Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Qwazi tu akurat prawda, kościół pod względem monitoringu ludzi został w średniowieczu ;) Zresztą, nie tylko w tym aspekcie ...

Desperat, tak tak, ciągle się modlili, 2 tony pszenicy z hekatara młócili xD Chociaż i tak pewnie przesadzam, bo w średniowieczu to 1t/ha pewnie była czymś takim jak teraz 12 xD 

2t z ha I kosztów nie mieli jak teraz że trzeba 5t oddać 😎

Końmi obrabiali i na wszystko mieli czas. Teraz ciągle mało...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Aż doczytałem w źródłach z ciekawości, w średniowieczu zbierano do 1t/ha, czyli te 2t to jak teraz z 20 ... Trochę przesadziłem ;)

Myślę, że takie porównania są pozbawione sensu. Kiedyś ludzie żyli z podobnych plonów na 3 czy 5ha i utrzymywali rodziny. Teraz to niemożliwe z takiego areału, nawet gdyby zbierać z niego po 20 t/ ha🤷...

Historię należy znać bo to strażniczka tradycji i tożsamości, ale nie jest to wykładnia ekonomii🤷...

Opublikowano
2 minuty temu, WitekRolnik napisał:

Widzę, że nie ja jeden ten błąd z saletrą zrobiłem...

Z III pokosu z prawie 20 ha traw na gruntach ornych zebrałem całe 10 bel po sipmie, takiej lipy to jak żyję prawie 30 lat to ja nie widziałem...

page.jpg

To nie saletra, a raczej brak wody ale siusi nie ogłoszą, yli nas kowrowych banerów i innych rolnych biznesmenów brak 😔

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

15 lat temu płaciłem 350zł organiście.

ślub, to pal licho, wszyscy się cieszą, młodzi rozwojowi, ale żeby przy pogrzebie zdzierać jakieś chore pieniądze, to już urąga ludzkiej przyzwoitości. Dotyczy to się większości księży, gdzie za godzinę albo półtorej 'posługi" ciągną od rodziny zmarłego po 1000  i więcej

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

No i co tak naprawdę dzisiaj masz? co cię cieszy i tylko na krótką metę? za czym gonisz?

Gonie za szczęściem, a kościół mi do szczęścia akurat nie jest potrzebny, bo moi bliscy nie są szczęśliwi gdy ksiądz zmieni samochód albo zrobi nowy dach na kościele ...

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał:

Z Twojego przekazu ( z pierwszego postu) największym problemem jest/było pryskanie w niedzielę a nie jazda z nieoświetlonym oryskiwaczem

Chłopy, pryskajcie, srajcie i róbta co chceta tylko u siebie. U mnie facet wydzierżawił pole obok i raz przyjechał orać w niedziele rano. Pierwszy i ostatni. Krótka rozmowa, podniósł pług i pojechał do domu.

Trzeba mieć najebane pod deklem żeby po nocach w święta pryskać sciernisko ale idiotów tutaj też jest pełno więc zero zdziwienia.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, WitekRolnik napisał:

@HF86 To fakt, brak wody dobił całkowicie tą sytuację, ale z drugiej strony żeby nie ta saletra to by aż tak nie paliło tej trawy, no cóż człowiek uczy się na błędach.

nic więcej bez saletry by nie było a ona nie zginęła jakby teraz spadło z 20l to następny pokos będzie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Myślę, że takie porównania są pozbawione sensu. Kiedyś ludzie żyli z podobnych plonów na 3 czy 5ha i utrzymywali rodziny. Teraz to niemożliwe z takiego areału, nawet gdyby zbierać z niego po 20 t/ ha🤷...

Historię należy znać bo to strażniczka tradycji i tożsamości, ale nie jest to wykładnia ekonomii🤷...

Patrząc historycznie to my teraz mamy miód i orzeszki, nie ma biedy na przednówku itp itd jak wyglądało te utrzymywanie rodzin w średniowieczu ?? Wieczny głód, zbieranie korzonków, jedzenie perzu, to było utrzymywanie rodzin ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

To nie saletra, a raczej brak wody ale siusi nie ogłoszą, yli nas kowrowych banerów i innych rolnych biznesmenów brak 😔

Solidarność ri chociaż założyć. Przed wyborami by wam coś skapło 

Opublikowano
1 minutę temu, WitekRolnik napisał:

@HF86 To fakt, brak wody dobił całkowicie tą sytuację, ale z drugiej strony żeby nie ta saletra to by aż tak nie paliło tej trawy, no cóż człowiek uczy się na błędach.

Warto to było kosić i zbierać? Nie można było tego zostawić?

• Like 1
Opublikowano

ślub, to pal licho, wszyscy się cieszą, młodzi rozwojowi, ale żeby przy pogrzebie zdzierać jakieś chore pieniądze, to już urąga ludzkiej przyzwoitości. Dotyczy to się większości księży, gdzie za godzinę albo półtorej 'posługi" ciągną od rodziny zmarłego po 1000  i więcej

Delegacja to i drożej. Dupe na cmentarz musi ruszyć 

Opublikowano
12 minut temu, Baks00 napisał:

Tobie Mendelsona za free na marakasach by zagral

Raz już mi grali...wystarczy🤷...

A nawet gdyby, to musieliby we trzech, bo dwóch już takich mam😉🤭...w sumie to fajne by było 🤔...

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

u nas 300

8 minut temu, GRZES1545 napisał:

15 lat temu płaciłem 350zł organiście.

U nas różnie. Słyszałem nawet o 600 zł. Mój syn bierze 250...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Gonie za szczęściem, a kościół mi do szczęścia akurat nie jest potrzebny, bo moi bliscy nie są szczęśliwi gdy ksiądz zmieni samochód albo zrobi nowy dach na kościele ...

A jak zrobi remont mieszkania i zaprasza żeby obejrzeć?

• Haha 1
Opublikowano

U nas nowy proboszcz za pogrzeb bierze teraz 3000tys, j rozlicza sam organistkę i dziadka od ściągania płyty na cmentarzu. 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Nie wiem, nie interesuje mnie to, niech aby im dotacje państwowe wszelkiej maści skasują, kto chce to niech ich sobie utrzymuje ...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacor73 napisał:

Jeszcze organista 200 i kościelny 100 a i grabarze za ściągnięcie płyty 600

tak jest u mnie

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Raz już mi grali...wystarczy🤷...

A nawet gdyby, to musieliby we trzech, bo dwóch już takich mam😉🤭 🤔

U nas różnie. Słyszałem nawet o 600 zł. Mój syn bierze 250...

inflacja inflacja, musi podniesc 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ładnie zrobił.  A na jesieni sobie nowe auto kupił. Też ładne. Widać dobry gospodarz.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem, nie interesuje mnie to, niech aby im dotacje państwowe wszelkiej maści skasują, kto chce to niech ich sobie utrzymuje ...

Nie skasują. Ci co tam głównie przebywają to najlepszy elektorat 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

nic więcej bez saletry by nie było a ona nie zginęła jakby teraz spadło z 20l to następny pokos będzie 

Masz rację, wysiany nawóz w ziemi nie zginie i tak jak mówisz jakby spadł teraz fajny deszcz to chociaż IV pokos będzie ładny, ale jak na razie tego deszczu jak na lekarstwo, w nocy spadło całe 2L, to jest to jak kropla w morzu...

3 minuty temu, 6465 napisał:

Warto to było kosić i zbierać? Nie można było tego zostawić?

Myślę, że warto było, jak będzie popadywać to jeszcze jeden może dość fajny pokos sprzątnę, a jakbym tego nie skosił to i później byłaby lipa bo ta zaschnięta trawa by już nie odbiła, jednego roku tak zostawiłem to jesienią było raz że ciężko kosić, a dwa pasza tej jakości już nie miała.

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v