Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, wojtal24 napisał:

wszystko ma swoje wady i zalety za chwilę coś wymyśla i wrócą do orki marketing żeby sprzedać agregaty gruber bezorkowce a za kilka lat powrót do pługa. I tak w kółko biznes maszynowy musi się kręcić. to wszystko zależy od rodzaju gleby. ja uważam że bez orka ok ale trzeba zaczynać od gleboszowania ale to tylko moje zdanie.

Sąsiad zrobił bezorke pod qq a że pole za***ane chwastami to nie pozwoliły urosnąć kukurydzy trochę za późno opryskał porem poprawiał qq stanęła a chwasty nie 

IMG_20240801_124800.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

🙋‍♂️

No już w domu 

No gdzie swoją lat nie ma jeszcze

U brata córki

Ja P0 ważny gość a nie tam pijok co musieli zbierać z P0d stoła. 

No coś łeb P0 olewa i w gardle drapie

Na dworze 31° a w środku klima na 16 ustawiona. 

Musi to nie dobre dla człowieka

No gdzie 16⁰. Widać kontrakt z NFZetem podpisali🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Sąsiad zrobił bezorke pod qq a że pole za***ane chwastami to nie pozwoliły urosnąć kukurydzy trochę za późno opryskał porem poprawiał qq stanęła a chwasty nie 

IMG_20240801_124800.jpg

Bezorka Nie jest zła myślę, ale płodozmian trzeba też dobierać, i jak pisał Wojtek głębosz czasem w ziemię włożyć.  

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Bezorka Nie jest zła myślę, ale płodozmian trzeba też dobierać, i jak pisał Wojtek głębosz czasem w ziemię włożyć.  

Tatko kiedyś po burakach zasiał bezorkowo pszenicę -straszny chwast

I jak dla mnie bezorki największy minus to presją chwastów a wiadomo opryski tanie nie są 

No ale np lucerny już  od kilka lat przed siewem nie widziały pluga

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Pewnie nie jest, nigdy nie robiłem to nie mam porównania  ,a i już chyba kolejnych gratów kupować nie będę 

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

IMG_20240801_124800.jpg

Jak jadę do siebie na pole też przejeżdżam koło takiej albo jeszcze gorszej. Gość nie opryskal od chwasta na czas zarosła a jak opryskal to już było za późno. 

Ja w tym roku mam zasilaną kuku bez tradycyjnej orki. Ma obecną chwilę wygląda bardzo fajnie.

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

I jak dla mnie bezorki największy minus to presją chwastów a wiadomo opryski tanie nie są 

Bezorka to sprzedanie się za kilka srebrników, dlaczego kilka lat temu nie robiliście tej bezorki, 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

Ja juz 3 rok będę robił bez pługa, opryski robie takie jak wczesniej . Zobaczę jak będzie dalej, narazie nie jest u mnie źle.  

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Bezorka to sprzedanie się za kilka srebrników, dlaczego kilka lat temu nie robiliście tej bezorki, 

Jak nie jak tak ...

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Ja juz 3 rok będę robił bez pługa, opryski robie takie jak wczesniej . Zobaczę jak będzie dalej, narazie nie jest u mnie źle.  

Jak nie jak tak ...

A ilu takich jest mało, większość to się rzuciła na te dopłaty

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

W lecie nie noszę, często krótkie portki i bez koszuli, bęben na wierzchu ale czy to ważne? 

Latem też w krótkich ale na chłodne dni to ogrodniczki lux 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Latem też w krótkich ale na chłodne dni to ogrodniczki lux 

Ja u siebie na wsi żadnego rolnika w ogrodniczkach nie widziałem

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Jak jadę do siebie na pole też przejeżdżam koło takiej albo jeszcze gorszej. Gość nie opryskal od chwasta na czas zarosła a jak opryskal to już było za późno. 

Ja w tym roku mam zasilaną kuku bez tradycyjnej orki. Ma obecną chwilę wygląda bardzo fajnie.

Tomek tego gospodorza to nawet nie będę porównywać do ciebie on gorczycę siał żeby się perzu pozbyć,jak chciałem wziąć w dzierżawę to powiedział że chyba po jego trupie 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

@Chłoporobotnikwęź tą Panią do uszatych ogarnij to sie kajtniesz na te pszczelarskie dożynki

https://www.facebook.com/photo/?fbid=841513804655401&set=pb.100063903678237.-2207520000

Przecież to ma tonę makijażu na sobie... Zaufać takiemu czemuś? W życiu, jeszcze zdechną... 

jak chciałem wziąć w dzierżawę to powiedział że chyba po jego trupie 

Też tak wiosną jednemu powiedziałem.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja u siebie na wsi żadnego rolnika w ogrodniczkach nie widziałem

Słabe rolniki 😉,mi zostało przyzwyczajenie z warsztatu 

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Też tak wiosną jednemu powiedziałem.

No ale on męczy aż oczy bolą,szkoda dobrej gleby 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Przedwczoraj zrobiłem drugi raz agregatem talerzowym i już wygląda ok, ale to bardzo płytko. 

A wątpię czy fendt 115km pójdzie z czymś 2,5m na głęboko

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-gruber-mandam-top-2-5m-spec-hd-unia-kos-CID757-ID11evFE.html

Takie coś tylko, że bez siewnika i z pojedynczym wałem ciągał zetor 110km. Tylko nie pytaj jaka prędkość, bo nie pamiętam. Głębokość zmierzona prętem to coś ponad te 20 cm. była. Tylko, że gleby u mnie lekkie w przewadze. 

Opublikowano

No ale on męczy aż oczy bolą,szkoda dobrej gleby 

Jego to niech robi co chce, nawet ugorem może puścić... Też widzę w pobliżu jednego kawałka ma gość tak parę hektarów zdziadowane - orka raz w roku, parę kilo ziarna rzuci i nie kosi ale mi nawet przez myśl nie przyszło żeby do niego iść i brać - jego. 

Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

Też mi się zdarzyło spóźnić z opryskiem w kuku,ale była ujnia na jednym kawałku🤦

A co do orki to w tym roku pod kuku.... Głęboko ile 80 dała radę uciągnąć 

Opublikowano
13 minut temu, MonteChristo napisał:

Pierwsze zdjęcie tu wstawione, a nie było to pierwsza uprawa bezorkowa.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v