Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już kiedyś pisałem, u nas rolnicy stanowią około 6-7% pracujących, na Zachodzie jest to do 2% w zależności od kraju, kto by się przejmował tak nieliczną grupą społeczną, da się dziadkom 15 emeryturę czy zwiększy 800+ na 1000+ i nadrobi się brakujące głosy ... I nie będzie się trzeba użerać z rolnikami którym ciągle coś nie pasuje ... Taka jest smutna prawda. Jeszcze teraz rolnicy nie chcą się sprzedać za kasę tylko marzą im się jakieś zmiany prawne to już wgl nie ma co z nimi rozmawiać. Źle to brzmi dla nas ale oni tam na górze tak to widzą ...

Źle brzmi że walczą o swoje? 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już kiedyś pisałem, u nas rolnicy stanowią około 6-7% pracujących, na Zachodzie jest to do 2% w zależności od kraju, kto by się przejmował tak nieliczną grupą społeczną, da się dziadkom 15 emeryturę czy zwiększy 800+ na 1000+ i nadrobi się brakujące głosy ... I nie będzie się trzeba użerać z rolnikami którym ciągle coś nie pasuje ... Taka jest smutna prawda. Jeszcze teraz rolnicy nie chcą się sprzedać za kasę tylko marzą im się jakieś zmiany prawne to już wgl nie ma co z nimi rozmawiać. Źle to brzmi dla nas ale oni tam na górze tak to widzą ...

A za rok czy 2 ro już nas zostanie też te 2% , i taki uj im zrobimy.  Teraz ostatni czas na zmiany.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Źle brzmi że walczą o swoje? 

Dobrze brzmi że walczą o swoje, tylko mało kogo interesuje ta walka, Bruksela i tak mało zainteresowana jest rolnictwem europejskim ... 

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A za rok czy 2 ro już nas zostanie też te 2% , i taki uj im zrobimy.  Teraz ostatni czas na zmiany.

Widziałeś jak się Bruksela interesuje rolnikami, 8% bobowatych zamiast 4% ugorów, to ich propozycje rozwiązania problemu strajków ...

Opublikowano

Rysiek jak wszyscy przez rok nie będziemy produkować to oni sobie i tak z Ukrainy sprowadza zboże i inne płody i w d*pie nas mają. 

Ostatnio wywiad był z właścicielem w wipaszu i mówił że to wina rolników bo zboża nie chcieli sprzedawać więc był zmuszony z Ukrainy sobie sprowadzić 🙆

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie napisałem nie produkować

Tylko nie kupować maszyn

ograniczyć kupno chemii, odżywek, nawozów, zero maszyn i inwestycji - ciekawe, kiedy budżet zacznie klękać, już płacz, że spadł dochód z VAT

• Like 8
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

ograniczyć kupno chemii, odżywek, nawozów, zero maszyn i inwestycji - ciekawe, kiedy budżet zacznie klękać, już płacz, że spadł dochód z VAT

....i zatkać tyłek kołkiem...

W taki sposób to tylko pola zarosną chwastem.

Sami siebie karać mamy?

Opublikowano

Siemanko. 8°, mgła, teraz zaczyna coś kropić...

1 godzinę temu, Łolek napisał:

No cześć ludziowie 

W centrum +7trochę deszczuje i taka sytuacja że nawet pan Bóg nie może na to patrzeć i mgłą nakrył 

IMG_20240228_065854.jpg

Dałeś radę czy trza Ci pomocy?

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Niestety masz rację. Ale te 6-7% społeczeństwa ma siłę i nawet nie chce tego dostrzec. Dlatego strajki dają tyle ile dają...

Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...jak to dobrze że wszyscy popierają rolników 😆

Brauna jak potraktowali chlopie.... 

Ej chłopaki z pyrlandi kto to jest ten młody? Rola wielkopolska miał na kamizelce 

Screenshot_20240228_081543_TikTok.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Gospodarstw to jest 450 000 tys z 38 000 000 mln czyli jeszcze mniej reszta to są papierowo co wczoraj w agencji stali

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, marulekk napisał:

Rysiek jak wszyscy przez rok nie będziemy produkować to oni sobie i tak z Ukrainy sprowadza zboże i inne płody i w d*pie nas mają. 

Ostatnio wywiad był z właścicielem w wipaszu i mówił że to wina rolników bo zboża nie chcieli sprzedawać więc był zmuszony z Ukrainy sobie sprowadzić 🙆

Jak mu chłopy przestaną paszę kupować, to se może ściągać i z Wenezueli...

Tylko, że chłopy nie przestaną. Dopóki szczytem mądrości i sukcesu gospodarza będzie "wyciągnąłem z agencji wszystko co możliwe" dopóty będę twierdził, że polski chłop głupi jak gumofilce...nie obrażając gumofilców...

Przykro mi się patrzy na tą głupotę 😔

• Like 5
Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

co to za koleżanka ta pod 9? 😂

Ruda maruda 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jak mu chłopy przestaną paszę kupować, to se może ściągać i z Wenezueli...

Tylko, że chłopy nie przestaną. Dopóki szczytem mądrości i sukcesu gospodarza będzie "wyciągnąłem z agencji wszystko co możliwe" dopóty będę twierdził, że polski chłop głupi jak gumofilce...nie obrażając gumofilców...

Przykro mi się patrzy na tą głupotę 😔

Mało jest myślących ale co poradzisz 

• Like 1
Opublikowano
Strongman napisał:

taki jak Twój jd już można taniej kupić 🤭

Rolnik1973 napisał:

4 minuty temu, Strongman napisał:

Bedzie trzeba wyjść z tej unni jak angole i nikt nie będzie nic kazał.

Prl miał się nigdy nie skończyć a się skończył.

Chłopy  nie zagłosują bo dotacji na sprzęt nie będzie i jak kupią 6 traktor na 50 ha

przy hodowli to nie głupi pomysł 🤔 mam 4 na połowę ...

jahooo napisał:

7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie napisałem nie produkować

Tylko nie kupować maszyn

nie mam zamiaru nic ograniczać mam stado do wyżywienia i kredyty 🤭😁

Opublikowano

Wczoraj na MOP-ie zaczęliśmy gadać z chłopakami wracającymi ze stolicy. Nawet nie wiem skąd oni byli. Najbardziej mnie uderzyło, że cały czas "ja nie mam ceny" "ja muszę ugorować" "ja nie mam zysku"...ku..wa ludzie najpierw MY. Jak będziemy mieli warunki do gospodarzenia MY WSZYSCY, to dopiero możemy myśleć każdy o sobie...na tym polega równość...

Z takim podejściem to se można wywalczyć...kija na plecy...

11 minut temu, slawek74 napisał:

nie mam zamiaru nic ograniczać mam stado do wyżywienia i kredyty 🤭😁

Sławek weź no to zdanie w cudzysłów

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v