Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz na tych nowych zasadach się nie opłaca, a magazyn energii pod panele 10kWp to trzeba z 50kW, a to podwoi koszt inwestycji. Taka instalacja 10kW w dobry słoneczny dzień produkuje 60kWh. Coś tam zużyjesz na bieżąco ale resztę trzeba magazynować. Panele trzeba było robić póki był net-metering.

Opłaca się tylko wtedy jak masz spore dzienne zużycie wtedy autokonsumpcja może wyjdzie na plus, a tak to jak piszesz . 

9 godzin temu, konteno napisał(a):

panel bez pompy też robi robote , byle w dzień piec bufor nagrzał na prądzie z PV a w nocy się nie uruchamiał tylko pompe obiegową włączał  , to samo z AGD i rtv oraz elektronarzędziami bo człowiek aktywność też prowadzi za dnia i różne prace czynności wykonuje 

to co kiedyś wystarczyło robić na tańszej taryfie w liczniku 2 taryfowym dziś trzeba robić przy nadprodukcji z PV tylko te 90W co Rysiek zdęcia wrzuca to na hvj starcza , niech pokaże licznik w którą strone prąd leci a nie falownik bo nie pcha tego w sieć tylko swoje zużycie zmniejsza 

W zimie chcesz tej efektywności szukać? Bo w lecie raczej grzać domu nie będziesz.

Opublikowano

Najgorsze jest to że państwo tak naprawde nie wspiera żadnej prawdziwej ekologii czy zielonej energii. To wszystko jest ściema żeby mieć wytłumaczyć wysokie ceny energii i dojenie obywateli.

W innych krajach europy jest podobnie. Nie rozumiem czemu w krajach typu Włochy, Hiszpania, Malta itp, generalnie kraje o dużym nasłonecznieniu gdzie jest pełno nieużytków- skał, pustyń nie ma paneli FV. Niby tam gdzieś kilka widziałem ale przy tych warunkach pogodowych jest to zastanawiające.

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Opłaca się tylko wtedy jak masz spore dzienne zużycie wtedy autokonsumpcja może wyjdzie na plus, a tak to jak piszesz . 

W zimie chcesz tej efektywności szukać? Bo w lecie raczej grzać domu nie będziesz.

Teraz już od 1 sierpnia 2024r nie założysz fotowoltaiki bez banku energii w programie mój prąd 6.0

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

Teraz już od 1 sierpnia 2024r nie założysz fotowoltaiki bez banku energii w programie mój prąd 6.0

Tylko taki bank energii bilansuje w ciągu doby, nie przetrzymasz w nim prądu z lata aby w zimie korzystać z pompy ciepła ...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

no tak dokładnie 

Dlatego te nowe zasady nawet z magazynem energii są średnio opłacalne, i przez to bardzo zwolniło powstawanie nowych instalacji fotowoltaicznych.

Opublikowano
12 godzin temu, mirro napisał(a):

Pytałaś odpowiedziałem. Ale skoro znasz wszystkie pytania i wszystkie odpowiedzi, to widać niepotrzebnie.

Myślę, że orowiakowi dobrze by zrobił dłuższy urlop od forum, tak z pół roku

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

A tak apropo robienia śmietnika i urlopów, coś ostatnio nie widać zDesperowanego dziadka, chyba jakiś urlop zarobił po ostatniej akcji xD 

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

A co zrobił?

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

jakiś urlop zarobił

Pewno doniósł na siebie...🤭

Opublikowano
44 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A tak apropo robienia śmietnika i urlopów, coś ostatnio nie widać zDesperowanego dziadka, chyba jakiś urlop zarobił po ostatniej akcji xD 

Po co było wywoływać wilka?🤣

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Najgorsze jest to że państwo tak naprawde nie wspiera żadnej prawdziwej ekologii czy zielonej energii. To wszystko jest ściema żeby mieć wytłumaczyć wysokie ceny energii i dojenie obywateli.

W innych krajach europy jest podobnie. Nie rozumiem czemu w krajach typu Włochy, Hiszpania, Malta itp, generalnie kraje o dużym nasłonecznieniu gdzie jest pełno nieużytków- skał, pustyń nie ma paneli FV. Niby tam gdzieś kilka widziałem ale przy tych warunkach pogodowych jest to zastanawiające.

Nie ma dopłat- nie ma foto. Proste.

Opublikowano

Bo we Włoszech klicą komórki na dachach bez pozwolenia robią tam sypialnie i zapraszają turystów. Z tego lepszy hajs jak z fotovoltaniki. Znajomy tak pojechał z rodziną. 2+ 3dzieci. Miały być dwie sypialnie i były tylko jedna z nich to ta komórka na dachu. Gorąco tam był taki że nie szło tam wytrzymać. 

Opublikowano
54 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

"nie wywołuj wilka z lasu"😆😆😆

• Haha 1
Opublikowano

już nie pamiętam gdzie ale walą foto na dachach hoteli i podobno walą foto w miejscach nie turystycznych tak mi przewodniczka powiedziała

2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Wiecie może czy w banku spółdzielczym można wypłacić EURo?

jak masz konto walutowego tak

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wygląda że ,,morde racjię,, bo się wczoraj dobijał ...

Opublikowano
46 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Richard zobacz Twój idol odwiedzał Polske A, najbogatszy region kraju, może gdzieś obok Pioterowych i drugiego krakowskiego  obszarnikawłości.

Oglądałem wczoraj 

Ja na bieząco

Jak tylko P0wiadomienie wskakuje to nawet rzucam ⚒️🔨⛏️ T i pędzę oglądać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v