Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W obecnych czasach - nie bardzo. To brali głównie starsi ludzie, którzy w większości nie żyją już. Jeszcze parę lat temu dobrze szły i sery i śmietana. Teraz jedynie samo mleko jako tako. Zasadniczo krowy kto miał to większość się pozbyła i się nie dziwię. Ja bym do krowy w życiu nie wrócił z prostego powodu - nie ma kto tego mleka ani w domu jeść ani przerabiać nawet jakbym klientów znalazł. A po drugie to wiąże się z uwiązaniem z ARiMR. 

Tam zaraz uwiazanie. Można I bez. Samo surowe mleko sprzedawać. Znajomy co drugi dzień sprzedaje po coś koło 200l mleka od kóz. Po 10 za litr 

15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Agrobiznes kurła

Screenshot_20240126_120729_Google.jpg

Opowiadaj co tam naklamali? Nie mam tv a i musiałem z ziomkiem moim do szpitala przyjechać, chyba kojtnie mu ta kobita 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, gregor1284 napisał:

Tam zaraz uwiazanie. Można I bez. Samo surowe mleko sprzedawać. Znajomy co drugi dzień sprzedaje po coś koło 200l mleka od kóz. Po 10 za litr 

Opowiadaj co tam naklamali? Nie mam tv a i musiałem z ziomkiem moim do szpitala przyjechać, chyba kojtnie mu ta kobita 

Kobit prawisz...to bieda😔.

A francuzy ostro jadą na Paryż traktorami, Telus pier**lił że ,,zatrzymali napływ zbóż z uA a teraz nikt tego nie robi" ręce opadają. 🤦‍♂️

Jakiemuś chłopu zabrali bydło mięsne bo słabo karmił i grasowały sztuki po okolicy, sprawę w sądzie będzie miał do tego za znęcanie. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Mówicie żeby pod kukurydzę nawozów jeszcze nie zamawiać? A ja już się gotuje  i obdzwaniam handlowców a oni krzyczą że drożeje azot 🤔

Pełno na składach jest, później jak na chura każdy zacznie kupować to w górę pójdzie, a i jeszcze konkurs azotow

Opublikowano
39 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kobit prawisz...to bieda😔.

A francuzy ostro jadą na Paryż traktorami, Kowalczyk pier**lił że ,,zatrzymali napływ zbóż z uA a teraz nikt tego nie robi" ręce opadają. 🤦‍♂️

Jakiemuś chłopu zabrali bydło mięsne bo słabo karmił i grasowały sztuki po okolicy, sprawę w sądzie będzie miał do tego za znęcanie. 

Ano kałdun jej nie działa podobno, zagrzybiony organizm czy tam coś nie wiem nie znam się. Źre tabletki non stop to się i doprowadziła. Znajdziem mu jaką inną. 

Z tym pilnowaniem rolników to też mamy plan na to ale to po wyborach. Denerwują i Ci obrońcy zwierząt, skoro chcą pomagać to czemu nie pomogą temu chłopu?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To pomogli.

Niektórzy naprawdę się nie nadają do jakiejkolwiek hodowli.

Żywienie na polach sąsiadów mógło sąsiadom do gustu nie przypaść.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 2
Opublikowano

Często macie w okolicy takie przypadki? Odkąd jakby udział biorę w tym rolniczym życiu to słyszałem w bliskim moim otoczeniu o jednym takim przypadku i to przez to że chłop w szpitalu był a pomimo że rodzina wiedziała to przez dwa tygodnie nikt do obory nie zajrzał. 

https://www.infoprzasnysz.com/jednorozec-interwencja-w-sprawie-psow-zamienila-sie-w-koszmar-ujawniono-zaglodzone-krowy-i-szczatki-martwych-zwierzat/

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

To pomogli.

Niektórzy naprawdę się nie nadają do jakiejkolwiek hodowli.

Żywienie na polach sąsiadów mógł sąsiadom do gustu nie przypaść.

Zastanawiam się czy te fundację to nie to co z psami, jak zabiorą  komuś to albo gmina placi na utrzymanie albo właściciel, i to nie male pieniądze 🤔 

A ten typek z fundacji widać było że  ryjek mi się cieszył na te sytuację. 

Obejście widać tam było tragiczne nie ogrodzone i to chodziło gdzie chciało. 

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

I się jubana zjubała

17062649445066820847577110563157.jpg

Jak to do ciapka, czy siuntki to dawaj adres...dwa Ci wyślę gratis te goowna...jeden nowy...oba sprawne...pizgnąłem ten złom i leży na falbanku🤬...

13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zastanawiam się czy te fundację to nie to co z psami, jak zabiorą  komuś to albo gmina placi na utrzymanie albo właściciel, i to nie male pieniądze 🤔 

Te fundacje i towarzystwa to jest przemyślany biznes. Miałem z tym do czynienia, ale publicznie nie napiszę jakie to były sytuacje...w każdym razie nie dotyczyły mojego inwentarza...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Mówicie żeby pod kukurydzę nawozów jeszcze nie zamawiać? A ja już się gotuje  i obdzwaniam handlowców a oni krzyczą że drożeje azot 🤔

Zrobisz jak będziesz uważał,ja na azocie już wymodrkowałem🤬

Zresztą wiesz że najwięcej mądrości będą prawić Ci co przypadkiem trafią ,, dobrą ''cene

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Jak mam to doić, siedzieć w burakach cały maj i czerwiec, suszyć siana jak szalony, przerabiać infrastrukturę bo w obecną ani jedna krowa nie wejdzie a w dodatku dobierać ziemi żeby mieć ją na czym chować to mówię temu zdecydowanie nie.

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Z tym że te fundacje nadużywają swych niby praw to zgoda.

Nie ma odpowiednich przepisów chyba na to wszystko.

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Jak to do ciapka, czy siuntki to dawaj adres...dwa Ci wyślę gratis te goowna...jeden nowy...oba sprawne...pizgnąłem ten złom i leży na falbanku🤬...

Te fundacje i towarzystwa to jest przemyślany biznes. Miałem z tym do czynienia, ale publicznie nie napiszę jakie to były sytuacje...w każdym razie nie dotyczyły mojego inwentarza...

Pisz, ostrzegaj. Niech chłopako wiedzą jak się przygotować na wizytę takiego towarzystwa

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Z tym że te fundacje nadużywają swych niby praw to zgoda.

Nie ma odpowiednich przepisów chyba na to wszystko.

One może nie tyle co nadużywają jak rolnicy nie znają swoich 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Z pewnością.

O i tu, jak już Cię wybiorą, będziesz miał pole do działania.

Zresztą...w kampanii wyborczej też niezły punkt.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Pisz, ostrzegaj. Niech chłopako wiedzą jak się przygotować na wizytę takiego towarzystwa

Nie wpuszczać do gospodarstwa, nie bać się polaru z napisem inspektor. Niech powiadamiają policję i prokuraturę. Policja sobie ściągnie IW, tak, jak w tym przypadku z Jednorożca. Oni nie mają żadnych uprawnień. Biorą ludzi na strach i wykorzystują ludzką niewiedzę...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Z pewnością.

O i tu, jak już Cię wybiorą, będziesz miał pole do działania.

Zresztą...w kampanii wyborczej też niezły punkt.

Nigdzie nie startuje bo nie chce żeby mi później zarzucali ze łoje jakiś hajs z gminy czy powiatu przez samo to że zajmuje miejsce przy korycie 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Ciężko to nazwać nadużywaniem, bo żeby nadużyć uprawnień trzeba je mieć...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Nie wpuszczać do gospodarstwa, nie bać się polaru z napisem inspektor. Niech powiadamiają policję i prokuraturę. Policja sobie ściągnie IW, tak, jak w tym przypadku z Jednorożca. Oni nie mają żadnych uprawnień. Biorą ludzi na strach i wykorzystują ludzką niewiedzę...

No to tak też napisałem tylko krócej. Opisz tu chłopakom jakiś przypadek 

Przed chwilą, Qwazi napisał:

Ciężko to nazwać nadużywaniem, bo żeby nadużyć uprawnień trzeba je mieć...

No to też raczej pośrednio napisane w tym co napisałem. Rolnicy nie wiedzą co to za przebierańce i zwłaszcza Ci starszej daty jak usłyszą że urzędniki to już i boją się odezwać. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

No to tak też napisałem tylko krócej. Opisz tu chłopakom jakiś przypadek 

Miałem ich kilka. Jeden najprostszy i najogólniej: wpadły dwie niewiasty w polarach z napisem inspektor do gospodarstwa. Gospodarza nie było w domu. Zastaną gospodynię wzięły gadką z góry, że została wydana jakaś decyzja odbierająca jej psa, w związku z tym, że jest zaniedbany. Pies faktycznie był w gorszej formie, w trakcie leczenia przez lokalnego weterynarza, po pogryzieniu przez innego psa. Tyle, że to był rodowodowy owczarek niemiecki. Gospodyni się wystraszyła, jak powiedziały, że jeśli psa nie odda, to zostanie jej zabrany pod przymusem. I oddała. Żadnej decyzji nie było. Po tygodniu pies pojawił się w ofercie do adopcji jednego z komercyjnych schronisk. Jak ludzie zadzwonili w sprawie tej adopcji, to zażądano pewnej kwoty tytułem zwrotu kosztów opieki i leczenia przez okres 6 miesięcy🤦...

Obie panie wolontariuszki miały trochę szczęścia w tym wszystkim, ale też sporego pecha...na tym psie nie zarobiły...

Więcej szczegółów nie mogę podać...

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v