Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Może tusek mróz oP0datkować bo to rzadkie zjawisko

nie wywołuj wilka z lasu i nie podsuwaj durnych pomysłów

przecież rząd ma plan ograniczyć deficyt budżetowy do 3% PKB w ciągu trzech lat, więc gdzieś te setki miliardów musi znaleźć, jeśli w 2025 roku chce się zadłużyc na połowe rocznego budżetu kraju

wcale bym się nie zdziwił, jakby dołożył jakies dodatkowe opłaty od śmieci, podatek od fotowoltaiki albo akcyzę na mikroproducentów, opodatkowanie instalacji jako budowli od ich wartości, przeciez już opodatkowali silosy na zboże

nie ma większego skurwysyństwa, niż to, co zrobi rząd, jak mu zabraknie kasy w budżecie

zakłądam, że zaraz po wyborach prezydenckich będzie nowelizacja budżetu, podwyżki podatków i szukanie na siłę oszczędności

w tym roku ZUS ma zużyć chyba coś koło 6 miliardów subwencji mniej, niż zakłądano, a zapewne będzie dalsze szukanie oszczędności

już nic nawet się nie wspomina o obniżce składki zdrowotnej, a przecież to był sztandarowy temat na wybory - przycichł

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

To widocznie tylko spółka stanęła do przetargu lub przetarg był tak skonstruowany że nikt inny nie mógł do niego podejść i stąd ta kwota ... W sąsiedniej gminie ma być taniej o 3zł a u mnie ponoć o 2zł, ale jeszcze rada nic nie zatwierdziła. Wszystko dlatego że firmy które stanęły do przetargu obniżyły kwotę całkowitą.

W tym roku było 25zł od łebka, ma być ponoć 23zł.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
49 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

mróz będzie trzymał jak za starych dobrych lat xD Jak zacznie się na początku grudnia to będzie trzymał do połowy marca

Tak właśnie powinno być, do tego pół metra śniegu.

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To widocznie tylko spółka stanęła do przetargu lub przetarg był tak skonstruowany że nikt inny nie mógł do niego podejść i stąd ta kwota ... W sąsiedniej gminie ma być taniej o 3zł a u mnie ponoć o 2zł, ale jeszcze rada nic nie zatwierdziła. Wszystko dlatego że firmy które stanęły do przetargu obniżyły kwotę całkowitą.

U nas dwa złote w górę 

Opublikowano
42 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No problem jest ze sznurkiem i siatką, folia idzie a tego nikt nie chce wywożę po truszku na pszok ale też się czepiają🤷

Ten pszok to co to, kontener  koło cmentarza?🤔

Opublikowano
38 minut temu, Agrest napisał(a):

Teraz stare ubrania i buty na pszok będziesz woził. Jeszcze chwilę to opłaty w kosmos, a do worka będziesz mógł tylko umytą szklaną butelkę zwrotną i umyty karton po mleku wrzucić. A resztę za dopłatą na pszok

Będziecie chodzić jak ja - po 10 lat w jednych butach na wyjście. A co zużyte to się wyniesie na strych i niech się martwi gmina co z tym zrobić jak umrę.

-5, przychmurzone, słońca mało.

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gadałem ze znajomym co pracuje w takiej firmie. To mechanizm jest prosty pod warunkiem że nie wtrąci się nikt trzeci. Szefowie firm dogadują się między sobą kto w jakiej gminie będzie startował. Jest jedna, dwie ofert i później gminy bulą kosmiczną kase za śmieci.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Łolek napisał(a):

Z 22 na 24 jak masz kompostownik

To teraz będę miał złotówkę taniej jak będzie tak ja mówią, a miałem 3 zł drożej ...

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gadałem ze znajomym co pracuje w takiej firmie. To mechanizm jest prosty pod warunkiem że nie wtrąci się nikt trzeci. Szefowie firm dogadują się między sobą kto w jakiej gminie będzie startował. Jest jedna, dwie ofert i później gminy bulą kosmiczną kase za śmieci.

Tylko kto wymyślił tą głupią ustawę śmieciową ... Dobrze że zrezygnowali z tego odbioru zmieszanych 2x w miesiącu bo wtedy stawki były po 35-37 zł od osoby ...

Opublikowano
19 minut temu, Łolek napisał(a):

Bzdury gada , gmina nie może zarabiać na śmieciach , nadwyżkę może tylko i wyłącznie przeznaczyć na cele zwiazane z ekologią 

Np. oświetlenie solarne po 10000pln za szt.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To teraz będę miał złotówkę taniej jak będzie tak ja mówią, a miałem 3 zł drożej ...

Tylko kto wymyślił tą głupią ustawę śmieciową ... 

Poczekaj zaraz zrobią ściekową jak nie będziesz miał oczyszczalni to będziesz bulił nie przejdzie ściema z jedną faktura na pół roku 

1 minutę temu, jacek1296 napisał(a):

Np. oświetlenie solarne po 10000pln za szt

Możliwe że można nie zagłębiałem się w temacie zbyt mocno 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Łolek napisał(a):

Poczekaj zaraz zrobią ściekową jak nie będziesz miał oczyszczalni to będziesz bulił nie przejdzie ściema z jedną faktura na pół roku 

Najpierw niech pobudują oczyszczalnie, bo nasza w gminie już ma problemy z obsłużeniem tego co jest ... Wójt już coś trąbi że trzeba oczyszczalnie powiększać bo obecna ledwo daje radę ...

Opublikowano

Pada deszcz nie przyjemna Pogoda. A francuzy orząwszystko. Jakoś tu o tą okrywę nikt nie dba. 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Najpierw niech pobudują oczyszczalnie, bo nasza w gminie już ma problemy z obsłużeniem tego co jest ...

Będą wasze ścieki na biogazownie przywozić.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Pada deszcz nie przyjemna Pogoda. A francuzy orząwszystko. Jakoś tu o tą okrywę nikt nie dba. 

U nas też już nie ma tego głupiego przepisu, teraz okrywa jest w okresie letnim. Jedynie jak zdecydujesz się na ekoschemat na międzyplony to trzeba czekać z orką.

4ha mam na ten ekoschemat pod kukurydzę, reszta poorana na zimę.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Najpierw niech pobudują oczyszczalnie, bo nasza w gminie już ma problemy z obsłużeniem tego co jest ... Wójt już coś trąbi że trzeba oczyszczalnie powiększać bo obecna ledwo daje radę ...

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu był przepis, że jeżeli w danej miejscowości ponad połowa domów ma oczyszczalnie przydomowe, to gmina nie musi tam budować kanalizacji. Dzięki temu ( plus opłaty za wywóz nieczystości na oczyszczalnię ) gmina "dopinguje" mieszkańców do budowy oczyszczalni przydomowych i nie musi rozbudowywać swojej.

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Powiększa oczyszczalnie dopiero jak ta się wykończy. Jest to smutna prawda ale prawdziwa. Trąbi bo chce pieniędzy na ten cel. 

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Teraz stare ubrania i buty na pszok będziesz woził. Jeszcze chwilę to opłaty w kosmos, a do worka będziesz mógł tylko umytą szklaną butelkę zwrotną i umyty karton po mleku wrzucić. A resztę za dopłatą na pszok

Ale prawda jest taka ze czym mniej gmina śmieci oddaje gdzieś tam to mniej za to płaci bo rozlicza się w tonach i to przelicza na mieszkańca i ustala stawkę,czyli mniej śmieci oddajesz a znaczy wszyscy to mniejsza stawka na mieszkańca.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v