Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

ja też mam dziś i wczoraj wolne za sobote i niedzielę pracującą , wyjechałem na droge , wdepnałem zetorowi na piątce w podłoge ale że dzondyrom nie mogłem dotrzymać kroku to sie wróciłem do domu , jechać strajkować to trzeba mieć takie cos

IMG_20240209_074708.jpg

do jezewa lecieli? 

Opublikowano
6465 napisał:

Wy serjo dzielicie pieniądze na te z etatu i te z gospodarstwa? Dla mnie pieniądze wszystkie takie same i nie zastanawiam się jak place za nawozy czy to z gospo czy z etatu.

źle rozumujesz. dokładać z etatu do gospodarstwa. nie dzielić kasę na etatowe/gospodarskie. jeśli gospo nie potrafi samo siebie utrzymać to niech idzie w dzierżawę i niech dokłada do tego kto inny

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

zależy czy te w których idziesz do obory, czy te w których idziesz do pracy🤭

To trzeba płacić za jeden but z gospo a drugi z etatu. Bo jak się podniszczą na etacie to dodzieram na gospodarstwie 😁

Przed chwilą, Bananek napisał:

źle rozumujesz. dokładać z etatu do gospodarstwa. nie dzielić kasę na etatowe/gospodarskie. jeśli gospo nie potrafi samo siebie utrzymać to niech idzie w dzierżawę i niech dokłada do tego kto inny

A no to normalne. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

ja jestem z polski a wy z c i to jest zasadnicza roznica.......

pokazuje wam ze na swiecie istnieje nie tylko wiejskie myslenie..

wam krowie ogony przeslonily caly swiat...trudno wam zrozumiec ze wasz czas przeminal.

popatrz w kalendarz i za okno a teraz sprobuj sobie przypomniec czasy jak byles dzieckiem..widzisz jakas roznice ??

ja mieszkam na przedmiesciach krakowa... wystarczy ci za komentarz  do ekologii ??

od ekologii nie ma odwrotu-miliony ton zywnosci sie marnuje, jest nadprodukcja a ktos protestuje przeciwko odlogowaniu . gdzie tu logika 

chlopie - masz hodowle i drogie zboze jest ci na reke ?? drogie zboze-drogie nawozy, opryski, podatek

kazda z galezi rolnictwa ma swoje interesy i sa one przeciwstawne...

chorzy psychicznie to sa wyborcy pis-u -wyniki kazdych wyborow w szpitalach psychiatrycznych to pokazuja...

sprawdz w najblizszym obwodzie specjalnym na stronie pkw...

ten kto te postulaty tworzyl to zbytnio inteligentny nie byl.

a ci co do tv sie wypowiadaja to juz kwiat inteligencji wiejskie po szkole specjalnej .

kurna-naprawde nie ma kogos kto by wyslal jakis bardziej rozgarnietych przed kamery ??

w takiej masie 2 -3 rozgarnietych mowiacych literacka polsczyzna bez akcentu nie ma ??

ja mam pecha-musze wczesniej do roboty wyjechac ..chyba ze i ci "rolnicy " do roboty pojada.

Czego się dorobiłeś tą swoją mądrością i znawstwem tematu rolnictwa pytam 

Od ekologi nie ma odwrotu 🤔 najlepiej zakazać uprawy ziemi w Europie a transport morski i samolotowy napierdala ekologią w czystej postaci, kraje Ameryki Chiny i Rosja wykorzystają to znakomicie 

Żywność się marnuje w Europie a w krajach trzeciego świata ludzie głodują przypadek chyba nie 

A co do klimatu nie ma odwrotu, historia zatoczy koło 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 6465 napisał:

A no to normalne. 

Czyli zrozumiał. Kilka postów wcześniej pisali, że warto pójść na etat, żeby dołożyć do gospodarki. Choćby dla startu. No nie bardzo widzę, że ktoś rzuca dobrze płatną, pewną pracę dla gospo. Pewny pieniądz co miesiąc kontra ryzyko czy w tym miesiącu akurat koniunktura się nie zmieni, albo czy ten rok nie wydyma mnie na kasie za zboże.

(Bo jeśli z etatu takie pieniądze, że można wystartować gospo, to zakładam, że jest ona dobrze płatna )

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

nie w hodowli. kto złapał etat 8 godzin, w życiu nie pójdzie tyrać 24/7

Przesadzasz chyba. Bez dojenia wyobrażam sobie, że można mieć mniej czasowo roboty przy bydle niż mają ludzie na etacie. I na dojazdy mniej się traci. Jak ktoś nie dojeżdża. 

Opublikowano

Ja myślę tak. Z gospodarstwa pewnie jakoś bym wy żył ale jak mam czas i mogę dorobić żeby komfort życia sobie poprawić to dlaczego nie.

2 minuty temu, Bananek napisał:

Czyli zrozumiał. Kilka postów wcześniej pisali, że warto pójść na etat, żeby dołożyć do gospodarki. Choćby dla startu. No nie bardzo widzę, że ktoś rzuca dobrze płatną, pewną pracę dla gospo. Pewny pieniądz co miesiąc kontra ryzyko czy w tym miesiącu akurat koniunktura się nie zmieni, albo czy ten rok nie wydyma mnie na kasie za zboże.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Przesadzasz chyba

Nie przesadzam. Dojenie to tylko ta kulą u nogi, którą najlepiej widać. Do tego dochodzi czas na pozyskanie paszy, rozdanie paszy, weterynarze, sen (żeby jutro znów robić to samo), wywóz obornika, uprawa roli. Nie urodziłeś się chyba wczoraj. No przesadziłem, że nie ma czasu choćby na jakiś wypad z rodziną, ale wyjedź przy hodowli na kilka dni za granicę. Tak to tylko bazydło potrafi. 

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Czego się dorobiłeś tą swoją mądrością i znawstwem tematu rolnictwa pytam 

Jego największe osiągnięcie, według jego słów, to to że się urodził w Polsce A...

Więcej jakoś nie ma się czym pochwalić.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ja myślę tak. Z gospodarstwa pewnie jakoś bym wy żył ale jak mam czas i mogę dorobić żeby komfort życia sobie poprawić to dlaczego nie.

Bardziej egzystował byś. Nie zapomnij, że Twoje dzieci rosną i z każdym rokiem potrzeby będą coraz większe. Ty też w jednych spodniach chodził nie będziesz, a i żonie trzeba od czasu do czasu jakoś się przypodobać. Etat, nawet dla kontaktu z innymi ludźmi niż codzienne twarze jest bardzo zdrowy dla psychiki. A, że można przy tym dorobić... Czemu nie.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

(Bo jeśli z etatu takie pieniądze, że można wystartować gospo, to zakładam, że jest ona dobrze płatna )

Facet uprawiał truskawki, coraz więcej, coraz więcej aż po jakiś 15 latach walną robotę, bo wolnego nie dostał, a woli zadbać lepiej o pole. Większy pieniądz, i więcej czasu. Ma już maliny, Ukraińców pełno w sezonie. Twierdził, ze na zimę coś znajdzie, ale nawet nie szukał. Już mu się nie chce wracać do tych pewnych pieniędzy. 

Opublikowano

Facet uprawiał truskawki, coraz więcej, coraz więcej aż po jakiś 15 latach walną robotę, bo wolnego nie dostał, a woli zadbać lepiej o pole. Większy pieniądz, i więcej czasu. Ma już maliny, Ukraińców pełno w sezonie. Twierdził, ze na zimę coś znajdzie, ale nawet nie szukał. Już mu się nie chce wracać do tych pewnych pieniędzy. 

Nie widzę tu słowa o hodowli. Chyba, że gość hoduje te truskawki, a nie uprawia

• Like 1
Opublikowano

Na tych pewnych pieniądzach nikt się jeszcze nie dorobił

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Ja jak zostałem sam musiałem zrezygnować z hodowli, a żeby nie być stratnym poszedłem na etat.

Czyli tak jak mówię. Egzystował byś, a nie zarabiał na gospodarstwie. Oj Tomek, Ty też już masz tyle lat, że wiesz, że gospodarze nie to przekładanie pieniędzy z kupki na kupkę. 

Co jakiś czas można z tej kupki coś uszczknąć (nieraz niemało), ale głównie jest to przekładanie. 

2 minuty temu, Baks00 napisał:

No polemizował bym....są wyjatki

Jak od każdej reguły, ale nie piszemy tu o skrajnościach 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Tu akurat nie było o hodowli, ale o etacie i gospodarstwie ;).

Powiem, Ci że hodowla teraz jest dla mnie tylko uwiązaniem, bo zadanie paszy i posłanie, to nawet dwóch h. nie zajmuje, jak oczywiście pryzmy odkryte wcześniej. Dochodzi dojenie, a suma sumarum wszystkiego innego sporo. Przy kiszonkach czy żniwach spać nie ma kiedy, ale to mija.  Może się przyzwyczaiłem, ale jakoś mi się nie uśmiecha tak jak słyszę wstawać przed 5 by gdzieś do zakładu dojechać na 6, potem wracać w korkach,  może i nadgodziny brać itd. 

5 minut temu, Bananek napisał:

Nie widzę tu słowa o hodowli. Chyba, że gość hoduje te truskawki, a nie uprawia

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bananek napisał:

Nie przesadzam. Dojenie to tylko ta kulą u nogi, którą najlepiej widać. Do tego dochodzi czas na pozyskanie paszy, rozdanie paszy, weterynarze, sen (żeby jutro znów robić to samo), wywóz obornika, uprawa roli. Nie urodziłeś się chyba wczoraj. No przesadziłem, że nie ma czasu choćby na jakiś wypad z rodziną, ale wyjedź przy hodowli na kilka dni za granicę. Tak to tylko bazydło potrafi. 

Michał hodowla mlecznych to niewola wiem coś o tym ale też w miarę opłacalne źródło dochodu, nie planuje do końca życia tego robić i też pewnie wrócę na etat, ale jako człowiek mieszkający na wsi i znający realia pracy rolnika chyba zawsze będę stał po ich stronie 

A czy to przekładanie z kupki na kupkę pieniędzy vto nie wiem 

Wiem za to gdzie byłem 20 lat temu a gdzie jestem teraz (nie jestem bogaczem żeby nie było) ale nie zamienił bym się 

Czy z etatu bym to zrobił nie wiem bo pewnie i wydatki i priorytety byłyby inne 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v