Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wszystko zależy co chcemy osiągnąć, jakim kosztem i w jakim czasie. Ja chowałem byki to w wieku 18 miesięcy ważyły ponad 700kg a niektóre około 900. Znajomy chowa i po 2 latach mają ledwo 600.

U mnie dwa lata to i 500 kg ledwo złapał 

Opublikowano
26 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Właśnie myślę zrezygnować, tylko czym dostarczyć dużym energii 🤔

Podczas wybierania to mi się nie pasuje

Może pod siłę podłącz 🤔 obrazu 400v 😛

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wszystko zależy co chcemy osiągnąć, jakim kosztem i w jakim czasie. Ja chowałem byki to w wieku 18 miesięcy ważyły ponad 700kg a niektóre około 900. Znajomy chowa i po 2 latach mają ledwo 600.

To moje tak samo , mniejszych niż 800 kg nie sprzedaje a wszystko w granicach 20 miesięcy wagi od 800 do 1000 zależy od genetyki 

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Musisz 🤔🙆‍♂️

U mnie nie robi firma 

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

U mnie nie robi firma 

Na prawdę 🤔🙆‍♂️🤦🤪🐏🙄🤣😎💩🤷‍♂️🤷‍♂️🍻😁🥚🐏🙄👇☝️🥱☘️

14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W 18 900?

Łał....

Taa we dwóch stali na wadze 😁

Bujać to my nie nas 🤭😉

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To moje tak samo , mniejszych niż 800 kg nie sprzedaje a wszystko w granicach 20 miesięcy wagi od 800 do 1000 zależy od genetyki 

Teraz tylko zależy ile zostaje w kieszeni. Bo może ten którego ważą 600 po 2 latach ma więcej kasy niż ty z takiego co ma tone? 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie opłacalności hodowli opasów przez 18 miesięcy . Waga 650 kg .

Byczek kupiony koszt dla przykładu to 1000 zł .

Koszta utrzymania  przez 18 miesięcy . Woda , prąd, pasze wszystkie koszta . Ile zostanie na czysto i wliczyć swą pracę ?..

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Koszta utrzymania  przez 18 miesięcy . Woda , prąd, pasze wszystkie koszta . Ile zostanie na czysto i wliczyć swą pracę ?..

No to zależy czy obornik do zysku liczyć...

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

We dwóch zrobi się w tydzień. Samemu 2 tygodnie. Jeden fracht. Przeszło 6000km.

są firmy z okolic WSC że w pojedynkę walą kółko w tydzień na hiszpanie 🤭

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie opłacalności hodowli opasów przez 18 miesięcy . Waga 650 kg .

A kto tam by liczył? Aby robota była. Oporowo całodobowo😉

• Haha 3
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ta, zrób osobowym to będziesz wyyebany, a co dopiero ciągnik z naczepą gdzie nie pociśniesz i czas pracy musisz trzymać 

Eee tam, kawa zaparzona w energetyku i można jechać xD Ile to ciągników siodłowych "magicznie-magnetycznie" teleportowało się z Sochaczewa do niemieckiej granicy xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No zysk,to zysk..🤷 

Nawóz kosztuje

Z obornika taki zysk jak z OZE. Niby to darmowy nawóz, ale jak policzysz ile to czasu i paliwa pochłania..... 

Opublikowano
37 minut temu, Baks00 napisał(a):

U mnie dwa lata to i 500 kg ledwo złapał 

I takie bywaja. Dziś jechał taki co od małego zasmarkany chodził. 3 albo 4 razy śmierci z pod samej kosy uciekł. 

W lutym miałby 2 lata lekko ponad 650 kg złapał. 

A obok niego wyglądał byk o wiele lepiej ale krótszy był i waga podobna

24 minuty temu, galan99 napisał(a):

Każdemu inaczej to wyjdzie. 

9 minut temu, Leszy napisał(a):

Z obornika taki zysk jak z OZE. Niby to darmowy nawóz, ale jak policzysz ile to czasu i paliwa pochłania..... 

Ale nie daj tego to na glebach takich jakie ja uprawiam o jakimś sensownym plonie możesz zapomnieć 

Opublikowano
47 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

W czym tkwi sukces? Rasa koszt żywienia 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

I takie bywaja. Dziś jechał taki co od małego zasmarkany chodził. 3 albo 4 razy śmierci z pod samej kosy uciekł. 

W lutym miałby 2 lata lekko ponad 650 kg złapał. 

A obok niego wyglądał byk o wiele lepiej ale krótszy był i waga podobna

Każdemu inaczej to wyjdzie. 

Ale nie daj tego to na glebach takich jakie ja uprawiam o jakimś sensownym plonie możesz zapomnieć 

Apetyt miał ale rosnąć zapomniał 

Tak serio pewien lek mym zdaniem na płuca powoduje karłowatość ale to takie me domniemania

Opublikowano
34 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Genetyka jest ważna, ale tak samo lub nawet bardziej ważne jest żywienie. Nie wiem, czy opłaca się trzymać tak ciężkie sztuki. Weźmie się walizkę pieniędzy przy sprzedaży, ale jakby policzyć koszty to pasuje tu tekst Sławka. Kiedyś też tak ciągnąłem. Teraz 600 w 2 lata na jałowce i finał. Trzymanie dłużej i osiąganie wyższych wag nie daje wyższego zysku. Zakładając, że jałówka przyrośnie kilogram na dobę, ale na ten kilogram trzeba jej dać 15 kg kukurydzy i drugie tyle sianokiszonki, do tego 5 kg śruty, jakieś mikro i słomę, nie wspominajac o wodzie i własnej robocie, prądzie, czy paliwie, to średnio to widzę. A im cięższa sztuka tym więcej paszy potrzebuje. Przynajmniej u mnie. Tyle, że ja nie opasam intensywnie. Mój kierunek to chów coś pomiędzy ekstensywnym a intensywnym. Na całkowicie ekstensywny mam za mało użytków zielonych, a szkoda🤷. W każdym razie simy się w tym dobrze sprawdzają. W poniedziałek pojechały dwuletnie o średniej wadze 656 kg. Które dostawały po ok 10 kg kukurydzy, ok 15-18 kg sianokiszonki i 1 ( słownie jednym ) kilogramie śruty na dobę. Obserwując te jałówki stwierdzam, że trzymanie ich przez ostatnie 50 kg nie do końca się opłacało. Tyle, że wyciągnęły całkiem fajna cenę.

PS zaraz mi Sławek napiszę, że zasada jest 66 %kukurydzy i 33 % trawy🤭

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

No nie wiem kto tu ma większy kołek w d i bardziej wybujałe ego, nawet niezbyt ogarnięty zorientuje się, że innych uważasz za głupszych od siebie.🫢

A kto to wyzywa ludzi od debili, tych co chcą pracować na umowę o pracę?

Oczywiście, np.  40 letnich analfabetów bez podstawówki uważam za takich 😁

Już ci wyjaśniłem co znaczy umowa o pracę i jak zasadne jest oczekiwanie takowej od pierwszego dnia pracy, nie mając pojęcia co do czego i przejawiając pozory skrajnej nieodpowiedzialności. 

To nie jest łopata, że najwyżej nogi sobie połamiesz czy wybijesz zęby.  30ton+ robota w trudnym terenie.

Ale wiem, że i tak nie pojmiesz tego, a mi się nie chce z tobą kopać także 🙋

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v