Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał(a):

od razu cie nie podejrzewałem 😂😂

Nawet nie czytałem co było pisane, bo jechałem. Ale Ty bystry chłopak jesteś, na pewno odgadniesz czyja to prasa, za gotówkę kupiona. Dla ułatwienia dodam, że nie mojego brata🤷...dla niego to pierdek byłby 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A po co Kowalski ma robić listę na święta, jak wszystkim się babka zajmuje ?

Babka choć raz na rok musi zapracować na swój chleb.🤫

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ale jaja

DOPŁATY PRZYSZĽY

JEDNA 23 ZŁ

DRUGA 306 ZŁ

CO to dziś za pieniężny dzień 🙆‍♂️

Na 6.5 kg masła wystarczy ;) albo trochę kiełbaski na święta od parczewiaka.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Zara zara🙆...przecież tam nigdzie nie było, żem prasę kupił🤦...było, że Mikołaj drugą rundę robi i oszust jeden w prezentach faktury ukrywa...to ostrzeżenie miało być 🤭

To nie moja prasa...ja bym takiej nie kupił, pisałem, że mysie, że moja jeszcze długo polata...jak się Wam właściciel przyzna, to będzieta wiedzieć kto, a jak nie to trza będzie czekać do sianokosów, może fotkę wstawi...miałem upoważnienie do wyrzucenia fotki, ale do podania czyja ona nie mam🤷...

Kupiłem ziemię w tym roku i w tamtym też, to fakt...bez kredytu, to też fakt...teraz muszę się trochę odbudować i to również fakt...

A kto kupił prasę...zagadka, w odgadywaniu udziału nie biorę 😁

Już nie bądź taki z tą prasą napewno Twoja 😁😛

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nawet nie czytałem co było pisane, bo jechałem. Ale Ty bystry chłopak jesteś, na pewno odgadniesz czyja to prasa, za gotówkę kupiona. Dla ułatwienia dodam, że nie mojego brata🤷...dla niego to pierdek byłby 

znam go? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

W latach 80 i początek 90 ropniak samochód to w pl żadkość... zspomniał 🤔

Wszystkie porządne i szybkie samochody są na benzynę, przypadek ?? Olej napędowy tylko do ciągnika i jakiejś nyski do wożenia kartofli ...

Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Plan nawozowy wszystkich obowiązuje? 

4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Wdzystkich i rejestr zabiegów agrotechnicznych...

"Gospodarstwa posiadające powyżej 10 ha, lub powyżej 10 DJP zwierząt, ale nie spełniające wymogów określonych w pkt 1,2 i 3 mają obowiązek posiadania planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu. Ponadto muszą prowadzić ewidencję stosowania nawozów zawierających azot. Dokument ten musi zawierać m. in. datę zastosowania nawozu, rodzaj uprawy i jej powierzchnię, rodzaj i dawkę nawozu oraz termin przyorania nawozu naturalnego, w przypadku zastosowania go na terenie o dużym nachyleniu. Wzór ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem został określony w załączniku nr 10 w/w Programu. Gospodarstwa te muszą również przestrzegać zasad dotyczących stosowania maksymalnych dawek azotu działającego ze wszystkich źródeł zamieszczonych w tabeli 14 załącznika nr 9 do Programu"

Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

U was też tak gęsi lecą na wschód? 

Od ponad tygodnia prawie codziennie się zdarza. 

Dziwne rzeczy się dzieją 

U mnie to latają jak jakieś POyebane, raz z wschodu na zachód, za tydzień w drugą stronę :)

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Już nie bądź taki z tą prasą napewno Twoja 😁😛

Poczekaj se do sianokosów to się przekonasz😁

1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

U was też tak gęsi lecą na wschód? 

Od ponad tygodnia prawie codziennie się zdarza. 

Dziwne rzeczy się dzieją 

Ciepło idzie z zachodu

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wszystkie porządne i szybkie samochody są na benzynę, przypadek ?? Olej napędowy tylko do ciągnika i jakiejś nyski do wożenia kartofli ...

Nyski to są benzyniaki akurat.

Co kto lubi. Ja np miałem kilka benzyniaków i wole jeździć dieslem. Diesel lepiej ciągnie od samego dołu.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Rysiek nie porównuj diesla do benzyny i nie porównuj silnika dużego do małego. Również nie porównuj jazdy do jazdy. To jest insza inszość. No i Ty masz Volvo. Mnie nie stać. Zresztą ten też nie mój, tylko na mnie zarejestrowany

Krzysiu, tam wyżej fotka...NH

No to wiadomo czyja😅😉

31 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Benzyna to do kosy i piły

Ropa to do traktora 

Opublikowano
8 minut temu, jacor73 napisał(a):

"Gospodarstwa posiadające powyżej 10 ha, lub powyżej 10 DJP zwierząt, ale nie spełniające wymogów określonych w pkt 1,2 i 3 mają obowiązek posiadania planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu. Ponadto muszą prowadzić ewidencję stosowania nawozów zawierających azot. Dokument ten musi zawierać m. in. datę zastosowania nawozu, rodzaj uprawy i jej powierzchnię, rodzaj i dawkę nawozu oraz termin przyorania nawozu naturalnego, w przypadku zastosowania go na terenie o dużym nachyleniu. Wzór ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem został określony w załączniku nr 10 w/w Programu. Gospodarstwa te muszą również przestrzegać zasad dotyczących stosowania maksymalnych dawek azotu działającego ze wszystkich źródeł zamieszczonych w tabeli 14 załącznika nr 9 do Programu"

W zeszłym roku miałem kontrolę, która się przeciągnęła na ten rok. Robiłem plan, a mogłem mieć wyliczenie dawek maksymalnych

Teraz, superfarmer02 napisał(a):

No to wiadomo czyja😅😉

W każdym razie już nie dealera🤷😉

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nyski to są benzyniaki akurat.

Co kto lubi. Ja np miałem kilka benzyniaków i wole jeździć dieslem. Diesel lepiej ciągnie od samego dołu.

Dla mnie osobiście diesel to na dłuższe trasy i na autostradę. Koło komina to, jakby go odpalić i chociaż z 5 godzin nie gasić. Inaczej bez sensu

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

W zeszłym roku miałem kontrolę, która się przeciągnęła na ten rok. Robiłem plan, a mogłem mieć wyliczenie dawek maksymalnych

Można zrobić plan nawozowy na ekoschemat, wszystko Ci wyliczą, masz aktualne badania gleby i jak nie jest bardzo rozdrobnione gospodarstwo to jeszcze parę groszy zostanie. Zostaje tylko do zrobienia ewidencja zgodnie z planem nawozowym.

Opublikowano
26 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale mam bogatego somsiada z naprzeciwka 😂

IMG_6110.jpeg

Pewnie jaki złodziej 🙆

Mógł kawałek kukawki zrobić to na poddasze choć z 50 bel słomy by wlazło 🤔

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v