Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

(...)Trzeba mieć najebane pod deklem żeby po nocach w święta pryskać sciernisko ale idiotów tutaj też jest pełno więc zero zdziwienia.

Z przykrością muszę stwierdzić, że jednym z nich jesteś i Ty, brakuje Ci jakiejkolwiek tolerancji, praca według Twoich zasad jest jedyną słuszna drogą 🤫

1 minutę temu, Andpol napisał:

Jeszcze organista 200 i kościelny 100

tak jest u mnie

7 lat temu, organista 300, kościelny 350, teraz strach pomyśleć, pewnie x2 albo i 3

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

ślub, to pal licho, wszyscy się cieszą, młodzi rozwojowi, ale żeby przy pogrzebie zdzierać jakieś chore pieniądze, to już urąga ludzkiej przyzwoitości. Dotyczy to się większości księży, gdzie za godzinę albo półtorej 'posługi" ciągną od rodziny zmarłego po 1000  i więcej

Za pogrzeb mój syn też bierze 250🤷...ksiądz 500, a zdarza się mniej, i z tego co słyszałem zdarza się też za darmo🤷...

Jak w ubiegłym roku chowaliśmy bratową, to ksiądz za wszystko, czyli całą obsługę pogrzebu, nowy, podwójny plac wraz z jego uprzątnięciem i przygotowaniem oraz opłatę za pomnik (bo tak brat chciał), wziął 2 tys. I jeszcze nie chciał pieniędzy od razu, bo stwierdził, że brat ma teraz ważniejsze rzeczy na głowie niż pieniądze. Brat mu zaniósł pieniądze w dniu pogrzebu, to trzy razy pytał, czy na pewno nie ma innych ważniejszych potrzeb. O tym, że jak pojechaliśmy do kancelarii, a go nie było, to po telefonie w 20 minut przyjechał i od ręki było wszystko załatwione, nie wspominam. I dla jasności to było ok 13-tej, więc poza godzinami pracy kancelarii

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

inflacja inflacja, musi podniesc 

Nie podniesie. On ma etat, a za chrzty, śluby i pogrzeby, oraz przygotowanie dzieci do komunii i prowadzenie scholi ma w umowie dodatki. Nie bierze od ludzi, tylko ksiądz mu płaci. A ksiądz ślub, chrzest i pogrzeb dolicza ludziom...

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Za pogrzeb mój syn też bierze 250🤷...ksiądz 500, a zdarza się mniej, i z tego co słyszałem zdarza się też za darmo🤷...

Jak w ubiegłym roku chowaliśmy bratową, to ksiądz za wszystko, czyli całą obsługę pogrzebu, nowy, podwójny plac wraz z jego uprzątnięciem i przygotowaniem oraz opłatę za pomnik (bo tak brat chciał), wziął 2 tys. I jeszcze nie chciał pieniędzy od razu, bo stwierdził, że brat ma teraz ważniejsze rzeczy na głowie niż pieniądze. Brat mu zaniósł pieniądze w dniu pogrzebu, to trzy razy pytał, czy na pewno nie ma innych ważniejszych potrzeb. O tym, że jak pojechaliśmy do kancelarii, a go nie było, to po telefonie w 20 minut przyjechał i od ręki było wszystko załatwione, nie wspominam. I dla jasności to było ok 13-tej, więc poza godzinami pracy kancelarii

Tylko takich jak u Ciebie jest coraz mniej, 7 lat temu organista za pogrzeb zażyczył sobie 300.

Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

U nas nowy proboszcz za pogrzeb bierze teraz 3000tys, j rozlicza sam organistkę i dziadka od ściągania płyty na cmentarzu. 

Dziadkowi 500, organiście 500, a skromną resztę sobie przytuli🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

jeden banknot to za mało

Jak dają więcej to niech nie narzekają że ksiądz zdzierus jak sami go do tego przyzwyczaili. 

1 minutę temu, jacor73 napisał:

Dziadkowi 500, organiście 500, a skromną resztę sobie przytuli🤔

Myślisz że za 500zł będzie ktoś chciał dół kopać i zawalać? 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Jak dają więcej to niech nie narzekają że ksiądz zdzierus jak sami go do tego przyzwyczaili. 

Nikt nie karze dawać. Zobacz ilu tutaj szczeka , że czarna mafia itp a jak widzą księdza to z 20 metrów czapke zdejmuje i w kościele na tace to rzuca pieniądze tak żeby wszyscy widzieli. Jednego takiego forumowego czubka to nawet znam osobiście. Typowa polska hipokryzja.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Myślisz że za 500zł będzie ktoś chciał dół kopać i zawalać? 

Tomek, @GRZES1545 pisał za odsunięcie płyty, a nie za kopanie dołka

Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81 facetom w kieckach mówię dzień dobry, a na tace to chyba z 10 lat temu ostatni raz coś wrzuciłem ...

Jak ktoś chce niech sobie im wrzuca, jego pieniądze i niech sobie robi z nimi co chce, natomiast trzeba skasować wszelkiego rodzaju finansowanie kościoła z budżetu państwa czy samorządów ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Nikt nie karze dawać. Zobacz ilu tutaj szczeka , że czarna mafia itp a jak widzą księdza to z 20 metrów czapke zdejmuje i w kościele na tace to rzuca pieniądze tak żeby wszyscy widzieli. Jednego takiego forumowego czubka to nawet znam osobiście. Typowa polska hipokryzja.

A to normalne. 👍 Rysiek Volvo sprzątał bo miał wozić księdza a i gregor też kiedyś pisał że będzie woził. 

1 minutę temu, jacor73 napisał:

Tomek, @GRZES1545 pisał za odsunięcie płyty, a nie za kopanie dołka

A to nie zrozumiałem. Do odsunięcia płyty to też trzeba ze 3 ludzi.

Dobra trzeba do szwagra po krajzege jechać bo dziś ma wolne. Może by coś porobić.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
28 minut temu, Qwazi napisał:

Myślę, że takie porównania są pozbawione sensu. Kiedyś ludzie żyli z podobnych plonów na 3 czy 5ha i utrzymywali rodziny. Teraz to niemożliwe z takiego areału, nawet gdyby zbierać z niego po 20 t/ ha🤷...

Historię należy znać bo to strażniczka tradycji i tożsamości, ale nie jest to wykładnia ekonomii🤷...

Szkoda Twojego tłumaczenia, niektórym już nic nie jest w stanie pomóc, kiedyś było faktycznie bidniej, ale ludzie umieli się cieszyć życiem, mieli czas na wszystko, chociaż ciężko i całymi dniami pracowali, dzisiaj żyją bo żyją w jakimś amoku, coś chcą, czegoś szukają, sami nie wiedzą czego, siedzą całymi dniami przed telefonem i na nic nie mają czasu.

Opublikowano
16 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Stare pokolenie chyba?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Krzysztof81 napisał:

takie czubki co niby pokończyli sami nie wiedzą co i wszystkich znają tylko nie polski język 🤣🤣🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, jacor73 napisał:

Bo nawłoć, to gatunek mocno inwazyjny "Mimo że potrafią pięknie wyglądać, są zabójcze dla rodzimych roślin łąkowych i zapylaczy. Tempo ich wzrostu i wydzielane do gleby substancje, które blokują wzrost innych roślin, nie pozostawiają rodzimym gatunkom przestrzeni do życia. Łąki, które kiedyś tętniły życiem i wielością gatunków, po inwazji nawłoci zamieniają się w monokulturę - nawłoć potrafi całkowicie zdominować przestrzeń, w której rośnie. Znikają rodzime gatunki roślin łąkowych, a wraz z nimi związane z nimi zapylacze. Zostaje morze nawłoci."

Dla ekosystemu źle. Ciekawe jak jednak dla gleby. Gdyby to opryskał i uprawił? Może by dobrze rosło po tym.

Opublikowano

Kurna się bawię przy ,grabiarce, to trochę młotkiem poszukałem i pot zalał...

Kurna ośka wylesc z koła pasowego nie chce....ot upaaarta...

2 minuty temu, 6465 napisał:

U nas chłodno i grzmi ale przechodzi wszystko bokiem😔

Opublikowano

Kilka lat temu sąsiadowi zmarła matka. Poszedł do batmana i poprosił, aby ten nie chodził po tacy na mszy, a on za to zapłaci. Zapłacił, a ta menda z tacą i tak wyskoczyła i później tłumaczy, że nikt mu nie będzie mówił, co ma robić.

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v