Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kto handlarz? Gdzie? 🤔

Jaka ta jednorzędówka 

Wydaje mi się że jak ktoś gospodarzy tylko dla tego że są dopłaty i gdyby ich nie było to nie miał by płynności to to nie jest ok

Czerwona 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Moje dopłaty to koło 30 tys zł 

To mi nawet nie starcza na nawóz do 1 pokosu traw

Teraz dodaj ilu urzędników muszę utrzymać żeby móc wziąć te dopłaty 

Dołóż inflację która przez nie skoczyła

I powiedz ile realni mi z nich zostaje

Racją jest że gospodarstwa upadną i gospodarką też to zatrzęsie 

Ale to wszystko będą efekty 20 letniej socjalistycznej patologi

Trzeba na JKM głosować. 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

A ja Ci gwarantuje że jestem w stanie tanio produkować tylko jak pisałem wielokrotnie wcześniej że wystarczy znieść te ograniczenia narzucone przez UE. 

Co ty możesz gwarantować jak ty nawet nie rozumiesz, ze korzystasz z drogiej pracy innych. Sam se nawozy wyprodukujesz opryski i maszyny?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Niestety większość tu zżyje w utopii. 

Pewnie, ze ci pracownik nie potrzebny. Bo ty nie rozumiesz, że kupując różne rzeczy środki usługi do produkcji korzystasz np z drogiej pracy innych. Jesteś po prostu odklejony.

A ten dalej żyje w alternatywnej rzeczywistości. 🤦‍♂️

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

https://youtu.be/n_MtlQ1ZfJY?si=5XbYjdwt2hXifs5m mowisz stara panna 🤔 to kombinij...🤭🙋‍♂️

Grześ chcesz pakiet 3 szt 🤔🤭🙋‍♂️

Kurła to jedna by do auta musiała być przyspawana bo ja tylko 2 ciągniki mam  🙆‍♂️

no do tego nowego 🤭🤪

czytam tak piąte przez dziesiąte to w czasie deszczy chłopy się nudzą 🤪🤭

Opublikowano

Te koszty nie biorą się z powietrza - popatrz, ilu urzędników na USA, a ile UE. Ile przepisow, inspeksji, kontroli, papierków.

Zacznijmy od tego, że w wielu krajach nie wymaga się rejestracji ciągników i maszyn, nie płaci się za nie wyodrębnionego OC, nie trzeba robić przeglądów

Nie zgłaszasz do urzędu każdego pierdnięcia w gospodarstwie, nawet załatwiając przez internet - to strata czasu i pieniędzy

Ponosimy koszty związane z niepotrzebnymi ograniczeniami, rozdawnictwem socjalnym, wysokimi podatkami

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

A UK? Wyszła z uni i nie słychać żeby bankrutowała🤔

Tam już nie jeden policzył straty sięgają milionów. A pamiętać trzeba, że UK to nie PL>

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Ty , ekonomista...

A oblicz za co żyjesz?

Może takich odciąć od socjali?

Może przez to ta produkcja u nas droga?

Jeden musi wyrobic na kilku...

Może tu oszczędności poszukać?

Ja żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie do której zysku realnie się przyczyniam.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Te koszty nie biorą się z powietrza - popatrz, ilu urzędników na USA, a ile UE. Ile przepisow, inspeksji, kontroli, papierków.

Zacznijmy od tego, że w wielu krajach nie wymaga się rejestracji ciągników i maszyn, nie płaci się za nie wyodrębnionego OC, nie trzeba robić przeglądów

Nie zgłaszasz do urzędu każdego pierdnięcia w gospodarstwie, nawet załatwiając przez internet - to strata czasu i pieniędzy

Ponosimy koszty związane z niepotrzebnymi ograniczeniami, rozdawnictwem socjalnym, wysokimi podatkami

Nie rejestrujesz ciągnika tylko w Holandii to jest pikuś. W dobie Internetu załatwianie innych rzeczy i formalności to też znikomy koszt. Ale np koszt nawozów w Rosji a Europie które idą setkami kg na ha to już nie pikuś.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie

Z ciekawości...

Czemu nie mając nic wspólnego z rolnictwem siedzisz na rolniczym forum?

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Trzeba na JKM głosować. 

Co ty możesz gwarantować jak ty nawet nie rozumiesz, ze korzystasz z drogiej pracy innych. Sam se nawozy wyprodukujesz opryski i maszyny?

On nigdy się tam nie dostanie 

A lepszy od obecnych by nie był 

Droga praca innych jest spowodowa przez socjalizm

Po jaki uj było podnosić minimalną 

I co się dzieje przez to

• Like 2
Opublikowano

Tam już nie jeden policzył straty sięgają milionów. A pamiętać trzeba, że UK to nie PL>

Ja żyję głównie z pracy na etacie. Na którą to pensje zarabiam pracując w firmie do której zysku realnie się przyczyniam.

Ale jakoś chyba dają radę? U nas też aktualnie są spore straty. 

A to czemu tak bardzo się udzielasz w sprawach w których bezpośrednio nie bierzesz udziału? 

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

A ja Ci gwarantuje że jestem w stanie tanio produkować tylko jak pisałem wielokrotnie wcześniej że wystarczy znieść te ograniczenia narzucone przez UE. 

Jakie do tej pory miałeś te straszne ograniczenia 🤔

One się dopiero zaczną, i gwarantuję, że te 4 % wkrótce okaże się najmniejszym problemem 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Z ciekawości...

Czemu nie mając nic wspólnego z rolnictwem siedzisz na rolniczym forum?

może to jego praca - siedzieć na forum i mącić

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jeszcze Ameryka Południowa tam też koszty są niższe.

Olbrzymie obszary, pola po horyzont, tysiące ha które obrabia kilka osób, często wydajność jak w niektórych stanach USA czy Australi to 1 do 2 ton, w Montanie uprawia się co drugi rok z powodu małych opadów, ale i tak koszt wytworzenia i transportu do Europy jest niższy niż koszt produkcji europejskiej.

• Like 1
Opublikowano
hubertuss napisał:

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Na Ukrainie niech sobie ugorowanie wprowadzą, tam mają pole do popisu. 

Jak kiedyś wejdą do unii to będą mieli.

taaa weź przestań...

Opublikowano

Nie rejestrujesz ciągnika tylko w Holandii to jest pikuś. W dobie Internetu załatwianie innych rzeczy i formalności to też znikomy koszt. Ale np koszt nawozów w Rosji a Europie które idą setkami kg na ha to już nie pikuś.

A ile z tych pieniędzy co jest kosztem produkcji nawozów to koszt dyrektyw wymyślonych tylko po to żeby wyciągnąć pieniądze 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v