat w gospodarstwach rolnych. Szef resortu zapewnił, że pomoc dla rolników "będzie, ale też musimy mieć świadomość, że nigdy pomoc nie pokrywa w pełni kosztów".

Czy tak się stanie może w sklepach będzie jako techniczna żywność .

Żywność po powodzi do utylizacji

Podczas konferencji prasowej w niedzielę szef resortu rolnictwa podkreślił, że produkty rolne, które miały styczność z wodą powodziową, muszą zostać zutylizowane. "Nie mogą być spożywane ani przeznaczane na pasze" – zaznaczył.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/zywnosc-z-powodzi-musi-zostac-zutylizowana-nie-moze-isc-na-pasze/eqqlzzc

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Tak z ciekawości...

Zauważyłeś że trzoda chlewna już od kilku lat w likwidacji?

Spokojnie ,ci co kasę wzięli na modernizację - jeszcze ciągną produkcję. Tam gdzie projekty zostały zakończone w przeważającej części ładne i wyposażone chlewnie stoją puste.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Podczas konferencji prasowej w niedzielę szef resortu rolnictwa podkreślił, że produkty rolne, które miały styczność z wodą powodziową, muszą zostać zutylizowane. "Nie mogą być spożywane ani przeznaczane na pasze" – zaznaczył.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/zywnosc-z-powodzi-musi-zostac-zutylizowana-nie-moze-isc-na-pasze/eqqlzzc

Woda powodziowa zdementowała natychmiast zaś twierdzenie ministra iż żywność z którą miała styczność jest niebezpieczna.:lol:

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Ulman napisał:

Bezmyślną masą dostarczającą głosy. Kto? 80% społeczeństwa. 

Tak z ciekawości...

W której grupie się widzisz?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

nie wroze KO nastepnej kadencji, jesli zrobia emerytury kobiet na 65 to tyle rzadzili 😂

Jest zapisane nie mają innego wyjścia tylko podnieść .

Po wyborach ma być ogłoszona dana radosna nowina .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Siedzacybyk napisał:

nie wroze KO nastepnej kadencji, jesli zrobia emerytury kobiet na 65 to tyle rzadzili 😂

Bez tego ludzie przejrzą na oczy, jeszcze trochę.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

dopóki bedzie pisowskopeowski socjalizm to pieniądze bedą nie z gospodarki ale z ciągłego zadłużania się. 

Żeby sformować rząd który wie na czym polega gospodarka to trzeba by skończyć z wyborami głupiej większości.

marzy ci się dyktatura czy powrót do feudalizmu ? bo nie widzę innej opcji ?

przecież demokracja polega na kupowaniu głosów głupich ludzi za ich własne pieniądze

widząc, co wyprawia rząd KO ze szkołami, to przypuszczam, że nowe pokolenia będą jeszcze głupsze i bardziej bezrefleksyjnie będą siedzieć w kieszeni rządu , żyjąc za socjal

tacy nigdy się władzy nie sprzeciwią

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

dlaczego nie wezma sie za swiete krowy: polocja i wojsko, moga isc po 15latach! skandl!!!

A emerytury stażowe trzymają w lodówce, niech durnie płacą dalej po 40 latach płacenia na darmozjadów.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

marzy ci się dyktatura czy powrót do feudalizmu ? bo nie widzę innej opcji ?

przecież demokracja polega na kupowaniu głosów głupich ludzi za ich własne pieniądze

widząc, co wyprawia rząd KO ze szkołami, to przypuszczam, że nowe pokolenia będą jeszcze głupsze i bardziej bezrefleksyjnie będą siedzieć w kieszeni rządu , żyjąc za socjal

tacy nigdy się władzy nie sprzeciwią

No właśnie - skoro system polega na hodowli kretynów to po co go popierać?  Dyktatura czy monarchia gorsza by nie była

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

No właśnie - skoro system polega na hodowli kretynów to po co go popierać?  Dyktatura czy monarchia gorsza by nie była

widzisz, gdyby dyktatura czy feudalizm były lepsze, pewnie demokracja nie miałaby racji bytu, a jednak jest popularna

Opublikowano

Trzeba szykować się na najgorsze. Po powodzi przyjdą wielkie podwyżki .

Tak trzeba powiadać . Będzie się działo będzie zabawa , będzie kwik w gospodarce plajta za plajta .

Cytat .

Wsie odcięte od świata, zalane pola i zrujnowane gospodarstwa. Ten kataklizm odbije się na wszystkich Polakach — szykuje się wielki cios w nasze portfele. "Fakt" rozmawiał z byłym wicepremierem Januszem Piechocińskim, który ma fatalne wieści. To ma się dziać w kolejnych miesiącach.

https://www.fakt.pl/pieniadze/trzeba-szykowac-sie-na-najgorsze-po-powodzi-przyjda-wielkie-podwyzki/jkwenkc?utm_campaign=cb

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v